צירוף מקרים? הדירקטורית החדשה באל על היא בתו של יו"ר כלל ביטוח

עו"ד יפעת סאמט-שליט תמונה לדח"צ בחברת התעופה, שנה לאחר שקבוצת הביטוח בראשותו של אביה רכשה מניות אל על תמורת כ-60 מיליון שקל • מחלוקת בין שתי חברות ציבוריות: האם עורכת הדין מבינה בפיננסים? באל על טוענים שכן, אך בדוניץ סבורים שלא

מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על
מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על

מצטרפת חדשה למועצת המנהלים של אל על : עו"ד יפעת סאמט-שליט, הצפויה להתמנות לתפקיד דירקטורית חיצונית (דח"צ) בחברת התעופה. סאמט-שליט היא בתו של עו"ד חיים סאמט, יו"ר החברה הציבורית כלל החזקות ביטוח והחברה הבת כלל ביטוח החל משנת 2021. לפני כשנה רכשה כלל ביטוח מידי המדינה מניות שהיוו באותו זמן כמעט 5% מההון של אל על תמורת 60 מיליון שקל, ובנוסף ניתנה לה אופציה לרכישת כמות דומה של מניות - שאותה לא מימשה.

האם לקנות זארה או הרמס? מדוע מניות מותגי אופנת היוקרה איבדו לאחרונה גובה 
רמי לוי ממנה את בתו יפית אטיאס למנכ"לית משותפת 

בדיווח על זימון האסיפה הכללית לאישור מינויה של סאמט-שליט, 49, כדח"צית באל על, נכתב כי היא משמשת כסמנכ"לית ויועצת משפטית בחברת דיסקונט קפיטל, ומלווה את המערך המשפטי בחברה הבת דיסקונט חיתום, שהובילה "באופן חד פעמי" גיוס הון באל על בחודש אפריל האחרון, בהיקף של חצי מיליארד שקל. על פי הצהרתה של סאמט-שליט, היא "לא הייתה מעורבת בקשר העסקי", ובאל על מציינים כי מדובר בקשר "זניח הן מבחינת החברה (אל על, נ"א) והן מבחינת סאמט-שליט".

אל על מציינת בזימון לאסיפה כי "סאמט-שליט הוערכה על ידי דירקטוריון החברה כבעלת מומחיות חשבונאית ופיננסית". אלא שבחברת הנדל"ן דוניץ, בה משמשת סאמט-שליט כדירקטורית בלתי תלויה מאז שנת 2022, נכתב בדוחות שאין לה מומחיות חשבונאית ופיננסית.

בקורות החיים של סאמט-שליט, שצורפו לזימון לאסיפה של אל על, נכתב בין היתר כי היא בוגרת תואר ראשון במשפטים מהמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, והיא שימשה בעבר (בין השנים 2011-2015) כיועצת משפטית של חברת תחנות הדלק וחנויות הנוחות בארה"ב, ארקו החזקות. בין השנים 2008-2011 הייתה סאמט-שליט שותפה במשרד הרצוג פוקס נאמן, תפקיד שאליו הגיעה אחרי 6 שנים כעורכת דין במשרד של אביה, סאמט שטיינמץ הרינג ושות'.

בכלל ביטוח טוענים כי לא היו מעורבים במינויה של סאמט-שליט

צריך לציין שכלל ביטוח ביצעה לא מעט רכישות בשוק ההון המקומי בשנה האחרונה, כך שניתן לטעון כי חסימת מינוי של קרובי משפחה לבכירי החברה עלולה לפסול אותם מתפקיד בהרבה מאוד חברות. מה גם שכלל ביטוח אינה בעלת עניין באל על וייתכן שדוללה משמעותית מאז השקעתה אשתקד. גורם המצוי בעניינים טען בשיחה עם גלובס, כי כלל ביטוח לא הייתה מעורבת במינויה של סאמט-שליט ולא דחפה אותו בדירקטוריון אל על.

עורך דין בכיר בתחום הממשל התאגידי לא רואה במינוי טעם לפגם, גם אם היה נתמך בידי גוף מוסדי. לדבריו "מינוי דח"צ מטעם גופים מוסדיים הינו ללא ספק ראוי ומקדם ממשל תאגידי בחברות הציבוריות. מינוי 'ילדים של' מהווה פיקנטריה וסיבה לשיח", כדבריו, "אבל בסופו של דבר יש להסתכל על המינוי לגופו, מבחינת כישורי וניסיון הממונה". הוא מציין כי הצהרת הדח"צית כוללת קורות חיים המעידים על ניסיונה והכשרתה המקצועית ולא על סידור עבודה. "דווקא הרינונים סביב העניין והטענה ל'חמאה המרוחה על ראש הד"חצית' יבטיחו מוטיבציה נוספת על כל האחרות (דח"צ המתמנה על ידי המוסדיים) לתפקוד ללא משוא פנים, הן של המועמדת והן של כלל", הוא אומר.

רווחי שיא רבעוניים באל על

אל על נהנית בשנה האחרונה מהפסקת הטיסות של החברות הזרות לישראל כתוצאה מהמלחמה הנמשכת, ושליטתה הכמעט בלעדית בנתב"ג המאפשרת לה לגבות מחירים גבוהים מהטסים. את הרבעון השני של 2024 סיימה החברה עם רווח של כ-147 מיליון דולר, שהפך אותו לרבעון הטוב בתולדותיה, ונראה שמגמה זו צפויה להימשך גם ברבעון השלישי השנה.

החברה, שבשליטת קני רוזנברג ובניהולה של דינה בן-טל גננסיה, סיכמה את המחצית הראשונה של השנה עם זינוק של כ-40% בהכנסות לכ-1.6 מיליארד דולר, ורווח נקי של 226 מיליון דולר - יותר מפי 10 לעומת המחצית הראשונה אשתקד. מניית אל על זינקה ב-85% מתחילת השנה לשווי חברה של 2.6 מיליארד שקל.

מאל על נמסר: "אל על פועלת משיקולים עניינים ומקצועיים בלבד, ולאחר תהליך קפדני שערכה, החליטה להציע את מועמדותה של הגב' יפעת סאמט שליט לכהונה כדח"צית בחברה. מינוי זה כפוף, כמקובל, לאישור אסיפת בעלי המניות של החברה שתתקיים בשבוע הבא, והכל בהתאם להוראות הדין. יודגש כי לסאמט שליט ניסיון מוכח של שנים רבות בתחום ההשקעות, לרבות בחברות פיננסיות גדולות במשק והיא מכהנת כדירקטורית בחברה ציבורית נוספת. נדגיש כי חברת כלל אינה בעלת עניין בחברת אל על". 

מכלל ביטוח וסאמט-שליט טרם נמסרה תגובה.