גילויי תמיכה וסולידריות עם ישראל באירופה ביום השנה לציון ה-7 באוקטובר

בטקס תמיכה שהתקיים בשער ברנדנבורג בברלין, ראש העיר הודיע כי דגל ישראל ימשיך יתנוסס על בניין העירייה "עד שכל החטופים ישוחררו" • עצרות תמיכה וזיכרון התקיימו בימים האחרונים גם בפריז ובלונדון

שער ברנדנבורג בגרמניה, מואר בצבעים של דגל ישראל, הערב (ב') / צילום: Reuters, Kay Nietfeld
שער ברנדנבורג בגרמניה, מואר בצבעים של דגל ישראל, הערב (ב') / צילום: Reuters, Kay Nietfeld

שער ברנדנבורג הואר הערב (ב') בצבעי דגל ישראל, והסמל הקורא לשחרר את החטופים שבידי חמאס ברצועת עזה הוקרן על המונומנט ההיסטורי, שנה בדיוק אחרי מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר 2023.

ברלין, פריז ורומא: כך הפך יום השנה ל־7 באוקטובר למפגן כוח פרו־פלסטיני
האיראנים נערכים לתגובת ישראל, והמשטר מאיים על מי שיתעד מחסור

בטקס שהתקיים במקום, הודיע ראש העיר קאי וגנר, כי דגל ישראל ימשיך להתנוסס על בניין העירייה של ברלין "עד שכל החטופים ישוחררו". בשבוע שעבר, נשאל על־ידי עיתונאים עד מתי ימשיך להציג את הדגל. מאות בני אדם, לפי הדיווחים בכלי התקשורת הברלינאים הערב, נכחו באירוע, שהתנהל תחת אבטחה משטרתית כבדה.

שגריר ישראל בגרמניה, רון פרושאור, הודה לראש העיר וגנר על תמיכתו בישראל ואמר כי "ברלין נמצאת לצדנו למן היום הראשון. בתמיכה ובסולידריות ולא פחות במאבק נגד שנאה ואנטישמיות. לא ננוח עד שלא נשיב את כולם הביתה". לפני אירוע זה, התקיים דיאלוג בין-דתי בעיר, בו הבישוף כריסטיאן שטבליין, הרב אנדראס נחמה והאימאם קאדיר סנג'י קראו לסובלנות דתית ולשחרור מיידי של החטופים. נשיא גרמניה, פרנק ולטר שטיינמאייר, השתתף בטקס.

עוד בגרמניה הציבו הרשויות את סמל החטופים הישראלי הצהוב במרכז שלט גדול במשרד החוץ הגרמני, וכן על אחד מקירות הבונדסטאג, בעוד הקנצלר, אולף שולץ, הביע תנחומים לעם הישראלי ואמר כי "אנו מתאבלים אתכם". לפני כן, יזם ארגון March of Life, שהוקם על־ידי צאצאי נאצים ששואפים לכפר על מעשי אבותיהם ותומכים בישראל, את הקראת שמות הנרצחים בפיגועי הטרור של ה-7 באוקטובר, ברחבה שמתחת לשער ברנדנבורג ובמקומות נוספים ברחבי העולם.

שער ברנדנבורג בגרמניה, עליו הוקרן סמל החטופים הישראלי, הערב (ב') / צילום: שגרירות ישראל בגרמניה
 שער ברנדנבורג בגרמניה, עליו הוקרן סמל החטופים הישראלי, הערב (ב') / צילום: שגרירות ישראל בגרמניה

עצרות תמיכה וזיכרון גם בפריז ובלונדון

בפריז, התקיימה בסוף השבוע עצרת בהשתתפות אלפי בני אדם, שנועדה לחלוק כבוד לקורבנות הטבח ב-7 בספטמבר, שעשרות מהם היו גם בעלי דרכון צרפתי. אירוע הזיכרון המרכזי בפריז כלל הופעות של מוזיקאים ואמנים, וקרא לשחרור מיידי של החטופים המוחזקים עדיין על־ידי חמאס ברצועת עזה. גם בלונדון, אלפי התכנסו בסוף השבוע לאירוע זיכרון דומה. לפי הדיווחים, הנוכחים קראו "Bring them Home" ונופפו בדגלי ישראל רבים. האירוע אורגן על־ידי הקהילה היהודית של בריטניה. שני אירועי זיכרון בלידס ובמנצ'סטר התקיימו גם הם אתמול (יום א').

מנהיגי אירופה פרסמו הודעות סולידריות עם היהודים ועם מדינת ישראל. בדנמרק, ראשת הממשלה מדה פרדריקסן כתבה בהודעה מפורטת כי מחשבותיה, ומחשבות הממשלה הדנית, נתונות לעם בישראל. "דנמרק עומדת בהתחייבות ש'לעולם לא עוד'", כתבה ראשת הממשלה הדנית. לפי דיווחים במדינה, היא אף הגיע לאירוע זיכרון של הקהילה היהודית, כפי שעשתה בעבר גם אחרי פיגועי ה-7 באוקטובר.

גילויי התמיכה הפוליטיים, עצרות הזיכרון והפגנות ההזדהות - בעיקר בגרמניה - נעשו על רקע הפגנות המוניות בימים האחרונים, שבהם רבבות מפגינים פרו-פלסטינים יצאו לרחובות במחאה נגד ישראל. הפגנות גדולות התקיימו ברומא, בברלין, בלונדון ובערים אחרות.

גם הערב, התקיימה הפגנה אלימה בברלין, בה צעקו המוחים "יאללה אינתיפדה", כינו את ישראל "רוצחת ילדים" ועוד. המשטרה בברלין, שהבטיחה בעבר, תחת הנחייתו של וגנר, "אפס סובלנות" לאלימות מצד המפגינים, פיזרה את ההפגנה בשעה מוקדמת. המשטרה בברלין נערכה בכוחות מתגוברים של קרוב ל-3,000 שוטרים, כולל כוחות שהוזרמו ממדינות מחוז שכנות, כדי לאבטח את אירועי ה-7 באוקטובר בבירת גרמניה.