על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● מחוקק שבדי קורא לישראל: תחסלו ראש כנופיה שמסתתר באיראן
● פיצוצי הביפרים ועונשם: איראן הפסיקה פעילות של חברת תקשורת בינלאומית
● קרבה לאיראן, וגם לישראל: ראש המודיעין המצרי החדש רוצה להוביל עסקת חטופים
1 מכון מחקר לבנוני: "איראן חשפה את נקודות התורפה שלה"
"איראן חשפה את נקודות התורפה שלה", נכתב בכותרת כתבה שפורסמה באתר קרן קרנגי לשלום, מכון מחקר שפועל מביירות. "בשעות הבוקר המוקדמות של ה-26 באוקטובר פתחה ישראל במתקפה הצבאית הגדולה ביותר בשטח איראן מאז מלחמת איראן-עיראק. המתקפה התרחשה כמעט חודש לאחר פגיעת הטילים הבליסטיים של איראן ב-1 באוקטובר על ישראל". נכתב כי "המבצע הצבאי של ישראל הוגדר בתחילה כמוגבל על ידי גורמים ישראלים ואיראנים כאחד. עם זאת, ניסיונותיה של איראן להרתיע את ישראל באמצעות התקפות ישירות התבררו כלא מועילים, ובמקום זאת חושפים פערים בהגנות של איראן". נכתב כי "המתקפה עשויה להציב את איראן במצב רעוע עוד יותר משהייתה לפני 1 באוקטובר". אמנם "מוקדם מדי להעריך במלואו את היקף הנזק למתקנים איראניים, אך סביר להסיק שהתקיפה של ישראל הייתה יעילה במידה רבה, לאור העליונות היחסית של מטוסי הקרב הישראליים והקושי ליירוט טילים בליסטיים משוגרים באוויר".
בנוסף, "נראה שהתקיפות פגעו בצווארי בקבוק מרכזיים ביכולות ייצור הטילים של איראן. מעבר למטרות הקשורות לטילים, כלי טיס ישראלים תקפו גם מתקן לייצור רחפנים וערכו תקיפה 'סמלית' על בניין במתחם פרצ'ין הקשור למחקר ופיתוח נשק גרעיני קודם של איראן".
נכתב כי הנזק המשמעותי להגנה האווירית של איראן מותיר את טהראן חשופה יותר להמשך פעולה ישראלית נגד יעדים בעלי ערך גבוה כמו תשתית גרעין ואנרגיה. "התקפות איראן באוקטובר אולי הלחיצו את ההגנה האווירית של ישראל, אבל נראה שהפריסה האמריקנית של THAAD הציעה לישראל יתרון מסוים. לעומת זאת, נראה כי הפעולה של ישראל הדגישה את הפגיעות המכריעה של איראן בהגנה על שטחה". עוד נכתב כי ייתכן שישראל גם השפיעה באופן קריטי על יכולת ייצור הטילים בקצב מהיר של איראן, "שהייתה דרך להרתיע מתקיפות ישירות נגד איראן. עם זאת, ישראל התמקדה במתקנים עם רכיבים חיוניים להרכבת טילים, שקשה לאיראן לרכוש בשל סנקציות בינלאומיות מחמירות ובקרות ייצוא".
מתוך אתר קרן קרנגי לשלום, מאת ניקול גרג'בסקי. לקריאת הכתבה המלאה.
2ב-CNN מנתחים: המשמעות של הפסקת שירותי אונר"א בישראל
"הכנסת אישרה חוק להפסקת הפעילות של סוכנות האו"ם אונר"א המספקת שירותים חיוניים לפליטים פלסטינים, החלטה שעלולה להשפיע על מיליוני פלסטינים תחת הכיבוש הישראלי", נכתב ב-CNN. "מהלך זה מבטל אמנה משנת 1967 המאפשרת לסוכנות לסייע לפליטים פלסטינים באזורים שבשליטת ישראל". נכתב כי לאחר חקיקת החוק הראשון אמר ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד). ומי שניסח את הצעת החוק: "למי שמתנהג כמחבל אין זכויות בישראל... אונר"א שווה לחמאס, נקודה".
"המהלך יצא לפועל למרות התנגדות חריפה של חברי כנסת ערבים ולחץ בינלאומי חזק מצד מדינות המערב". עוד נכתב כי ההצבעה זכתה לביקורת מיידית מצד הנציב הכללי של אונר"א, פיליפ לזאריני, שאמר כי היא מפרה את החוק הבינלאומי ומהווה את הצעד האחרון בקמפיין המתמשך המנסה להכפיש את אונר"א. צוין כי משרד החוץ האמריקאי דחק בישראל לא להעביר את החקיקה, ואמר כי הסוכנות ממלאת "תפקיד שאין לו תחליף כרגע בעזה". "ישראל ביקשה זה מכבר לפרק את גוף האו"ם, בטענה שחלק מעובדיה קשורים לחמאס, ובבתי הספר שלה מלמדים שנאה נגד ישראל. אונר"א הכחישה שוב ושוב את ההאשמות הללו, ואמרה כי 'אין שום סיבה לתיאור גורף של 'המוסד בכללותו'", נכתב.
