סקר לא צפוי מעיקרו, שהתפרסם אתמול במדינה חקלאית דלילת אוכלוסים במערב התיכון של ארה״ב, חזר והטעים את האפשרות שהצבעת נשים תטה את הבחירות לנשיאות.
● אנשי טראמפ מבטיחים ״לשחרר את אמריקה מן הביורוקרטיה״
● פרשנות | מה יכולה אמריקה ללמוד מבריטניה ואיזה מחיר היא תשלם אם תלך בדרכה
● סלבס, בכירי עמק הסיליקון ואנשי עסקים: השמות הכי חמים בארה"ב שמנסים לעצב את הבחירות
המדינה, אייווה, הצביעה פעמיים בעד דונלד טראמפ, ב-2016 וב-2020 בהפרשים של 7% עד 10%. שני הסנאטורים שלה הם רפובליקאים שמרנים נאמני טראמפ; ארבעה מחמשת נציגיה בבית הנבחרים בוושינגטון הם רפובליקאים שמרנים. המושלת שלה היא רפובליקאית שמרנית. בקצרה, מבחינת טראמפ ומפלגתו אין בה דופי, והיא 'אדומה' לעילא ולעילא ('אדום' הוא משום מה צבע הימין האמריקאי).
על הרקע הזה נחת במוצאי שבת סקר, שערכה סוקרת רבת מוניטין, אן סלזר, המתוארת כאחת המוערכות ביותר באמריקה. בעבר היא הקדימה לבשר את הצלחות טראמפ גם בשעה שסקרים אחרים הראו את ההיפך.
והנה, הסקר החדש של סלזר מראה, כי קמלה האריס מובילה באייווה בהפרש של 3%. כשלעצמו, ההפרש קטן, בגבולותיה של טעות הדגימה. אבל זה אמור בעצם בכל סקר שהתפרסם בארה״ב בחודשים האחרונים. כמעט שום סקר לא העניק יתרון הגדול מטעות הדגימה. אבל הסקר הזה עומד בניגוד משווע לסקרים קודמים באייווה ובמדינות השמרניות של המערב התיכון. סקר קודם של אותה הסוקרת העניק יתרון של 4% לטראמפ.
הסקר הזה מראה יתרון של 20% להאריס בין נשים, במיוחד בין נשים בנות 65 ומעלה. כללית, מצביעים מבוגרים נחשבים לנאמנים יותר, והסבירות שהם יצביעו גדולה הרבה יותר מזו של מצביעים צעירים.
יתר על כן: הסקר הזה מגלה כי פניית הנשים באייווה נגד טראמפ קשורה באחת החולשות המובהקות ביותר של הרפובליקאים במחזור הבחירות הנוכחי - התנגדותם להפלות מלאכותיות.
ההפלות כחרב פיפיות לטראמפ
לפני כמעט שנתיים וחצי, הרוב הימני בבית המשפט העליון של ארה״ב ביטל הגנה חוקתית בת 50 שנה על הפלות מלאכותיות. ההחלטה על הפלות חזרה בזה לידי כל אחת מ-50 המדינות. שורה של מדינות בשליטה רפובליקאית אימצו מייד חוקים נגד הפלות, או חזרו וכוננו חוקים מן המאה ה-19 שאסרו הפלות מעיקרן. אחת האוסרות היתה אייווה.
הימין עשה מיקח טעות פוליטי. הוא לא הביא בחשבון את עוצמת הרגשות שהאיסור על הפלות יניב אצל נשים. חודשים אחדים לאחר פסיקת השופטים העליונים, בחירות של אמצע הקדנציה הנחילו תבוסות מפתיעות לרפובליקאים בקונגרס ובכהונות מקומיות. טראמפ עצמו גילה דאגה, וניסה לשכנע נשים שאין לו כוונה לעגן איסור גורף על הפלות בחוק הפדרלי, אם ייבחר. אבל טענותיו נתקלו בספק. סוף סוף, הוא הוא האיש שמינה שלושה שופטים עליונים אולטרה-שמרנים, אשר איפשרו את השינוי במעמד ההפלות.
סנסציה באייווה: ״האריס ביתרון על טראמפ״, מודיע הבוקר גדול עיתוני אייווה, ׳דה מוין רג׳יסטר׳ שבשבילו נערך הסקר החדש
המאבק לחידוש הזכות להפלות הביא יוזמות מקומיות לתיקון חוקות של מדינות. התיקון מחייב משאל עם, ועשר מדינות עומדות לערוך השבוע משאל כזה ביום הבחירות לנשיאות. פירושה המעשי של הסמכת המשאל לבחירות לנשיאות היא שיותר מצביעים יגיעו אל הקלפי. במקרה הזה, בהכרח, המצביעים הנוספים לא יהיו אוהדי המפלגה הרפובליקאית. ההזדמנות של הצבעתם לטובת הפלות תעניק להם הזדמנות גם להצביע לטובת האריס בבחירות לנשיאות.
