דיווח: המודיעין הישראלי שיווק את הביפרים עם חומר הנפץ באמצעות חנויות מזויפות ברשת

לפי תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס, הומצא "סיפור כיסוי" לסוללה שהוכנסה למכשירי הביפרים, שהכילה חומר נפץ פלסטי שלא היה ניתן לגלות ברנטגן • מכשיר הביפר שווק כבעל סוללה חדשנית שמחזיקה ל-85 ימים • סוכן המכירות מכר את הביפרים לארגון במחיר נמוך יחסית

מכשירי זימונית בתצוגה של חברת גולד אפולו בטייוואן / צילום: Reuters, Ann Wang
מכשירי זימונית בתצוגה של חברת גולד אפולו בטייוואן / צילום: Reuters, Ann Wang

תחקיר מקיף של סוכנות הידיעות רויטרס חשף היום (רביעי) פרטים חדשים על מתקפת הביפרים שמיוחסת לישראל וגרמה למותם של 39 אנשים ולפציעתם של אלפים בלבנון. רויטרס גילו שנעשה תהליך של שנים על מנת למכור את המוצר לחיזבאללה, באמצעות חנויות אונליין שלא קיימות ודפי אינטרנט מזוייפים, וכי נעשה שימוש בחומרי נפץ פלסטיים שלא היה ניתן לגלות אותם.

מ"בלוקונים" ועד למגדלי הענק: כך השתנתה הדירה הממוצעת בישראל לאורך השנים 

התמודדות שורדי הנובה: הסם שהחמיר את הטראומה 

הסוכנים שבנו את הביפרים החביאו בתוכם כמות קטנה אך עוצמתית של נפץ פלסטי שלא ניתן להבחין בו בבדיקת רנטגן, כך אמרו מקורות יודעי דבר לבנוניים לרויטרס. לפי התחקיר, שישה גרמים של חומר נפץ פלסטי בשם PETN הוחדר בתוך הסוללה, בנוסף לרצועה דליקה של חומר ששימש כנפץ.

גם החומר ששימש כנפץ לא הכיל חומרים מתכתיים, כך שגם אותו לא היה ניתן לגלות ברנטגן. הסוללה, חומר הנפץ והנפץ היו עטופים במארז קטן יותר מקופסת גפרורים ששכן בגוף הביפר.

חיזבאללה קיבל את הביפרים בחודש פברואר והארגון ניסה לגלות האם המוצר ממולכד, בכך שהעבירו אותם דרך סריקת בטיחות במכונת שיקוף של נמל תעופה, אך זו לא מצאה במכשירים שום דבר חשוד. בשלב מסוים המחבלים שמו לב שהסוללה מתרוקנת במהירות, אך גם זה לא גרם לחשדות אצל הארגון, שהמשיך לחלק את הביפרים לפעילים אפילו שעות לפני שהחלו הפיצוצים.

מבחוץ הסוללה של מכשיר הביפר הייתה נראית כמו סוללת ליתיום סטנדרטית, אך דגם הסוללה שנקרא LI-BT783 אינו קיים בשוק. בשל כך הסוכנים שגרמו לחיזבאללה לקנות את המוצר היו צריכים להמציא לו סיפור כיסוי. הסוכנים הונו את החיזבאללה על ידי מכירת דגם הביפר המוכר והדיוע שנקרא AR-924, תחת מותג טייוואני מפורסם בשם גולד אפולו.

יו"ר גולד אפולו, סו צ'ינג קוואנג, אמר לכתבים יום לאחר מתקפת הביפרים כי לפני שלוש שנים פנתה אליו לפני עובדת לשעבר, תרזה וו, ו"המנהל שלה טום" כדי לדון בהסכם רישיון.

סו אמר כי הוא לא ידע הרבה על טום, אך הוא הוא העניק לשניים את הזכות לעצב את המוצרים שלהם ולשווק אותם תחת המותג גולד אפולו. התחקיר של רויטרס לא הצליח למצוא את זהותו של טום ולא הצליח לקבוע אם יש לו קשר למודיעין הישראלי. סו אמר כי לא ידע דבר על היכולות הקטלניות של הביפרים או על המבצע הרחב יותר לתקוף את חיזבאללה והוסיף שהוא והחברה בבעלותו היא "קורבן של המזימה".

עמודים מזויפים וסרטוני יוטיוב - על מוצר שלא קיים

בספטמבר 2023 אתרים ותמונות ובהם המוצר AR-924 נוספו לאתר שהציג את עצמו כבעל רישיון למכור מוצרים של גולד אפולו. באתר אפילו צוינה הכתובת של חברה בשם אפולו סיסטמס, שיושבת בהונג קונג, אך מבדיקה עלה שאין חברה בשם זה בהונג קונג שיושבת בכתובת שצוינה.

באתר היה עמוד שלם שהוקדש לסוללה המומצאת LI-BT783 עם הסבר על היכולות המתקדמות שלה. נכתב שהסוללה הנטענת שלה מחזיקה ל-85 ימים ואפילו צורפו סרטוני יוטיוב באורך 90 שניות שמסבירים על המוצר. בסוף 2023, שתי חנויות סוללות פרסמו בקטלוגים שלהם ברשת את הדגם LI-BT783.

כמו כן, בשני פורומים מקוונים המוקדשים לסוללות, ניתן לקרוא דיון על מקור הכוח של הסוללה ועל חוסר זמינותו המסחרית. "אני מכיר את המוצר הזה," כתב משתמש בכינוי Mikevog באפריל 2023. "יש לו גיליון נתונים מעולה וביצועים מצוינים". אתרים ועמודים אלה נמחקו מהרשת מאז פיצוץ הביפרים, אך ניתן לצפות בעותקים של באמצעות ארכיונים ברשת.

החקירות שהתנהלו בחיזבאללה מצאו שסוכנים ישראלים השתמשו בטקטיקות מכירה אגרסיביות על מנת לשווק את המוצר לארגון. לפי אדם שהיה מעורב בתהליך, איש המכירות הציע מחיר זול עבור הביפרים, והמשיך להוריד את המחיר עד שבסופו של דבר הארגון השתכנע לקנות.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12