| 02.11.2024
הטיים לאחר חיסול סינוואר. מסורת שתחילתה בהיטלר / צילום: צילום מסך
1
אחרי היטלר, סדאם חוסיין ואוסמה בן לאדן, גם מנהיג חמאס יחיא סינוואר הצטרף למועדון האיקסים האדומים של מגזין "טיים" האמריקאי. לשבועון המשפיע בעולם, שמתפרסם כבר יותר מ-100 שנה, יש מסורת ארוכת שנים: שערים המודיעים על סופם של פושעי מלחמה כאשר איקס אדום גדול מתנוסס על פניהם המאוירות כסמל לקץ שלטון האימה.
● על מה שאמילי עשתה לפריז ומה שתיירות הסרטים עושה לכלכלות שלמות
● איך הפכו כלי הקרמיקה הישראליים לפריטי אספנות ששווים אלפי שקלים
לרוב, שערי טיים מעוטרים בפרטים רבים, אך לשערים המבשרים על נפילת רודנים יש רקע לבן, כאילו לציין פתיחת דף חדש. הראשון שזכה לשער האיקס האדום היה הצורר אדולף היטלר, במאי 1945, זמן קצר לאחר שהתאבד בבונקר בברלין.
השער שמודיע על מותו של היטלר במגזין טיים / צילום: צילום מסך
נבלים ממשיכים להופיע בכל עלילה. כמעט 60 שנה לאחר היטלר, חזר שער האיקס עם פרצופו של סדאם חוסיין, כסמל לנפילת שלטונו. בשנת 2006 הצטרף לרשימה אבו מוסעב א-זרקאווי, מנהיג אל-קאעידה בעיראק, שהיה אחראי לתכנון פיגועים רבים, בראשם אסון התאומים. ב-2011, אחרי מצוד ממושך, הצטרף בשער משלו אוסמה בן-לאדן. כעת גם סינוואר שם, בעוד שבעיתון הלבנוני אל-אחבאר הוא כונה "המפקד הנלחם" ותמונתו אויירה בסגנון דיוקנו המפורסם של המורד המרקסיסטי צ'ה גווארה.
2
שער האיקס לא היה השער הראשון שבו כיכב היטלר - למעשה קדמו לו ארבעה אחרים. בינואר 1939 הוא הופיע על השער הנחשק, "איש השנה של טיים" בשל השפעתו העצומה על שהתרחש בשנה החולפת באירופה. בשער האפלולי הוצג היטלר מנגן על עוגב של כנסייה, כמנצח בתזמורת שטנית, כשברקע קורבנותיו תלויים כמו ישו הצלוב, ובכירים נאצים צופים מהצד. הדימוי המטריד נועד להבהיר את יחסם הביקורתי של עורכי טיים לשלטונו. השער נחשב לאחד מהשנויים במחלוקת והשערורייתים בכל הזמנים. עורכי המגזין הבהירו שהתואר ניתן לדמות שהייתה בעלת ההשפעה הגדולה ביותר באותה שנה, לחיוב או לשלילה. "איש השנה" הוא לא בהכרח דמות מעוררת השראה, אלא כזו שעיצבה את אירועי התקופה, גם אם לרעה. שנה אחריו הוכתר יוסף סטלין כאיש הזה.
שער איש השנה של היטלר במגזין טיים / צילום: צילום מסך
מסורת זו של איש השנה נפתחה ב-1927 עם צ'ארלס לינדברג, הטייס הראשון שחצה את האוקיינוס האטלנטי בטיסת סולו. עם השנים הקונספט התרחב לסמל תקופה, אירועים משמעותיים, קבוצות ואף רעיונות כמו "החייל האמריקאי" או "המדען". בין הבולטים בשערי איש השנה: ווינסטון צ'רצ'יל, מרטין לות'ר קינג, ברק אובמה, מארק צוקרברג וקמפיין "מי-טו".
3
הישראלי הראשון להופיע על שער טיים היה דוד בן גוריון, לצד מגן דוד כחול מואר, באוגוסט 1948. בן גוריון הופיע כמנהיג הציוני המוביל להקמת מדינת ישראל, בצל אתגרי הכרזת העצמאות.
