אירופה מחכה בנשימה עצורה לתוצאות הבחירות בארה"ב בשבוע הבא, כאשר על הכף נמצא מצבה הכלכלי בשנים הקרובות, עתיד המלחמה באוקראינה ומצבה הביטחוני אל מול איומים גוברים ממזרח.
● הבחירות בארה"ב מתקרבות, ומשקיע העל נוקט צעד חריג
● נקודת התורפה של טראמפ והחולשה של האריס: מי ינצח בבחירות בארה"ב?
התסריט שממנו חוששים מנהיגי רוב מדינות אירופה הוא בחירה מחדש של דונלד טראמפ לכהונה נוספת כנשיא ארה"ב. עצם העובדה שהסקרים האחרונים מצביעים על התחזקותו של טראמפ והסיכויים הגוברים שלו לזכות בנשיאות הספיקה כדי לשלוח את מדדי המניות המובילים ביבשת לירידות בימים האחרונים.
יטיל מס יבוא?
האיחוד האירופי, האחראי על הסחר של מדינות אירופה, עדיין מלקק את הפצעים מהכהונה הקודמת של טראמפ (2017־2021), ובימים האחרונים מקיים "דיוני חירום" כיצד להתמודד עם תסריט של בחירה מחדש. נשיאת הנציבות אורסולה פון־דר־ליין הקימה "חדר מלחמה" שבו חברים בעיקר האחראים על מדיניות הסחר והביטחון - שני הנושאים המיידים שעשויים לעמוד למבחן טרנס־אטלנטי אחרי יום שלישי הבא. מטרתו תהיה להתמודד עם המדיניות שתגיע מממשל חדש בוושינגטון אחרי הבחירות.
אבל האפשרויות העומדות בפני אירופה במקרה שטראמפ ייבחר אינן רבות. לפי ההתבטאויות האחרונות שלו, המועמד הרפובליקאי שהגדיר בעבר את האיחוד האירופי כ"אויב הגדול ביותר של ארה"ב" מבחינה כלכלית, לא מיתן את עמדותיו במהלך ארבע שנות הצינון שלו מחוץ לחדר הסגלגל. אולי להיפך.
טראמפ כבר הבטיח להשיב את המדיניות של מכסים ותעריפים על כל סחורה הנכנסת לארה"ב, אותה הפעיל בעבר נגד האיחוד האירופי, ואותה הוא מאיים גם כעת להשיב כמעט בין לילה אם ייבחר לתפקיד. "בשבילי", אמר בראיון, "תעריף היא המילה היפה ביותר במילון, והאהובה עלי ביותר".
אם יממש את איומיו, שכוללים מס־יבוא של בין 10% ל־20% על כל הסחורה המגיעה מאירופה, העריך מכון כלכלי גרמני, כ־150 מיליארד אירו ביצוא אירופי לארה"ב עשויים להימחק כבר בשנה הראשונה לכהונה. מדובר בכ־1% מהתמ"ג של האיחוד האירופי. "כל הגבלה, כל אי־ודאות, כל מכשול בענייני סחר משפיעים על כלכלה כמו זו של אירופה", הזהירה נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד. "גולדמן זאקס" העריכו כי האירו יכול לשוב וליפול מתחת לשווי הדולר, במקרה שטראמפ יישם את המדיניות שהוא מבטיח.
"השלכות בטווח הקצר"
במידה רבה, הדאגה באיחוד האירופי נמצאת ברמות שיא משום שאירופה נמצאת כעת במצב כלכלי גרוע הרבה יותר מזה שבו הייתה במהלך הפעם האחרונה שבה טראמפ כיהן כנשיא. האנרגיה הרוסית הזולה שהייתה לה אז נעלמה בעקבות המלחמה באוקראינה. המצב הכלכלי בסין והעובדה כי מתנהלת מלחמת סחר בין ארה"ב לסין שבה עליה לבחור צד מאיימת על השגשוג שלה. היבשת רק נחלצת כעת מגל האינפלציה הגדול ביותר מזה ארבעה עשורים, והצמיחה שלה מדשדשת במקרה הטוב, או מתבטאת במיתון במקרה הרע.
שארל מישל, העומד בראש מועצת אירופה (פורום ראשי 27 המדינות החברות באיחוד האירופי), אמר השבוע כי ללא ספק "לבחירה של טראמפ לנשיא יהיו השלכות מיידיות ועצומות על אירופה כבר בטווח הקצר".
