עולם העיתונות הפרוגרסיבי בארה"ב כמרקחה בעקבות החלטתם של שני עיתונים מרכזיים וחשובים שלא להמליץ על אף אחד מהמועמדים - קמלה האריס או דונלד טראמפ - לנשיאות. ה"לוס אנג'לס טיימס" וה"וושינגטון פוסט" הודיעו בשבוע שעבר כי אינם מתכוונים להצהיר במפורש שהם תומכים במועמד. שניהם היו צפויים בעיני העיתונאים שעובדים בהם להמליץ על האריס.
● נקודת התורפה של טראמפ והחולשה של האריס: מי ינצח בבחירות בארה"ב?
● העיתונאית הבכירה שמספידה את החלום האמריקאי: "בארה"ב אין מעמד ביניים יציב, וזו סכנה אמיתית לדמוקרטיה"
● אתר ההימורים שמטריף את האמריקאים רגע לפני הבחירות
"מאוכזב מהמתפטרים"
החלטת המיליארדר ד"ר פטריק סון־שיונג, הבעלים של ה"לוס אנג'לס טיימס", לא לתמוך באף מועמד, יצרה סערה שגרמה לשלושה מחברי הדירקטוריון להתפטר ועוררה אלפי קוראים לבטל את מנויים.
חברי מערכת מחו על כך שאי־ההמלצה לא עמד בקנה אחד עם התקדימים בעיתון, שבחר מועמד לנשיאות בכל מערכת בחירות מאז 2008, ועם עמדת המערכת הקודמת של ה"טיימס", שהתנגדה בצורה חריפה ונחרצת לנשיא לשעבר טראמפ. עורכת מדור הדעות מריאל גרזה התפטרה ביום רביעי שעבר כתוצאה מההחלטה, וחברי ועדת מדור הדעות רוברט גרין וקארין קליין הגישו את התפטרותם למחרת.
"איך נוכל להשקיע שמונה שנים בהתנגדות נחרצת נגד טראמפ והסכנה שהמנהיגות שלו מציבה למדינה, ואז לא לתמוך במתמודדת דמוקרטית הגונה לחלוטין - שבה תמכנו בעבר במרוץ לסנאט?", כתבה גרזה במכתב ההתפטרות שלה לעורך ה"טיימס", טרי טאנג.
סון־שיונג אמר כי החלטתו שלא לתת לקוראים המלצה תהיה פחות מפצלת בחברה שסועה בשנת בחירות סוערת. "אין לי שום חרטות. למעשה, אני חושב שזו הייתה בדיוק ההחלטה הנכונה", אמר בראיון ל"טיימס". לדבריו, הוא חושש שבחירת מועמד אחד רק תחריף את השסעים העמוקים ממילא במדינה. "אני מאוכזב מחברי המערכת שהתפטרו כפי שהתפטרו", הוסיף, "אבל זו הבחירה שלהם, נכון?".
מיליארדר הטכנולוגיה הרפואית, שקנה את ה"טיימס" ב־2018, פרסם ב־X שהוא הציע לכותבי הדעות שלו אלטרנטיבה להמלצה המסורתית: "לנסח ניתוח עובדתי של כל המדיניות החיובית והשלילית של כל מועמד במהלך כהונתו בבית הלבן, וכיצד המדיניות הזו השפיעה על האומה. בנוסף, המועצה התבקשה לספק את הבנתם של המדיניות והתוכניות של המועמדים בקמפיין הזה והשפעתם הפוטנציאלית על האומה. בדרך זו, עם המידע הברור והבלתי מפלגתי זה לצד זה, הקוראים יכולים להחליט מי יהיה ראוי להיות נשיא בארבע השנים הקרובות". "ועדת העורכים בחרה לשתוק", טען ב־X, "וקיבלתי את החלטתם".
