על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● כותרות העיתונים בעולם | טילים בליסטיים ליותר מ-2,000 ק"מ: האם איראן תסיר מגבלה היסטורית?
● פרויקט מיוחד | 153 מטוסים השתתפו בתרגיל, וזו רק אחת המלחמות שיכולות לטלטל גם את הכלכלה העולמית
1טורקיה מציגה: שונאי ישראל הם "סוכנים ציונים"
מאז שנשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן, הטיל את אמברגו הסחר על ישראל, שנחשף בגלובס, גורמים אנטי־ישראליים טורקים שונים - בהם אנשי תקשורת גולים - מבקרים את אנקרה על כך שהצהרותיהם לא בהכרח משקפות את המציאות. זאת, כפי שמשתקף, למשל, מהפרצה הפלסטינית שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה ישירות לישראל. אחד הקולות הקולניים נגד כך, הוא העיתונאי הגולה מטין ג'יהאן, שמנטר את פעולות הנמלים בטורקיה - ומפרסם ברשתות החברתיות.
פעולותיו הביאו, בין השאר, להפגנות גוברות בשבוע החולף במקומות שונים בטורקיה, כאשר המוקד הוא נמל אמברלי באיסטנבול. תומכי חמאס הגיעו לשם כדי למחות נגד הפעילות של ספינות מכולות בבעלות צים בנמלי טורקיה, והמכולות הרבות של צים שנמצאות באמברלי. המתפרעים פעלו למנוע ממשאיות שמובילות את המכולות את חופש התנועה, ואף ניסו להשחית מכולות.
באופן מתוזמר ואופייני, המחנה הפוליטי של ארדואן מצא דרך להאשים גם בכך את ישראל, הפך את ג'יהאן האנטי־ישראלי לפעיל בשירות ישראלי - ובשופר של נשיא טורקיה, ייני שאפאק, אף הגדירו את המפגינים בתור "סוכני השפעה ציונים". העמדה האחידה הזו משתקפת גם מהפרלמנט הטורקי. "המטרה של מי שטוענים כי יש סחר עם ישראל, הוא להביא לכך שהפלסטינים יישארו ללא סיוע", האשים חבר הפרלמנט ממפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, מהמט בייקאן.
מתוך "ייני שאפאק". לקריאת הכתבה המלאה
2מצרים מסבירה מדוע סטי"ל ישראלי חצה את תעלת סואץ
במהלך סוף השבוע, התפרסם ברשתות החברתיות תיעוד חריג של ספינת חיל הים מסדרת סער 5 חוצה את תעלת סואץ. על אף שזו תנועה די שגרתית, בגלל שמדובר בנתיב השיט שמחבר ממפרץ אילת לים התיכון, תיעודים רבים כאלו לא פורסמו. בעקבות כך, הסרטון החדש הביא לזעם רב ברשתות החברתיות - ומינהלת תעלת סואץ נדרשה לספק תשובות.
בדיווח של הנשיונל צוין כי בהנהלת התעלה הסבירו, מבלי לציין את התיעוד שבו נשמעים אזרחים מצריים מקללים את ישראל, כי כל ספינה - ללא קשר אם היא אוניית סוחר או צבאית - היא בעלת זכות לחצות בחופשיות את נתיב השיט. אחת מהסיבות לזעם ברשתות החברתיות הייתה שהספינה, כנראה אח"י להב, נצפתה מניפה בצוותא דגלי ישראל ומצרים. עם זאת, הרגולציה של תעלת סואץ קובעת, כי חלה חובה להניף את דגל מצרים בעת חציית התעלה.
מבחינת דיני הים הבין־לאומיים, האמת נמצאת בדברי המצרים. לפי אמנת קונסטנטינופול משנת 1888, שהסדירה את כללי תעלץ סואץ - התנועה בו תהיה חופשית, "ללא הבדלי דגל". על אף כל זאת, לפני מלחמת ששת הימים ב־1967, מצרים החרימה סחורות ישראליות שנעו בתעלה. לאחר המלחמה שהסתיימה כשהתעלה היא קו הפסקת האש, נסגרה התעלה לתנועת כלי שיט - עד שהוכשרה לכך מחדש ב־1974.
