| 25.10.2024
כך מגייסת רוסיה מחבלים בטלגרם / צילום: Shutterstock
"רציתי לדעת אם אני יכול להרוויח קצת כסף", כתב ואלרי איבנוב למשתמש Bot Privet בטלגרם. "אם אתה מוכן לעבוד באירופה, אז כן", נענה. "עם איזו משימה תהיה מסוגל להתמודד: שריפת רכב צבאי אוקראיני? הרג של פשיסט בשטח הבלטי? אנחנו משלמים טוב".
ואלרי איבנוב אינו אדם אמיתי. הוא שם בדוי לקבוצת עיתונאים שהחליטה להתחקות אחר המנגנון שדרכו מגייס הקרמלין מחבלים צעירים בטלגרם. הצצה לנבכי השיטה.
"יש לי הצעה בשבילך. הכן בקבוק תבערה, צא ליער והתאמן. שלח סרטון. בוא נתחיל עם זה".
"ומה עם הכסף אחרי הסיום?".
"הכסף יישלח באמצעות קריפטו לאחר ביצוע המשימה".
השיחה הזאת - השלבים המוקדמים לכאורה של גיוס למתקפת חבלה - התקיימה ב־10 ביולי בטלגרם, שירות ההודעות והמדיה החברתית הפופולרי. מצד אחד של הקו ואלרי איבנוב, אסטוני בן 26 שדובר רוסית. הוא מעוניין להרוויח קצת כסף נוסף להשלמת הכנסתו כמודד קרקעות במשרה חלקית. מן הצד השני מגייס אנונימי שמתקשר באמצעות חשבון טלגרם בשם Privet Bot ("הי בוט" ברוסית).
החשבון הזה פורסם שמונה פעמים לפחות במהלך השנה האחרונה ל־550 אלף המנויים של Grey Zone, ערוץ הטלגרם הפרו־רוסי הגדול ביותר, הקשור לקבוצת שכירי החרב של וגנר. המודעות, ששותפו גם בכמה ערוצי טלגרם קטנים יותר, בפייסבוק, ברשת החברתית הרוסית VKontakte ואפילו בפלטפורמת המשחקים הפופולרית Steam, מזמינות את תושבי מדינות אירופה להצטרף למאבק בבעלות הברית המערביות של אוקראינה.
● WSJ | בתוככי המבצע החשאי של אמזון לריגול אחר יריביה
● הצוללת | "נדמה לנו שטראמפ תמיד אנדרדוג, אבל אולי הפעם הסקרים מייצגים הטיה דווקא לרעת הדמוקרטים"
"בטח ראיתם כבר מה קרה ברומניה", נכתב במודעה אחת, שפורסמה ב־7 ביולי לצד קטעי וידאו של כמה שריפות תעשייתיות שהוצתו לכאורה בידי חבלנים פרו־רוסים. "הם מפחדים שיהיו רבים כמוכם… ויש רבים כמוכם". בפועל צילומי החבלה אינם אמיתיים - התמונות כולן מתארות תאונות קודמות, שאינן קשורות לחבלנים. אבל זו הפנייה שאיבנוב ענה לה.
לאחר חילופי דברים קצרים בלבד, עודדו אותו מהצד השני לבצע פשעים באסטוניה. שותפו לצ'ט הציע לו כסף כדי לרגל אחר בסיסים צבאיים, להצית כלי רכב של נאט"ו ואפילו לרצוח תמורת 10,000 דולר לראש. התנהגותו של המגייס הייתה נמרצת, אפילו גסת רוח לפעמים, אם כי חלק מההודעות שלו לוו באופן לא תואם באימוג'ים מחייכים.
מודעת הגיוס בערוץ הטלגרם הפרו-רוסי Grey Zone. צילומי החבלה אינם אמיתיים / צילום: צילום מסך של מודעה בערוץ הטלגרם @grey_zone
למרבה המזל, איבנוב אינו אמיתי. הוא נוצר במסגרת פרויקט תחקיר סמוי בידי עיתונאים מגופי התקשורת Delfi ,Paper Trail Media ,OCCRP ZDF ו־Der Standard, כדי שיוכלו ללמוד יותר על המאמצים של רוסיה לגייס תושבים אירופים למעשי חבלה במדינותיהם באמצעות המדיה החברתית.
