צרפת נמצאת בתוהו ובוהו פוליטי: הממשלה החדשה שמינה הנשיא עמנואל מקרון אחרי הבחירות בקיץ הודחה הערב (ד') בהצבעת אי־אמון. זו בסך הכל הממשלה השנייה בהיסטוריה הצרפתית מאז מלחמת העולם השנייה שמודחת בהצבעת אי-אמון. הנשיא מקרון, שקיווה ליהנות ממעט יוקרה בין־לאומית ולפתוח ברגל ימין את היחסים עם ארה"ב, כאשר יארח בסוף השבוע מנהיגים לסיור בכנסיית נוטרה-דאם המשופצת, ייאלץ עתה להתמודד עם משבר פוליטי שמחריף את מצבה הכלכלי העגום של המדינה.
● יואב קרני, פרשנות | הדמוקרטיה שלא נפלה: נשיא דרום קוריאה מקבל ציון שלילי בהפיכות
● כותרות העיתונים בעולם | "בגידה ביהודים": זעם באוסטרליה אחרי תמיכה בהצעה נגד ישראל
● המטבע שצנח לשפל של שנתיים מול הדולר, וההשלכות על השקל
ביוני האחרון, הכריז מקרון, שניצח בבחירות לנשיאות את מועמדת הימין מרין לה-פן, על בחירות בזק. הדבר נעשה אחרי שמפלגת האיחוד הלאומי של לה-פן ניצחה בבחירות לפרלמנט האירופי. מקרון הימר כי הציבור יחליט לתמוך במפלגתו ברמה הלאומית, אך בשני הסיבובים של הבחירות שהתקיימו ביולי, הוכח כי היה מדובר בתקוות שווא. בסוף הבחירות, קיבל גוש השמאל 182 מושבים, גוש המרכז של מקרון 168 מושבים והאיחוד הלאומי של לה-פן 148 מושבים. עוד 45 מושבים הוקצו לרפובליקנים מהמרכז-ימין.
מקרון מרח את ההחלטה איזו ממשלה להקים וחיכה שלושה חודשים, עד אחרי האולימפיאדה. לאחר מכן, מינה את מישל ברנייה, מי שהוביל מטעם האיחוד האירופי את המשא ומתן עם בריטניה על ה"ברקזיט", לעמוד בראש ממשלת מיעוט, וניסה לסמוך על הקולות הרפובליקנים. ברנייה כיהן שלושה חודשים בלבד, עד שהציג תקציב לאישור בפרלמנט. אבל הצורך בקיצוצים, ברפורמות בתחום העבודה והפנסיה, ובגזירות המרעות את החיים של צרפת - ביניהן העלאת מס ההכנסה, אחרי שנים בהן החוב הלאומי שלה השתולל - הפכו את התקציב ללא־פופולרי והביאו להצבעת אי־אמון בממשלה, מהר מכפי שמישהו ציפה.
השלכות כלכליות מיידיות
את הצעת האי־אמון הגיש גוש השמאל, ואם לה-פן והאיחוד הלאומי שלה היו נמנעים, ברנייה היה שורד. אבל חלק גדול מהם הצביעו בעד הפלת הממשלה, וברנייה יהיה מחויב כעת להגיש את התפטרותו לנשיא. מקרון יצטרך למצוא דמות אחרת, לנסות לגבש קואליציה אחרת, או להמשיך לדשדש כברווז צולע, כפי שהוא למעשה מאז שפורסמו תוצאות הבחירות. מקרון אינו יכול להורות על בחירות חדשות לפני שעברה שנה מהבחירות הקודמות, כך שהצפי הוא שצרפת תיכנס כעת לתקופה של חוסר־ודאות, אי־החלטה וסטגנציה.
למאפיינים הללו יש השלכות כלכליות מיידיות. בשבוע שעבר, התשואה שמשלמת צרפת על החוב שלה הגיעה לראשונה אי־פעם לרמות שמשלמת יוון. החוב הלאומי כבר מגיע ל-110%, והגירעון השנתי חרג בהרבה מ-3%, להם צרפת מחויבת בשל חברותה בגוש האירו. ברנייה ניסה לומר בדיון בפרלמנט הערב כי הצבעת האי־אמון וההתנגשויות הפוליטיות גורמות לצרפת לשקוע כלכלית - אך הדבר לא שינה את תמונת ההצבעה. התקציב שהציע להעביר באמצעות צו נשיאותי בוטל באופן מיידי.
התזמון של הפלת הממשלה, כאמור, הוא מביך מאוד למקרון, שאוהב להציג את עצמו כמנהיג ברמה עולמית ואת צרפת כמובילה בעניינים גלובליים. אתמול הוא הכריז על ועידה לעתיד הפלסטינים, שתתכנס בסעודיה במהלך החאג'. הוא גם דורש כי אירופה תקנה נשק צרפתי, והכריז כי נאט"ו היא "מתה מבחינה מוחית". הוא יארח בסוף השבוע את נשיא ארה"ב הנבחר דונלנד טראמפ, לביקור הראשון של המנהיג האמריקאי מאז שנבחר מחדש. יחד אתו, יתארחו ראשי מנהיגות נוספות. פרשנים העריכו כי ייתן שימנה בזריזות ממשלה, לטובת מראית-עין של יציבות. מקרון נמצא כעת בכהונה השנייה והאחרונה שלו כעת, אך לא הביע שום נכונות להתפטר וללכת לבחירות חדשות. הבחירות הבאות מתוכננות להתקיים באפריל 2027.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.