העימות בין שר המשפטים יריב לוין לבין ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון מחריף. מזה חצי שנה, מאז יוני 2024, לוין לא מקיים פגישות עבודה שוטפות עם ממלא-מקום הנשיא, השופט יצחק עמית, ולפני כן עם קודמו בתפקיד, השופט עוזי פוגלמן.
● גלובס עושה סדר: כל מה שצריך לדעת לקראת עדות נתניהו
● העליון: אלי פלדשטיין ישוחרר למעצר בית, הנגד יישאר במעצר
אתמול (א') שלח עמית מכתב ללוין, בו הוא מבקש לקיים עמו פגישות עבודה סדירות. "מאז כניסתי לתפקיד ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, ביקשתי לקיים איתך פגישות עבודה שבועיות וסדירות, אשר נועדו להבטיח את עבודתה התקינה של מערכת בתי המשפט ולהמשיך ליתן שירות משפטי לציבור בישראל. לצערי, בקשות אלה נענו בסירוב".
עמית מציין במכתב כי נצברו נושאים מהותיים המצריכים טיפול משותף, שכיום לא מקודמים, בהם הקמת ועדת איתור למינוי נשיאים וסגני נשיאים, מינוי שופטים בכירים, מינוי רשם לבית המשפט העליון, מינוי שופטים לוועדות השחרורים ועוד.
עמית הדגיש כי "מצב זה פוגע באופן ישיר בתפקידה התקין של מערכת המשפט ובאינטרס הציבורי של המתדיינים", והוסיף כי הגיעה העת לקיים ערוצי תקשורת ועבודה משותפים כדי לקדם את המטרה המשותפת - "קידום טובת המערכת ומתן שירות משפטי חיוני לציבור".
לוין: "עמית יכול לשלוח את המכתב לעצמו בדואר חוזר"
בתגובה נמסר מסביבתו של לוין: "השופט עמית יכול לשלוח את המכתב לעצמו בדואר חוזר. אכן הגיע הזמן לעבוד בלי צווים ובהסכמות. אין דבר כזה עבודה משותפת איפה שנוח וצווים איפה שנוח".
בדיון שהתקיים היום (ב') בוועדת החוקה בעניין הצעת החוק לשינוי אופן בחירת נציב תלונות הציבור על השופטים, אמר יועמ"ש הנהלת בתי המשפט, עו"ד ברק לייזר: "אתמול פנה ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, לשר המשפטים בפנייה כתובה בבקשה לחדש את קשרי העבודה ביניהם ולדון בכל הסוגיות העומדות על הפרק, כולל מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים, ואנחנו מחכים למענה. פגישות עבודה לא היו בין השניים, אלא רק כשהוועדה למינוי שופטים נפגשה ביום חמישי לפני כשבוע וחצי".
בתגובה ענה ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) "כחבר בוועדה לבחירת שופטים, אני יכול להעיד שנעשו אין-ספור ניסיונות להגיע להבנות והסכמות, ומי שסירב לא היה שר המשפטים".
מעכב מינוי נשיא קבוע
במקביל לוין עושה את כל המאמצים לדחות את מינויו של עמית לנשיא הקבוע של בית המשפט העליון בהתאם לשיטת הסניוריטי לה הוא מתנגד. ביום חמישי צפוי דיון בבג"ץ בבקשת התנועה לאיכות השלטון לביזיון בית משפט נגד לוין. בבקשה נטען כי השר לא מקיים את פסק דינו של בג"ץ שהורה למנות נשיא לבית המשפט העליון. באותו היום צפוי דיון בוועדה לבחירת שופטים, שגם בו לוין לא מתכוון להביא להצבעה את המועמדים - השופטים יצחק עמית ויוסף אלרון.
בתחילת ספטמבר קבעו שופטי בג"ץ יעל וילנר, אלכס שטיין ועופר גרוסקופף פה-אחד כי שר המשפטים לוין פעל שלא כדין כשלא כינס את הוועדה לבחירת השופטים על-מנת לבחור נשיא לבית המשפט העליון. נקבע כי לוין מחויב לממש את חובתו בחוק, לפרסם ברשומות את רשימת המועמדים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון תוך 14 יום ממועד מתן פסק הדין, ולכנס את הוועדה לצורך בחירת נשיא בסמוך לאחר סמוך לאחר חלוף פרק הזמן הנדרש לפי החוק - 45 ימים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.