בנק אוף אמריקה וה־OECD מציגים תחזית צמיחה פסימית לישראל, עם כוכבית

כלכלני הבנק צופים כי הצמיחה בשנה הבאה תעמוד על 3% בלבד - נמוך משמעותית מהערכות האוצר ובנק ישראל • ב־OECD אפילו פסימיים יותר • וגם: התרחיש שיכול להזניק את הכלכלה הישראלית ולשנות את יחסי הכוחות במזרח התיכון ובשוק הנפט

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen
בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

כמה זמן ייקח לכלכלה הישראלית לחזור לצמיחה מהירה ולהתאושש מהמלחמה? על פי שתי תחזיות חדשות של גופים בינלאומיים גדולים התשובה היא - כנראה לא בשנה הקרובה.

ב-OECD מעריכים: תחזית הגירעון של האוצר ל-2025 תפספס בגדול
"לא יקר": הבנקים הזרים אופטימיים לגבי הכלכלה, וזו התחזית שלהם לגבי השקל
פיץ': "הפסקת האש תפחית את הלחץ על דירוג האשראי של ישראל"
מודי'ס: "הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון, אך הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים"

בתחזית עדכנית של בנק אוף אמריקה ושל ארגון המדינות המפותחות (OECD), הכלכלנים מעריכים כי הצמיחה בשנה הבאה תעמוד לכל היותר על 3% ואף פחות מכך. לשם השוואה, באוצר צופים צמיחה של 4.3% ובבנק ישראל 3.8%.

כלכלני בנק אוף אמריקה מציינים כי "לאחר התאוששות חדה ברבעון הראשון של 2024, צמיחת התוצר הייתה כמעט אפסית ברבעון השני. אנו מעריכים צמיחה של 0.7% השנה". להערכתם, הצמיחה תגיע לאזור ה־4% רק ב־2026.

בנוסף לכך, גם התחזיות לגירעון ולאינפלציה אינן מעודדות, עם צפי לגירעון תקציבי של 7% השנה ו־5% בשנה הבאה. בבנק אוף אמריקה לא צופים כי הממשלה תצליח לעמוד ביעד הגירעון השאפתני שלה, העומד על 4.4% בתקציב הנוכחי. בכך מתקיים קונצנזוס בין הגופים הזרים, שאינם סומכים על כך שהממשלה תעמוד ביעד שהציבה.

בבנק מסייגים את הגישה הפסימית ומדגישים כי הכול תלוי במצב הגיאו־פוליטי. לדבריהם, "התחזית הכלכלית של ישראל בשנים הקרובות תהיה תלויה במידה רבה בהתפתחויות הקשורות לעימותים במזרח התיכון. בעוד שהכלכלה הישראלית הפגינה בעבר עמידות בפני אתגרים ביטחוניים, עימות ממושך עלול להכביד על הצמיחה, להעלות את הסיכון הפיסקלי ולתרום לחוסר יציבות כלכלית".

השפעות הנורמליזציה

בנוגע לריבית, הצפי של בנק אוף אמריקה הוא שהיא תישאר גבוהה בזמן הקרוב. "בסביבה גלובלית של ריביות גבוהות, בנק ישראל עשוי להיאלץ להחזיק את הריבית הבסיסית ברמה הנוכחית זמן רב יותר. עם זאת, במקרה של פתרון לעימות, ייתכן שהבנק יוכל להפחית את הריבית מוקדם ומהר יותר ממה שאנו מצפים". בבנק מעריכים כי הריבית תוכל לרדת לאזור ה־4% עד סוף השנה הבאה.

עד כאן התרחיש הפסימי. כלכלני הבנק מציגים גם תרחיש אופטימי מיוחד שכולל נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, שתביא לשינויים דרמטיים במזרח התיכון.

"תוצאות הבחירות לנשיאות בארצות הברית עשויות להביא השלכות משמעותיות ברחבי אזור המזרח התיכון, במיוחד בכל הנוגע לגיאו־פוליטיקה, לתנאים כלכליים ופיננסיים גלובליים, למחירי הנפט ולמדיניות האנרגיה של ארגון המדינות המייצאות נפט (OPEC)", הם כותבים, ומוסיפים כי "הסכם משולש אפשרי בין ערב הסעודית, ארצות הברית וישראל עשוי להיות בעל השלכות חשובות ברמה האזורית והגלובלית".

בבנק אוף אמריקה טוענים כי להסכם יש יכולת לספק תמיכה לקרטל מדינות הנפט OPEC. "ההיבט הביטחוני של ההסכם הפוטנציאלי עשוי לספק תמיכה לאופ"ק על מנת לפצות על אספקת הנפט שתאבד מאיראן במקרה של שינויים בסנקציות האמריקאיות כלפיה".

בנוסף לכך, בבנק אוף אמריקה סיפקו תחזית גם לכוחו של המטבע האמריקאי בשנה הקרובה. להערכתם, הוא צפוי להישאר חזק אך מעריכים כי נראה היחלשות הדרגתית שלו אל מול האירו. התחזית שלהם היא שבסוף השנה שער האירו דולר יעמוד על 1.17 - זאת בהשוואה ל־1.05 כיום. בנוגע למחירי הנפט, הם צופים כי מחירה של חבית נפט יעמוד בסוף השנה הבאה על 62 דולר. ירידה של כ־15% בהשוואה למחיר הנוכחי.

הדוח החצי שנתי

גם ארגון ה־OECD פרסם את הדוח החצי־שנתי שלו על המצב הכלכלי העולמי, שבו עדכן את תחזית הצמיחה של ישראל כלפי מטה. היא עומדת כעת על 0.6% בלבד, לעומת תחזית קודמת ממאי שצפתה צמיחה של 1.9%. תחזית זו תואמת את ההערכות השמרניות בארץ, הצופות נתונים דומים. אלא שבארגון צופים צמיחה נמוכה יותר גם בשנים הבאות, עם 2.4% ב־2025.

גם בנוגע לגירעון התקציבי כלכלני ה־OECD לא אופטימיים. בעוד שבאוצר מעריכים כי בשנה הבאה הגירעון יעמוד על 4.4% בזכות חבילת ההתאמות, קיצוצים וגזירות, בהצעת התקציב, בארגון מצביעים על מספר גבוה הרבה יותר - 5.7%.