חובבי הסדרה "יורשים" יכולים היו לקבל תחושת דז'ה-וו קלה, לו היו מגיעים בתחילת השבוע האחרון לאירוע שערך איש העסקים יצחק תשובה על חוף פולג בנתניה. לא רחוק מקו המים הונחה אבן הפינה להקמת בית מלון יוקרתי, שבעל השליטה בקבוצת דלק מקים כחלק מעסקיו הפרטיים.
● מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?
● פז מוכרת נכסי לוגיסטיקה ב-127 מיליון שקל לאגד נדל"ן: "מימוש נכסים עודפים"
שורה של מכוניות שרד עשו את דרכן למתחם האירוע, בזמן שבפנים הסתובב חתן השמחה, מוקף בכוורת מנהלים בכירים המנסים להעריך בכל רגע נתון מה הם רצונותיו, ולצידן דמויות מהצמרת העסקית, בני משפחה וגם שר אחד (חיים כץ, שר התיירות).
"אתה לא צריך ללכת לטורקיה או ליוון", אמר לי תשובה, שאינו מרבה להיחשף באירועים הפתוחים לתקשורת בשנים האחרונות, כשהוא מוביל אותי ביד אל מאחורי האוהל הגדול שבו יתכנסו בהמשך המוזמנים. סמוך לחוף הים היפה של בירת השרון, נגלה אתר בנייה שבו כבר החלה הקמת המלון המתוכנן בעיר המזוהה עמו (תשובה עצמו גר כיום בפרויקט שהקים בשכונת בבלי בת"א). "המלון שנקים כאן יהיה ברמה עולמית", אמר מי שבעבר רכש, השביח ומכר ברווח עצום את מלון הפלאזה האייקוני בניו יורק.
מסע מימושים של מיליארדי שקלים
מזה קרוב לשלושה עשורים שתשובה (76) שומר על מעמדו כאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל - למרות המכות הקשות שספגו עסקיו במשבר העולמי ב-2008 ובתקופת הקורונה. בזמן ששמות כמו דנקנר, לבייב, פישמן, אלוביץ' ואחרים נעלמו ממפת העסקים המקומית, הוא עדיין כאן - בעיקר תודות להתמקדות בתחום האנרגיה (גז ונפט) המקנה לקבוצת דלק שווי של כ-8.2 מיליארד שקל, כאשר חלקו של תשובה הוא כמחצית מכך.
קשה להיזכר שרק לפני כארבע שנים, בראשית ימי מגפת הקורונה, נקלעה הקבוצה למשבר שאיים על המשך קיומה. באותה עת, עקב קריסת מחיר הנפט צנחו מניותיה של קבוצת דלק ובשפל היא נסחרה בשווי של פחות מ-700 מיליון שקל. גם איגרות החוב שלה צללו ונסחרו בתשואות דו ותלת ספרתיות, שביטאו את חוסר אמון המשקיעים ביכולתה לשרת את התחייבויותיה העתידיות. לדוחותיה אף צורפה הערת "עסק חי" של רואי החשבון.
עם הגב לקיר נאלצו תשובה והקבוצה שבשליטתו לצאת למהלך מימושים אגרסיבי כדי לעמוד בהתחייבויותיהם. בפרק זמן של חודשים הם נפרדו מנכסים רבים ויקרי ערך בתחומי הנדל"ן, האנרגיה והתשתיות, תמורת סכום המוערך במצטבר בכ-5 מיליארד שקל - מהם כ-3 מיליארד שקל החזקות שמכרה קבוצת דלק, והיתרה נכסים פרטיים שמימש בעל השליטה בארץ ובחו"ל.
אמר לבני המשפחה: "זה הזמן להשקיע בישראל"
נכון להיום תשובה נמצא במקום אחר, מה שמאפשר לו לבצע לאחרונה, בזהירות בינתיים, מספר רכישות, בעיקר בתחומי הנדל"ן והפיננסים, ואף להיכנס לפרויקט המלונאות היזמי בנתניה, שעלותו מוערכת ב"מאות מיליוני שקלים".
