סקר הלמ"ס: זו העיר עם הכי הרבה נפגעי אלימות בישראל

2023 הייתה שנת שפל בביטחון האישי: לפי סקר הלמ"ס, 10.3% מהאזרחים בני למעלה מ-20 נפגעו אשתקד מעבירות פרט - אלימות, איומים, הטרדה מינית וגניבה • באר שבע סובלת מהכי הרבה מקרי אלימות, ומי עוד ברשימה

צילום אילוסטרציה: Shutterstock
צילום אילוסטרציה: Shutterstock

שנת 2023 הייתה שנת שיא במספר הנפגעים מעבירות פרט (אלימות, איומים, הטרדה מינית וגניבה) מאז שהתחיל סקר הביטחון האישי של הלמ"ס ב-2014: 10.3% מהאזרחים בני למעלה מ-20 נפגעו אשתקד מעבירות פרט כלשהן. מדובר בזינוק משמעותי משיעור של 8.1% בשנת 2022. שנת 2020 הייתה שנת שפל, עם 6.3% נפגעים בלבד, זאת כנראה עקב משבר הקורונה.

מספר הנפגעים מאלימות או איום באלימות נמצא אף הוא בשיא מאז תחילת המדידות: מעל 5% מהישראלים בני 20 ומעלה נפגעו מהן. 

ממלא-מקום נשיא העליון: שר המשפטים לא מקיים פגישות עמי מזה שלושה חודשים
מי יקבל שכר והאם ההסתדרות חשופה לתביעות? ההשלכות של סיום השביתה

שיעור הגברים והנשים שנפגעים מעבירות פרט הוא דומה, כשנשים נפגעות מעט יותר, אך אופי הפגיעה הוא שונה: מעל 6% מהגברים נפגעו מאלימות או איום באלימות, לעומת מעט פחות מ-4% אצל נשים. מעל 5% מהנשים נפגעו מהטרדה מינית, לעומת מעט פחות מ-1% מהגברים.

בחלוקה לפי מוצא, 11.3% מהיהודים ואחרים נפגעו מעבירות פרט, שיא מתחילת הסקר. ערבים נפגעים רק ב-6%, אך לדברי הלמ"ס, "עקב שיעורי השתתפות נמוכים בסקר בקרב האוכלוסיה וקשיים תפעוליים... ייתכן שאומדני ההיפגעות בקרב האוכלוסייה הערבית שנמדדו בסקר נוטים להיות נמוכים יותר משיעור היפגעותם באוכלוסיה", זאת על רקע השיא בשיעורי הרצח בחברה הערבית שנרשם בשנת 2023. בסוג העבירות באוכלוסיה הערבית, שיעור ההיפגעות מגניבה נמצא בירידה, ושיעור הנפגעים מאלימות נמצא בעלייה, תוך ששנת 2023 היא כמעט שנת השיא מתחילת המדידות. 

לא סומכים על המשטרה

מבין 5 הערים הגדולות בישראל, שיעור הנפגעים מאלימות או איום באלימות הוא הגדול ביותר בבאר שבע (6.4%), והנמוך ביותר הוא בפתח תקווה (3.5%). מבחינת הטרדות מיניות, בתל אביב יש הכי הרבה דיווח על היפגעות (5.8%), והכי מעט יש בראשון לציון ובירושלים (2.4% בשתיהן).

רבים אינם סומכים על המשטרה שתטפל בעבירות מהן הם נפגעים: אם בשנת 2014 ציינו 36.9% מהנפגעים כי ידווחו על העבירה למשטרה, ב-2023 שיעור זה צנח ל-25.6% בלבד - השיעור הנמוך ביותר מתחילת המדידות.

מבחינת תחושת הביטחון האישי, 11.3% מהיהודים חוששים להיפגע מעבירת אלימות באזור מגוריהם, לעומת 20.8% מהערבים. ככלל, מעל 75% מרגישים ללכת לבדם בשעות החשיכה, אך נשים וערבים מרגישים בטוחים הרבה פחות. תחושת הביטחון נמצאת בירידה בשנים האחרונות, לאחר שבשנים הראשונות לסקר נרשמה יציבות של מעל 80% המרגישים בטוחים.