בית המשפט בצרפת קבע: חברות ישראליות יוכלו להציג בתערוכה ביטחונית

בית הדין הכלכלי בפריז ביטל את החלטת ממשלת צרפת להרחיק חברות ישראליות מתערוכה ביטחונית, ואלה יוכלו להציג בתערוכה הימית היוקרתית "יורונאבאל" • זהו שינוי משמעותי מההחלטה הקודמת שעסקה בתערוכת "יורוסאטורי", שכן במקרה הקודם התקבל הערעור רק במהלך התערוכה, ועל כן היה זה מאוחר מדי

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug
נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug

בפעם השנייה בארבעה חודשים, בית הדין הכלכלי בפריז ביטל את החלטת ממשלת צרפת להרחיק חברות ישראליות מתערוכה ביטחונית, ואלה יוכלו להציג בתערוכה הימית היוקרתית "יורונאבאל" שתיפתח ביום שני. זאת, בעקבות עתירה שהגישו התאחדות התעשיינים, מספנות ישראל ולשכת המסחר ישראל־צרפת.

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות
רוסיה נתנה לאיראן מערכת הגנה אווירית. מה קרה לה בתקיפה הישראלית

זהו שינוי משמעותי מההחלטה הקודמת שעסקה בתערוכת "יורוסאטורי", שכן במקרה הקודם התקבל הערעור רק במהלך התערוכה - ועל כן היה זה מאוחר מדי. בעתירה שהוגשה בנוגע לתערוכת "יורונאבאל" יוצגו גם חמש חברות ישראליות נוספות שנפגעו מההחלטה, בהן אלביט, רפאל ואורביט.

במסגרת העתירה נטען, בין השאר, כי החלטת ממשלת צרפת בנוגע לתערוכת "יורונאבאל" פוגעת באופן ישיר באפשרויות של החברות הישראליות להשתתף ולהתחרות בשוק הביטחוני באירופה. ככלל, העתירה התמקדה בעיקרון השוויון ובחובת המדינות החברות באיחוד האירופי להבטיח שוק תחרותי פתוח וחופשי, תוך שמירה על כללי סחר הוגן ונטול אפליה.

בניגוד להחלטת הנשיא עמנואל מקרון לגבי תערוכת "יורוסאטורי", שבה נאסרה באופן גורף הופעת חברות ישראליות, בתערוכת "יורונאבאל", שתתקיים מיום שני ועד חמישי הבא, לכאורה אישרו לחברות הישראליות להשתתף בתערוכה, אבל ללא שום עמדה או תצוגת ציוד - זאת, ככל הנראה, כניסיון להפקת לקחים מההחלטה שנגעה ל"יורוסאטורי".

בתערוכות יוקרתיות ככלל ובתערוכות מקצועיות בפרט כמו "יורונאבאל", חברות נוהגות להשיק מוצרים חדשים.  למשל, בתערוכה הקודמת ב־2022, מספנות ישראל ניצלה את ההזדמנות כדי לחשוף את הקורבטה סער S80.

בתערוכת "יורונאבאל", שמתקיימת יותר מ־50 שנה, צפויות להשתתף 300 חברות בינלאומיות מ־30 מדינות. בעת שצרפת מקשה על הצגת חברות ישראליות, היא מאפשרת לדוגמה לטורקיה להופיע. מדינות נוספות ששולחות נציגים ל"יורונאבאל" הן ארה"ב, גרמניה, ברזיל, פינלנד, איטליה, נורבגיה, הולנד, בריטניה, קולומביה, דנמרק ויוון. 

"MADE IN ISRAEL ימשיך להתנוסס בגאווה" 

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, בירך על ההחלטה ואמר כי "בית המשפט הבהיר היום כי אפליה עסקית על בסיס פוליטי אינה יכולה להתקבל בשוק הבינלאומי. התעשייה הישראלית תמשיך להישאר פתוחה בפני העולם העסקי ותמשיך להוביל בחדשנות ובפיתוח טכנולוגיות מתקדמות. אף ממשלה או גוף מארגן לא יעצרו אותנו, וככל שיהיו ניסיונות כאלה בעתיד, נבהיר לכולם כי MADE IN ISRAEL ימשיך להתנוסס בגאווה בתערוכות ובכנסים בינלאומיים".

איתן צוקר, מנכ"ל מספנות ישראל שתציג בתערוכה למרות סד הזמנים הקצר, מסר כי מדובר בהחלטה חיובית שתאפשר לחשוף את כלי השיט המתקדמים מסוגם בעולם המיוצרים בחברה. לדבריו, "למרות החלטת בית המשפט, צריך לזכור כי ממשלת צרפת הטילה למעשה אמברגו ביטחוני על ישראל, בכך שניסתה למנוע את השתתפות החברות הישראליות בתערוכה. הדבר מחייב את מקבלי ההחלטות להבין שכמו שראינו במקרים נוספים במהלך המלחמה, אסור לישראל להיות תלויה במדינות אחרות, ועליה להסתמך על יכולותיה העצמאיות הגבוהות ועל התעשייה הצבאית הישראלית, במיוחד בכל הקשור להצטיידות בפלטפורמות מרכזיות".