בחירות בארה"ב | סיקור שוטף

הניו יורק טיימס מעריך: טראמפ בדרך לניצחון בבחירות לנשיאות

נכון לשעה זו, לטראמפ יש 230 אלקטורים ולהאריס 187 • הניו יורק טיימס מעריך עכשיו כי דונלד טראמפ ינצח בבחירות לנשיאות • מנהלת מטה הבחירות של קמלה האריס כותבת לעובדיה, שהבחירות עדיין לא הוכרעו • התוצאות החשובות יגיעו בשעות הקרובות עם ספירת הקולות בפנסילבניה ובמישיגן • טראמפ גורף את מדינות הדרום, ומשאיר את האריס ללא מרחב ביטחון. היא תלויה לחלוטין בפנסילבניה, במישיגן ובוויסקונסין • עדכונים שוטפים

מצביעים בניו יורק / צילום: ap, ASSOCIATED PRESS
מצביעים בניו יורק / צילום: ap, ASSOCIATED PRESS

6:26 - ההכרעה כנראה לא תיפול הבוקר

מנהלת מטה הבחירות של קמלה האריס כותבת לעובדיה, שהבחירות עדיין לא הוכרעו, הדרך לניצחון קיימת, והיא מצפה להמשיך את המאמץ בשעות הבאות. 

נראה אפוא שהסימן המסורתי של הכרעה - הודאת המפסיד בתבוסתו - לא יינתן הבוקר. 

דונלד טראמפ מוביל בהפרשים קטנים במדינות הנחשבות לקריטיות: פנסילבניה (3%), וויסקונסין (2.4%) וג'ורג'יה (3.6%). מספר הקולות שעדיין לא נספרו מספיק להאריס למחוק את פיגורה, אבל הסיכויים לשינוי כזה פוחתים והולכים. 

במטה הבחירות של טראמפ בפלורידה משתררת אופוריה, הניזונה גם מהערכות של סטטיסטיקאים על הסבירות הגוברת של נצחונו. 

ב-2020 עברו ארבעה ימים בין הבחירות לבין הכרזת נצחונו של ביידן, שטראמפ דחה על הסף. איננו יודעים כמה זמן יהיה עלינו לחכות הפעם. 

5:48 - הניו יורק טיימס מעריך: טראמפ מנצח

הניו יורק טיימס מעריך עכשיו כי דונלד טראמפ ינצח בבחירות לנשיאות. העיתון מעניק לטראמפ סיכוי של 88%, עם 296 אלקטורים. לניצחון נחוצים 270 אלקטורים. 

בשעה האחרונה התחילה להתמוטט "החומה הכחולה", קו ההגנה האחרון של האריס. דונלד טראמפ עבר ליתרון בפנסילבניה (3% ב-5:30 לפנות בוקר, שעון ישראל). וויסקונסין, החוליה השלישית בחומה הכחולה עוברת מיד ליד, וההפרש האחרון היה היה 1.3% לטובת טראמפ. בלי השתיים האלה אין להאריס כל סיכוי. 

עדיין לא נמנו כמעט חצי הקולות בפנסילבניה ויותר מחצי הקולות בוויסקונסין. אבל מסתמן דפוס הצבעה המשאיר את האריס בגירעון לעומת ההצבעה לטובת ביידן ב-2020. 

להאריס יש עדיין יתרון במישיגן, והוא החזיק מעמד במהלך הבוקר.

סמוך ל-5:30 בבוקר (ישראל) היה לטראמפ יתרון זעיר באריזונה, המדינה הדרום מערבית המתנדנדת. ניצחון באריזונה יפצה את האריס על הפסד בוויסקונסין. גם ניצחון אפשרי בנבאדה, שכנתה של אריזונה, יחזק את מעמדה. אבל זה סיכוי לא-ודאי. 

מקור ניכר של דאגה לדמוקרטים הוא תנודה מסיבית של קולות היספאניים, יוצאי אמריקה הלטינית, לעבר טראמפ בפנסילבניה ובמישיגן. זו התפתחות לא צפויה. הדמוקרטים ביססו את תקוות הניצחון שלהם בפנסילבניה על תנודה בכיוון ההפוך.

בדקות הבאות עומדות להיסגר הקלפיות לאורך החוף המערבי, כולל קליפורניה. הציפייה הכללית היא לניצחון דמוקרטי במדינות שהצביעו בעד הדמוקרטים מאז 1988.

4:37 - אין תמונה ברורה - אבל  האריס נדחקת אל הפינה המערב-תיכונית של ארה"ב | יואב קרני, וושינגטון

בשעה הרביעית של מניין הקולות בבחירות לנשיאות ארה״ב עדיין לא הצטיירה תמונה ברורה, אם כי אפשר להגיד שקמלה האריס נדחקת אל הפינה המערב-תיכונית, שבה עומדת "החומה הכחולה": קו ההגנה האחרון של המפלגה הדמוקרטית. כחול הוא צבע הדמוקרטים.

החומה הזו מקיפה שלוש מדינות: פנסילבניה, מישיגן, וויסקונסין. כל הסקרים הראו בחודשים האחרונים שהמרוץ במדינות האלה נמצא בתיקו סטטיסטי, זאת אומרת כמעט כל ההפרשים היו בגבולות טעות הדגימה.

אובדנן של שלוש המדינות האלה חרץ את גורלה של הילרי קלינטון ב-2016. ביידן ניצח בהן ב-2020, אבל לא ניצח רק בזכותן. הוא הצליח לנצח, בהפרשים קטנטנים, במדינות מתנדנדות נוספות: ג'ורג'יה בדרום, ואריזונה ונבאדה בדרום מערב. ספירת הקולות הבוקר בג'ורג'יה מעמידה את טראמפ ביתרון של 4%. אריזונה ונבאדה עדיין לא התחילו להיספר.