האירוע שנערך בחוף פולג כינס את בכירי קבוצת דלק, ובהם המנכ"ל עידן וולס ולצדו יוסי אבו, המוביל את זרוע האנרגיה של הקבוצה - ניו-מד אנרג'י, המחזיקה במאגר הגז לוויתן. לא נפקד מקומם של מנהלים שגדלו בקבוצה, ובהם: רונן יפו מנכ"ל חברת הנדל"ן דוניץ אלעד; איליק רוז'נסקי, בעבר מנכ"ל חברת דלק נדל"ן - שקרסה בתחילת העשור הקודם עם חוב עצום לבעלי האג"ח - וכיום ממובילי חברת להב אל.אר, שרכשה מידי תשובה את השליטה בדלק ישראל.
וכמובן היו שם גם בני משפחתו של תשובה, אשתו חיה, בתו גל נאור - האדריכלית שתעצב את בית המלון שככל הנראה ימותג כ"פלאזה" (נאור היא גם זו שעיצבה מחדש לפני כשני עשורים את מלון הפלאזה בניו יורק), ובת נוספת, כרמית. לפני נאומו של תשובה, דיברה בתו גל וסיפרה בקול נרגש כיצד לאחר פרוץ המלחמה כינס תשובה את בני המשפחה ואמר ש'זה הזמן להשקיע בישראל'.
לאירוע הגיע גם רוני חזקיהו, בעברו הרחוק המפקח על הבנקים ובהמשך יו"ר הבנק הבינלאומי והחשב הכללי באוצר. כיום מכהן חזקיהו כדירקטור בבנק הבינלאומי. עוד שורה של בנקאים, ביניהם גם מי שילוו את הפרויקט, מבנק מזרחי טפחות, הגיעו להשקה. "לא רואים את זה הרבה באירועים בשנה הקשה הזאת", אמר גורם שנכח באירוע.
והיו שם גם טייקון המלונאות המקומי דוד פתאל ושותפו החדש של תשובה, דודו זבידה, בעבר מנכ"ל חברת הנדל"ן מבנה, שבשנה החולפת נקרא להוביל את חברת הבנייה קרסה חנן מור (ששמה שונה לצילו בלו). לאחרונה חתמו תשובה וזבידה על הסכם שנועד להפוך אותם יחד לבעלי השליטה בחברה, בהשקעה שעשויה להגיע ליותר מ-100 מיליון שקל.
תשובה עצמו נראה נרגש כשנשא נאום שעיקרו דיבר על הצורך לבצע השקעות בארץ. "אנחנו בטוחים שישראל היא המקום הבטוח ביותר לעם היהודי, והמקום הטוב ביותר להשקיע בו". הוא הבטיח להקים מלונות פלאזה נוספים ברחבי הארץ, כשהיעד הבא שסימן הוא ים המלח. היה מי שנזכר כי ב-2007, שנה טרם פרוץ המשבר הכלכלי העולמי, הצהיר תשובה שבכוונתו להקים 30 מלונות פלאזה ברחבי העולם, מבייג'ינג ועד ללונדון. המשבר הכלכלי שהגיע רגע לאחר מכן טרף את הקלפים והניסיון להקים מלון פלאזה נוסף בלאס וגאס, יחד עם נוחי דנקנר, שהחל בפיצוץ מלון ישן שעמד במקום, הסתיים במחיקת מיליארדי שקלים.
לצורך הקמת המלון החדש והיוקרתי בנתניה לא צריך לפוצץ שום דבר. על פי התכנון יוקמו במקום במהלך שלוש השנים הקרובות שני בתי מלון, שהאחד מהם יכלול 600 חדרים, ויכלול מתחם ספא יוקרתי ומרחצאות. השני ישמש כמלון כנסים ויכלול גן אירועים מפואר ושטחי מסחר עם חנויות ומסעדות. את הקרקע להקמת המלון רכש תשובה מידי רשות מקרקעי ישראל עוד בשנת 2018. הנחת אבן הפינה השבוע מסמלת במידה רבה את הרנסנס בעסקיו של תשובה.
מניית קבוצת דלק זינקה מהשפל ביותר מ־900%
כאמור, לפני כארבע שנים היו עסקיו של תשובה "על הקרשים". שנה לפני פרוץ הקורונה השלימה קבוצת דלק את רכישת נכסי הנפט של שברון בים הצפוני (באמצעות החברה הבת איתקה) תמורת 1.75 מיליארד דולר. עם פרוץ המגפה העולם הכלכלי נעצר. ניירות הערך של הקבוצה צנחו כשהחובות הכבדים שנטלה על עצמה ברכישה נתקלו בקריסת מחיר הנפט, בעת שהעולם הושבת בשל הסגרים, שהגיע אף לרמה אפסית.
