ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת • בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי שיביט רק בשורה התחתונה של דוחות הביג טק - מיקרוסופט , מטא , גוגל , ואולי גם זו של אמזון הערב - יווכח במציאות ורודה: נתוני הכנסות ורווח שגבוהים מהמצופה ומעידים על התאוששות השוק האמריקאי ועל ניצנים של הכנסות ממוצרי בינה מלאכותית שלא היו קיימים בשנה שעברה או בזו שלפניה. יחד עם זאת, בסיכומו של הערב שבו הוצגו אמש תוצאותיהן של מיקרוסופט, מטא ו-AMD  - נרשמו בעיקר ירידות בשעות שלאחר המסחר.

מטא עקפה את תחזיות הרווח, אך פספסה בצמיחת המשתמשים
דוח רבעוני חזק למיקרוסופט; היכתה את התחזיות בהכנסות מהענן 
בהכנסות מפרסומות וגם מהענן: הדוח של אלפאבית הכה את התחזיות 

קיטון בקיבולת ייצור השבבים מעכב את פיתוחי ה-AI

אחת הסיבות לכך טמונה בשתי מגמות סותרות: ההתחייבות של שתי הענקיות - מיקרוסופט ומטא - להגדיל את השקעתן בשבבי בינה מלאכותית ומחשוב, חוות שרתים ובשטחים להקמתם - כלומר בהוצאות ההוניות - ללא רגיעה בטווח הנראה לעין ומבלי להתחייב לעלייה מותאמת בהכנסות. המגמה השנייה כרוכה באי יכולתן של ענקיות השבבים להתאים את קצב הייצור שלהן לרעב ההולך וגדל של ענקיות הטכנולוגיה.

את הירידות במניות "7 המופלאות" במסחר המאוחר - בהן גם גוגל שהציגה לפני יומיים דוחות מצוינים - ניתן להסביר דווקא בהצהרתה של AMD מאמש כי אילוצים בשרשראות האספקה פוגעים ביכולת לעמוד בביקוש החזק למעבדי AI וכי בשנה הבאה צפויה המגבלה להחמיר. אתמול נפלה מניית AMD ב- 11% ולאחר המסחר המאוחר באחוז נוסף לאחר תחזית הכנסות צוננת שהציגה לרבעון הרביעי שאמור להיות החזק ביותר שלה בשל מבצעי החגים למכירות מחשבים בסוף השנה. AMD צופה הכנסות של 7.5 מיליארד דולר בקירוב לרבעון הרביעי, נמוך מתחזיות האנליסטים שצפו הכנסות של 7.54 מיליארד.

גם ב-TSMC  הודו בחודש יולי כי קיבולת הייצור תהיה "מהודקת" יותר ב- 2025, אנבידיה נאבקת להוציא לשוק את מעבד הדגל "בלאקוול" שנתקל בקשיי ייצור במפעלי TSMC, שלא לדבר על אינטל - שבימים אלה נתקלת בבעיות ייצור ובקושי תזרימי ועדיין איננה מסוגלת להזריק לשוק שבבי בינה מלאכותית בנפחים משמעותיים, למרות הסכמים עם מיקרוסופט ואמזון. מניית אנבידיה ירדה אמש ב- 1.3% במסחר בבורסה ובמסחר המאוחר נפלה ב- 1.7%.

מיקרוסופט: "ספקים חיצוניים מספקים את המוצרים מאוחר משציפינו"

המחסור בשבבים קיבל ביטוי בשיחת המשקיעים של מיקרוסופט הלילה, כאשר המנכ"ל סאטיה נדלה הזכיר קשיי אספקה, וסמנכ"לית הכספים איימי הוד נאלצה לענות על שאלת הבהרה בנושא: "ספקים חיצוניים מספקים את המוצרים שלהם מאוחר משציפינו, ואלה נדחקו למחצית השנייה של השנה (שנת הכספים של מיקרוסופט 2025 החלה ביוני 2024 - א"ג) ובכלל לרבעון השלישי".

במקביל, ההוצאות ההוניות של ענקיות הביג טק רק הולכות וגדלות. לפני יומיים הודתה גוגל כי לאחר יותר מהכפלה של שיעור ההוצאות מממוצע של 6 מיליארד בשנה שעברה ל- 13 מיליארד ברבעונים האחרונים, אלה ימשיכו לעלות ב-2025, אם כי בקצב איטי יותר. במיקרוסופט ומטא לא נשמעו הצהרות מצננות, אלא רק הבטחות להמשך הגידול בהוצאות על שבבים, חוות שרתים ושטחים עבורם. ההוצאות ההוניות ("קאפקס") במיקרוסופט עלו ב-5.3% ברבעון האחרון ל-20 מיליארד דולר ביחס לרבעון המקביל, ואלה צפויים לגדול גם ברבעון הנוכחי. יחד עם זאת, ולמרות גידול מרשים בהכנסות מפעילות הענן, עסקי "אז'ור" - מותג הענן שלה - צפויים להאט, הודתה מיקרוסופט, בין השאר בשל מגבלות קיבולת בחוות השרתים שלה.

בשיחת המשקיעים של מטא, התעלם צוקרברג ממגבלות הייצור של הספקיות שלו ורק התחייב להגדיל עוד יותר את תשתיות הבינה המלאכותית שלו: "זה אולי לא מה שהמשקיעים רוצים לשמוע בטווח הקרוב, אבל אני חושב שההזדמנויות כאן גדולות מאוד", אמר. "אנחנו נמשיך להשקיע בכך באופן משמעותי".

ציפיות המשקיעים הובילו לתנודתיות 

אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות טוען כי גם ציפיות המשקיעים שיחקו תפקיד בתנודתיות. "למיקרוסופט היה דוח לא רע בכלל, הבעיה היא שלאחר הדוח המצוין של גוגל והציפיות הגבוהות מביצועי הבינה המלאכותית, הציפיות כלפי הביצועים של מיקרוסופט היו גבוהים מלכתחילה, והבעיה התגלתה במגבלות של אספקה", הוא אומר, "שמכתיבים ירידה בקצב הצמיחה של פעילות הענן לאזור ה-31%-32%. מיקרוסופט ניסו להרגיע את השוק והדגישו שברבעון הבא שההכנסות מ-AI יחצו את רף ה- 10 מיליארד דולר, כאשר הרוב נובע מהענן (כלומר Workloads שמיועדים ל-AI) וגם מנוע השיחה קופיילוט שיהיה אחראי על כ- 12% מהצמיחה בתחום". 

באשר למטא, מציין לוי את צמיחתה של החברה בשוק הפרסום הדיגיטלי ואת הרווחיות הגבוהה, 43%, שהציגה החברה. בתחום הבינה המלאכותית, דיווחה החברה על מיליון מפרסמים שכבר עושים שימוש במנועי העיצוב האוטומטיים שלה, ועל 500 מיליון משתמשים ביישומים שונים של בינה מלאכותית. החברה המשיכה לשפר את ההחזר מכל משתמש (ARPU) בקצב גבוה, שעומד כעת על 12.29 דולר. "עם זאת המשקיעים פחות אהבו לראות את הדעיכה בקצב הוספת המשתמשים החוזרים ותחזית הצמיחה הפושרת", מסכם לוי.