מומחי אבטחה וגורמי מודיעין אומרים שהמאמצים הללו הלכו והתגברו לאחרונה, משום שמשאבי המודיעין והביטחון המתוחכמים יותר של רוסיה מוקדשים למלחמת הקרמלין באוקראינה ולשמירה על השליטה על השטחים הכבושים שלה.
"בשנתיים האחרונות חלה עלייה עצומה במספר ניסיונות החבלה ובמעשי החבלה בפועל באירופה, לרבות פעולות כאלה", אמר אינדרק קאניק, מנהל המרכז הבינלאומי להגנה וביטחון באסטוניה. "זה טרור בצורתו הטהורה ביותר".
הוא תיאר את הגיוס ההמוני של מחבלים באמצעות המדיה החברתית כ"דיג אשפה", משום שהוא הניב אחוזי הצלחה נמוכים כל כך, "אבל גם עלויות המשאבים מינימליות". ובכל זאת, נראה שלרוסיה היו כמה הצלחות. בשנים האחרונות נעצרו אזרחי אסטוניה, גרמניה, פולין ומדינות נוספות, ובמקרים מסוימים הורשעו בגין ריגול או ביצוע פיגועים בהוראת הקרמלין.
לפחות חלק מן המבצעים, לרבות קבוצה באסטוניה, גויסו באמצעות טלגרם וערוצי מדיה חברתית אחרים. ועל כל תיק שנחשף בהצלחה סביר להניח שיש מאמצי גיוס רבים נוספים שאינן מתגלים לעולם - במיוחד בפלטפורמה כמו טלגרם, שנמצאת בשימוש נרחב בידי הצבא ומוסדות המדינה הרוסיים.
הצ'ט עם המגייס הרוסי. ''האם תהיה מסוגל לשרוף רכב צבאי או להרוג פאשיסט?'' / צילום: מתוך טלגרם
יש לציין שבאוגוסט האחרון נעצר בצרפת מייסד הפלטפורמה והעומד בראשה, היזם הרוסי פאבל דורוב, באשמת התרת השימוש בה לצורך פורנוגרפיה בילדים, סחר בסמים ופשע מאורגן. עורך דינו תיאר את ההאשמות כ"אבסורדיות" ואמר כי טלגרם מצייתת לחוק האירופי. לאחר מעצרו פרסם דורוב הצהרה ובה הכיר ב"כאבי גדילה" שאפשרו ניצול פלילי שלה והתחייב לשפר את השירות. לא ידוע על התמודדות מצדו עם האשמות כלשהן הקשורות לפעילות שירותי הביון הרוסיים בטלגרם, אם כי התובעים הצרפתים לא הגיבו על שאלות בעניינו.
חשבון Privet Bot לא נקשר למקרים מסוימים של חבלה. אך כשכתבים הראו את תמליל הצ'ט של איבנוב לגורמים רשמיים מחמש סוכנויות ביטחון בגרמניה, אסטוניה, אוסטריה ולטביה, אישרו ארבעה מהם כי האינטראקציה דומה מאוד למקרים שנתקלו בהם, של גיוס מחבלים באינטרנט בידי הקרמלין (שירות הביטחון הממלכתי של לטביה נמנע מלהגיב על חשבון Privet Bot, אך אמר כי טלגרם שימש את שירותי הביון הרוסיים בכמה מקרים).
"מדובר בסוכנים שהם לכאורה ברמה נמוכה אבל זולים, מהירים ובטוחים", אמר מקור מסוכנות אבטחה גרמנית. "לעיתים קרובות הם אפילו לא יודעים עבור מי הם עובדים, אם זה פשע מאורגן או שירות חשאי. השרשראות הארוכות של המתווכים מקשות לייחס את הגיוס לשחקנים מסוימים. כל שלושת השירותים החשאיים הרוסיים מסוגלים לעשות זאת".
גרפיטי על מתחם צבאי באסטוניה. המבצעים גויסו בטלגרם בלטביה / צילום: Mari Luud/Õhtuleht Kirjastus
מרתה טול, דוברת שירות הביטחון KAPO של אסטוניה, אמרה שמטרתן של התקפות מסוג זה היא "לעורר פחד, אי־שביעות רצון ובלבול בחברה. הצלחת הפיגוע אינה נמדדת בכמות הרכוש שנשרף או נשדד. די בכך שהחברה תיכנס לפאניקה ותפקפק בתפקוד המדינה".
