שתי ישראליות מזנקות בוול סטריט: הצליחו בניסויים לסרטן הלבלב

נובוקיור ערכה ניסוי בקבוצת חולים עם סרטן לבלב מקומי מתקדם, ורשמה שיפור מובהק סטטיסטית • חברת התרופות תגיש את המוצר לאישור על בסיס הניסוי הנוכחי, כנראה כבר במהלך השנה הקרובה • גם חברת פרפל ביומד רשמה הצלחה בניסוי בסרטן הלבלב כאשר בניסוי נבחנה תרופה בקבוצת חולים שונה מזו של נובוקיור

אסף דנציגר, מנכ''ל נובוקיור היוצא / צילום: יח''צ
אסף דנציגר, מנכ''ל נובוקיור היוצא / צילום: יח''צ

שתי חברות תרופות ישראליות מרכזות עניין היום (ב') לאחר שדיווחו על הצלחה בתוצאות לפיתוח תרופות לסרטן הלבלב.

הראשונה היא נובוקיור  שהודיעה על תוצאות טובות בניסוי שלה בטיפול בסרטן הלבלב וזאת לאחר אישור שקיבלה לפני כחודשיים, לשיווק מוצר שלה לסרטן הריאות. בהמשך לכך, מניית החברה עולה בשעה זו בכ-50% בוול סטריט לשווי של 2.9 מיליארד דולר. מתחילת השנה המנייה עלתה בכ-108%, אחרי תקופה של ירידות. 

ראיון | השוק סקפטי, אבל המנכ"ל הפורש של נובוקיור בטוח שהיא בנקודת המפנה

הניסוי של נובוקיור נערך בקבוצת חולים להם סרטן לבלב מקומי מתקדם שאינו ניתן להסרה בניתוח. קבוצת הניסוי טופלה במוצר של החברה בשילוב כימותרפיה, וקבוצת הביקורת בכימותרפיה בלבד. המדד העיקרי להצלחת הניסוי היה שרידות המטופלים, ובאופן מובהק סטטיסטית החברה אכן עמדה בו. שיעור החולים שנותר בחיים לאחר שנתיים היה גדול ב-33% בקבוצת הטיפול לעומת קבוצת הביקורת. זמן ההישרדות החציוני של המטופלים במוצר של נובוקיור היה 16.2 חודשים, לעומת 14.2 חודשים לטיפול הסטנדרטי.

תוספת של חודשיים אולי לא נשמעת משמעותית כל כך, אך זהו הנתון החציוני ועבור חלק מן המטופלים הרווח הוא גבוה יותר. ד"ר ניקולס לופין, המנהל הרפואי של נובוקיור הסביר כי "PANOVA-3 הוא המחקר הראשון בפאזה 3, שמראה שיפור מובהק סטטיסטית בהישרדות הכוללת של חולי סרטן לבלב מתקדם-מקומי, שלא ניתן להסרה בניתוח, וזה גם המחקר השלישי בפאזה 3 של נובוקיור עם תוצאות חיוביות בשנתיים האחרונות".

נובוקיור תגיש את המוצר לאישור על בסיס הניסוי הנוכחי, כנראה כבר במהלך השנה הקרובה.

בניסוי הזה לא נערכה השוואה לטיפול באימונותרפיה, שיטת טיפול חדשה יותר מכימותרפיה אשר מאושרת לטיפול בחלק קטן מחולי סרטן הלבלב. תוצאות ניסוי נוסף במוצר של נובוקיור בשילוב עם אימונותרפיה, צפויות להתפרסם בשנת 2026.

נכנסת לשוק גדול פי 10 מזה בו היא עובדת

נובוקיור פיתחה ומשווקת מערכת לחיסול תאים סרטניים על ידי מיקוד שדות חשמליים, פיתוח של פרופ' יורם פלטי מהטכניון. המוצר המוביל שלה הוא קסדה לטיפול בסרטן מוח מסוג GBM. ברבעון השלישי של השנה רשמה החברה הכנסות של 155 מיליון דולר, גידול של 122%. החברה רשמה ברבעונים האחרונים הפסדים בשל השקעתה הרבה בפיתוח. יש לה 960 מיליון דולר בקופה.

אך כעת החברה מכוונת לשני שווקים גדולים משמעותית מן השוק הקודם. שוק סרטן הריאות גדול פי 10 משוק ה-GBM, ושוק סרטן הלבלב פי 5. נובוקיור אינה צפויה לפנות מיידית בכל השוק, אך עשויה להרחיב את המטופלים להם רלוונטי הטיפול שלה בהדרגה, כפי שעשה בתחום סרטן המוח.

