"אם בסוף מלחמת חרבות ברזל התוצאה תהיה פתרון אזורי ולא רק מקומי, כלומר פתרון כזה שמערב מעצמות ושכנים וישדר אינטרס רחב יותר מאשר רק פתרון מקומי, הצמיחה של ישראל תהיה דו ספרתית, בסביבות ה-10%" כך אמר רונן אגסי, מנכ"ל מגדל ביטוח ופיננסים, בשיחה עם עורכת גלובס נעמה סיקולר בכנס ההשקעות של גלובס שהתקיים בבורסה לניירות ערך.
● אלונה בר און: "הצעד יוצא הדופן של ג'ף בזוס בוושינגטון פוסט מסמן עידן חדש לתקשורת"
אלא שמדובר ב"אם" גדול כמובן. בכנס הוצגה לקהל השאלה איזה גוף הוא האופטימי ביותר על הכלכלה מבין הגופים בנק ישראל, משרד האוצר, חברת הדירוג S&P או קרן המטבע הבינלאומית. התשובה הנכונה היא משרד האוצר, שמעריך שהכלכלה המקומית תצמח ב-4.3% בשנה הבאה. בעוד בנק ישראל מעריך שהצמיחה תעמוד על 3.8% וקרן המטבע מדברת על 2.7% בלבד.
לדברי אגסי, "בשנה רגילה הצמיחה של ישראל היא באזור ה-3%, קצת יותר מקצב הצמיחה של מדינות מפותחות, ובתרחיש אופטימי בשנה הבאה הצמיחה יכולה להיות גם פי 3 מכך". לשאלה מהיכן הוא שואב את האופטימיות הוא ענה "אני אופטימיסט ומאמין מאוד בריבאונד. הכלכלה הישראלית מכילה יסודות מאוד חזקים ולאורך זמן. זו כלכלה צעירה ומתפתחת ורואים שבעשר השנים האחרונות היא מתפתחת בצורה אקספוננציאלית. נכנסנו לאירוע של המלחמה מנקודת מוצא מאוד חזקה, ואפילו חריגה, ברמת יחס חוב תוצר, תל"ג לנפש ומאזן התשלומים ולכן זה איפשר לספוג תקופה קשה שלא הייתה בישראל עשרות שנים, מאז מלחמת יום כיפור שאותה אני זוכר כילד".
ובכל זאת, אגסי גם מודע לכך שייתכן שהדרך תהיה ארוכה וקשה יותר. "לפעמים יש תחושה שהממשלה פועלת מאינטרסים אחרים, עם אג'נדה אחרת. וישראל ממשיכה להיות חזקה, למרות זאת. אני לא מומחה צבאי אבל נדמה לי שמרבית ההישגים במלחמה הושגו, במחיר יקר, אבל הושגו. אם הדשדוש יימשך זו בעיה שלא מאפשרת חזרה לחיים נורמליים. כל מי שעובד עם חו"ל לא זכה לביקורים של שותפים ומשקיעים וזה כולל אותנו בתעשיית הביטוח. יש לנו קשרים הדוקים מאוד עם מבטחי משנה, אבל הם לא היו פה כבר שנה. ועדיין גם אם הדרך תהיה קשה צריך לזכור שהכלכלה הישראלית כאמור מאוד חזקה ולכן זו שחיקה ולא שבירה".
הטרנד הפופולרי: לא הייתי מייעץ עליו להורים שלי
את טרנד הסטת כספי החיסכון למסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 האמריקאי, אגסי ממש לא אוהב, על אף שבשנים האחרונות התשואה שם טובה יותר מאשר בכלל מדד אחר. לדבריו, "אני מניח שההשקעות הפסיביות בצורה הזו יתפתחו עוד ולכן גם קובעי המדיניות יצטרכו לתת על כך את הדעת. אבל אני לא הייתי מייעץ להורים שלי שיצאו לפנסיה לשים את הכסף על מדד אחד בלבד עם רמת סיכון כזו. אנחנו אחרי עליות דרמטיות במדדים הללו וזה טרנד אבל אני מעריך שבהמשך זה יתייצב".
