ח"כ אביחי בוארון (הליכוד) הגיש הצעת חוק פרטית, שמטרתה להכפיף את תקציב תאגיד השידור הציבורי לתקציב המדינה, כך שתהיה לשרים אפשרות לקצץ בתקציב. הצעת החוק צפויה לעלות לדיון ביום ראשון בוועדת השרים לענייני חקיקה.
● למרות התנגדות השוק וגורמי המקצוע: ועדת השרים לחקיקה אישרה את חוק הרייטינג
● אחרי ששרף 100 מיליון שקל לפחות: מיזם התקשורת של ניר צוק נסגר
על-פי פרסומים, בדברי ההסבר נכתב כי מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמת "חרבות ברזל", וכי הנימוק להצעת החוק המדוברת הוא הקיצוצים הרוחביים בתקציבי כל משרדי הממשלה. במובן הזה, לדברי ח"כ בוארון, ראוי שכל הגופים הציבוריים בישראל יקוצצו, וכך גם תקציב השידור הציבורי.
ח"כ בוארון אמר כי "גם תאגיד השידור הציבורי, כמו כל משרד ממשלתי ורשות ציבורית, צריך להיכנס מתחת לאלונקה ולתת את חלקו במאמץ המלחמתי. בחודש ינואר 2024 פרסם נגיד בנק ישראל הודעה לעיתונות, לפיה הסך הכולל של הוצאות המלחמה בשנים 2023 ועד 2025 צפוי לעמוד על כ-220 מיליארד שקל. הממשלה אישרה קיצוצים רוחביים בתקציבי כל משרדי הממשלה על-מנת לעמוד בהתחייבויות הנדרשות עקב המלחמה. הממשלה קיצצה ברווחה, בבריאות, בחינוך ובכל משרד ומשרד. הקיצוץ לא פסח גם על תקציבים אחרים הקבועים בחוק".
לדבריו, "הצעת החוק לא תאפשר חלילה להתערב בתוכן ובעמדות התאגיד, אבל לא יכול להיות שהתאגיד יהיה אקס-טריטוריה תקציבית, וכאשר יש קיצוץ רוחבי, התאגיד לא נכנס מתחת לאלונקה ולא שותף למאמץ המלחמתי. במצב הנוכחי במדינה, ראוי ונדרש מכל הגופים הציבוריים בישראל להירתם למאמץ המשותף".
ביקורת בשוק על המהלך
למרות דבריו של ח"כ בוארון, ישנה בעייתיות במהלך הזה. תקציב תאגיד השידור אינו מוכפף לתקציב המדינה - ולא במקרה. התקציב מגיע ממשרד התחבורה שעובר דרך משרד האוצר, במטרה לנתק את התלותיות של תאגיד השידור הציבורי בפוליטיקאים. בכך שיש לגוף התקשורת עצמאות תקציבית, נמנעת התמונה של ראשי התאגיד מתחנפים לשר התקשורת או למי מהפוליטיקאים.
הביקורת המופנית כלפי הצעת החוק של ח"כ בוארון נוגעת בעיקר לדרך בה הדבר נעשה. בנוסף, יש מי שרואה את המלחמה כ"תירוץ" בלבד כדי לקדם מהלכים שהיו מעוניינים בהם כבר שנים.
כך, אחת ההצעות שעלו, במקום הצעת חוק קבועה, היא לצמצם את התקציב של התאגיד השידור הציבורי בשנת המלחמה בעזרת הוראת שעה לשנה בודדת. אבל הבחירה בהגשת הצעת חוק קבועה יוצרת בשוק חשש מניסיון להשפיע על התאגיד.
בתגובה לשאלה זו, ח"כ בוארון תקף: "יש בשאלה הזו הנחת עבודה שפוליטיקאים הם אינם ראויים והם חשודים בחזקת חשודים ולא נוהגים בצורה עניינית. אנחנו מתנהלים בתקופה שכל המדינה בקיצוץ, עם ישראל מקצץ בתקציבי הספורט והנכים ובתקציבי הבריאות והרווחה. מדוע התאגיד השידור הציבורי לא יהיה נתון בקיצוץ גם הוא?".
ניסיון נוסף לקדם חוק בתחום התקשורת
נראה כי בליכוד בוחרים עוד פעם לקדם חוק בתחום התקשורת, לא דרך הרפורמה של השר שלמה קרעי או משרד התקשורת. בעבר זה היה ח"כ אריאל קלנר עם ההטבות לערוצים שונים, ובימים האחרונים הייתה זו הצעת חוק של ח"כ שלום דנינו לגבי ועדת המדרוג הממשלתית. נראה כי הפעם ח"כ בוארון מקדם נושא אחר שדובר בעבר, ויש מי שרואה זאת כשיטה סביב סוגיות שנבלמו בשנים שעברו.
מתאגיד השידור הישראלי "כאן" נמסר בתגובה: "תקציב תאגיד השידור הישראלי, על-פי חוק, הוא תקציב סגור, כדי למנוע כל התערבות פוליטית בתכניו מצד ממשלה מימין או משמאל. פתיחת התקציב עתה היא ניסיון נוסף לפגוע בעצמאות התאגיד, ומשמעותה - קיצוץ מאסיבי בהפקות הפופולריות שלו, פגיעה בחדשות התאגיד, פגיעה בעובדי ועובדות התאגיד ופגיעה באלפי משפחות של נותני שירות חיצוניים להפקות התאגיד - ובהם צלמים, עובדי במה, מקליטים ועוד, שפרנסתם תיפגע משמעותית תוך כדי המלחמה".
עוד נכתב כי גורמים שונים מובילים קמפיין של ממש נגד התאגיד - ו"לא בהכרח מטעמי קיצוץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.