מאת חמזה חנדאווי, מתוך "נשיונל". לקריאת הכתבה המלאה
3הקולונל הבריטי שמזהיר מאיום גדול מחיזבאללה וחמאס
קולונל ריצ'ארד קמפ, ששירת בין השאר, באפגניסטן ובעיראק - מזהיר כי המורדים החות'ים בתימן הפכו לאיום גדול יותר מחמאס וחיזבאללה. לדבריו, כוחותיו של עבד אל־מלכ אל־חות'י עדיין מחזיקים ביכולות משמעותיות, על אף המתקפות שהם ספגו. הם "לא נפגעו במיוחד" במלחמת שבע הזירות של ישראל, מעריך קמפ - שהדרגה שעמה פרש מהצבא הבריטי מקבילה לאלוף משנה בצה"ל."אנחנו צריכים לחשוש מאיום טרור שעלול להיות גדול יותר ממה שאנחנו רואים עכשיו. צריך לטפל בחות'ים בתימן".
בזמן שהחות'ים משגרים טילים בליסטיים וכטב"מים לעבר ישראל, הם פוגעים אנושות בתנועת השיט - ולאחרונה שיגרו כשב"מ (כלי שיט בלתי־מאויש) ממולכד לעבר מכלית נפט בריטית. קמפ צופה כי על אף שפעילות החות'ים נרחבת במלחמת חרבות ברזל, הם צפויים "להחריף את הפעולות הצבאיות". על כן, הוא ממליץ לממשלת הלייבור בבריטניה, ובכלל למדינות המערב, להציב את החות'ים במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות.
הקולונל הבריטי מציין כי הוא לא התרשם מהמתקפות נגד החות'ים עד היום. "אלו היו בעיקר סמליות. בקרוב, יגיע הזמן שיצטרכו לטפל בהם הרבה יותר חזק". הבכיר הצבאי הבריטי לשעבר, שהעביר שנים רבות במזרח התיכון, הזכיר את מלחמת האזרחים בתימן, בה ערב הסעודית ואיחוד האמירויות ניסו להכריע את שליחיה של איראן בתימן, בלא הצלחה. "החות'ים הם ארגון יעיל מאוד", סיכם קמפ.
מאת אוואן גלידואו, מתוך "דיילי מירור". לקריאת הכתבה המלאה
4בכיר בפת"ח אופטימי בנוגע לאחדות עם חמאס
לאורך מלחמת חרבות ברזל, פועלים גורמים בין־לאומיים שונים, בהם רוסיה, סין וטורקיה, לקדם אחדות בין פת"ח לבין חמאס. ועתה, לאחר כינוס נוסף של הצדדים במצרים ביום שבת, בכיר בפת"ח, תייסיר נסראללה, מביע אופטימיות בנוגע לאפשרות של שיתוף פעולה בין הצדדים - כ־17 שנה לאחר הפיכת חמאס בעזה.
"הפגישה עסקה בדרכים לאחד את החזונות לשיקום עזה והמצב ברצועת, לאחר תום המתקפות הישראליות", אמר נסראללה, שחבר במועצה המהפכנית של פת"ח - הגוף המחוקק של התנועה. הוא הביע את תקוותו כי התפתחויות נוספות בנושא צפויות לקרות. "המגמה הכללית היא שיקום הרצועה, מתן סיוע וניהול השטח בתיאום בין הארגונים, בחסות הרשות הפלסטינית".
המגעים התקיימו בקהיר, שבועות ספורים לאחר שראש המודיעין המצרי החדש, חסן מחמוד רשאד, נכנס לתפקידו. בעת שכיהן כסגנו של קודמו בתפקיד, עבאס כאמל, רשאד היה אמון על קידום התחממות היחסים המחודשת בין מצרים לבין איראן. כעת, הוא מעורב הן במגעים הפנים־פלסטיניים והן במגעים בין ישראל לבין חמאס, במטרה להביא להפסקת אש ברצועת עזה.
מאת אכראם קועצ'י, מתוך "אנאדולו". לקריאת הכתבה המלאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.