יש אמנם כמה מדינות שבהן לא יזילו דמעה על הפסד של המועמדת הדמוקרטית קמלה האריס. הונגריה בראשותו של ויקטור אורבן היא אחת מהן. כך גם מדינות כמו סלובקיה, ואולי גם צ'כיה אחרי הבחירות הקרובות. הברית הפרו־רוסית בתוך האיחוד האירופי תקבל חיזוק מממשל אפשרי של טראמפ. הן אולי ינסו לחזק את הקשרים הבילטרליים, אבל בענייני הסחר הנמצאים באחריות בריסל, גם הן צפויות להיפגע ממכסים גורפים.
ומחוץ לאיחוד האירופי, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר יצא מגדרו בחודשים האחרונים כדי להשיג פגישה מתוקשרת עם טראמפ, ולנסות את המתכון שעבד למנהיגים אחרים לפניו - לשבח ולהפגין כבוד, ולקוות כי הדבר ישפיע על המדיניות ההפכפכה שלו בעתיד.
בתחילה היה נראה כי הוא מצליח. השנייים נפגשו לארוחת ערב ארוכה במגדלי טראמפ, והמועמד הרפובליקאי שיבח בהפתעה את ראש הממשלה מהלייבור, הרחוק מאוד מעמדותיו מבחינה פוליטית. אבל אז פרצה שערורייה כאשר התברר שהלייבור שולחים פוליטיקאים למדינות מתנדנדות כדי "לשכנע" מצביעים לתמוך בדמוקרטים האמריקאים.
עשוי לדרוש 3% מהתמ"ג
בנוסף על הזווית הכלכלית, אירופה עדיין תלויה בארה"ב מבחינה ביטחונית באמצעות ברית נאט"ו והתמיכה האדירה שלה באוקראינה, שסייעה לה להתמודד עם הפלישה הרוסית. טראמפ היה זה שדחף את מדינות אירופה להוציא כ־2% מהתמ"ג שלהן על ביטחון בכהונתו הראשונה. כעת הוא עשוי לדרוש 3%, והוא לא היסס לאיים כי "מדינות שלא ישלמו את החשבון" לא יקבלו את ההגנה המתחייבת מסעיף 15 של הברית להגנה הדדית. "אם טראמפ יהיה הנשיא, זו תהיה קריאת השכמה נוספת שעלינו לפעול כדי לקחת את גורלנו בידינו", אמר מישל.
באירופה ערים לחלוטין לצורך להתעצם צבאית, אבל הסכנה היא שטראמפ ינטוש את אירופה לידיו של פוטין לפני שתספיק לעשות זאת. דיפלומט באיחוד האירופי אמר ל"פייננשל טיימס" השבוע כי הלך הרוח במסדרונות הוא של חשש ופחד. "כרגע אנחנו אולי מתווכחים על איך ואם לגייס 100 מיליארד אירו לביטחון, אבל אם טראמפ ינצח, אנחנו נדבר על טריליון אירו, וזאת לא תהיה רק אפשרות". באירופה לא שאבו ניחום מהדברים הברורים שאמר ג'יי. די ואנס, סגנו של טראמפ במרוץ לנשיאות במינכן בחורף האחרון, "שמיכת הביטחון שהעניקה ארה"ב גרמה לכך שהביטחון האירופי התפרק".
למעשה, גם אם התסריט החיובי מבחינת אירופה יתממש, וקמלה האריס תיבחר לנשיאות, הרי שהיחסים הטרנס-אטלנטיים יכולים לעמוד למבחן. האריס צפויה להמשיך את המהלכים הכלכליים של ביידן, שאמנם לא היו קיצוניים ואגרסיביים כמו אלו טראמפ, אך גם הם נועדו להשיג צמיחה כלכלית אמריקאית על חשבון אירופה. הסובסידיות האדירות לאנרגיות מתחדשות ולתעשיית הרכב החשמלי של "החוק להפחתת האינפלציה" צפויות להימשך, וכן מדיניות מס שתהפוך את ארה"ב לתחרותית יותר, לעומת היבשת הישנה. חברות אירופיות כבר מצביעות ברגליים ועוברות לארה"ב.
ואם באיחוד מקווים כי הפעם התמונה תהיה שונה, וטראמפ ינהל מדיניות אחרת מזו שהוביל בעבר מול האיחוד האירופי, ובמיוחד מול גרמניה, הרי שבראיון אחרון הוא שב על תפיסת העולם שלו. "השותפים שלנו ניצלו אותנו יותר מאשר האויבים שלנו" הבהיר טראמפ, "ואני מתכוון לאיחוד האירופי". במידה רבה, הבחירות ב־5 בנובמבר יקבעו לא רק את עתידה של ארה"ב, אלא גם את זה של אירופה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.