על השאלה מה הפרופורציה הנכונה לתיק השקעות, מעריך אגסי כי המהלך של יציאת כספי חוסכים לחו"ל יימשך, אך הוא חושב שחלק מהגופים המוסדיים, ובראשם בית ההשקעות אלטשולר שחם הלכו רחוק מדי והוציאו יותר מדי כספים: "ברור שיציאת כספים לחו"ל היא חלק מובנה בניהול שלנו, ונכון לעשות זאת, גם בגלל רמת החיסכון הגבוהה והעושר של הציבור, שאנחנו אוגרים כסף ולכן העושר של הציבור גדל בצורה מהירה ולא לינארית והצרכים שלנו גדולים יותר ממה ששוק ההון בישראל יכול לספק.
"אבל הפרופורציה לדעתי בחשיפה לחו"ל צריכה להיות באזור של 50%, כי אנחנו משלמים לאנשים את הפנסיה והם צורכים את השימושים של הכסף במכולת בשקלים, יוצאים לבלות ומשלמים בשקלים ולכן צריך לספק להם תשואה ריאלית בשקלים".
"מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות בכ-5% בשנה"
גם לשוק הנדל"ן יש לאגסי תחזית, שאולי תכאיב לאנשים שרוצים לרכוש דירה. לדבריו, "הביקוש והתייקרות הנדל"ן למגורים זה משהו מובנה בכלכלה הישראלית שלא ייפסק, גם מכיוון שאנחנו מדינה שצומחת דמוגרפית בצורה חריגה ביחס לעולם המערבי. כל שנה הצורך גדול יותר מההיצע. אני מהמר על התייקרות של הנדל"ן ב-5% בשנה, יש כמובן שונות גיאוגרפית, אבל אפשר לראות שגם הפריפריה מתייקרת".
על רכישת חברות כרטיסי האשראי בידי חברות הביטוח (כלל שרכשה את MAX ומנורה שנמצאת בדרך לרכוש את ישראכרט אחרי שהראל נחסמה ע"י רשות התחרות) מעריך אגסי שמדובר בהחלט ב"חברות טובות שפחות תלויות בשוק ההון (בעליות וירידות, כמו חברות הביטוח. נ"א) אבל אני בספק לגבי הסינרגיה בין חברות כרטיסי אשראי לחברות ביטוח. עובדה שעד היום חברות האשראי לא הצליחו לייצר מוצרי ביטוח. אבל במנורה וכלל יש אנשים מוכשרים ואולי הם יצליחו לעשות עם זה משהו".
אגסי שלל את ההצטרפות האפשרית של מגדל למירוץ הרכישות, "אנחנו כרגע לא בעלי המקורות להיות במצב של רכישת שליטה. בשביל זה צריך עודפי הון משמעותיים, למגדל יש פחות כרגע. אנחנו גוף ענק שמנהל חצי טריליון שקל אבל רכישה כזו אנחנו לא יכולים לעשות".
"רואה את עתידי במגדל"
מגדל סובלת בשנים האחרונות מחוסר יציבות ניהולית, מאבקים מול שלמה אליהו, בעל השליטה הדומיננטי, וחוסר שביעות רצון של רשות שוק ההון. אך אגסי, שהפך לפני שנתיים למנכ"ל ה-8 של החברה תוך 8 שנים, טוען כי יחסיו עם אליהו טובים: "מנכ"ל זה תפקיד קשה. צריך להתמודד עם הרבה אינטרסים, כל אחד מושך בשערות לכיוון אחר. האתגרים קיימים, בטח בחברות עם בעלי שליטה.
"אבל זו לא פעם ראשונה שאני עובד עם בעל שליטה משמעותי. אני במגדל, ורואה את עתידי במגדל ומסתדר מצוין עם בעל השליטה. אני צריך לתת גם לו את התחושה שהחברה צומחת לשביעות רצונו. אנחנו בהנהלה ובגיבוי הדירקטוריון ואליהו עושים מה שנכון, מצמיח את מגדל וטוב לחוסכים שלנו".
***גילוי מלא: הכנס בשיתוף מגדל, בנק ירושלים, פאגאיה ופרופימקס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.