אם נניח שטראמפ ינצח בכל הדרומיות, האריס תהיה תלויה לחלוטין ב'חומה הכחולה', בלי שום מרווח טעות. נכון ל-9 בערב בחוף המזרחי, 4 לפנות בוקר בישראל, האריס מובילה בפנסילבניה ובמישיגן בהפרשים ברורים. אבל בשתיהן נספרו לכל היותר 20% של הקולות. הספירה בוויסקונסין עומדת בחיתוליה.

הדמוקרטים מקרינים אופטימיות על מהלך הבחירות בפנסילבניה, וטוענים לעלייה ניכרת בשיעורי השתתפות של פלחים דמוגרפיים הנוטים להאריס. המצב במישיגן מצדיק פחות אופטימיות. שם יש סימנים של ירידה בשיעור התמיכה בין סטודנטים סביב אוניברסיטת מישיגן. הרקע המשוער הוא מלחמת עזה, שהניבה אי שקט בקמפוסים של מישיגן, ועוררה איבה כלפי ממשל ביידן. עדיין אין לנו סימנים איך מצביעים הערבים של מישיגן.

עד כה לא היו תוצאות מפתיעות. טראמפ והאריס ניצחו בכל המדינות שבהן נחזה להם ניצחון. המדינה היחידה עם פוטנציאל של הפתעה היא וירג'יניה, ליד עיר הבירה וושינגטון. ביידן ניצח בה בהפרש של 10%, אבל טראמפ מוביל בה עכשיו בהפרש קטנטן, חצי אחוז. הספירה עדיין עומדת בעיצומה, ויתרונו של טראמפ מצטמק והולך. אבל תבוסה בוויג'יניה תהיה מהלומה קשה להאריס, בין השאר מפני שיש בה מספר ניכר של שחורים.

המפה האלקטורלית כרגע הייתה יכולה להיצבע בכחול ובאדום עוד לפני שנה. הכל צפוי גם אם הרשות נתונה. ללמדנו עד הפוליטיקה האמריקאית חזויה, הנה מתוך 50 מדינות, לא יותר מ-10, ואולי רק 7, יכולות להיחשב לזירות התמודדות פתוחות. כל השאר נמצאות פחות או יותר בכיסה של אחת המפלגות הפוליטיות.

הסתירה האמריקאית הגדולה: די משעמם, אבל כל כך מותח.

3:47 - טראמפ עולה ליתרון במדינות הדרום | יואב קרני, וושינגטון

הקולות נספרים לאיטם במדינות המפתח. הסטטיסטיקאים מחפשים סימנים, ומשווים את מספר הקולות במחוזות ספציפיים עם מספרם לפני ארבע ושמונה שנים. אבל שתי המדינות החשובות ביותר כרגע, פנסילבניה ומישיגן, עדיין אינן מספקות לנו כיוונים קונקרטיים. בשתיהן יש לקמלה האריס יתרון ניכר, אבל נמנו רק 6% עד 8% מהקולות.

בג'ורג'יה, מדינה קריטית נוספת בדרום ארה"ב, מסתמן יתרון ממשי של טראמפ. הוא הפסיד את המדינה בהפרש זעיר לפני ארבע שנים. מדינה קריטית אחרת בדרום היא צפון קרוליינה, שבה טראמפ ניצח בהפרש קטנטן לפני ארבע שנים. הוא מוליך בהפרש של 6% עם שישית הקולות.

אם טראמפ ינצח בשתיים האלה, האריס תהיה תלויה בפנסילבניה, במישיגן ובוויסקונסין. זה מתחיל להזכיר את 2016, כאשר מסלול הניצחון של הילרי קלינטון נעשה צר יותר ויותר לאחר שאיבדה את כל מדינות הדרום.

ממישיגן באים עכשיו סימנים לא טובים להאריס. היא מאבדת קולות לעומת ביידן ב-2020 במחוזות שבהם יש אחוז ניכר של מצביעים צעירים, גילאי אוניברסיטה. אין זה מן הנמנע שיש קשר בין הירידה הזו ובין המחאות בקמפוסים המקומיים נגד תמיכת ארה"ב בישראל.

3:10 - העיניים מופנות לפנסילבניה ולמישיגן | יואב קרני, וושינגטון

אנחנו נכנסים עכשיו אל שלב ההכרעה בבחירות בארה"ב. ב-8 בערב בארה"ב, 3 לפנות בוקר בישראל, נסגר הקלפיות ב-16 מדינות, ובהן פנסילבניה ומישיגן, במערב התיכון של ארה"ב. השתיים האלה, לצד וויסקונסין (שהקלפיות בה ייסגרו רק בעוד שעתיים), מתוארות כמדינות "החומה הכחולה". כחול הא הצבע הדמוקרטי. נוסחת ניצחון דמוקרטית מוכרחה להכיל את שלוש המדינות האלה. ההפרשים בהם קטנים, זעירים, או לא-קיימים.

ג'ו ביידן אמנם לא היה תלוי בהן באותה המידה. הוא ניצח ביותר מדינות מתנדנדות, כולל ג'ורג'יה, אריזונה ונבדה. אבל נראה שהשלוש האלה אינן נמצאות בהשג ידה של האריס.

״כל העיניים מופנות לפנסילבניה (PA), מכריז עיתון בפנסילבניה ערב ההצבעה
 ״כל העיניים מופנות לפנסילבניה (PA), מכריז עיתון בפנסילבניה ערב ההצבעה

בינתיים, כצפוי, טראמפ ניצח בהפרש משכנע בפלורידה ובשורה של מדינות דרומיות. מספר האלקטורים שלו גדל ל-95. להאריס יש 35. 270 נחוצים לניצחון.

לפי שעה אין שום הפתעה, לא בעצם התוצאות ולא בהפרשי הניצחון.

2:49 - טראמפ גורף מדינה נוספת, כצפוי | יואב קרני, וושינגטון

טראמפ ניצח במדינת מערב וירג'יניה, כצפוי. זו אחת המדינות הימניות ביותר בארה"ב. הוא ניצח בה בהפרש של כמעט 40% ב-2020. הרפובליקאים גם גרפו את מושב הסנאט של המדינה, והגדילו בזה את סיכויים להשתלט על הסנאט. גם התוצאה הזו הייתה צפויה לחלוטין.

הספירה מתקדמת לאיטה בג'ורג'יה (יתרון לטראמפ) ובצפון קרוליינה (יתרון להאריס). אבל בשתיהן רחוקה הדרך. שתי אלה נחשבות ל'מתנדנדות'. אם האריס תאבד את אחת מהן, היא תהיה תלויה לחלוטין בפנסילבניה.

קולות כבר נספרים לאיטם באוהיו (יתרון לטראמפ), בניו המפשייר (האריס) ובדרום קרוליינה (טראמפ). לפי שעה לא מסתמנות הפתעות. טראמפ מתקדם לניצחון בפלורידה, עם יתרון של 8% לאחר שנמנו 70% של הקולות.

בינתיים, לטראמפ יש 23 אלקטורים ולהאריס - שלושה. נחוצים 270 אלקטורים.

מצביעים עומדים בתור, בסיאטל, וושינגטון / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson
 מצביעים עומדים בתור, בסיאטל, וושינגטון / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

2:27 - יתרון לטראמפ בפלורידה | יואב קרני, וושינגטון

ספירה מהירה מאוד של קולות בפלורידה, כ-50%, מעמידה את טראמפ ביתרון של כמעט 8%. לא הפתעה, כל הסקרים הראו יתרון רפובליקאי ברור. טראמפ מוביל גם בג'ורג'יה ובווירג'יניה, אבל שם נספרו מעט מאוד קולות.

סקר יציאה בצפון קרוליינה מראה מצב רוח עכור ביותר של המצביעים: 70% מודאגים או כועסים, כשהם מתבקשים לחוות דעה על "המצב". צפון קרוליינה נוטה ימינה, אבל לא בהרבה, ומחנה האריס השקיע מאמצים במדינה הדרומית הזו.

2:18 - תוצאות בשלוש מדינות; ג'ורג'יה שולחת סימנים מעודדים לטראמפ | יואב קרני, וושינגטון

סוכנות AP ורשתות הטלויזיה מכריזות כי טראמפ ניצח בשתי מדינות, האריס באחת. כל השלוש הן צפויות לחלוטין, ומצביעות לטובת הימין או השמאל בהפרשים גדולים מאוד. אלה הן קנטקי (8 אלקטורים) ואינדיאנה (11 אלקטורים) לטובת טראמפ, ורמונט (3 אלקטורים) לטובת האריס. נראה שלא חלו שינויים בדפוסי הצבעה בתוך המדינות האלה.

הבה נדלג עכשיו אל סדרת המדינות הבאות שעתה זה סגרו את קלפיותיהן. בראש מעיינינו עומדת ג'ורג'יה, שבה ג'ו ביידן ניצח לפני ארבע שנים בהפרש של 12 אלף קולות (מתוך בערך חמישה מיליון). ג'ורג'יה עשויה למלא תפקיד קריטי בחשבון הסופי.

סקרי היציאה בג'ורג'יה מעניינים אותנו בגלל הדמוגרפיה. נתון מעודד מאוד בשביל טראמפ: הוא מנצח בין מצביעים עצמאים בג'ורג'יה. ביידן ניצח בין עצמאים ב-2020. לפי הסקר, חלקו של טראמפ גדל ב-20%.

02:07 - מה אומר לנו שיעור ההצבעה של הפורטוריקאים בפנסילבניה | יואב קרני, וושינגטון

הדמוקרטים טוענים לאופטימיות בפנסילבניה, כנראה המדינה הקריטית ביותר בבחירות האלה.הם אומרים לרשת NBC, כי הם מבחינים בשיעור השתתפות גבוה של מצביעים ממוצא פורטוריקאי בפנסילבניה. המצביעים האלה זכו בתשומת לב ניכרת בימים האחרונים, מאז שקומיקאי הכריז בעצרת גדולה של טראמפ בניו יורק, כי פורטו ריקו היא "אי של זבל הצף באוקיינוס".

פנסילבניה תלויה על בלימה. רוב הסקרים מראים תיקו סטטיסטי, ואין זה מן הנמנע ששברי אחוזים יכריעו את הבחירות בה. על פי הערכה, בערך 7% מבעלי זכות הבחירה בפנסילבניה הם היספאנים, ומחצית ההיספאנים הם פורטוריקאים.

היספאנים הם פלח דמוגרפי חיוני לחלוטין בשביל הדמוקרטים. במהלך מערכת הבחירות היו סימנים, שטראמפ מצליח להעביר לצידו מספר ניכר של גברים היספאניים. אפשר שההלצה הגסה על הפורטוריקאים שיבשה את החישובים, אבל לפי שעה הדמוקרטים רואים מהרהורי לבם.

עוד פלח חשוב בפנסילבניה: הדמוקרטים טוענים שהם מבחינים בהתלהבות גוברת לטובתם בין מצביעים צעירים. סטודנטים השתרכו בתורים ארוכים בקלפיות בעמק ליהאיי, במזרח פנסילבניה. העמק הזה מפורסם באפקט ה"בומרנג" שלו: הוא נע מימין לשמאל, פעם אחר פעם. יודעי פנסילבניה חושבים אותו לשבשבת רוחות.

הקלפיות בפנסילבניה ייסגרו ב-3 לפנות בוקר (ישראל).

01:43 - תוצאות מתחילות לטפטף ממדינות ימניות | יואב קרני, וושינגטון

תוצאות מטפטפות לאיטן משתי המדינות הראשונות שבהן נסגרו הקלפיות ב-1 לפנות בוקר (שעון ישראל).

אין מקום להתרגש. לפי שעה, לאחר שנמנו בערך 5%, התוצאות אינן שונות בהרבה מ-2020 ומ-2016. אלה הן קנטקי ואינדיאנה, שני מעוזים ברורים של טראמפ ושל הרפובליקאים. שתיהן יעניקו את כל האלקטורים שלהן לטראמפ.

אבל מעניין להתבונן בשינויים קטנים, שאולי ירמזו על כיוונים במדינות אחרות. יהיה מעניין לראות בדקות הבאות אם טראמפ מאבד בוחרים, או אם האריס זוכה בבוחרים.