קאניק אף הדגיש מטרה מדינית ספציפית יותר. "המטרה החשובה ביותר של רוסיה בביצוע חבלה היא ליצור כאוס ופחד בחברות מערביות - דבר שיעלה לשלטון כוחות פוליטיים שמוכנים לא לתמוך באוקראינה".
לאחר סיום כתבה זו פנו העיתונאים ישירות אל Privet Bot כדי לבקש תגובה. הוא לא השיב בזמן לפרסום. גם הסגל הנשיאותי של רוסיה לא הגיב וגם עורך דינו של דורוב. אבל ב־23 בספטמבר, היום שבו עיתונאים יצרו קשר עמו ועם טלגרם בנוגע לממצאים שלהם, הודיע דורוב על נקיטת אמצעים חדשה. הוא אמר כי הרשת הסירה "תוכן בעייתי" ועדכנה את מדיניותה כדי להבהיר שהיא תשתף נתונים עם הרשויות "בתגובה לבקשות משפטיות תקפות".
בינתיים Grey Zone, עם כמה ערוצים קטנים יותר שבהם פורסם חשבון Privet Bot ואשר הוזכרו בבקשות של עיתונאים לתגובה, הפכו לבלתי נגישים באופן חלקי עבור משתמשים בכמה מדינות באיחוד האירופי. הערוצים עדיין היו נגישים דרך גרסת הדפדפן של טלגרם, אך נחסמו למשתמשי אפליקציה לנייד או למחשב שולחני עם מספרי האיחוד האירופי. אלה שניסו לפתוח אותם קיבלו הודעה שלפיה "הפרו את החוקים המקומיים".
בתגובה לכתבה אישר נציג טלגרם רמי ווהן כי הפלטפורמה חסמה את הערוצים הללו. "תוכן שמטרתו להסית אחרים לבצע פשעים מפר את תנאי השירות שלנו, ולכן מוסר בכל פעם שמתגלה", כתב. "למרבה הצער, טלגרם מעולם לא קיבלה הודעה על ערוצים אלה מרשויות האיחוד האירופי דרך קווי התקשורת הרשמיים המוסמכים בידי ה־DSA. תוכן המדווח כהלכה מוסר בדרך כלל בתוך שעה.
"חיזוק יכולות המודרציה (השהיית תכנים ובדיקתם) שלנו היא בראש סדר העדיפויות של טלגרם עד לסוף 2024. האפליקציה מרחיבה כעת את צוותי המודרציה שלה ואת מגוון הארגונים שהיא משתפת פעולה איתם כדי להילחם בשימוש לרעה בפלטפורמה שלה".
ובחזרה לבדיקה שלנו. כל דיווח עיתונאי הכרוך בהטעיה מחייב בחינה קפדנית של כללי אתיקה עיתונאיים. במקרה זה החליטו עורכים וכתבים שפעילות בשמות בדויים היא מוצדקת, בגלל האינטרס הציבורי הגלום בחקירתה של שדרת השפעה זרה פלילית לכאורה.
מבלי לדעת עד איזה עומק ייחקר ואלרי איבנוב הבדיוני, המציאו עבורו העיתונאים סיפור חיים מלא, שכלל משפחה, עבודה, עיר הולדת ואפילו תחביבים. הוקם חשבון אמין על שמו ברשת החברתית הרוסית VKontakte, ונוצרה עבורו סריקה מזויפת של מסמך מזהה.
לאחר ההכנה פנה אחד הכתבים לחשבון Privet Bot. ברגע שפתח את חלון הצ'ט, תפריטים מתוכנתים מראש ביקשו ממנו לבחור את השפה שבה הוא רוצה לשוחח ואת המדינה שבה הוא נמצא. הוא קיבל מיד הודעה המברכת אותו בשפה המועדפת עליו, רוסית. "ברוך הבא, ידידי! אם אתה קורא הודעה זו, יש לנו הרבה במשותף. משמעות הדבר היא שאנחנו רוצים להועיל למדינה שלנו ולעמים שלנו. יחד נוכל להתייצב מול הפוליטיקאים המתמרנים אותנו".
לאחר שהתבקש להתחיל לשוחח, פתח איבנוב בברכה פשוטה: "שלום". "שלום", הגיב החשבון. "ראיתי את הפוסט שלך ולכן אני כותב", המשיך איבנוב. "רציתי לדעת אם אני יכול להרוויח קצת כסף". "אם אתה מוכן לעבוד באירופה, אז כן", אמר המגייס ושאל אם איבנוב פועל לבד. הוא ענה שכן. "חבל שאתה רק אחד", אמר המגייס. "אתה יכול לעשות יותר עם קבוצה".
למרות זאת, איבנוב נדרש לספק את שמו, תאריך לידתו, מקום הולדתו ומיקומו הנוכחי. הוא התבקש להוכיח את זהותו ושלח את תמונת התעודה המזויפת, ונשאל על ניסיונו הצבאי. איבנוב סיפר כי סיים את שירות החובה שלו בחיל הרגלים, שם למד לירות בכלי נשק שונים. "איזה סוג של משגרי רימונים?", המגייס רצה לדעת. אבל איבנוב שאל שוב על כסף. "אנחנו משלמים טוב", ענה המגייס, "מ־10,000 דולר למשימה". הוא ביקש ממנו לאשר שהוא מבין את "חומרת הפעילות" ואת "הדברים המסוכנים" הצפויים לו. "האם אי פעם הרגת? ביצעת פשעים?".
בשלב הזה השיחה עלתה שלב. "עם איזו משימה תהיה מסוגל להתמודד: שריפת רכב צבאי אוקראיני? שריפת משאית הנושאת ציוד צבאי? הרג של פשיסט בשטח הבלטי?". "השניים הראשונים בסדר", ענה איבנוב.
לשם התחלה הוא התבקש להתאמן עם בקבוק תבערה. "כמה אתם משלמים על שריפת רכב?", שאל איבנוב. "אנחנו מתעניינים בחפצים צבאיים ובציוד צבאי", הבהיר המגייס. "למכונית אזרחית - זו אפילו לא משימה. אם תשרוף טנק או רכב משוריין או אקדח מודרני, אני אתן לך 10,000. תראה, אם יש איזושהי תחנת מכ"ם, זה גם טוב", הוסיף. "הכי טוב (להרוס את הציוד) של נאט"ו. אבל בדרך כלל הכול טוב. זו שאלה של מחיר".
משום שהמגייס הזכיר גם רצח, איבנוב שאל כמה ישולם לו על כך. "באסטוניה ובמדינות הבלטיות יש הרבה הומואים שמחללים את קברי החיילים הרוסים", הגיב המגייס. "10,000 לראש".
איבנוב רצה לדעת אם יש דרכים נוספות להרוויח כסף. "חפש מחסני דלק", נאמר לו, "מחסני נפט אזרחיים גדולים. אוקראינים יכולים לתדלק שם. משאיות כבדות עם מכלים". כשאיבנוב אמר שהוא אינו מכיר מתקנים כאלה, התעקש המגייס שיצליח למצוא אותם: "הדלק נאגר איפשהו, ומשם מחולק לתחנות דלק. זה לא אתר סודי". אך הוא לא הגיב לבקשתו של איבנוב לכתובת ספציפית, אלא ביקש מהמגויס שלו לחשוב על מטרות משלו. "תציע הצעה", הגיעה ההודעה האחרונה לפני שהעיתונאים סיימו את השיחה.
אף שגם איבנוב וגם המגייס שלו השתמשו בשפה אנטי־מערבית, לא היה דיון פוליטי מפורש: נראה היה שהגישה הפרו־רוסית של המגויס הפוטנציאלי נתפסת כמובנת מאליה. יש לציין שלמרות השם Privet Bot החשבון לרוב אינו ממוכן - נראה שיש אדם אמיתי בצד השני. בטלגרם, המונחים "בוט" או "צ'טבוט" משמשים עבור חשבונות שיש להם כמה תכונות אוטומטיות, כמו מתן אפשרות למשתמשים לבחור שפה ראשונית. הם אינם מרמזים על אוטומציה מלאה או בינה מלאכותית.
השאלות ששאל Privet Bot את איבנוב מספקות תובנה על הנקודות העיקריות שמעניינות מגייס רוסי בנוגע למחבל לעתיד: האם יש לו ניסיון צבאי והוא יודע להשתמש בנשק, האם הוא בעל מוטיבציה משלו ומוכן לפעול באופן עצמאי, והאם הוא מוכן לבצע עבודה מסוכנת?
