יום המסחר בבורסה בתל אביב ובשוק המט"ח המקומי התנהל במגמה שלילית שהלכה והחריפה. זאת, בניגוד למגמה העולמית של היחלשות הדולר והמגמה המעורבת בבורסות של אירופה ובחוזים על וול סטריט.
● חדשות רעות למשק: התוצר לנפש ברבעון השני עודכן בחדות למטה
● זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה
ישנן מספר סיבות למגמה בתל אביב, כגון אי הוודאות הביטחונית, אך הטריגר המרכזי שדחף מטה את המדדים ואת השקל הוא הדיווחים על האפשרות של פיטורי שר הביטחון יואב גלנט והחלפתו בח"כ גדעון סער. אם עד לשעות הצהריים המוקדמות הדולר התחזק בכחצי אחוז מול השקל, הירידות התגברו לרמה של אחוז. בבורסה, מדד ת"א 35 ירד מיד לאחר הדיווחים ביותר מ-1%, לאחר שנסחר ברוב שעות הבוקר בעלייה. במדד ת"א 90 הירידות היו אף חזקות יותר.
מדוע בשווקים מודאגים מהחלפת שר הביטחון?
יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסביר כי הזזת שר הביטחון "מחזקת את ההערכה שלא נגיע להפסקת אש וכנראה נתחיל מערכה נוספת בצפון: מה שעלול להביא את הורדת דירוג נוספת ועל כן מובילה לירידות השווקים". להערכתו, האופציה לעלייה נוספת בפרמיית הסיכון של ישראל יוצרת סנטימנט שלילי בקרב המשקיעים. כל עוד אי הוודאות גוברת, והחלפת שר הביטחון תתרום לכך, השווקים המקומיים ייחלשו והדולר יתחזק.
יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פיננס לניהול סיכונים, אומר כי "הזזת גלנט מתפרשת בעיני השחקנים ככאוס מדיני והתגברות הסיכוי למלחמה בלבנון, אבל אין בשוק כלום חוץ מפעילות ספקולנטים שמהמרים על בלגן. אף אחד לא קונה דולרים חוץ מהם. המוסדיים מוכרים, יצואנים מוכרים, הדולר בעולם נחלש, המדד היה אמור להביא להתחזקות משמעותית של השקל. אבל כשהשוק בבלגן, כל אחד יכול לעשות בו מה שהוא רוצה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.