הראל ביטוח | ניתוח

ההשקעה שהעבירה את הראל להפסד נקי של 100 מיליון שקל

קבוצת הביטוח השנייה בגודלה רשמה הפסד רבעוני של 722 מיליון שקל בתיק ההשקעות הפרטי שלה, שהוביל להפסד נקי של מעל ל־100 מיליון שקל • ההפסד מיוחס בין היתר לירידת הערך החדה באג"ח ממשלת ישראל, ובהראל מעריכים כי בעתיד צפויה התשואה לתקן את עצמה

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור
יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

לא לחינם חברת הביטוח והגמל הראל פרסמה את דוחות הרבעון השני שלה רגע לפני הדד־ליין האחרון של הבורסה. ביום חמישי בלילה חשפה הראל את תוצאותיה למחצית הראשונה של השנה ושלחה את המניה לירידה של כמעט 6% ביום המסחר העוקב - יום ראשון.

ראיון | הוא מנהל את הפנסיות של שליש מהישראלים ויש לו אזהרה למשקיעים 
בלעדי | פירוק או הבראה? נטו פיננסים מינתה מומחה ל"לשיקום והבראת חברות" 

הראל הציגה הפסד כולל של 108 מיליון שקל ברבעון השני, נתון שבלט הן על רקע רווחים שהציגו יתר החברות הגדולות בענף והן בהשוואה לרווח של 93 מיליון שקל שרשמה הראל ברבעון המקביל אשתקד.

כפועל יוצא, הראל מציגה ברבעון תשואה שלילית של 4.9% על ההון, לעומת תשואות דו־ספרתיות נאות אצל המתחרות, בראשות קבוצת מנורה (16.2%) והפניקס (14.5%).

בהראל לא העריכו נכון את התשואה הצפויה

הראל, בשליטת משפחת המבורגר ובניהולו של ניר כהן, מייחסת את ההפסד הרבעוני לתשואת נוסטרו ריאלית שלילית (תיק השקעות המנוהל בחברה עבור עצמה ואינו קשור להשקעות החוסכים). לקבוצת הראל תיק נוסטרו בהיקף כולל של קרוב ל־50 מיליארד שקל שמתוכם כ־35 מיליארד שקלים הם נוסטרו בחברת הביטוח עצמה.

ההפסד מתיק ההשקעות של הראל הסתכם ברבעון השני ב־722 מיליון שקל, לעומת הפסד של 169 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד (בסיכום המחצית ייצר התיק הפסד של 731 מיליון שקל לעומת הפסד של 482 מיליון שקל בתקופה המקבילה).

הפער השלילי נגזר בין ההנחה של החברה לתשואת נוסטרו ריאלית של 3% לתשואה שהושגה בפועל. כאשר את עיקר הנזק, מערכים בשוק, גרמה ההחזקה באגרות חוב ממשלתיות ארוכות. אותן אג"ח רשמו בדרך כלל ירידות מתחילת השנה, על רקע עליית פרמיית הסיכון של מדינת ישראל וזינוק בתשואה שלהן לפדיון (המשקפת את אותה עליית סיכון).

לשם המחשה מדד תל גוב־שקלי 10+, שבו כלולות אגרות החוב הארוכות ביותר לפדיון של ממשלת ישראל נפל מתחילת השנה והציג תשואה שלילית של 5.2%, מה שהוביל לזינוק התשואה לפדיון הגלומה בו מפחות מ־4.5% ל־5.1% כיום. בהראל מעריכים, עם זאת, שבטווח הארוך תתכנס התשואה בתיק הנוסטרו להנחות החברה, מה שיוביל לרווחים על אותו רכיב בתיק ההשקעות.

התיקון של רשות שוק ההון שהעיב על התיק

עוד העיבה על דוחות הראל לרבעון השני הפרשה בעקבות חוזר שפרסמה רשות שוק ההון לקראת סוף יולי שמעדכן את מערך ההנחות הדמוגרפי בביטוחי החיים ובקרנות הפנסיה, זאת בין היתר על בסיס עדכון לוחות התמותה.

כחלק מיישומו של העדכון, שנוגע בעיקר להתחייבויות של חברות הביטוח בגין ביטוחי המנהלים הוותיקים שנמכרו בעבר, רשמה הראל הפרשה של 106 מיליון שקל (מהלך דומה ביצעו גם יתר קבוצות הביטוח הגדולות).

המנכ"ל משוכנע ש־2025 תיראה אחרת

בסיכום המחצית הראשונה של 2024 רשמה הראל רווח כולל של 125 מיליון שקל, דומה לנתון במחצית הראשונה אשתקד. הרווח במחצית נבע מהמשך השיפור החיתומי בתחומי הפעילות והושג על אף השפעות מלחמת "חרבות ברזל" שהסתכמו בהוצאה של 43 מיליון שקל לפני מס במחצית הראשונה של השנה.

ניר כהן, מנכ"ל הראל מסר עם פרסום התוצאות כי "שוק ההון והאינפלציה הרבעונית הגבוהה לא הטיבו עימנו ברבעון זה, אך אנו ממשיכים להתמקד ביישום התוכנית האסטרטגית לעבר יעד שיפור הרווחיות הפרמננטית בסך של כ־500 מיליון שקל לאחר מס עד 2026. קצב התקדמות הפרויקט משביע רצון ואני מאמין כי כבר ב־ 2025 נראה חלק ניכר מהתוצאות, כאשר ניתן לראות היטב את השיפור החיתומי הניכר ברבעונים הקודמים וגם ברבעון זה".

הרווח החיתומי בביטוח הבריאות, תחום שבו מובילה הראל את הפעילות בשוק ביחס למתחרות, הסתכם ברבעון השני ב־208 מיליון שקל, עלייה של 69% ביחס למקבילו אשתקד. במחצית הסתכם הרווח ב־353 מיליון שקל, עלייה של 167% ביחס למחצית המקבילה אשתקד.

מנגד בביטוחי החיים נרשמה הרעה ברבעון השני. הרווח במחצית הסתכם ב־124 מיליון שקל, ירידה של 44% ביחס למחצית המקבילה אשתקד. ברבעון השני נחתך הרווח בפעילות זו ב־72% ל־39 מיליון שקל.

מצמצמת את ההשקעה בחברת המימון מיכמן

בד בבד עם פרסום הדוחות הכספיים דיווחה הראל על הקטנה משמעותית של עסקת השקעה מתוכננת בחברת האשראי החוץ בנקאי מיכמן שבשליטת המנכ"ל יניב ביטון ובראשות דורון ספיר, בעברו מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי כאל.

ביולי האחרון התקשרה הראל במזכר הבנות להשקעה שלפיהן אמורה היתה לרכוש מידי בעל השליטה ביטון וספיר 25% ממניות מיכמן תמורת 100 מיליון שקל (לפי שווי של 400 מיליון שקל למיכמן) ולהעמיד לה מסגרת אשראי של 100 מיליון שקל. בהתאם לאותו הסכם היו שני המוכרים להמשיך להוביל את מיכמן גם לאחר העסקה.

"לאחר דיונים בין הצדדים, החליטו הצדדים לשנות את מבנה העסקה ולוחות הזמנים להשלמתה", נכתב בדיווח. כך, הראל צפויה להשקיע רק 13.8 מיליון שקל תמורת 4.9% ממניות מיכמן לפי שווי של כ־270 מיליון שקל בלבד למיכמן (קצת מעל מחיר השוק). בנוסף, היא קיצצה למחצית את מסגרת האשראי שתעמיד לה ל־50 מיליון שקל. מיכמן נסחרת לפי שווי של 250 מיליון שקל, לאחר שבשנה החולפת ירדה בכ־11%.

למרות הירידה היומית החדה רשמה מניית הראל מתחילת השנה תשואה חיובית של כ־27% - הגבוהה ביותר מבין קבוצות הביטוח הגדולות. בשווי שוק נוכחי של 7.2 מיליארד שקל הראל היא החברה השנייה בגודלה בענף אחרי הפניקס (9.7 מיליארד שקל).