לאור אישור החוק, CNN מיפו את מה שהם יודעים על אונר"א, "וההשלכות של האיסור הישראלי". הסוכנות, "שהחלה לפעול ב-1950, משרתת כיום כ-5.9 מיליון ברחבי המזרח התיכון, שרבים מהם חיים במחנות פליטים ברצועת עזה, בגדה המערבית ובמזרח ירושלים וכן בירדן, לבנון, סוריה. ברצועת עזה, שהושחתה על ידי מלחמה ישראלית הרסנית במשך יותר משנה, אונר"א משרתת כ-1.7 מיליון פליטים פלסטינים. בגדה המערבית ובמזרח ירושלים היא מסייעת לכ-871,500 פליטים".
נכתב כי הסוכנות "מספקת מגוון רחב של סיוע ושירותים לפליטים פלסטינים ולצאצאיהם, לרבות מחסה, שירותי בריאות, מזון וחינוך. זהו גם מקור תעסוקה מרכזי לפליטים, המהווים את רובם של יותר מ-30 אלף עובדיו ברחבי המזרח התיכון, ויש לו נציגויות בניו יורק, ז'נבה ובבריסל. יותר מ-13 אלף מעובדיה מוצבים בעזה בלבד. באיו"ש ובמזרח ירושלים היא מעסיקה קרוב ל-4,000 עובדים".
צוין כי אונר"א היא סוכנות האו"ם היחידה המוקדשת לקבוצה מסוימת של פליטים באזורים ספציפיים. "מדוע ישראל רוצה לאסור את אונר"א?" נכתב כי ישראל מתנגדת זה מכבר לסוכנות וביקשה לפרק אותה עוד לפני ה-7 באוקטובר אשתקד. "גורמים ישראלים דחו את ההגדרה של אונר"א לגבי הפלסטינים הזכאים למעמד פליט, בטענה שצאצאים של פליטי 1948 אינם זכאים ולכן אין להם זכות לחזור לבתי אבותיהם במה שהיא כיום ישראל. חבר כנסת ישראלי מאחורי הצעות החוק האשים את אונר"א ביום ראשון ב'חינוך ילדים לשנאת ישראל ובהפצת אנטישמיות'". אך "מאז תחילת המלחמה, ישראל פתחה בקמפיין אינטנסיבי לדה-לגיטימציה לגוף האו"ם, כולל האשמת חלק מעובדי אונר"א בטענה שלקחו חלק במתקפת חמאס".
עוד נכתב כי יחד עם הסהר האדום הפלסטיני, אונר"א מטפלת כמעט בכל חלוקת הסיוע של האו"ם הנכנס לשטח. לסוכנות יש 11 מרכזי חלוקת מזון למיליון אנשים בעזה, שלמעלה ממחציתם חיים מתחת לקו העוני החמור של 1.74 דולר ארה"ב לאדם ליום, לפי הערכת אונר"א. מחלקת המדינה האמריקרית אמרה ל- CNN שהאיסור ישאיר "וואקום שישראל תהיה אחראית למילוי".
מתוך ה-CNN, מאת נדין איברהים, סאלמה אראפה. לקריאת הכתבה המלאה.
3החות'ים עוצרים אזרחים בהאשמות ריגול
"חברים ועמיתים לשעבר של שייף אל-חמדאני תהו אם יראו אותו שוב אי פעם", נכתב בניו יורק טיימס. "עובד תימני לשעבר בשגרירות ארה"ב, אל-חמדאני נעצר ב-2021 על ידי מורדים חות'ים שהשתלטו על בירת תימן, צנעא. במשך שנים, מעט היה ידוע על מצבו או על מצבם של 10 עובדי שגרירות תימן אחרים שנעצרו עמו, מלבד העובדה שהם הוחזקו בשל קשריהם עם ארה"ב". ואז, ביוני, הופיע אל-חמדאני "בסרטון תעמולה חות'י, מודה בריגול למען ארה"ב וישראל. 'לראות את שייף בסרבל כחול, שבר לי את הלב', נאלץ להודות אדם אראלי, דיפלומט אמריקאי שעבד איתו בשגרירות לפני עשרות שנים".