שינויים קטנים לא ישפיעו על שתי המדינות האלה, אבל יוכלו לטרוף את הקלפים במדינות אחרות באותו איזור גיאוגרפי: המערב התיכון, צירוף של תעשייה כבדה שוקעת ושל אזורים חקלאיים. מקובל להניח שהמערב התיכון יכריע את הכף.

עדיין לא הגיעה השעה לכוסס ציפורניים, אבל אפשר להתכונן.

01:30 - האמריקאים מודאגים | יואב קרני, וושינגטון

סקר יציאה של CNN:
50% מן הבוחרים "מודאגים או נפחדים" מן האפשרות של נשיאות טראמפ
48% "מודאגים או נפחדים" מן האפשרות של נשיאות האריס

כפי חזרנו ואמרנו עד אפיסת כוחות: אמריקה מפולגת כמעט שווה בשווה בין המועמדים.

מצביעים בקליפורניה / צילום: ap, Chris Pizzello
 מצביעים בקליפורניה / צילום: ap, Chris Pizzello

00:58 - סקרי יציאה מלמדים אותנו על מצב רוחו של הבוחר | יואב קרני, וושינגטון

סקרי היציאה מו הקלפיות אינם אומרים לנו מי ניצחו בבחירות לנשיאות. הם לעולם אינם אומרים לנו, גם מפני שארה"ב גדולה מדיי בשביל סקרים כאלה, גם מפני שהיא מחולקת לשלושה אזורי זמן (טכנית, לשישה, אבל 48 מ-50 המדינות נמצאות בתוך השלושה), והקלפיות נסגרות לאורך חמש שעות. לא הוגן להקדים הודעה על התוצאות לסגירת הקלפיות.

אבל הסקרים מלמדים אותנו על מצב הרוח. סקר ראשון התפרסם לפנות ערב בארה"ב (לפנות בוקר בישראל), והוא מעלה ממצאים לא בלתי-מעניינים.

הסוקרים הציגו חמש אופציות למרואייניהם, וביקשו אותם לדרג.
● עתיד הדמוקרטיה באמריקה הוא הנושא הבולט ביותר, בעיני 35%;
● מצב הכלכלה במקום השני, 31%;
● המחלוקת על הפלות מלאכותיות, שלישית, 14%;
● המחלוקת על הגירה, רביעית, 11%;
● ענייני חוץ נגררים הרחק מאחור, 4%.

קודם כול הנה מילה על ענייני החוץ. סקר היציאה הזה מאשר סקרים קודמים בזמן מערכת הבחירות - וכולם מאשרים מגמה היסטורית מפורסמת: ענייני חוץ אינם מעניינים את האמריקאים.

זו אחת הסיבות שדונלד טראמפ הצליח לרכוב על גל של בדלנות ושל התנכרות לעולם החיצון מאז 2016. זה לא מפני שהאמריקאים שונאים זרים, אלא פשוט מפני שלא אכפת להם. רק בזמנים קריטיים במיוחד, כאשר נשקפת סכנה לשלומם, אמריקאים מרימים עיניים ומתבוננים החוצה. טעינו, אם הנחנו כי הזמן הזה הוא אחד הזמנים הקריטיים. לעזאזל העולם החיצון.

אבל מעניינת הרבה יותר מבחינת תוצאות הבחירות היא עליית הנושא של עתיד הדמוקרטיה אל ראש סדר היום. הדמוקרטים ניסו להעמיד אותו שם בתקווה שהוא יזכיר לבוחרים את מאורעות ינואר 2021, כאשר המון פרו-טראמפיסטי מוסת הסתער על משכן הקונגרס, וניסה למנוע את אישור תוצאות הבחירות שבהן טראמפ הפסיד.

הסקר הזה מאשר לכאורה, שהדמוקרטים הצליחו במידה מסוימת. ההנחות המוקדמות היו שאכזבה כללית מטיפולו של ממשל ביידן בכלכלה, בייחוד רמת האינפלציה, תאפיל על כל עניין אחר. היא נמצאת שם, ומשפיעה בהחלט, אבל על פי הסקר הזה היא אינה נותנת את הטון, בוודאי לא במלואה.

מעניין גם שההפלות מתחרות בהגירה על תשומת לבו של הבוחר. מקובל להניח שנושא ההפלות מיטיב עם מועמדים דמוקרטיים, הדורשים חידוש מלא של ההכרה בזכות הנשים להפלות; בעוד שנושא ההגירה מיטיב עם רפובליקאים, הדורשים מניעת כניסתם של מהגרים לא חוקיים וגירוש של אלה הנמצאים על אדמת ארה"ב.

הסקר מראה לכאורה, שאף אחד מן הנושאים לא השתלט חד משמעית על תשומת לבו של הבוחר. במובן הזה, התפלגות תחומי העניין מאשרת את ההתפלגות הכללית, זו המזכה את הבחירות האלה בתווית "הצמודות ביותר מאז ומעולם".

00:02 - היכונו לקלפיות הראשונות, ב-1 לפנות בוקר | יואב קרני, וושינגטון

הבה נתכונן לקראת הסיבוב הראשון של התוצאות. הוא יגיע ב-1 לפנות בוקר, שעון ישראל.

התוצאות הראשונות אינן חשובות כשלעצמן. הן יגיעו משתי מדינות, הנחשבות לימניות מובהקות, שתיהן במערב התיכון של ארה"ב: קנטקי ואינדיאנה. דמוקרט לא ניצח בקנטאקי זה 28 שנה. טראמפ ניצח שם בהפרשים עצומים בשתי הבחירות הקודמות. אינדיאנה הצביעה בעד טראמפ פעמיים, בהפרשים גדולים. אין כל סיבה להניח שהן ישנו את דפוסי הצבעתן.