קרה כאן משהו מעניין: התנגדותו להפלות הועילה לטראמפ בין מצביעים של הימין הנוצרי ב-2016 וב-2020. בלעדיה הוא היה מתקשה להיבחר למועמד המפלגה לנשיא. אבל עכשיו ההתנגדות הזו מפחיתה את יכולתו לחזור ולהיבחר. הוא מתקשה למצוא דרך ביניים, בין השאר מפני שהקיטוב הפוליטי והחברתי באמריקה משאיר מעט מאוד דרכי-ביניים באיזשהו עניין.
לאן מתנדנדת אייווה
באייווה לא יהיה משאל עם. החוק המחמיר נגד הפלות נכנס בה לתוקף ביולי שעבר, בחסות פסיקה של בית המשפט העליון המקומי, שהצביע ברוב דחוק של 4 נגד 3.
אף על פי שבמדינות אחרות רפובליקאים נענשו על התנגדותם להפלות, באייווה לא ניתנו כל סימנים לעונשים. היא לא הופיעה השנה בשום משוואה של מדינות מתנדנדות. מקובל להניח שבקטגוריה הזו כרוכות שבע מדינות, ושבהן, ובעצם רק בהן, מתנהלת המערכה האמיתית על הנשיאות. 43 המדינות האחרות נמצאות, לכאורה, בכיסה של אחת משתי המפלגות. לתועלת החיסכון והשכל הישר, מפלגה המפגרת הרחק מאחור במדינה אינדיבידואלית נוטה להדיר את רגליה משם. אייווה היא דוגמא מובהקת למדינה כזאת בשביל הדמוקרטים. הם פסחו עליה לחלוטין.
אם אייווה אמנם עומדת תישמט מן הטור הרפובליקאי, טראמפ יאבד ששה אלקטורים. כדי לנצח בבחירות נחוצים לפחות 270 אלקטורים. חלק מחישובי הימים האחרונים הראו שטראמפ עומד לקבל בסביבות 275 אלקטורים. אם יאבד ששה, הוא עשוי לאבד גם את הבית הלבן.
אבל השאלה אינה נוגעת רק לאייווה. אם אמנם אנחנו חוזים בהתעוררות רחבה של נשים נגד טראמפ, אפשר שהתגובה הזו תחרוג מגבולות אייווה, ותשפיע על התוצאות במדינות נוספות, מתנדנדות או לא-מתנדנדות.
באחרונה אמנם נידונה האפשרות שנחשול תמיכה מצד נשים יחלץ את האריס מן השרטון. זה היה מקור ״אופטימיות מסויגת״ בין הדמוקרטים, שעליה דיווח באמצע השבוע שעבר ה'ניו יורק טיימס'ֿ. ויליאם גולסטון, פרשן ליברלי ב'וול סטריט ג'ורנל' השמרני, כתב ב-29 באוקטובר, כי האריס תנצח אם אחוז הנשים בין כלל המצביעים יעלה במקצת על חלקן באוכלוסייה (52%), ויגיע ל-54% או 55%.
״סבל אמיתי מתחולל״
ההערכה הזו מיוסדת על מה שמכנים 'פער המיגדרים' (gender gap), היינו הנטייה רבת השנים של נשים להעדיף מועמדים דמוקרטיים בשעה שגברים מעדיפים מועמדים רפובליקאיים. מערכת הבחירות של טראמפ פונה ללא הרף אל גברים, בייחוד לבנים, ובאחרונה אל גברים לבנים צעירים. היא עושה כן באמצעות רטוריקה וסמלים, ויש סימנים שהגישה הזו עולה יפה.
אבל בימים האחרונים טראמפ, אולי בהשפעת סקרים פנימיים מדאיגים, התחיל לחזר אחרי נשים בסגנון אופייני. ״אני אגן על הנשים״, הוא אמר, ״אני אגן עליהן אם ירצו או לא ירצו״. האריס מיהרה להשתמש בניסוח הזה כדי להזכיר שטראמפ אינו מכיר בזכות הנשים ״לקבל החלטות על חייהן, כולל על גופן״.
האריס אומרת, כי ההגבלות על הפלות אינן ״רק ויכוח פוליטי. אין זו עוד שאלה תיאורטית. נזק ממשי נגרם ברחבי ארצנו. סבל אמתי מתחולל״.
חזרתה של האריס אל מוטיבים מגדריים חורגת במידת-מה מן הקו שנקטה בשבועות הקודמים. היא השתדלה להפיג את הרושם שהיא מתמודדת כ״אשה״, או כ״שחורה״. אבל הניסיון הזה לא צלח, בין השאר מפני שהיא אשה שחורה, ומפני שטראמפ חוזר ותוקף אותה כ״אשה מטומטמת״, או ״טיפשה״, או ״בעלת מנת משכל נמוכה״.
אפשר שהיא הגיעה למסקנה, כי אם אינה יכולה להשתחרר מתבניות של מגדר או של גזע, מוטב שהיא תנסה להשתמש בהן לטובתה. ואולי הן, או חלקן, מתחילות להועיל לה.
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר