חברת התרופות טבע , בהנהגתו של ריצ'רד פרנסיס, סוגרת עוד תביעה נגדה על תיאום מחירים בארה"ב. טבע תשלם 450 מיליון דולר במסגרת הסדרים שאושרו בידי משרד המשפטים האמריקאי, האחד בסכום של 425 מיליון דולר והשני על 25 מיליון דולר, מבלי להודות באשמה. הסכום ייפרש על פני שש שנים.
● WSJ | מי ירפא את ענקית התרופות? זריקת האקטיביזם שעשויה לנער את פייזר
● השבוע בביומד | לאחר עשורים ללא התקדמות: תרופה חדשה לסכיזופרניה מחיה את השוק
בהסדר הראשון, הגדול יותר, מדובר על תביעה שהגיש באוגוסט 2020 משרד המשפטים האמריקאי נגד טבע - ונגד חברות אחרות שפעלו בשיטה דומה - בחשד לתיאום מחירים שהביא לתשלומים עודפים של 350 מיליון דולר על-ידי לקוחות אמריקאים. החשד במקרה הזה היה שטבע הסתייעה בעמותות צדקה לסיוע לחולים כדי להגביר את השימוש בתרופת הדגל של החברה באותם ימים, קופקסון, לטרשת נפוצה.
הדרך לעשות זאת, על-פי התובע, הייתה לגרום לחולים להגיש תביעות לרשויות ולקבל מהן החזרים, כשהתוצאה העקיפה של כך, לכאורה, הייתה העלאת מחירים חדה בתחום מצד חברות התרופות. כך, מחיר הקופקסון זינק ל-85 אלף דולר לשנה ב-2017, לעומת 17 אלף דולר בשנת 2006.
בהסדר השני, בסך 25 מיליון דולר, מדובר על המשך טענות לתיאום מחירים בתעשיית התרופות הגנריות. כבר לפני כשנתיים הגיעה טבע להסדר דומה נוסף בהקשר הזה, כשהגיעה להסדר תשלום של 225 מיליון דולר והתחייבה למכור לחברה אחרת את פרבסטטין, תרופה גנרית שמטרתה להפחית את הכולסטרול וטריגליצרידים. בנוסף, התחייבה טבע לתרום לצדקה שתי תרופות גנריות, קלוטרימאזול וטוברמיצין, בהיקף של 50 מיליון דולר.
חותרת לסגירת תביעות
כזכור, טבע הגיעה לפני כשנתיים גם לפשרה בפרשיית האופיואידים, משככי הכאבים שהובילו להתמכרות ולמוות של חצי מיליון בני אדם בארה"ב. במקרה ההוא, טבע הסכימה לשלם פיצויים של 4.25 מיליארד דולר, מהם 3 מיליארד דולר במזומן.
בשנים האחרונות טבע פועלת לסגירת תביעות רבות, וכן מפחיתה בעקביות את המינוף הגבוה הרובץ עליה מאז הרכישה ב-2015 של החטיבה הגנרית של אלרגן בסכום כולל של 40.5 מיליארד דולר, שהובילה את טבע לחוב עצום, שהפיל לאחר מכן גם את המניה.
מאז הודעתה של טבע על פשרת האופיואידים כלפני שנתיים, זינקה המניה ביותר מ-170%, וטבע חזרה השנה להיות החברה הגדולה ביותר בשווי השוק בבורסה בתל אביב, כשהיא משאירה אבק לחברות האחרות ונסחרת כעת לפי שווי שוק של 75 מיליארד שקל - עדיין, כמובן, רחוק מאוד משווי השיא, שעמד על כ-250 מיליארד שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.