מצביעים בקלפי בקנטקי / צילום: ap, Timothy D. Easley
 מצביעים בקלפי בקנטקי / צילום: ap, Timothy D. Easley

אבל יהיה אפשר למצוא רמזים על כיוון נשיבת הרוח, למשל על ידי התמקדות בהתפלגות ההצבעה בין היספאנים ושחורים. האריס תלויה בהצבעה מסיבית של שני הפלחים הדמוגרפיים האלה. טראמפ מקווה לנגוס בהם. נראה גם מה קורה בפרוורי הערים.

אחת המשימות של מטה האריס באזורים המועדים להצביע בעד טראמפ היא להקטין במקצת את ההפרשים. זה לא ישפיע על שתי המדינות האלה, אבל ההצלחה להקטין הפרשים באזורים עוינים תוכל להכריע את הכף במדינות קריטיות, שבהן הפרשי הניצחון יהיו זעירים, או אפילו מיקרוסקופיים.

נמתין גם בכליון עיניים להערכה על ההתפלגות המגדרית. דמוקרטים תמיד תלויים ביתרון ניכר בין נשים, מפני שהרפובליקאים נהנים מיתרון ניכר בין גברים. הצלחה דמוקרטית להגדיל במקצת את היתרון בין נשים תועיל מאוד לסיכוייהם, וההיפך.

אנחנו נשמע את הניתוחים הסטטיסטיים בין 1 ל-2, ונדווח כאן. אבל אנחנו מזכירים שהרגע החשוב ביותר הוא זה של סגירת הקלפיות בפנסילבניה ובמישיגן, בין 2 ל-3 לפנות בוקר, שעון ישראל. שם במידה רבה יוכרעו הבחירות.

כמעט בטוח שלא נשמע תוצאות ממשיות אלא הרבה יותר מאוחר. אבל אפשר שהנטייה תתחיל להתברר בשעה מוקדמת.

22:33 - פרשנות: מה טראמפ חושב, אולי, על פיטורי גלנט | יואב קרני, וושינגטון

אין לנו כל מושג מה חושבים המועמדים לנשיאות על פיטורי שר הביטחון. אבל אנחנו יודעים יפה מה חושב דונלד טראמפ על פיטורים. בעיניו הם סוג של אמנות, ממין 'אמנות העיסקה', העומדת במרכז חייו.

ארבע שנות נשיאותו הן סיפור בלתי פוסק של הדחת בכירים. הוא פיטר שני שרי הגנה, שני שרי משפטים, שר חוץ אחד, שורה של ראשי סגל ושל יועצים לביטחון לאומי. הוא רצה לפטר גנרלים, אבל זה היה קצת יותר מסובך.

בעימות הטלויזיה שלו עם ג'ו ביידן ביולי שעבר, הוא ביקר את ביידן על הימנעותו מלפטר גנרלים כושלים. "היה עליו לפטר את הגנרלים ההם", הוא אמר על התנהלות ארה"ב בפינוי אפגניסטן. "שום גנרל לא פוטר".

במקום אחר בעימות, טראמפ התלונן על הנשיא: "הוא לא מפטר אנשים. הוא מעולם לא פיטר אנשים. מעולם לא ראיתי אותו מפטר אף אדם אחד. אני פיטרתי הרבה… אני פיטרתי הרבה מן האנשים באף.בי.איי, ייבשתי את הביצה. הם היו גרועים (no good). לא קל לפטר אנשים. אתה משלם מחיר על זה. אבל הם היו גרועים… האם אתה פיטרת מישהו?… האם פיטרת איזשהו אדם שהניח לארצנו ליהרס?"

המלים "אתה מפוטר!", You are Fired, מיתגו את תכנית הטלויזיה הפופולרית שלו 'המתמחה', שמילאה תפקיד חשוב בהזנקתו לחיים הפוליטיים. את עצרת הבחירות האחרונה שלו הוא סיים ב'הודעה' לקמלה האריס, "את מפוטרת, לכי לעזאזל!".

חלק מפיטוריו הדרמטיים ביותר לא נמסרו פנים אל פנים למפוטרים, אפילו לא במכתב. הם קראו אותם בטוויטר. אולי זו תהיה הערת הביקורת העיקרית שלו על פיטורי יואב גלנט: נתניהו היה פרסונלי מדי, כאשר הקדיש שלוש דקות תמימות לשר הביטחון המודח.

22:06 - סימולציות | יואב קרני, וושינגטון 

אשף הסטטיסטיקה (השנוי במחלוקת) ניית סילבר מודיע לעוקביו הרבים כחול, שהוא עשה 80,000 סימולציות על תוצאות הבחירות, מתוכן קמלה האריס ניצחה ב-40,012.

22:00 - המועמד לסגן הנשיא הרפובליקאי: "אנחנו עדיין יכולים לנצח או להפסיד" |אריאל ויטמן

המועמד הרפובליקאי לתפקיד סגן הנשיא, הסנאטור ג'יי.די ואנס, פנה לתקשורת לאחר שהצביע באוהיו.

ואנס השמיע קריאות הדומות לאלו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, הקוראות לאנשים להישאר בתור ולהצביע - והזהיר כי "הרפובליקאים עדיין יכולים לנצח או להפסיד במערכה הזו".

"הנשיא מדבר אמת. הישארו בתור. הם חייבים לתת לכם להצביע. עד עכשיו נראה שהכל בסדר, אבל זה עדיין מוקדם. אנחנו יכולים עדיין לנצח או להפסיד במערכה הזו. צאו והצביעו," כתב ואנס בהמשך ברשת X, תוך שימוש בכינוי שנשמר לנשיא ארצות הברית הנוכחי אך בהתייחסות לטראמפ.

קודם לכן, טראמפ פרסם: "רפובליקנים: אנחנו עושים עבודה מצוינת! הישארו בתור. אל תתנו להם להזיז אתכם. הישארו בתור והצביעו!"

21:55 - גבר נעצר בחשד שאיים בתקיפה אם דונלד טראמפ יזכה בבחירות | אריאל ויטמן 

גבר בן 25 נעצר במישיגן בחשד שאיים לבצע תקיפה אלימה אם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ יזכה בבחירות.

