על החשש והציפייה של הוליווד מ"סרט ההמשך" של טראמפ

חזרתו של טראמפ לכהונה שניה, תפסה את הוליווד הליברלית - מפולגת ● בסיבוב הקודם הרוב הגדול יצא כנגד הנשיא השנוי במחלוקת. אולם, כעת רבים מקווים כי טראמפ דווקא יביא עמו הזדמנויות למיזוגים ורכישות, ויעורר דה–רגולציה שתעצב מחדש את המבנה העסקי של עיר הסרטים

אפי ליפשיץ | 14.11.2024

הכוכב של טראמפ על מדרכות הוליווד. חשש מהתעמרות של הנשיא, שידוע כנקמן / צילום: Reuters, IMAGO/Dee Cee Carter/MediaPunch

הכוכב של טראמפ על מדרכות הוליווד. חשש מהתעמרות של הנשיא, שידוע כנקמן / צילום: Reuters, IMAGO/Dee Cee Carter/MediaPunch

1

בהוליווד "סיקוול מורשת" הוא הז'רגון המקובל לסרט המשך שמגיע שנים אחרי הסרט המקורי, מחזיר דמויות מוכרות וקווי עלילה שרועננו עבור דור צופים חדש. "מכסחי השדים", רמבו, אינדיאנה ג'ונס - כולם זכו לתחייה מחודשת. חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן היא מעין סיקוול שכזה. מערכת היחסים של הנשיא הנבחר והוליווד, שידעה עליות ומורדות ובעיקר תיעוב הדדי, עומדת בפני פרק חדש. בסיבוב הקודם המתח בין הצדדים היה בשיאו, כשהוליווד הליברלית ברובה התייצבה נגדו. הפעם לפחות חלק מהדמויות מנסות להשמיע קולות אחרים, בתקווה שבחירתו של טראמפ תיצור הזדמנויות למיזוגים ורכישות, ותעורר דה-רגולציה שתעצב מחדש את המבנה העסקי של עיר הסרטים.

על "הכבש השישה־עשר", שחוזר לחיינו בלי שאף פעם באמת עזב
על השער של מגזין טיים, שהפך למוסד ולמטרה של תעשיית הפייק

2

ביום שאחרי ניצחונו כבר נראו ניצני מחלוקת בתעשייה. בצד אחד הטאלנטים הנזעקים - שחקנים, כותבים ובמאים, שהיו קולניים נגד טראמפ לפני בחירתו. מהצד השני המנהלים ואנשי העסקים, תגובתם נעה בין אופטימיות זהירה לניסיון להיות ידידותיים לנשיא החדש-ישן. הציפייה למדיניות מקלה של מיזוגים ורכישות לא היתה אפשרית בימי ביידן. דה-רגולוציה בחוקי עבודה, שכר ושילוב AI טומנת בחובה משמעות כספית גדולה לאולפנים. דייויד זאסלב, מנכ"ל וורנר-דיסקאברי, הביע אופטימיות וניסה להימנע מלהרגיז טאלנטים: "תיתכן הזדמנות לשינוי נדרש בתחום המיזוגים". איגוד הסרטים האמריקאי (MPA) בירך את טראמפ על בחירתו והבטיח שיתוף פעולה ב"נושאים חשובים לתעשיית הסרטים, הטלוויזיה והסטרימינג". ההודעה מאותתת על נייטרליות ומזכירה לנשיא שעל הפרק כמעט 3 מיליון משרות של אמריקאים, כ-240 אלף עסקים, ומשכורות בסך מצטבר של כמעט 250 מיליארד דולר בשנה.

3

המאבק להשאיר הפקות בקליפורניה - תחום שהמושל (הדמוקרטי) גאווין ניוסום הבטיח לקדם - לא צפוי להשתנות תחת טראמפ. המגמה של הפקות לעבור למדינות אחרות בארה"ב או אל מחוץ למדינה (קנדה, בריטניה, אוסטרליה ועוד) בעקבות הטבות מס מרחיקות לכת, צפויה להימשך. ניסיונות של חברי קונגרס דמוקרטים לקדם הטבות מס שיבלמו את התופעה לא צפויים להימשך תחת משטר רפובליקני.

