משרד האוצר, הכלכלה והחקלאות אישרו: ייצא לפועל מכרז מחיר נמוך ליבוא דבש לישראל, בהיקף של 500 טון. זאת, לאחר שמשרד החקלאות ניסה להימנע הפעם מאישור יבוא, ולאחר מכן יזם יבוא של 200 טון בלבד - הרבה פחות מ-500 הטונות שאושרו גם בשנה שעברה. במכרז הקודם אשתקד, הגיע דבש במחיר הזול ב-60% מהדבש הישראלי הסטנדרטי - שגם הוא מעורבב בדבש אירופאי מיובא.
● אחרי הסיוע הנדיב שהעניקו לישראל, האמריקאים הציבו דרישה מפתיעה
● המשרוקית | האם היבוא לא מסייע להוריד את מחירי הפירות והירקות? זו לא כל התמונה
על־פי הודעת משרד האוצר, "במטרה להוריד את יוקר המחיה ולהנגיש דבש מוזל לכלל האוכלוסייה בתקופה חגי תשרי, סיכמו המשרדים כי משרד החקלאות וביטחון המזון יפרסם מכרז תחרותי לחלוקת מכסות פטורות ממכס ליבוא דבש באריזות לצרכן עד 1.5 ק"ג, בהיקף של 500 טון. בהליך דומה שביצע בשנה שעברה משרד החקלאות וביטחון המזון, ירדו המחירים בכ-60% מכ-45 שקל לקילו לכ-20 שקל לקילו". בהליך זה, היבואנים מתחרים על המחיר הנמוך ביותר שהם מסוגלים להשיג, ומקבלים מכסות יבוא בהתאם. בכך, מובטח דבש זול.
"בכך", אומרים באוצר, "מתייתר הצו להפחתת המכס הזמני שפרסם שר האוצר מוקדם יותר השבוע להערות הציבור". צו זה שאף למהלך רדיקלי בהרבה: לבטל כליל את המכס על יבוא דבש לשלושה חודשים, וכך לאפשר יבוא חופשי לגמרי, בלי דרישות מחיר מיוחדות. משרד הכלכלה, מצידו, העדיף להמשיך כמו בשנה שעברה, ופרסם מכרז ליבוא תחרותי של 500 טון דבש. שני מהלכים אלו הביאו את משרד החקלאות להתקפל, להצטרף בעצמם למכרז של ה-500 טון, וכך להימנע מתקדים בו השליטה נלקחת מהם, או שהמכס מבוטל לזמן מסוים.
זעם בהתאחדות החקלאים
התאחדות חקלאי ישראל זעמה על ההצעה של האוצר לבטל את המכס כליל ומסרה כי "מפתיע שדווקא בשנה בה התמודדו החקלאים בצפון ובדרום עם אתגרים חסרי תקדים, כולל שריפות בצפון וחוסר אפשרות לנייד כוורות בגלל הלחימה, בוחרת המדינה להערים קשיים נוספים אלה, במקום לתמוך בענף חשוב זה ולפתח אותו. הודות לנחישות ולגבורה של הדבוראים, לא קיים מחסור בדבש המצדיק את פתיחת המכסות ליבוא ללא מס".
אך בשנים הקודמות, יבוא הדבש לא הגיע על חשבון צריכת הדבש המקומי, אלא הגדילו את הצריכה הכוללת, כך שאלו נהנו ואלו לא חסרו. בנוסף, כפי שפרסמנו בגלובס - גם הדבש הישראלי הסטנדרטי, למשל של "יד מרדכי", בבעלות שטראוס, מעורבב עם דבש אירופאי שמיובא ביבוא תעשייתי. כך שלמעשה, ההבדל העיקרי הוא שישראלים יוכלו לקנות צנצנות דבש אירופאי זול לבחירתם, במקום לצרוך אותו כחלק מהדבש הלכאורה־ישראלי. במשרד החקלאות מתעקשים: הדבר האירופאי שנמהל בדבש הישראלי הוא מאיכות גבוהה במיוחד. עם זאת, במבחני טעימה עיוורת, הדבש המיובא התברג גבוה יותר מאשר המותגים הנפוצים ביותר של הדבש המקומי.
על־פי הודעת האוצר, "תוצאות ההליך התחרותי צפויות להתפרסם כבר ביום חמישי בשבוע הבא, במטרה שניתן יהיה לייבא את צנצנות הדבש בזמן, טרם חגי תשרי". בנוסף, לדבריהם, "שיא צריכת הדבש של אזרחי מדינת ישראל הוא בתקופת ראש השנה ובחודשי החורף, בין החודשים נובמבר-פברואר. אדם ממוצע בישראל צורך בשנה בין כ-700-650 גרם דבש בשנה, לעומת אירופה עם צריכה של כק"ג וחצי דבש לאדם. זאת, כדי לסייע במאבק הממשלתי ביוקר המחיה ולהנגיש דבש מוזל לכלל האוכלוסייה בתקופה זו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.