לפי התביעה, אייזק סיסל שלח איום למרכז הלאומי לאיומים של ה-FBI בווסט וירג'יניה. באיום נכתב: "אבצע מתקפה נגד 'הזוהמה' הנוצרית השמרנית במקרה שטראמפ יזכה בבחירות".

בהודעה הוסיף: "יש לי רובה גנוב מסוג AR-15 ומטרה שאני מסרב לחשוף כדי שאוכל להמשיך לבצע את תוכניותיי. בלי קורבן ספציפי או יכולת למצוא את המקום שבו החבאתי את הנשק, אין ל-FBI מה לעשות עד שאשלים את המתקפה".

סיסל צפוי להופיע לראשונה בבית המשפט הפדרלי היום אחר הצהריים.

20:25 - הבחירות בארה"ב: מתי יסגרו הקלפיות במדינות המתנדנדות? | יואב קרני, וושינגטון 

הקלפיות בארה"ב נסגרות לאורך חמש שעות. הראשונות ייסגרו ב-6 בערב שעון החוף המזרחי (1 לפנות בוקר בישראל), בשתי מדינות לא קריטיות, אינדיאנה וקנטאקי. שתיהן נחשבות בטוחות לחלוטין בשביל טראמפ.

ב-7 בערב (2 בבוקר בישראל) ייסגרו הקלפיות בג'ורג'יה הנחשבת לקריטית. ייסגרו חלק מן הקלפיות בפלורידה (הנוטה בבירור לטראמפ) ובווירג'יניה (הנוטה בבירור להאריס, על פי הסקרים).

הזמן להזדקף על קצות הבהונות הוא 8 בערב (3 לפנות בוקר בישראל), כאשר ייסגרו הקלפיות בפנסילבניה ובחלק של מישיגן. שתיהן חיוניות לחלוטין לנוסחות הניצחון של שני המועמדים. מישיגן מעניינת אותנו במיוחד מפני שיש בה הריכוז הגדול ביותר של מצביעים ערבים-אמריקאים.

מדינות נוספות יבואו במחזורים של שעה עד 8 בבוקר שעון ישראל. לא יהיה סקר יציאה ארצי, לעולם אין סקר כזה, אם כי יהיו סקרי יציאה במדינות אינדיבידואליות. תוצאות ארציות, דרך סוכנות AP, יוכרזו רק לאחר שאחד הצדדים יוכל לטעון ל-270 אלקטורים. קשה לדעת מתי, אבל כנראה לא לפני 7 או 8 בבוקר בישראל; ופוטנציאלית אולי רק בעוד יום, או יומיים, או שבועיים, או חודשיים.

19:54 - סלט הבארים של הסקרים, ההסתברויות וההימורים | יואב קרני, וושינגטון 

ב-1 לפנות בוקר (שעון ישראל) יתחילו הקלפיות להיסגר בארה"ב. הן ייסגרו וילכו בחמש השעות הבאות, עד שיכללו את כל ששת אזורי הזמן של אמריקה, מוושינגטון הבירה עד הונולולו.

קשה עלינו פרידתם של הסקרים, של ההסתברויות ושל ההימורים. הם נחתו על מסכינו ועל דפינו במאותיהם בשבועות האחרונים. בדרך כלל הם הצדיקו את הקלישאות על "המרוץ הצמוד ביותר מאז ומעולם", אבל לא פעם הם אמרו דבר והיפוכו.

האופן שבו צוטטו ברחבי המדיה החברתית הראה שהסקרים הפכו לבאר סלטים ענקים, כל דיכפין ייתה ויכול, על פי החשק ועל פי ההעדפות הפוליטיות.

הבה ננסה להיפרד מן הסקרים באוסף המספרים האחרונים:

● שוק ההימורים של Polymarket: סיכויי הניצחון של טראמפ עומדים על 59%

● מפת חבר האלקטורים של האתר הפוליטי הימני החשוב RealClearPolitics: 287 לטראמפ, 251 להאריס (לניצחון נחוצים 270)

 ● הערכת ההסתברויות של המגזין אקונומיסט: 56% סיכויי ניצחון להאריס; 276 אלקטורים להאריס, 262 לטראמפ

 ● סקר Rasmussen ארצי: טראמפ 49%, האריס 46%

 ● הסטטיסטיקן הבולט ניית סילבר מעניק יתרון זעיר של הסתברות לנצחון האריס, עם 271 אלקטורים

 ● סקר של Atals_Intel מראה יתרון קטן של טראמפ בכל מדינות המפתח, בין אחוז אחד לשלושה, כולם בגבולות טעות הדגימה

 ● חברת החיזוי @FiveThirtyEight מעמידה את סיכויי נצחונה של האריס על 50%; טראמפ - 49%. זה אמנם יתרון מבוטל, אבל 18 שעות קודם אותה החברה העניקה יתרון של 4% לטראמפ

 ● סקר של Targoz מעמיד את יתרונה הארצי של האריס על 49% לעומת 46% לטראמפ. הבה נזכור שהבחירות אינן מוכרעות בזירה הארצית, וחשוב מן ההפרש הארצי הוא ההפרש בשבע מדינות מפתח

 ● מכון הסקרים הוותיק של ג'ון זוגבי מסכים: 49% להאריס לעומת 46% לטראמפ

 ● סקר של מכון IPSOS בשביל סוכנות הידיעות רויטרס: יתרון ארצי של 50% להאריס לעומת 48% לטראמפ

 ● סקר של Final Research מעניק יתרון קטן להאריס בכל שלוש המדינות הקריטיות
של המערב התיכון: פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן. אם יתאמת, נרא שזה יספיק לניצחון של האריס

● גם סקר של @FloridaAtlantic מעניק יתרון קטנטן להאריס בשלוש הנ"ל

● סקר של אמרסון קולג'' בשביל אתר הרשת הפוליטי הבולט @TheHill מעניק לטראמפ יתרון בשתיים משלוש הקריטיות הנ"ל, וויסקונסין ופנסילבניה בצירוף יתרון קטן בשלוש מדינות מפתח נוספות: ג'ורג'יה, אריזונה ונבאדה. זה יספיק לניצחון של טראמפ