כדי להמשיך לשרוד יצאו קבוצת דלק, תחת ניהולו של וולס, וכן בעל השליטה תשובה באופן פרטי, למהלך של מימוש נכסים במיליארדי שקלים בפרק זמן של חודשים בודדים. תקצר היריעה מלפרט את רשימת העסקים שמהם נפרדו, שכללה את השליטה בחברת תחנות הדלק וחנויות הנוחות דלק ישראל, חברות המחזיקות בתמלוגים יקרי ערך ממאגרי גז, תחנות כוח ומתקני התפלה, מניות שליטה בחברות החקלאות מהדרין, לצד פרויקטים של נדל"ן בארץ ובחו"ל. בין אלה נמנו שני מגרשים בשכונת בבלי בצפון תל אביב שמכר תשובה לקבוצת חג'ג' ויגאל דמרי, תמורת 360 מיליון שקל, וכן חברת הבנייה הפרטית שלו - אלעד מגורים החדשה - שנמכרה לקרן JTLV. זאת לצד מכירת עסקי נדל"ן פרטיים גדולים שטיפח תשובה במשך שנים ארוכות בארה"ב ובקנדה.
אותם מימושים, ובהמשך ההתאוששות הדרמטית במחיר הנפט (הרבה בזכות המלחמה שפרצה בין רוסיה לאוקראינה), הובילו בתוך זמן קצר לנסיקה מחודשת בניירות הערך של הקבוצה. מניית קבוצת דלק זינקה מאז השפל של מרץ 2020 ביותר מ-900% - למרות ירידה של 15% מהשווי בו נסחרה ערב המלחמה. גם אג"ח החברה רשמו עליות של מאות אחוזים והן נסחרות כיום בתשואה סולידית של עד כ-6%, וזוכות לדירוג השקעה של A3 מחברת מידרוג (שקול לדירוג של A מינוס). "הוא עוף החול האולטימטיבי", אומר גורם שנכח באירוע בנתניה. "התיאבון שלו לעסקאות מעולם לא נחלש, מה שהשתנה זה ההתאוששות החדה בעסקיו שמאפשרת לו כיום לחזור ולקנות נכסים".
כאמור הצמיחה בעסקיה של קבוצת דלק נובעת בעיקר מההתאוששות החדה שרשמו עסקי האנרגיה שלה בארץ ובחו"ל. בשנים 2021-2023 הסתכמו רווחי הקבוצה בכ-7 מיליארד שקל. בסיכום המחצית הראשונה של 2024, שבה הרוויחה כ-650 מיליון שקל נוספים, דיווחה דלק כי החברות הבנות שלה ניו-מד אנרג'י ואיתקה (המרכזת את עסקי האנרגיה של הקבוצה בים הצפוני) חילקו מתחילת השנה דיבידנדים בסכום של 1.6 מיליארד שקל, מתוכם עמד חלקה של הקבוצה על 1.15 מיליארד שקל.
כך הפכו עסקי הגז והנפט למכונת מזומנים משומנת שמתדלקת את חזרתם של תשובה וקבוצת דלק לזירת הרכישות. איתות ראשון לכן ניתן בקיץ שעבר עת רכשה קבוצת דלק (בחזרה) את מניות השליטה בחברת החקלאות והקרקעות מהדרין, מידי דיסקונט השקעות, תמורת 250 מיליון שקל. מהדרין מחזיקה בעתודות קרקע נרחבות בארץ שאת חלקן ניתן יהיה להשביח ולהפוך לפרויקטי נדל"ן.
בתחילת השנה הנוכחית ביצע תשובה, הפעם באופן פרטי, עסקה שבה רכש ממניות יזמית הבנייה למגורים ויי-בוקס (YBOX) יחד עם בנו אלעד תמורת 20 מיליון שקל, והפך לבעל עניין בחברה. בידי השניים יש כיום 12% ממניות החברה היזמית הפועלת בת"א ונסחרת בשווי של 281 מיליון שקל. בנוסף הוענקה לשניים אופציה עד ליוני 2025 לרכישת מניות נוספות תמורת 10 מיליון שקל.
