בפאנל "שבע החזיתות" הביטחוני שהתקיים בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, התכנסו מפקד זרוע היבשה לשעבר אלוף (מיל') יפתח רון-טל, וראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס גלעד, בהנחיית סגנית ראש המל"ל לשעבר אל"ם (מיל') טליה לנקרי, לדון במצבה האסטרטגי של ישראל במלחמה, שנמשכת כבר מעל שנה. הם דיברו על הההתמודדות מול החזיתות המרובות, השלטון העתידי בעזה, החטופים, האיומים וההזדמנויות מול ממשל טראמפ.
● ועידת ישראל לעסקים 2024 | הנגיד: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק"
● ועידת ישראל לעסקים 2024 | יו"ר בנק הפועלים: "נדרשת חשיבה מחודשת על עקרונות ומדדים כלכליים שבעבר קיבלנו כמובנים מאליהם"
את הפאנל פתחה טליה לנקרי ושאלה: "איך אתם מתארים את המצב? מרגישים תזוזה טקטונית. רואים בסוריה את המורדים, איראן מעורבת, רוסיה מעורבת. חשבנו שתהיה הסדרה בצפון, אבל אולי תהיה גם בזה תפנית. איך אתם רואים את זה?".
"אומרים שפסימיסט זה אופטימיסט עם ניסיון", אמר רון-טל. "המערכה שאנחנו מנהלים בשנה האחרונה היא על הקיום שלנו כמדינה יהודית, דמוקרטית וחופשית בארץ ישראל. זה קיומי, כי מי שנלחם בנו לא רוצה שנהיה פה. לא חשבנו שננהל מלחמה של למעלה משנה ולא נדע מתי היא תסתיים. זה אירוע שלא היה בראש של אף אחד. כשהייתי בצבא, תפיסת הביטחון דיברה על הכרעה בשתי חזיתות במקביל, כשצבא היבשה היה גדול בהרבה. נכנסנו למלחמה הזאת כשאנחנו לא יכולים להכריע בשתי חזיתות. לכן, התמקדו בזירה העזתית, ולאחר מכן עברו לזירה הצפונית".
לדבריו רון-טל, "אנחנו בשעה היסטורית, בה חייבים לשנות את המציאות הביטחונית במזרח התיכון, וזה אפשרי. ישראל נמצאת תחת איום, כאשר יש את ראש הנחש, שזה איראן, וזרועות שנשלטות ונתמכות בידיה. זרוע אחרי זרוע מידלדלת והופכת להיות חסרת־כוח". הוא פירט והסביר כי "בזירה העזתית, יש שלוש מטרות אסטרטגיות: השמדה צבאית של חמאס, אנחנו שם. זה כבר לא ארגון מסודר עם פיקוד ושליטה וייצור. המטרה השנייה היא החזרת החטופים, והשלישית שמחוברת לכך היא המיטוט השלטוני האזרחי של חמאס".
אך לדבריו, לא ניתן למוטט את שלטון חמאס כל עוד הוא משתלט על משאיות הסיוע ההומניטרי: "כל עוד חמאס שולט בסיוע ההומניטרי ובנושאים האזרחיים, הוא נמצא בשלטון. עד שישראל לא תיקח את זה ממנו, גם אם לפרק זמן מוגבל, אי אפשר יהיה להתקדם. לאחר מכן, זו תהיה הדרך לאפשר את הקמתה של הנהגה מקומית חלופית. הזרוע השנייה היא חיזבאללה, שחטף את המכה הקשה בתולדותיו, וכזרוע אפקטיבית של איראן - היא זקוקה להפסקת האש הזאת מכל אחד אחר. הוא יוכל להשתקם אם נאפשר לו, אבל זה לא סיפור של 60 יום, אלא של שנים.
עמוס גלעד רואה זאת אחרת: "ההצלחות של צה"ל פנומנליות, אבל אני מוטרד מהמדיניות. אנחנו לא יכולים לסלק את חמאס אזרחית אם לא נביא לו חלופה. כדי להכריע את חמאס, צריך להביא חלופה שמקובלת על מדינות ערב. לנהל את עזה בממשל צבאי זה מעל כוחותינו. זה מיליארדים. אין שם כלום. הדבר היחיד שגדל שם זה וירוסים". הוא מדגיש שחובה לערב בכך את מדינות ערב, וטוען: "הן לא תבואנה אם לא תהיה הרשות הפלסטינית, בתצורה זו או אחרת, כפי שביידן הגדיר. הרשות עובדת ביהודה ושומרון. אין לנו דרך אחרת. אנחנו מתרחקים ממצרים ומסעודיה. מוחמד בן סלמאן היה מוכן לחתום איתנו על נורמליזציה, גשר יבשתי להודו. אנחנו מסכנים את זה בגלל פוליטיקה".
שאלת השליטה הישראלית בעזה
גלעד מוחה על כך שמתארים את הרשות הפלסטינית כגורם טרור, וטוען בתוקף כי אין לה חלופה ריאלית: "אם נפיל את הרשות הפלסטינית, כמו שסמוטריץ' רוצה, זה יהיה נטל אדיר. האוכלוסיה הפלסטינית לא מתמרדת, כמו באינתיפאדה הראשונה. אבל אם זה יקרה, זה גם יאיים על ירדן, שהיא העורף הבטחוני של ישראל. איראן על סף גרעין. איך ישראל הרשתה את זה? הצגתי לראש הממשלה נתניהו את האיום האיראני, והוא לקח את זה כמשימת חייו, אבל תחתיו היא יכולה להגיע לנשק גרעיני, אם היא תחליט על כך".