● סקר של מכון האריס (אין קרבת משפחה) בשביל כתב-העת הכלכלי פורבס: יתרון ארצי של 51% להאריס לעומת 49% לטראמפ

● הערכת איש מדע המדינה המוערך לארי סאבאטו מאוניברסיטת וירג'יניה: ניצחון להאריס בחבר האלקטורים, 276 לעומת 262

● סקר המעקב היומי של TIPP מראה תיקו 48% בזירה הארצית, שיפור קטנטן לטובת האריס לעומת היום הקודם

19:15 - טראמפ: "בטוח שאנצח, הבחירות לא יהיו צמודות" |  יואב קרני, וושינגטון 

דונלד טראמפ אומר שהוא "בטוח" שינצח ושהבחירות "אפילו לא יהיו צמודות"

בשיחה עם עיתונאים, לאחר שהצביע בפאלם ביץ' פלורידה, אמר הנשיא לשעבר דונלד טראמפ שהוא "מאוד בטוח" בניצחונו ושהבחירות "אפילו לא יהיו צמודות", תוך שהוא מביע תסכול מכך שייתכן שייקח זמן עד לפרסום התוצאות.

"אני מרגיש מאוד בטוח", אמר טראמפ. "אני שומע שאנחנו מצליחים מאוד בכל מקום". הוא הוסיף שזה היה הקמפיין הכי טוב מתוך שלושת הקמפיינים שבהם השתתף. "זה אפילו לא יהיה צמוד," אמר טראמפ, "אבל ייקח הרבה זמן לאשר את התוצאות."

טראמפ המשיך להתלונן על הזמן הממושך שייקח לספור את התוצאות, כשהוא טוען ש"בזבזו המון כסף על מכונות", והזכיר את הבחירות בצרפת כדוגמה לבחירות מהירות.

טראמפ חזר וטען שזמן הספירה הארוך של הצבעות בדואר נועד לעורר ספק באמינות הבחירות. בנוסף, טראמפ נשאל על מדיניותו כלפי איראן ואמר: "הם יודעים מה עמדותיי. כל מה שאני רוצה זה שלא יהיה להם נשק גרעיני".

18:00 - תקלה בקלפיות במחוז במדינה הקריטית | אריאל ויטמן 

ההצבעה במחוז קמבריה, פנסילבניה, שהיא מדינה מתנדנדת וקריטית למירוץ לבית הלבן, הוארכה בעקבות "תקלה בתוכנה", שהפריעה למצביעים לסרוק את הפתקים שלהם - כך נמסר ממשרד נציב המחוז.

גורמי הבחירות במחוז הדגישו כי "קיים תהליך לטיפול בבעיות מסוג זה", וכי התקלה "לא אמורה להרתיע את המצביעים מהצבעה בתחנות הקלפי".

"מועצת הבחירות של מחוז קמבריה למדה מוקדם הבוקר על תקלה בתוכנת מערכת ההצבעה האלקטרונית של המחוז, שמנעה מהמצביעים לסרוק את הפתקים שלהם", נכתב בהצהרה ממשרד נציבי המחוז.

16:30 - טראמפ יבלה באחוזת מאר-א-לאגו, האריס תערוך בערב מסיבת צפייה בהווארד

לפי NBC, מעל 77 מיליון אמריקאים הצביעו כבר בקלפיות או באמצעות הדואר. במהלך השעות הקרובות, מעל 70 מיליון אמריקאים צפויים להגיע לקלפיות ולהצביע. ההצבעה כבר החלה ברחבי החוף המזרחי.

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מבלה את יומו באחוזת מאר-א-לאגו שבבעלותו, שנמצאת בפאלם ביץ', פלורידה.

סגנית הנשיא קמלה האריס תערוך הערב מסיבת צפייה בתוצאות באוניברסיטת הווארד בוושינגטון הבירה, שם סיימה את לימודיה.

16:10 - הבחירות היום שונות מאוד ממה שביידן דמיין לפני מספר חודשים - כך ייראה היום שלו | אריאל ויטמן 

שמו של הנשיא ג'ו ביידן לא יופיע על פתקי ההצבעה היום, אך ההשלכות עבור הנשיא בן ה-81 ומורשתו משמעותיות, בזמן שהוא ממתין לראות אם המדינה תשלח את קודמו או את יורשו הנבחר לבית הלבן בשנה הבאה.

ביידן שמר על פרופיל נמוך בימים האחרונים, וצפוי להמשיך כך גם היום. לפי רשת CNN, הוא ורעייתו, הגברת הראשונה ג'יל ביידן, יצפו בתוצאות הבחירות ממעונו של הבית הלבן עם עוזרים ואנשי צוות בכירים בבית הלבן. הרשת מדווחת כי לנשיא אין אירועים ציבוריים בלו"ז שלו, והוא צפוי לקבל עדכונים שוטפים ככל שהמרוצים יתקדמו ברחבי המדינה.

הבחירות היום נראות שונה מאוד ממה שביידן דמיין לפני מספר חודשים, כאשר קיווה שהבוחרים יבחרו בו לכהונה שנייה בבית הלבן - והתוצאה עשויה לעצב את מורשתו של הנשיא.

לפי CNN, רבים בצוות הקרוב של ביידן סבורים כי תמיכתו המהירה בהאריס לאחר שפרש מהמירוץ, עזרה לגבש את המפלגה סביב מועמדותה. ניצחון של האריס ימנע מדונלד טראמפ, שלטענת ביידן, נשיאותו המפלגת היא שדחפה אותו להתמודד לנשיאות בשנת 2020, לשוב לבית הלבן. הפסד של האריס עלול לעורר שאלות במפלגה אם ביידן התעקש על מועמדותו זמן רב מדי - וסיכן את סיכויי הדמוקרטים.

