מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה היום (ג') את ועידת ישראל לעסקים של גלובס במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב וחשפה את דוח האמון השנתי של גלובס. "זה יום חג לגלובס - הכנס והשקת דוח האמון - אנחנו קושרים את זה ביחד, כי אלה הדברים שמאפשרים את המהלך שקורה בגלובס. זה קשור באי-נקיטת עמדה פוליטית, לא מבחינת חלביות - אלא מבחינת השבת האמון - כדי שיהיה שיח", אמרה בר און.
● ועידת ישראל לעסקים | מנהל רשות המסים על הוראת השעה של מס הרכישה: "מעריכים שהיא תוארך בסוף"
● ועידת ישראל לעסקים | יו"ר בנק הפועלים: "נדרשת חשיבה מחודשת על עקרונות ומדדים כלכליים שבעבר קיבלנו כמובנים מאליהם"
בר און ציינה כי הדוח כולל קוד אתי ראשון בישראל לשימוש ב-AI בעיתונות וגם הרחבה על מתקפת הסייבר שגלובס חווה השנה. "אירוע סייבר בדרך-כלל זה אירוע מתחת לראדר. ראינו את עצמנו כמחויבים לשקיפות, ולא חשבנו שזה אירוע שיכול להיות במחשכים", סיפרה.
בנוסף אמרה בר און כי דוח האמון נותן דגש על גיוון דעות בעיתון - גם מהחברה הערבית ומהחברה החרדית. "כך אנחנו יכולים למדוד את עצמנו - יצרנו לעצמנו מנגנון פיקוח עצמי", ציינה.
בפתח דבריה הזכירה בר און את החטופים וסיפרה את סיפוריהם ההרואי של יוסי ואלי שרעבי. בר און שיתפה שגם על גלובס הנושא לא פסח, וסיפרה על אור לוי, קרוב משפחתה של עובדת גלובס, שעדיין נמצא בשבי, "ומחכים שהוא יחזור".
"לקום בבוקר ולהתחיל מחדש כפי שאמרו בקולולם, זה כי אנחנו מקווים שיהיה פה טוב יותר. זה שאנחנו פה זה אופטימיות, זו תוכנית עבודה", אמרה.
האמון הנמוך בתקשורת והמהלך של בזוס
בר און דיברה על ג'ף בזוס, שרכש ב-2013 את השליטה על "וושינגטון פוסט", העיתון השלישי בגודלו בארה"ב, אחרי "וול סטריט ג'ורנל" ו"ניו יורק טיימס". "ממש לאחרונה בזוס עשה צעד משמעותי - והוא אמר שכמו"ל הוא יבטל את מאמר התמיכה של 'וושינגטון פוסט' בבחירות לנשיאות ארה"ב, לאחר כ-50 שנה שהם פרסמו מאמרי תמיכה במועמדים", אמרה בר און. המהלך הזה יצר כ-200 אלף ביטולי מינויים לעיתון, כ-7% מסך המנויים. "זה מאוד לא טריוויאלי להתמודד עם חרם מנויים עלייך, גם אני הרגשתי את זה, וזה לא נעים", אמרה.
לדבריה, "בזוס כתב מאמר והסביר למה הוא עשה את זה. הוא הסביר שהעיתונות זכתה לרמת האמון הנמוכה ביותר, נמוכה יותר מהקונגרס, וזה אומר שעושים משהו לא נכון. הוא אמר שהעיתונות זוכה בפרסים אבל מדברת לאליטה בלבד. בזוס הגדיר את השבת האמון בתקשורת משימה לאומית. זה מסר חשוב".
בזוס אמר כי בעיית האמון בתקשורת היא לא רק שלנו, אלא בעיה לאומית - ובר און הסבירה: "זה המסר הכי חשוב בעיניי. אנשים פונים למקורות לא מוסמכים ולא מזוהים ברשתות החברתיות, ובכך מעמיקים את בעיית המיס-אינפורמציה והקיטוב. אני רואה את זה בישראל בשנים האחרונות, ויש שם בוטים איראניים ורוסים. אני מקווה שהמהלך של בזוס יהיה משב רוח רענן. הקרב על עצם קיומה של העיתונות הוא דון קישוטי במובן הלא-חביב. זה נותן הרבה תקווה, ואני מקווה שזה ייתן תקווה למאבק בבעיית האמון בתקשורת".
בר און הציגה על הבמה גרף שמראה ירידה באמון בתקשורת בעולם לאורך 20 שנה. בישראל, לעומת זאת, בצל המלחמה, יש עלייה ל-31%, "אבל זה כנראה זמני", הסבירה בר און.
המכון הישראלי לדמוקרטיה עושה סקר שמראה כי צה"ל, המשטרה, הרשויות המקומיות ובית הנשיא זוכים לאמון של מעל 50% מהציבור. "אחוז המאמינים בבית המשפט העליון ב-2003 עמד על 70%. בדצמבר 2023 רמת האמון עמדה על 44%", ציינה.
ביחס לתקשורת, בר און מצביעה על כך ש"ככל שהמדינה יותר דמוקרטית, רמת האמון יורדת לגבי עיתונאים ומנהיגים וממשלות, ורק 47% אנשים חושבים שעיתונאים יגידו את האמת. הרשויות המקומיות הן המנהיגות האמיתיות היום, והן זוכות לאמון של 60%. בישראל הן הפכו למוסד הכי אמין אחרי צה"ל".
בר און נתנה דוגמה להמחשה על מצב התקשורת. "בשערי העיתונות הכלכלית ערב בחירתו של דונלד טראמפ, כותרת אחת הייתה 'יהודים היזהרו', ואחרת הייתה 'הבחירה הלא סבירה'. הכותרת של גלובס הייתה 'איך זה ישפיע על השווקים'. עיתונות בלי סימני שאלה, זה לא משעמם? נתוני סימילאר ווב מראים שגלובס נהנה משיעורי קריאה גבוהים ביחס למתחרים", אמרה בר און, והוסיפה כי "העיתון כבר רווחי, הקהל הישראלי מעורר תקווה שהוא בוחר בנו".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.