הקאמבק הנדל"ני של תשובה הגיע לחנן מור
סימנים אחרים לתאבון העצום של תשובה מגיעים גם מעסקיו הפרטיים בחו"ל. באוגוסט דווח כי הוא מתכנן להפוך בניין משרדים במרכז מנהטן (מידטאון) לקומפלקס של דירות יוקרה. זרוע הנדל"ן הפרטית של תשובה בארה"ב, אלעד גרופ, רכשה בניין שאכלס בעבר בין היתר את המשרדים של חברת חללי העבודה המשותפים WeWork, הנמצאת בהליכי פשיטת רגל מאז השנה שעברה, לפי דיווח בניו יורק.
עבור בניין בן 20 קומות שילמה אלעד 72 מיליון דולר, כאשר בכוונתה להמיר את שטחיו ל-100 דירות יוקרה.
הקאמבק הנדל"ני של תשובה הגיע לאחרונה גם לחברת צילו בלו (לשעבר חנן מור), שעברה רה-ארגון בחסות ביהמ"ש לאחר שקרסה אשתקד בשל חובות ענק שלקחה לרכישת קרקע במתחם שדה דב בצפון ת"א. בחודש הבא יתבקשו בעלי המניות של צילו בלו לאשר הסכם שנחתם עם תשובה (באופן פרטי) והמנכ"ל זבידה, לה קצאת 32% ממניות החברה תמורת 55 מיליון שקל. תשובה וזבידה גם יקבלו אופציה להגיע לשליטה, בהחזקה של 47% ממניות החברה כנגד השקעה של 55 מיליון שקל נוספים. צילו בלו מחזיקה בפרויקטי בנייה למגורים ומספר מרכזים מסחריים, ולא מן הנמנע כי הרוכשים ינסו לצקת לתוכה עסקים נוספים בתחום הנדל"ן.
השקעותיה של קבוצת דלק מגיעות גם לתחום הפיננסי. נזכיר כי לפני חמש שנים, לאחר ניסיונות מרובים שלא קיבלו את אישור הרגולטור, הצליחה קבוצת דלק למכור את השליטה בהפניקס (32%) לידי הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט - מכירה שנכפתה עליה לפי הוראות חוק הריכוזיות.
ביולי האחרון, נרשם צעד סימבולי כשקבוצת דלק המירה הלוואת מוכר שהעניקה בזמנו לרוכשות, ובתוספת תשלום רכשה מידיהן כמעט 5% ממניות הפניקס - החזקה בשווי נוכחי של כחצי מיליארד שקל. מדובר בהשקעה פיננסית בענקית הביטוח של ישראל, ששוויה הושבח באופן ניכר תחת בעלותן של הקרנות הזרות.
"הזדמנויות שיכולות להוות מנועי צמיחה"
עוד השקעה שכזו, ביצעה קבוצת דלק על פי ההערכות במניות גוף פיננסי אחר המתנהל ללא גרעין שליטה, חברת ישראכרט. לפי אותן הערכות רכשה הקבוצה 4% ממניות חברת כרטיסי האשראי בשווי של כ-120 מיליון שקל - כנראה לנוכח האפשרות להשבחת ההשקעה כתוצאה מהמרוץ לרכישת השליטה בישראכרט, שבו נותרה כיום מנורה מבטחים כמועמדת עיקרית.
"זה לא מסע רכישות", מעריך גורם עסקי המשקיף על מהלכיו האחרונים של תשובה. "קבוצת דלק מחפשת הזדמנויות שיכולות לספק לה מנועי צמיחה. ברכישת השליטה בחברה כמו מהדרין, הם עושים שם סדר ומתכננים להפוך אותה לזרוע נדל"נית שעוסקת גם באנרגיה מתחדשת. יש לה 30 אלף דונם בקרקעות חקלאיות בעלות פוטנציאל להפוך למיזמי נדל"ן בעתיד".
לדברי אותו גורם, קבוצת דלק של היום שונה באופן משמעותי מזו שהייתה ערב משבר הקורונה. העסקאות האחרונות בתחום הנדל"ן לדבריו הן מדודות ומתבצעות בד בבד עם הקטנת המינוף ההדרגתית של הקבוצה. נכון להיום מציגה קבוצת דלק את תשואת הדיבידנד הגבוהה במדד ת"א 35 (11%). "הקבוצה התבגרה, היא חזקה פיננסית עם אפס חוב לבנקים. מאז הקורונה היא פועלת בצורה מאוזנת ואחראית", טוען אותו גורם.