מנכ"ל ונשיא קבוצת שטראוס, שי באב"ד, השתתף בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ושיתף על השילוב בין חיי הצבא לניהול החברה, סיפר על האקזיט של מותג החומוס סברה לפפסיקו האמריקאית, וענה לשאלה מה היה עושה אחרת אם היה חוזר היום לתפקיד מנכ"ל האוצר.
● ועידת ישראל לעסקים | מנכ"לית אל על: "האינטרס של המדינה הוא חברות תעופה ישראליות חזקות ויציבות"
● ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
● ועידת ישראל לעסקים | מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק"
תמיד היה נראה שהזירה הציבורית יותר קורצת לך, איך אתה מסכם שנתיים ראשונות בשטראוס?
"זה באמת לא היה טריוויאלי, אבל אני מאוד שמח שהגעתי לענף המזון ולחברה כמו שטראוס - הגדולה ביותר. זה ענף מרתק. אלה היו שנתיים מורכבות מאוד. קודם כל בגלל האתגרים החיצוניים - מלחמה בישראל, מלחמה באירופה, אינפלציה שהרימה ראש ולא מעט אתגרים פנימיים כמו שינויים מבניים. זה גם הזמן להגיד שאנחנו מתפללים שכל החטופים יחזרו מהר הביתה בשלום למשפחות שלהם, וכל החיילים יחזרו הביתה בשלום".
רק לאחרונה הודעתם על יציאה מפעילות החומוס בחו"ל עם אקזיט די מפואר . איך המהלך משתלב עם האסטרטגיה של החברה?
"פרסמנו עדכון לפיו המיקוד שלנו יהיה בעולמות הליבה שלנו - ישראל, ברזיל ושוק המים. כשהסתכלנו על מותג החומוס שלנו סברה, הגענו למסקנה שהדבר הכי נכון הוא לנצל את הסינרגיות עם פפסיקו ולמכור לשותף (החברה שלה נמכר המותג). זה עדיין המותג הכי חזק בארה"ב, עם למעלה מ-40% נתח שוק, וזה מותג חזק. האנשים שם חשובים לנו ואנחנו 20 שנה ביחד איתם. גם החברה וגם המותג ימשיכו, ישגשגו ויצמחו".
בתור חברה שיש לה מפעלים באזורים הסמוכים לגבול, הן בצפון והן בדרום, כיצד שומרים על רציפות עסקית ודואגים לעובדים?
"יש לנו מפעלים בסמוך לגבולות בצפון גם בדרום, שממשיכים לייצר תחת איומים תמידיים. הדאגה לעובדים היא גדולה, בכל חצי שעה-שעה אנשים יוצאים לממ"ד וחוזרים לעבוד. באמת לא נעים לעבוד בצורה כזאת ולהמשיך לתפקד, לדאוג לשמר את הרציפות העסקית של שטראוס. זה לא דבר מובן מאליו בכלל, הפעילות הזאת מעוררת השראה ואחד ממקורות הגאווה הגדולים ביותר שלנו בשנה האחרונה של המלחמה".
באב"ד סיפר גם על הפעילות הענפה של החברה בסיוע לחיילים ולמפונים. "הקמנו קרן לחקלאים בדרום בכ-7 מיליון שקל יחד עם לקט, וביחד אנחנו מנסים להרים ולשקם חזרה את הדרום. זו זכות ענקית בעיניי וגם חובה שלנו", הוסיף מנכ"ל שטראוס. באב"ד סיפר גם איך 7 באוקטובר נראה מהזווית שלו: "גם אני הוקפצתי ב-7 באוקטובר, כמו רבים וטובים. תוך יום-יומיים הגענו ליישובים שעדיין לא פינו אותם. הצלחנו בדרך לא דרך להכניס את המוצרים שלנו ולהביא משאיות עם המוצרים שלנו".
בשלב זה, נשאל מנכ"ל שטראוס על שיעורי הרווחיות של החברה ועל המחירים הגבוהים עבור הצרכנים.
יגיד לעצמו הצרכן, אבל הם גם העלו מחירים. כשאנחנו מסתכלים על הדוחות, אנחנו רואים ששיעורי הרווחיות בישראל לא רעים כל-כך. אז איך זה קורה?
"עד שנת 2021 האינפלציה לא הרימה ראש. בגדול המדד היה סביב האפס או 0.5%-1%. משנת 2021 ותחילת 2022 האינפלציה הרימה ראש, ומחירי חומרי גלם והתשומות עלו - לפעמים בעשרות או מאות אחוזים, כמו במקרים של קפה וקקאו שזה באמת שיא כל הזמנים. אנחנו פועלים ועושים את כל הפעולות הנדרשות ומנסים להתייעל ככל האפשר. תמיד פגיעה בצרכן הישראלי תבוא כמוצא אחרון".