שלושת העיתונאים שהתפטרו אמרו שהם לא שותקים אלא לא הסכימו עם הצעת הבעלים. "ה'הזדמנות' להציג ניתוח של שני הצדדים תיעשה כראוי על־ידי חדר החדשות, לא על־ידי מערכת הדעות, שמטרתה לנקוט עמדה ולהגן עליה באופן משכנע", אמר גרין בהצהרה. "עזבתי בתגובה לסירוב לנקוט עמדה ולקביעה השגויה שהמערכת בחרה".
בעלי הוושינגטון פוסט ואמזון, ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher
בהצהרה ביום שבת ל"ניו יורק טיימס", בתו של הבעלים ניקה סון־סיונג אמרה כי משפחתה קיבלה "החלטה משותפת" לא לתמוך באף מעומד במירוץ לנשיאות. "כאזרח במדינה שמממנת בגלוי רצח עם, וכמשפחה שחוותה את האפרטהייד הדרום־אפריקאי, האישור היה הזדמנות לדחות את ההצדקות לפגיעה נרחבת בעיתונאים ולמלחמה מתמשכת בילדים", אמרה בהצהרה.
סון־שיונג הגיב ואמר כי בתו לא שיחקה תפקיד באישור. "ניקה מדברת בעצמה על דעתה. אין לה שום תפקיד בעיתון, והיא לא משתתפת בכל החלטה או דיון מערכת". בראיון שלו ל"טיימס" אמר סון־שיונג כי ההחלטה לא קשורה למלחמה בעזה, וכי דעותיה של בתו הן "דעותיה".
מאשימים את בזוס
המקרה של ה"וושינגטון פוסט" מעורר גם הוא הדים נרחבים בימים האחרונים כאשר העיתון, שהיה לביתו של חשיפת שערוריית ווטרגייט וזה שהריץ את מסמכי הפנטגון, הודיע כי לא יתמוך בהאריס לנשיאות.
במרכז הסערה עומד ויליאם לואיס, איש עיתונות בריטי שהפך למוציא לאור ומנכ"ל ה"וושינגטון פוסט" בינואר. העיתון, לדבריו, רק חזר לשורשיו בסירוב לתמוך במועמד לנשיאות. זו הייתה למדיניות אי-התמיכה שעליו ויתר ה"פוסט" לפני 48 שנה כדי לתמוך בדמוקרט ג'ימי קרטר.
בין התגובות הציבוריות המוקדמות הייתה קריאה לביטול המנוי שהפכה במהרה לטרנד במדיה החברתית, לצד שורה של התקפות מגורמים מוכרים על הכישלון לנקוט עמדה נגד טראמפ, כולל מהקומיקאי סטיב מרטין, השחקן מארק המיל ועיתונאי ווטרגייט, בוב וודוורד וקרל ברנשטיין.
וודוורד וברנשטיין אמרו כי "החלטה זו 11 ימים לפני הבחירות מתעלמת מהראיות הדיווחיות המוחצות של ה'וושינגטון פוסט' עצמו על האיום של טראמפ על הדמוקרטיה".
העורך הכללי של העיתון, רוברט קגן, התפטר ביום שישי. בשנה שעברה הוא כתב טור שכותרתו: "הדיקטטורה של טראמפ: איך לעצור אותה", והוא גם טען כי הנשיא לשעבר עלול "להרוס" את הדמוקרטיה אם ייבחר מחדש.
בסוף השבוע הזה, פרשנים אמריקאים רבים הפנו את האצבע ישירות אל עבר ג'ף בזוס, המיליארדר שרכש את ה"וושינגטון פוסט" בשנת 2013. הוא, כך נטען, חושד שטראמפ עשוי לנצח ב־5 בנובמבר ולנקום במיזמים העסקיים שלו - בהם ענקית הטכנולוגיה אמזון, שהיא קבלן ממשלתי משמעותי - ולכן העיתון נמנע מהמלצה, שלפי עובדי העיתון הייתה צפויה להיות להאריס.
העורך לואיס הבהיר את עמדת העיתון במאמר דעה וכתב שהיא "תואמת את הערכים שה'פוסט' תמיד עמד עליהם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.