פיצוצי הביפרים ועונשם: איראן הפסיקה פעילות של חברת תקשורת בינלאומית

בעקבות פיצוצי הביפרים ומכשירי הקשר בלבנון בחודש ספטמבר שבהם נפגעו אלפי פעילי חיזבאללה, איראן אסרה על יבוא ומכירת מכשירים של מוטורולה • לפי הטענה, מוצרי התקשורת של החברה עלולים להוות סכנה ביטחונית לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi
עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן אסרה על יבוא ומכירת מכשירים של חברת מוטורולה, בעקבות פיצוצי הביפרים (פייג'רים) ומכשירי הקשר בלבנון בחודש ספטמבר שבהם נפגעו אלפי פעילי חיזבאללה - כך מדווח באתר "אינטליניוז".

מוטורולה חולשת על פחות מ־2% בלבד משוק הסמארטפונים האיראני, ומעתה בלתי אפשרי למכור הן טלפונים והן ביפרים מתוצרת החברה האמריקאית. יו"ר התאחדות המכשירים הסלולריים של איראן, עבד אל־מהדי אסעדי, אישר כי המגבלות נובעות מהפיצוצים בביירות. לדבריו, גם אם ישנה סחורה קיימת של מוטורולה, אסור למכור אותה.

הצעד מהווה היענות של משטר האייתוללות לדרישות חברי מג'לס ממשרד התקשורת בטהרן לאסור יבוא מוטורולה, בטענה כי מוצרי התקשורת של החברה עלולים להוות סכנה ביטחונית לאיראן. בה־בעת, הם קראו להחליף מכשירי מוטורולה שנמצאים בשירות כוחות הביטחון וגופים ממלכתיים אחרים, במוצרים של חברות אחרות.

החשש האיראני נובע מכך שלפי פרסומים זרים, פיצוצי ביפרים ומכשירי קשר התבצעו לאחר מבצע רב־שנים שבו המוסד הקים חברת־קש בהונגריה לטובת המשימה הספציפית.

ביפרים אומנם נתפסים כמוצר מיושן בהתחשב בקדמה הטכנולוגית הנוכחית, אך הפשטות שלהם דווקא מביאה להגברת הביקושים. לפי Market Research Intellect, שוק הפייג'רים העולמי עמד ב־2023 על 74 מיליארד דולר, והצמיחה השנתית הממוצעת (CAGR) שלו עד 2031 צפויה לעמוד על 10.41%.

לא רק ארגוני טרור כדוגמת חיזבאללה משתמשים במכשירים אלה. במערכת הבריאות האמריקאית משתמשים בהם עבור תקשורת מהירה בין הצוותים. בדומה למרבית השווקים, מגפת הקורונה בלמה את הצמיחה בשוק הפייג'רים, אבל השוק זינק מחדש - וצפוי להמשיך לצמוח בשנים הקרובות. המשמעות של הצמיחה השנתית הממוצעת החזויה היא ששוק הפייג'רים העולמי יגיע ל־148.01 מיליארד דולר ב־2031.

ב־Market Research Intellect מנמקים את צמיחת הביקושים בפעילות מו"פ גובר, הכנסת טכנולוגיות מתקדמות לשוק ושיפור חוויית הלקוחות. בה־בעת, החברות מגוונות את סל המוצרים שלהן כדי לעמוד בביקוש הצומח.