גם רקע פלילי עוזר. ריצ'רד מור, ראש שירות הביון הזר של בריטניה MI6, אמר בספטמבר בפאנל פומבי של פייננשל טיימס כי הרוסים פנו לשכור פושעים מתוך ייאוש. "הם אינם יכולים להשתמש באנשים שלהם, ונאלצים להסתפק בגורמים עברייניים. עבריינים עושים דברים תמורת כסף מזומן. הם לא אמינים, הם לא מקצועיים במיוחד ולכן בדרך כלל אנחנו מצליחים לגלות אותם בצורה די יעילה". אמר מור.
טקס השלמת המקטע השני בגבול אסטוניה-רוסיה. התקפות בהזמנה רוסית / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu
ל־KAPO, שירות הביטחון הפנימי של אסטוניה, יש ניסיון מסוים עם חבלה פרו־רוסית. מוקדם יותר השנה עצרה הסוכנות יותר מתריסר אנשים שהואשמו בקבלת הוראות משירותים מיוחדים רוסיים, חלקם גם השחיתו בעקבות זאת אנדרטאות לאומיות ומכוניות השייכות לשר הפנים ולעיתונאי. תשעה חשודים בתיק זה כבר הורשעו, לפי KAPO, אם כי הסוכנות לא הייתה מוכנה לפרט את האישומים. שמונה נוספים עומדים כעת לדין. גורמים מ־KAPO סירבו להגיב ספציפית על חשבון Privet Bot, אך אמרו כי טלגרם היא מקום גיוס פופולרי עבור השירותים המיוחדים הרוסיים.
"אנחנו עוקבים אחרי מה שקורה שם ומקדישים תשומת לב מיוחדת לאנשים הפעילים", אמרה מרתה טול, דוברת הסוכנות. "רוב משתפי הפעולה הם אנשים עם רקע פלילי קודם ואנשים החיים בנסיבות מקופחות. מה שמניע אותם הוא כסף".
אסטוניה אינה המדינה היחידה שהתפשטו בה התקפות בהזמנה רוסית בשנים האחרונות. בלטביה השכנה גויסו צעירים בשנת 2022 כדי לרגל אחרי בסיס אווירי של נאט"ו, להשחית מתחם צבאי אסטוני באמצעות כתובות גרפיטי ולבצע לכאורה הצתה באוקראינה. הם הורשעו בריגול בינואר. על פי פסק הדין המרשיע, הם עבדו עבור סוכנות הביון הצבאית של רוסיה (GRU), ועל פי חומרים שראו עיתונאים, הם גויסו בטלגרם.
במקרה אחר עומדים כעת שני גברים לדין בגין ניסיון לכאורה להצית את מוזיאון הכיבוש הלטבי, מוסד שמקדיש את רוב תערוכותיו לקטלוג הדיכויים שסבלה המדינה ממוסקבה בתקופת ברית המועצות. גם הם גויסו לכאורה באמצעות טלגרם. לפי שירות הביטחון הלטבי, התקפות כגון אלה נועדו לזרוע פילוגים ו"ליצור אשליה שיש בתוך החברה הלטבית תמיכה 'מחתרתית' משמעותית ברוסיה".
בפולין הואשמה קבוצת אנשים, שנעצרו בשנה שעברה, בריגול למען רוסיה ובניסיון לחבל ברכבות הנושאות נשק וסיוע לאוקראינה. לפי גורמים שדיברו עם הוושינגטון פוסט, רוסיה לא רצתה להסתמך על פעילים מקצועיים לצורך המבצע הזה, ובמקום זאת גייסה אנשים בטלגרם, בין יתר הטכניקות.
בגרמניה הודיע משרד התובע הפדרלי באפריל כי שני אזרחים גרמנים־רוסים נעצרו בחשד לתכנון הפצצות והצתות באתרי תעשייה וצבא, לרבות בסיסי צבא ארה"ב, ובחשד לקשר עם המודיעין הרוסי. גורמים רשמיים בתיקים אלה לא סיפקו ראיות מסוימות למעורבות של שירותי הביטחון הרוסיים. אבל Dossier Center, כלי תקשורת רוסי עצמאי, השיג מוקדם יותר השנה מסמכים המראים שיחידה מיוחדת של סוכנות הביון הצבאית של רוסיה, GRU, ארגנה שוב ושוב פעולות חבלה באירופה, וגייסה עבריינים באמצעות מדיה חברתית.
נציג של שירות הביטחון הממלכתי של לטביה אמר לכתבים כי הם צופים שניסיונות החבלה הרוסית יימשכו ברחבי אירופה, ושלמעצרו של דורוב "לא תהיה השפעה" על הטלגרם כאמצעי לגיוס.