ישראלי אחד בלבד זכה להופיע ספציפית בשער "איש השנה". ב-1993 תחת הכותרת "עושי השלום", התנוססו פניו של יצחק רבין לצד יאסר ערפאת בעקבות הסכמי אוסלו. ברקע היו נלסון מנדלה ופרדריק וילם דה קלרק, נשיא דרום אפריקה, שהביאו לביטול האפרטהייד. הבחירה ברבין ובערפאת סימלה את התקווה של העולם לשלום ישראלי-פלסטיני.
רבין וערפאת אנשי השנה של טיים / צילום: צילום מסך
ב־1969 הופיעה לראשונה אישה ישראלית על שער המגזין, כחצי שנה לאחר בחירתה של גולדה מאיר לראשות ממשלת ישראל. היא הייתה לאחת הנשים הראשונות בעולם שהובילו מדינה ולמנהיגה הראשונה במזרח התיכון. ב-2020 גולדה זכתה לשער נוסף בטיים כאשר נכללה ברשימת "100 הנשים המשפיעות ביותר של המאה ה־20", מאז נכללו בשער ישראליות כמו גל גדות, שנכנסה ב־2018 לשער רשימת "100 האנשים מעוררי ההשראה של מגזין טיים". לציון שנה לשביעי באוקטובר, מגזין טיים בחרו במייה שם, ששוחררה משבי חמאס, לצד אמה ואחותה, תחת הכותרת "שנה אחרי".
View this post on Instagram
4
לא פעם המגזין סופג ביקורת על השימוש בשעריו לקידום מסרים פוליטיים. מבקרים טוענים כי בחירת השערים אינה ניטרלית ונוטה לצדד באגף מסוים. ב-2016 זכה דונלד טראמפ בשער "איש השנה" לצד הכותרת "נשיא של אמריקה המפולגת". הכותרת רמזה שטראמפ מפצל את האומה ולא מאחד אותה, ובכך שיקף עמדה ביקורתית של המגזין כלפיו. רבים ראו בכך בחירה מכוונת המדגישה את השסע החברתי שהוביל טראמפ בקמפיין שלו, והיו שסברו כי הכתוב עלול להעמיק את הפילוג.
ב-2020, לאחר שג'ו ביידן נבחר לנשיא ארה"ב, הציב המגזין אותו ואת סגניתו קמלה האריס בשער "אנשי השנה" תחת הכיתוב "משנים את הסיפור של אמריקה". המבקרים סברו שהמסר אופטימי וחזק מדי, ומצביע על העדפה של ביידן והאריס כמנהיגים.
קמלה האריס וג'ו ביידן אנשי השנה 2020 / צילום: Shutterstock, dennizn
בהמשך טיים הואשם בהימנעות מעיסוק ישיר במצב בריאותו וכשירותו של ביידן. מבקרים טענו כי טיים מתעלם מחששות ציבוריים בנוגע ליכולתו להתמודד עם עומס התפקיד, לאור גילו המתקדם. רבים סבורים כי נטייתו הפוליטית של המגזין מעוורת אותו מלדון בשאלות מהותיות.
5
השערים האייקונים של טיים היו למכתירי מלכים חדשים ותופעות תרבותיות, כך שבמהרה הפכה רווחת תופעה של זיוף שערים והפצתם. לעתים פוליטיקאים עמדו מאחורי שערים מזויפים של טיים כדי להצטייר כבעלי השפעה. ב-2017 עורר מהומה שער מזויף שהיה תלוי באחד ממועדוני הגולף של דונלד טראמפ, ועליו דיוקנו עם כיתוב המתייחס להצלחת תוכניתו "המתמחה". המגזין ביקש מטראמפ להסיר את הזיוף.
ב-2022, בצל הפלישה לאוקראינה, הופצו ברשתות החברתיות שלושה שערים של טיים שמציגים את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כהיטלר המודרני. השערים זכו לשיתופים רבים, אך התבררו כמפוברקים.
וגם ההנהגה המקומית זכתה לפייק משלה. בדצמבר שעבר הופץ ברשתות החברתיות שער מפוברק עם תמונתו של בנימין נתניהו תחת הכותרת "רוצח השנה". השער הפך ויראלי, אך טיים מעולם לא פרסמו כותרת כזו. נתניהו כן זכה לשערים בעבר, כולל שער מפורסם שכותרתו "קינג ביבי" מ-2012. בתגובה לתופעה הקים המגזין ארכיון שערים נגיש ברשת, והוא ממשיך להילחם בפייק ניוז שלא חדל להופיע. ככה זה כשיש לך מותג חזק.