מלחמה, מגפה או משבר כלכלי: אלה חמשת העקרונות שמסייעים למנהלים להפוך זמנים קשים להזדמנות לצמיחה

אירועים מטלטלים מחייבים מנהיגות עסקית המסתגלת במהירות לתנאים משתנים • היערכות מוקדמת לצד גמישות, חדשנות מתמדת, חזון ובהירות, למידה מטעויות וחיזוק רוח הצוות יסייעו למנהלים ולעסקים לשרוד את האתגרים ולהצליח בעולם משתנה

הפקולטה לניהול. חמשת העקרונות שמסייעים למנהלים להפוך זמנים קשים להזדמנות לצמיחה / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. חמשת העקרונות שמסייעים למנהלים להפוך זמנים קשים להזדמנות לצמיחה / צילום: Shutterstock

אודות מדור הפקולטה

מדור "הפקולטה" הוא שיתוף פעולה מערכתי ייחודי בין גלובס והפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב שנועד להנגיש, בשפה בהירה ותמציתית, ידע מחקרי ואקדמי בנושאי כלכלה, אסטרטגיה, שיווק, ביג דאטה, פינטק וחדשנות. הפקולטה לניהול ע"ש קולר של אוניברסיטת ת"א היא מבתי הספר המובילים בעולם למנהל עסקים, וחוקריה עוסקים בסוגיות העדכניות ביותר בענף. במדור יכתבו מיטב חוקרי הפקולטה לניהול לצד בחירת הנושאים, העריכה והתמצות של מערכת גלובס. להרחבת היריעה וצלילה עמוקה יותר למחקרים עצמם, המקורות מצורפים בסוף הכתבה

אודות הכותבת

ד"ר אפרת ליאני, מרצה בלהב פיתוח מנהלים, הפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב. מתמחה בניהול ומנהיגות עסקית בעולם העבודה החדש. 

השפעתם של משברים על עסקים היא עמוקה ומורכבת. אירועים מטלטלים, כמו מגפות, מלחמה או שינויים כלכליים או פוליטיים, מחייבים מנהיגות עסקית גמישה, המסתגלת במהירות לתנאים משתנים, כמו מעבר מהיר לעבודה מרחוק או למסחר מקוון, הפחתת עלויות תפעול ועוד.

הפקולטה | לא סידרתן את הבית לפני הזום? ייתכן שהתדמית המקצועית שלכן דווקא תתחזק 
הפקולטה | משוק הדגים בהודו ועד הנדל"ן בישראל: כך נגישות המידע לציבור משפיעה על המחירים
הפקולטה | למה דניאל הגרי נתפס כמנהיג, ומה מנהלים יכולים ללמוד ממנו על שקיפות

במצב לחימה, בוודאי מתמשך ועגום כשם שאנו שרויים בו, עסקים מוכרחים לשמר המשכיות עסקית, תוך יישום אסטרטגיות של ביזור תהליכים ותשתיות, ניהול ידע ובקרה ושיתופי פעולה אסטרטגיים מול ספקים, שאף הם לעיתים מצויים באי-ודאות.

אחד האתגרים המרכזיים בתקופות משבר הוא ניהול הציפיות של הלקוחות ושימור המוניטין הארגוני. מנהיגות עסקית מובילה נדרשת לפתח תוכניות גמישות ולשקף ללקוחות את המצב.

ד''ר אפרת ליאני / צילום: רמי זרנגר
 ד''ר אפרת ליאני / צילום: רמי זרנגר

כמו כן היא דורשת גישה הוליסטית, המשלבת ניהול רווחיות לצד רווחת העובדים, שכן בעתות משבר מושפעת החוויה שלהם והמחויבות שלהם לארגון.

כדי שמנהלים יצלחו מצבים קשים, הם נדרשים לאמץ סגנון מנהיגותי המאפשר להם להסתגל בזריזות, לשנות כיוון כאשר הנסיבות מחייבות ולא לפחד מיוזמות חדשות שמביאות איתן סיכון. בחברות גלובליות נוספות מורכבויות המצריכות כישורים להובלת צוותים מגוונים תרבותית וכן התאמה לאתיקה ותקנות שונות בכל מדינה.