15:30 - הגרלות המיליון של אילון מאסק עלולות לסבך אותו משפטית

בעצרת בחירות שהתקיימה בפנסילבניה ב-19 באוקטובר, המיליארדר אילון מאסק חשף על הבמה כי בכל יום עד למועד הבחירות, יעניק באקראי מיליון דולר לאחד מבין החותמים על עצומה התומכת בחופש הביטוי ובזכויות נשק - כאשר המטרה היא לנסות להטות את הכף לטובת דונלד טראמפ בשבע המדינות המתנדנדות. אך כעת, נודע כי אתמול (ב'), עורך דינו של מאסק הצהיר בבית משפט בפילדפיה כי הזוכים בהגרלות לא נבחרים באופן אקראי - בניגוד לדבריו של מאסק - מה שעלול לסבך אותו משפטית.

במהלך שימוע שעסק בהגרלות, כריס גובר, עורך דין של America PAC, התנועה שייסד מאסק לטובת התמיכה בטראמפ, אמר כי המנצחים בהגרלות לא נבחרים באקראי כמו בלוטו, אלא שהתנועה בוחרת אנשים שהיא מאמינה שיהיו דוברים פוליטיים אפקטיביים.

אילון מאסק נואם בעצרת תמיכה בטראמפ בניו יורק / צילום: ap, Evan Vucci
 אילון מאסק נואם בעצרת תמיכה בטראמפ בניו יורק / צילום: ap, Evan Vucci

מומחים משפטיים ששוחחו עם NBC אמרו כי לדברים עלולות להיות השלכות משפטיות במספר מחוזות שיפוט, וכי מדובר בהפרה של חוקים המיועדים להגן על צרכנים מפני הונאות.

כריסטופר פיטרסון, פרופסור למשפטים באוניברסיטת יוטה, אמר ל-NBC: "זה באופן חד־משמעי ומוחלט - לא חוקי. החוק לא מתיר לשקר לציבור לגבי ניהול הגרלה רנדומלית, לוטו, או תחרות, ואז למכור את התוצאות ולבחור בפינצטה את המנצחים. זו פשוט הונאה; הונאה פשוטה ומכוערת על הציבור".  

15:15 | הקלפיות נפתחות במדינות נוספות

לפני כמה דקות, הקלפיות נפתחו בעוד מספר מדינות: אריזונה, איייווה, לואיזיאנה, מינסוטה, דרום דקוטה, אוקלהומה, וויסקונסין וטקסס.

13:30 - המרוץ לנשיאות ארה"ב יוצא לדרך | אריאל ויטמן 

הבחירות לנשיאות בארה"ב יצאו היום לדרך, והם צפויים להיות מרוץ צמוד מאוד בין סגנית הנשיא קמלה האריס לנשיא לשעבר דונלד טראמפ. 

הקלפיות במדינות ורמונט, קונטיקט, קנטקי, מיין, ניו יורק, ניו ג'רזי ווירג'יניה כבר נפתחו, ובעוד כחצי שעה ייפתחו הקלפיות במדינות צפון קרוליינה, אוהיו ומערב וירג'יניה. 

הבחירות לנשיאות ארה"ב: כך תתעדכנו בזמן אמת
פרשנות | רגע האמת של ארה"ב: הסקרים, המדינות המתנדנדות ומה באמת מעניין את הבוחר האמריקאי?
ההיסטוריה מלמדת: איך ישפיעו הבחירות בארה"ב על השווקים?   

לכ-244 מיליון אמריקאים יש זכות הצבעה, ומתוכם הצביעו כבר 79,270,157  (53% מהם נשים ו-44% גברים) בהצבעה המוקדמת בדואר ובקלפיות המוקדמות. 

נייט סילבר, הסטטיסטיקאי החשוב ביותר בארה"ב בתחום מערכת הבחירות, כתב אתמול לקראת הבחירות כי "בדיוק בחצות ביום שלישי, הרצנו את מודל הסימולציה שלנו בפעם האחרונה במערכת הבחירות הזו. מתוך 80 אלף סימולציות, קמלה האריס ניצחה ב-40,012 מהן (50.015%). היא לא ניצחה ב-39,988 סימולציות (49.985%). מתוך אלו, 39,718 היו ניצחונות מוחלטים של דונלד טראמפ, וביתר הסימולציות (270) התקבלה תוצאה של תיקו מדויק של 269-269 באלקטורים". תיקו כזה, אם יתרחש, צפוי להסתיים בסופו של דבר בניצחון של טראמפ בבית הנבחרים כיוון ששם יש לרפובליקאים רוב. כל המודלים הנחשבים האחרים בארה"ב מעריכים בערך אותו הדבר: מרוץ צמוד מאוד שעומד בערך על תיקו עם נטיות קלות לכאן או לכאן.

אזרחים בוחרים בקלפי בניו המפשיר, ארה''ב / צילום: ap, Charles Krupa
 אזרחים בוחרים בקלפי בניו המפשיר, ארה''ב / צילום: ap, Charles Krupa

מיהן המדינות המתנדנדות?

כמו תמיד, גם בבחירות הנוכחיות בארה"ב ישנן "מדינות מתנדנדות", שנחשבות להפכפכות, בהן התמיכה במועמדים משתנה בין מערכות הבחירות השונות. מדינות אלה כיום הן פנסילבניה, מישיגן, ויסקונסין, אריזונה, ג'ורג'יה, צפון קרוליינה ונבדה. הן ככל הנראה יכריעו את זהות הנשיא הבא. 

הקלפיות בג'ורג'יה נסגרות בשעה 19:00, שעון החוף המזרחי (2 בלילה בישראל), והתוצאות צפויות להגיע יחסית מהר. ניצחון של האריס במדינה זו עשוי להקטין משמעותית את סיכויו של טראמפ לנצח. חצי שעה לאחר מכן נסגרות הקלפיות בצפון קרוליינה, מה שיספק לנו תמונה ברורה יותר לגבי הכיוון של המרוץ.

אם הפערים יהיו משמעותיים, ההערכה היא שנדע כבר במהלך הלילה מי הוא המנצח. אולם לפי הסקרים, זו צפויה להיות מערכת בחירות צמודה מאוד. לכן, פרשנים רבים בארה"ב כבר העריכו כי ישנו סיכוי שלא נדע מי המנצח עד סוף השבוע.