"מצטער על כך שלחלק ממענקי הקורונה לקח זמן להגיע"
איך אתה מסביר את פעילות המשק? מצד אחד מלחמה וגירעון גבוה, ומצד שני הבורסה עולה בחדות והמטבע יציב.
"באופן כללי, המגזר העסקי בישראל הוא חזק והכלכלה חזקה. אני חושב שגם שוק ההון רואה את זה. כשהייתי באוצר תמיד דיברנו על כך שהמטרה שלנו כממשלה היא לנסות לאפשר לשוק העסקי למגזר הפרטי לצמוח ולשגשג, כי הוא בעצם מה שמניע את הכלכלה.
"עם זאת, המלחמה נותנת את אותותיה. הצמיחה היא לא מה שהייתה טרום טרום המלחמה. הגירעון הוא לא אותו גירעון שהיה טרום המלחמה, ואני חושב שהממשלה תצטרך לייצר תקציב שבו היא תשקיע לא מעט במנועי צמיחה ותפעל ליצירת מנועי צמיחה. בנוסף, חייבים לעשות הכל, אבל הכל, כדי להחזיר את תושבי הצפון כמה שיותר מהר לביתם ולשקם את הצפון".
תומר ראב"ד, יו"ר בזק, שלח לנו שאלה עבורך. הוא שואל אם היית יכול לחזור למשרד האוצר, מה היית עושה אחרת?
"יש דבר אחד מרכזי שעד היום קצת יושב לי על המצפון. יצא לי להיות מנכ"ל האוצר בתקופת הקורונה. בחצי השנה הראשונה של הקורונה. בתקופה הזאת, הפכנו את רשות המסים מרשות גובה לרשות שבעצם נותנת מענקים לאזרחים. זה היה מהלך מטורף בפני עצמו. רשות המסים היא לא רשות שמגיעה לכל. היא לא יודעת להגיע לכל בית ובית. נתנו החזרים רק על סמך הצהרה שנעשתה דיגיטלית. אני מצטער על כך שלחלק מהנפגעים לקח יותר מדי זמן עד שהכסף הגיע. לא הבנו את גודל המאורע.
"אם יש משהו שאני מתנצל וגם כאן אני אשאיר מבט, זה לכל אותם עסקים קטנים ולכל אותם אנשים שנפגעו אז ולא הספקנו לתת להם סיוע בזמן. אחר-כך זה הפך להיות יותר טוב והצלחנו לייצר את התשלומים. אני מאוד מקווה שהממשלה למדה מהטעויות שאנחנו עשינו אז על מנת לעזור לתושבי הצפון ותושבי הדרום. אסור לעכב את זה בכל הבירוקרטיה הרגילה. מה שאני אומר הוא קשה כי לממשלה יש לא מעט בירוקרטיה. חוויתי את זה באופן אישי".
בנוסף לכל אתה גם מפקד חטיבת מילואים, ואפילו מקים עכשיו חטיבה חדשה. איך עושים את זה?
"אני כבר 30 שנה משרת במילואים. גם כשהייתי מנכ"ל האוצר שירתתי במקביל כמג"ד חי"ר. זו בכלל לא שאלה של אם אתה רוצה או לא רוצה. האחים והאחיות שלנו בשנה האחרונה עשו 150-200 ימי מילואים. אנשים קורסים, משפחות, עסקים, אנשים עם טראומות.
"הייתה בזמנו אמירה של פלאטו שרון - 'אל תשאל מה המדינה עושה בשבילך, אלא מה אתה עושה בשביל מדינה'. נכון, אותו דבר. בעיניי זו חובה במציאות שאנחנו חיים בה. זה לא שאלה, זה לא זכות, זו חובה של כולנו. כל אחד צריך לעשות את מה שהוא יכול. האיזון אכן מורכב - מצד אחד שאתה מקים חטיבה ומצד שני מנהל חברה. המחויבות הראשונה שלי היא לחברה, כי יש פה משקיעים וזו חברה ציבורית, ויחד עם זאת אני מנסה לאזן ובאמצעות הרבה מאוד אנשים טובים ומפקדים טובים שנקלטו, אנחנו כולנו נושאים יחד בנטל וגם בגילנו המופלג נכנסים מתחת לאלונקה".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.