בשדה הבינלאומי, הכרזות טראמפ על מלחמת סחר אפשרית עם סין עלולה להפריע להוליווד עוד יותר. גישתה של הוליווד לסין והכסף שהיא מצליחה להוציא משם ממילא הצטמצמה בשנים האחרונות, אך עדיין מדובר בשוק משמעותי בו בלוקבסטרים ("ונום" החדש למשל אסף שם עד כה כ-85 מיליון דולר) מצליחים לאסוף פדיונות מצוינים. מלחמת סחר עם סין עשויה לפגוע בשוק הזה ולהפוך את חיי האולפנים למסובכים בהרבה. מהצד השני, יש הסבורים שדווקא קרבתו של אילון מאסק לטראמפ עשויה להיות גורם מאזן ולהוסיף שכבה של מורכבות למלחמת סחר כזו.

4

טראמפ מעורב בהוליווד הרבה יותר מכפי שאפשר לצפות מנשיא ארה"ב. בדיסני למשל, תהליך איתור היורש למנכ"ל בוב אייגר צפוי לקבל תפנית. התיעוב של טראמפ כלפי החברה, שהגיע לכדי הליכים משפטיים ומחלוקות פוליטיות, עשוי להשפיע על המינוי. דנה וולדן, הממונה בדיסני על החדשות ונחשבה עד כה למועמדת מובילה לתפקיד, עשויה למצוא את עצמה בחוץ, בהיותה חברה מזה עשורים של קאמלה האריס. השמועות כעת מלמדות שדיסני עשויה לחפש יורש מבחוץ או מחברה בת.

מנגד, בחברה כמו פאראמונט של שרי רדסטון, שאמורה להתמזג בשנה הבאה עם סקיידנס של דייויד אליסון (בנו של לארי אליסון), יכולים להיות רגועים יותר. טראמפ הוכיח שהוא יודע לעכב עסקאות של חברות שהוא לא חפץ ביקרן (כמו מיזוג AT&T עם וורנר ב-2018), אך לשני ראשי החברות הללו יחסים ידידותיים מאוד עמו, ולכן צפוי תהליך רגולטורי חלק ופשוט. זאת למרות (ואולי דווקא בגלל) סכסוך של טראמפ עם CBS (בבעלות פאראמונט).

5

בתחום התוכן בחירתו של טראמפ מעלה חששות לצנזורה עצמית מצד הוליווד, כך שלא תרגיז את תומכי הממשל. יוצרים הביעו חששות שפרויקטים בנושאים חברתיים כמו גזע, הגירה והפלות עשויים לסבול מהתערבות יתר של האולפנים או אפילו לא לקבל מימון. כחלופה, תוכן אסקפטיסטי עשוי לשגשג: סרטי אימה, פנטזיה, גיבורי על, אפוסים ופרנצ'ייזים נוסטלגיים הם ממילא חומרים שהוליווד אוהבת.

עבור גופי המדיה המשדרים חדשות, הבחירות האחרונות מדאיגות. בקדנציה הראשונה הם עוד זכו למה שכונה The Trump Bump - עלייה בצפייה בשל אישיותו השנויה במחלוקת והכותרות שהיא מייצרת. הפעם, אחרי קמפיין שנשען בעיקר על פלטפורמות מדיה אלטרנטיביות (רשתות חברתיות, פודקאסטים) הציפייה היא שתומכי הנשיא יבלו בעיקר שם. גופי המדיה המסורתיים אולי מבינים שהאיומים מרחיקי הלכת של טראמפ על שלילת רשיונות לא יתממשו, אך בהחלט חוששים מהתעמרות של הנשיא שידוע כנקמן ונוטר, בין אם תקשורתית ובין אם רגולטורית.

6

הוליווד בצומת דרכים קריטי. המתח בין שכבת הטאלנטים הליברלית, שהיתה קולנית במיוחד עבור האריס, לבין ההנהגה המוכוונת עסקית, משקפת במידה רבה את המחלוקת החברתית באמריקה כולה. תקוות ושאיפות עסקיות מול חרדות חברתיות לחירות. העתיד של הוליווד לגמרי בידיה, והוא תלוי במידה רבה באופן שבו תתמודד עם הסיכונים והאפשרויות שטראמפ מעמיד בפניה.

צרו איתנו קשר *5988