את אישור השיווק למוצר לסרטן הריאות קיבלה החברה בעקבות ניסוי שהשווה בין המוצר שלה בשילוב עם סטנדרט הטיפול הקיים (כימותרפיה או אימונותרפיה), לבין הטיפול הקיים בלבד, אצל חולים שאצלם נכשלה כימותרפיה כטיפול קו ראשון. תוצאות הניסוי הראו שיפור משמעותי בשרידות החולים, אך אנליסט בשם ג'ונת'ן צ'נג מבית ההשקעות Leerink Partners , טען כי הניסוי היה צריך להיערך במטופלים שכבר נחשפו גם לאימונותרפיה. ה- FDA בחר לאשר את המוצר, ובקרוב החברה תצא להראות האם השוק חושב כמוה, או כמו האנליסט.

בשוק סרטן הלבלב לעומת זאת רק חלק קטן מן המטופלים מקבלים היום טיפול אימונותרפיה, כך שנכון לעכשיו בשוק זה המוצר של החברה לא עומד במבחן זה.

לאחרונה הודיעה החברה כי אסף דנציגר, שניהל את החברה במשך 22 שנה, כמעט מיום היווסדה, יעזוב את תפקידו ויוחלף על ידי אשלי קורדובה, סמנכ"לית הכספים של החברה.

גם פרפל ביומד רשמה הצלחה בניסוי בסרטן הלבלב

החברה השנייה שפרסמה תוצאות סופיות בתרופה שלה לסרטן הלבלב היא פרפל ביוטק  שעולה כעת בכ-100% למחיר המגלם לחברה שווי של 47 מיליון דולר, בעקבות תוצאות ביניים חיוביות מן הניסוי הוצגו בכנס הסרטן ASCO ביוני האחרון, וגם אז קפצה המניה 105%, לשווי של 22 מיליון דולר, אך מאז איבדה גובה בהדרגה.

בניסוי נבחנה התרופה של פרפל כקו טיפול שני בסרטן לבלב עם גרורות, קבוצת חולים שונה מזו של נובוקיור. בקבוצת הניסוי ניתנה התרופה של פרפל יחד עם כימותרפיה ואימונותרפיה, לעומת קבוצת ביקורת שקיבלה כימותרפיה בלבד (ללא המוצר של פרפל וגם ללא אימונותרפיה). נמצא 'שיפור ברור וקונסיסטנטי בכל מדדי היעילות'. אולם, יעילות מובהקת נמצאה רק בקבוצה של נבדקים שזוהו כבעלי סמן ביולוגי שמעיד כי הסרטן שלהם מתאים למנגנון התרופה. בקבוצה זו, השיפור החציוני בהישרדות עמד על 5.1 חודשים.

המוצר של פרפל פותח במקור על-ידי חברת CCAM שהוקמה על-ידי ד"ר גל מרקל, היום מנהל מרכז דוידוף לסרטן בבית החולים בילינסון. סיקאם נמכרה ב-2015 לחברת מרק  האמריקאית תמורת 95 מיליון דולר ופוטנציאל לתשלומי אבני-דרך. אולם מרק בחרה להפסיק את פיתוח המוצר מסיבותיה שלה. פרפל ביוטק, שעוד נקראה אז "כיטוב", רכשה את המוצר ממרק, והוא כעת אחד משלושה מוצרים שהיא מפתחת בתחום הסרטן.

כעת צפויה החברה להיכנס לניסוי שלב IIb שאליו יבחרו חולים עם המאפיינים שנמצאו כמנבאים את פעולת התרופה בניסוי. בניסוי זה תהיה גם קבוצה שתקבל רק את המוצר של פרפל עם כימותרפיה (ללא אימונותרפיה), בהשוואה לכימותרפיה בלבד, כדי לוודא שהתוצאה קשורה למוצר של פרפל, ולא לאימונותרפיה.

המוצר השני של החברה, שנרכש מחברת נובוטיר, עומד להיכנס לשלב השני של הניסויים הקליניים בסרטן ראש וצוואר במחצית הראשונה של 2025. מוצר נוסף שנרכש בשנה שעברה יחל בניסויים קליניים ב2026.

שוויה הנמוך יחסית של החברה מושפע מאוד ממצב המזומנים שלה. על פי דוחות הרבעון השלישי של החברה, היא מכרה בתקופה זו מניות של עצמה בבורסה כדי להשיג עוד חצי מיליון דולר, מה שכנראה תרם לירידה במחיר מנייתה. על פי הדו"ח יש לה מזומנים מספיקים עד הרבעון הרביעי של 2025. היא ציינה כי תפעל לחתימה על הסכמי שיתוף פעולה עד אז.