נכתב כי הסרטון עלה זמן קצר לאחר שהחות'ים פתחו בסדרת מעצרים חדשה, במסגרתה "הם עצרו לפחות 27 עובדים מהאו"ם וארגונים הומניטריים אחרים. בשבועות שלאחר מכן נעצרו גם עשרות עובדים תימנים נוספים מארגונים דומים. גל המעצרים הזה העלה חשש לתקיפה גדולה יותר נגד אנשים הקשורים לנציגויות בינלאומיות וזרות בתימן, שכן המתיחות בין החות'ים למערב התגברה עקב התקפות החות'ים האחרונות על שילוח בינלאומי ושיגור טילים לעבר ישראל לתמיכה בעזה".
נכתב כי נדווה אל-דווסארי, מנתחת סכסוכים, "אמרה כי המעצרים של אנשי האו"ם והארגונים הבינלאומיים נמשכים כבר חמש שנים לפחות. אבל היא הציעה שלסבב המעצרים החדש הייתה מטרה ממוקדת יותר: דיכוי התמיכה המקומית במעצמות ומוסדות מערביים. לטענתה, המיקוד שלהם באנשי האו"ם היא טקטיקה מכוונת לאלץ את האו"ם או מדינות מערביות לעשות פשרות מסוימות על ידי החזקת עובדיהם כבני ערובה. 'החות'ים מבקשים לשלוט במי שעובד עבור האו"ם וארגונים בינלאומיים, מתקינים אנשים משלהם כדי להשיג שליטה מלאה על הסיוע הבינלאומי', אמרה".
נכתב כי "בתימן יש את אחד המשברים ההומניטריים החמורים בעולם. יותר ממחצית האוכלוסייה - כ-18.2 מיליון בני אדם - זקוקים לסוג כלשהו של סיוע הומניטרי, לפי האו"ם. הדבר הופך את עבודתם של ארגוני סיוע הומניטריים מקומיים ובינלאומיים לקריטיים". עוד צוין כי "מחלקת המדינה של ארה"ב גינתה את גל המעצרים האחרון והאשימה את החות'ים בניסיון להפיץ דיסאינפורמציה באמצעות וידויים כפויים ומזויפים בטלוויזיה על תפקידם של אנשי הצוות התימנים הנוכחיים והקודמים בשגרירות ארה"ב. 'אנו כועסים מאוד לראות את עמיתינו מוצגים באופן כזה, כשכולם, ללא יוצא מן הכלל, לא עשו דבר לא נאמן לתימן', אמר טים לנדרקינג, השליח המיוחד של ארה"ב לתימן, בראיון".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת איסמעיל נאאר. לקריאת הכתבה המלאה.
4באו"ם מתווכחים על ההתקפה הישראלית באיראן
"חברי מועצת הביטחון של האו"ם רבים על התקפת ישראל באיראן", נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה בטהרן טיממס. "ארה"ב ובעלות בריתה התווכחו עם חברות אחרות באו"ם האחראיות לשמירה על שלום וביטחון בינלאומיים. סין, חברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, אמרה כי המתקפה הישראלית מפרה את הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של איראן. עוד אמרה סין כי בייג'ינג מודאגת מהתנהגותה של ישראל. רוסיה, חברה קבועה נוספת במועצה, מתחה ביקורת חריפה על התקיפה הישראלית באיראן. השליח הרוסי לאו"ם אמר שמועצת הביטחון צריכה למנוע מהאזור להידרדר למלחמה רחבת היקף. נציג אלג'יריה אמר כי התקיפה הישראלית מסכנת את השלום והביטחון הבינלאומיים".
עם זאת, "שגרירת ארה"ב הביע את תמיכתה של וושינגטון בישראל וכינה את פעילותה של ישראל הגנה עצמית, ואמרה שהתקיפות האוויריות הישראליות בוצעו מחוץ לאזורי מגורים. היא קראה לאיראן להפסיק את התקפות התגמול שלה על ישראל. כמו מקבילתה האמריקאית, הדיפלומטית הבריטית הביעה תמיכה בישראל ואמרה כי 'איראן לא צריכה להגיב להתקפות ישראל'. הדיפלומט הצרפתי אמר כי יש לקבוע הפסקת אש בעזה בהקדם האפשרי וביקש מישראל להוציא את חייליה מלבנון. שגריר איראן באו"ם אמר כי 'התמיכה הבלתי מותנית' של ארה"ב בישראל מנעה ממועצת הביטחון של האו"ם למלא את תפקידה ו'חיזק את ישראל להתמיד בפשעים הללו' בעזה, בלבנון וכעת באיראן. עוד אמר השגריר כי ארה"ב שותפה לפשעים של ישראל, וכי תגובת איראן למתקפה של ישראל ב-26 באוקטובר תהיה בהתאם לחוק הבינלאומי".
מאמר מערכת מתוך טהרן טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.