בהמשך לדבריו של עמוס גלעד על סמוטריץ', שאלה לנקרי: "האם לדרג המדיני יש מטרות סמויות במלחמה? ציר נצרים צפונה נקי לחלוטין, נערך לבנייה מסוימת. צבא? משהו אחר? אולי לכן הכל נעצר?".
רון-טל השיב: "אני לא חושב שיש מטרות סמויות. מי שמדבר על התיישבות בעזה - שיהיה בריא. ראש הממשלה אמר בקולו שלא יהיה. לקחו את פילדלפי וציר נצרים - וזה כבר לא ציר, אלא מרחב של כמה קילומטרים - כדי לבתר את עזה לשני חלקים נפרדים. זה ייצוב תשתיתי שמשנה באופן מהותי את היכולת של עזה להיבנות מחדש".
רון-טל גם התייחס לדבריו של עמוס גלעד לגבי שליטה ישראלית בעזה, ואמר: "חמאס משתלט על המשאיות. אין חלופה למי שינהל את המשאב הזה בזמן מלחמה, חוץ מצבא ההגנה לישראל. להביא גוף ערבי? זה ייקח זמן רב, ובינתיים חמאס שולט. מפחידים אותנו, אבל אין שום בעיה של משאבים, כוח אדם או היקפי פעילות, שמונעת מצה"ל להשתלט על הנושאים האלמנטריים בזמן מלחמה. נכנסת משאית לעזה, וחמאס משתלט עליה. ככה ננצח? משפחה שמחזיקה בחטופים? כל עוד חמאס נמצא, היא לא תלך איתנו ולא תחזיר אותם, לא משנה כמה כסף יציעו לה".
"אין למה שיפתח אומר קיום", טען עמוס גלעד. "אחרי חומת מגן ביהודה ושומרון, ההסדר הוא שהרשות הפלסטינית מנהלת את התחומים האזרחיים, וצה"ל והשב"כ מונעים טרור. מי יהיו המושלים הצבאיים? נשיא מצרים מעריך את עלות השיקום ב-80 מיליארד דולר. על זה נבזבז את הכסף שלנו? נעלה מיסים כדי לממן את זה? אם הרשות יכולה לתפקד ולעזור לנו ביהודה ושומרון, היא יכולה להיות בעזה". גלעד הוסיף כי בעיניו, "טראמפ יהיה מסוגל לעשות פה סדר, אך אין לנו סיכוי להתמודד מול איראן בלי ציר ערבי. אבל הם גם יכולים לפנות נגדנו".
באשר לסוגיית החטופים, גלעד טען כי "נתניהו היה יכול לשחרר אותם מזמן. כל יום הם מתים, נאנסים ומעונים, ואין לזה שום הצדקה. המדינה הפקירה אותם והמדינה צריכה להחזיר אותם", אמירה שהוא זכה לתשואות עליה מהקהל.
"ישראל לא יכולה לתקוף באיראן בלי ארה"ב"
לנקרי פנתה למשתתפים עם שאלה נוספת: "אני חברת הוועדה לגיבוש תקציב הביטחון, וברור שתקציב הביטחון הולך להיות מאוד משמעותי. לא כמו אחרי יום כיפור, אבל משמעותי. האם ישראל צריכה להיערך למלחמה ארוכה כזאת בעתיד?".
לדברי יפתח רון-טל, "תקציב הביטחון חייב לגדול, וזה חלק מלקחי המלחמה. הקטנת הצבא הייתה טעות. חשבו שניתן לנצח מלחמות מהאוויר. זה קרס, אין אפשרות כזאת. אי אפשר ללא מערך מילואים, ואי אפשר ללא חלוקת נטל הוגנת יותר".
לגבי המצב האסטרטגי, אמר רון-טל: "אנחנו יכולים להגיע לשינוי מציאות היסטורי ולהפוך אותו ליציב יותר. בעידן של הנשיא טראמפ, בהובלת מדינת ישראל, יש הזדמנות היסטורית לתקוף את ראש הנחש, וחייבים לפגוע בגרעין האיראני. יש לזה משמעויות תקציביות, וצריך לתת לזה את העדיפות המתאימה. גם בחברה הישראלית פנימה, צריך לדעת לנהל דיונים ומחלוקות כמו שצריך, כמו שאנחנו עושים בפאנל הזה".
עמוס גלעד התייחס לדבריו של רון-טל והדגיש: "ישראל לא יכולה לתקוף באיראן בלי ארה"ב. טראמפ רוצה לסגור סכסוכים, את עניין החטופים, את לבנון. הוא לא מתכוון להתעסק עם האיראנים, הוא רק לא רוצה שיהיה נשק גרעיני". בזמן הפאנל, טראמפ הוציא הודעה לפיה אם החטופים לא ישוחררו עד כניסתו לבית הלבן, הוא "ימיט גיהנום" על המזרח התיכון. לדברי עמוס גלעד, "האיראנים גם ירצו לסגור איתו עסקה. הפוליטיקאים האיראניים מגיעים עם רקע מערבי, ובונים בריתות שאנחנו צריכים לעשות. בשנה הבאה, יתחיל הדיון על הסיוע הרב־שנתי. זה יהיה חריף, לטראמפ אין סבלנות. איראן זה לא כור גרעיני אחד - זו מערכת שלמה, וצריך את ארה"ב ומדינות ערב. זה מתחיל בעזה, שאנחנו לא מקבלים החלטות לגביה, מסיבות פוליטיות".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.