באיחור של חודש: תקציב 2025 מגיע לכנסת, אך גורלו של חוק ההסדרים לוט בערפל

לפי גורמים באוצר, חוק התקציב צפוי לעלות לאישור בקריאה ראשונה במליאת הכנסת ביום שני • בסביבתו של סמוטריץ' אומרים כי התקציב וההסדרים יאושרו בצמוד כמקובל • לפי גורמים בכירים באוצר, קיימות עדיין מחלוקות בשאלות האם חוק ההסדרים יפוצל מן התקציב בהליך החקיקה, ומתי בדיוק יקודמו הרפורמות שבמסגרתו בוועדות הכנסת

מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה הודיעו כי תקציב המדינה וחוק ההסדרים לשנת 2025 יונחו היום (ד') על שולחן הכנסת. לפי גורמים באוצר, חוק התקציב צפוי לעלות לאישור בקריאה ראשונה במליאת הכנסת ביום שני. בסביבתו של סמוטריץ' אומרים כי התקציב וההסדרים יאושרו בצמוד כמקובל. 

ב-OECD מעריכים: תחזית הגירעון של האוצר ל-2025 תפספס בגדול
הנגיד: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק"

אולם, הודעתם המשותפת של סמוטריץ' ואוחנה עמומה במכוון. נכתב בה כי בין השניים "הוחלט על סדרי החקיקה של תקציב 2025 והתוכנית הכלכלית". בפועל, לפי גורמים בכירים באוצר, קיימות עדיין מחלוקות בשאלות האם חוק ההסדרים יפוצל מן התקציב בהליך החקיקה, ומתי בדיוק יקודמו הרפורמות שבמסגרתו בוועדות הכנסת. ההסכמה המרכזית הייתה על עצם הנחת חוקי התקציב השונים ביחד בכנסת. אחת האפשרויות היא שחוק ההסדרים יפוצל חלקית, כאשר צעדים מסוימים יעברו עם התקציב ואחרים יידחו למועד מאוחר יותר. 

הסיכומים בין השניים נדרשו לאחר שסמוטריץ' הגיש את התקציב לכנסת באיחור של כחודש, ולא בפעם הראשונה, תוך הפרת חוק יסוד: משק המדינה. בניגוד לרוח הדברים בהודעה המשותפת שלפיה "משרד האוצר והכנסת פעלו לאורך כל התקופה בשיתוף פעולה הדוק", בכנסת נמתחה ביקורת על הלו"ז הדחוק שניסה סמוטריץ' להכתיב לחברי הכנסת ולוועדת הכספים.

הלו"ז הזה כולל פריצה שלישית במספר של תקציב המדינה הנוכחי ל-2024 ביותר מ-33 מיליארד שקל, רגע לפני שהשנה מסתיימת; אישור תקציב 2025, שכבר לא יקרה זמן לפתיחת שנת התקציב; אישור נפרד של צעדי המיסוי של התקציב החדש, שאותם כבר פיצלו באוצר מראש מהתקציב עצמו; וכן את שאריות חוק ההסדרים, שכולל רפורמות כמו הגברת העצמאות בשלטון המקומי, לרבות מנגנונים להעלאת דמי הארנונה לתושבים.

היועצת המשפטית של הכנסת, שגית אפיק, כבר הביעה התנגדות נחרצת למתווה החקיקה המתוכנן. במכתב ששיגרה לאחרונה לשר האוצר, הדגישה אפיק כי האיחור בהגשת התקציב לא יוכל לשמש תירוץ לקיצור הליכי החקיקה הנדרשים. לעמדתה, בעוד שניתן לקדם במהירות את צעדי המיסוי הדחופים, יש לפרוס את הרפורמות המבניות שבחוק ההסדרים על פני כל מושב הכנסת. "לא ייתכן מצב שבו הממשלה מעבירה שורה גדולה של תיקוני חקיקה משמעותיים באופן מרוכז ובתקופת זמן קצרה", כתבה אפיק, בצעד תקדימי שעשוי לשנות את האופן שבו יטופלו חוקי ההסדרים בעתיד.