אי אפשר לקפוא על השמרים

ל"מנהיגות מסתגלת" כמה עקרונות, שיאפשרו למנהלים שיאמצו אותה להיות פתוחים יותר לשינויים.

היערכות מוקדמת וגמישות: מנהיגים מסתגלים יוצרים ארגונים גמישים שיכולים לעמוד בפני שינויים ולבצע התאמות במהירות. הם בונים יכולות מגוונות, כמו שיפור התשתיות הדיגיטליות, התמקדות בביזור תהליכים ותשתיות, ניהול ידע ובקרה ושיתופי פעולה אסטרטגיים. לדוגמה, עסקים שהשקיעו בטכנולוגיה דיגיטלית ובמודלים של עבודה מרחוק מצליחים כבר עכשיו להתמודד טוב יותר מאשר עסקים המוגבלים בידי מודלים מסורתיים.

חדשנות מתמדת: אי אפשר לקפוא על השמרים בעתות משבר. מנהיגות מסתגלת מחייבת את המנהלים להעז ולנסות דרכים חדשות, אם מדובר בפיתוח מוצרים חדשים, התאמת שירותים קיימים או יישום טכנולוגיות חדשות. גישה כזו היא המפתח ליצירת ערך גם כאשר השוק עובר תהפוכות.

חזון ברור ובהירות מלאה: בארגון המתמודד עם חוסר ודאות המנהיגות המסתגלת מאפשרת להפוך חזון ברור לכלי שמחזק את הביטחון והמוטיבציה של העובדים. הצבת מטרה משותפת מסייעת לעובדים להרגיש בטוחים גם בעת שינוי. כך נבנית תחושת יציבות פנימית המאזנת אי-ודאות חיצונית.

גם אתם טועים, בואו נלמד מזה: מנהיגים מסתגלים יכולים ללמוד מטעויות ולקחת סיכונים מחושבים. הם מאמצים גישה של "למידה מתמשכת", כלומר ללמוד מהנסיבות ולהתאים את האסטרטגיה. גישה זו, שמדגישה למידה ותיקון מתמיד, עוזרת לארגונים להמשיך להשתפר ולהתאים את עצמם לשוק.

חיזוק רוח הצוות: מנהיגות מסתגלת מקדמת תרבות ארגונית, שבה הצוותים מרגישים חופשיים להביע רעיונות ולתרום לחדשנות. הארגונים המצליחים ביותר הם אלה שפותחים את הדלת בעת משבר ליוזמות מקרב העובדים ומשתפים אותם בקבלת החלטות.

אז איך זה עובד בפועל?

מאמר שפרסמה חברת המחקר גרטנר סוקר את האופן שבו מנהיגות במים סוערים מאמצת אסטרטגיה מסתגלת בקרב עסקים. ניתן לזהות ארבע פרקטיקות עיקריות שמאפיינות אותה.

להקדים את המאוחר: כדי להיערך לזמן משבר יש להגדיר אסטרטגיה ולשלב בה תוכניות לטווח ארוך. כמו כן יש להכין תוכנית מגירה זמינה וחכמה, לצד מנגנוני בקרה שיאפשרו ריענון בעת הצורך. ככל שנתחיל ביישומה, כך נחשוף את הכשלים שבה ונוכל להשתפר תוך כדי תנועה, בהתאמה למודל העסקי.

תגובה מהירה בגובה נמוך: בתקופה של אי־ודאות ברמה שעתית ארגון מסתגל עוקב באופן רציף אחר ההשפעות העסקיות ומקיים סקירה בכל פעם שמידע חדש שיכול לשנות את ההקשר.

סיכון מול סיכוי: מנהיגות זו שמה על שולחן ההנהלה כשל או סיכון, מנתחת אותו ומנסה לייצר ממנו הזדמנות עסקית.

אסטרטגיה שיתופית: תהליך של בנייה ויישום אסטרטגיה אינו מנת חלקו של המנכ"ל בלבד. כשמנהלי ועובדי הארגון לוקחים בו חלק, הוא מאפשר הסתגלות מהירה יותר.

לסיכום, מנהיגות מסתגלת וחדשנות מתמדת אינן רק דרכי פעולה שארגונים נוקטים כדי לשרוד. יש בהן כדי להכריע את ההצלחה של חברות בעולם משתנה.