התמתנות בגירעון גם בנובמבר: ירד ל-7.7%

החשב הכללי באוצר מפרסם כי הגירעון התקציבי השנתי של ישראל הצטמק בנובמבר 2024, זה החודש השני ברציפות, והגיע ל-7.7% תוצר, שהם 150 מיליארד שקל - זאת לעומת חודש אוקטובר, בו עמד הגירעון על 7.9% תוצר • מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של 116.6 מיליארד שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

הגירעון התקציבי השנתי של ישראל הצטמק בנובמבר 2024, זה החודש השני ברציפות, והגיע ל-7.7% תוצר, שהם 150 מיליארד שקל - כך פרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. זאת לעומת חודש אוקטובר, בו עמד הגירעון על 7.9% תוצר. 

במקום דחייה בשנה: המתווה החדש לגזירה על הפנסיה
תקציב 2025 עולה להצבעה בכנסת: תוספת של יותר מ-100 מיליארד שקל

הירידה בגירעון ברבעון האחרון של 2024 הייתה צפויה זמן רב מראש ונחזתה בדוחות האוצר עוד בחודשים הראשונים של 2024. הסיבה לכך היא לא תוצאות פיננסיות מוצלחות של נובמבר, שבפני עצמו היה גירעוני ב-12.2 מיליארד שקל, אלא שבתקופה המקבילה אשתקד, בה פרצה מלחמת "חרבות ברזל", והוצאות הביטחון זינקו, היה הגירעון החודשי גבוה עוד יותר והסתיים במינוס של 16.6 מיליארד שקל. מכיוון שהגירעון המצטבר מחושב 12 חודשים אחורה, נובמבר 2023 יצא כעת מהחישוב והביא להצטמקות היחסית בגירעון, כמו שהיה גם באוקטובר.

באוצר קיוו תחילה שהגירעון ימשיך במגמת הירידה החודשית עד סוף השנה, אבל כרגע לא נראה שזה מה שיקרה בדצמבר. הכנסת צפויה לאשר בקרוב את פריצת תקציב 2024 לתוספת של כ-33 מיליארד שקל והגדלת הגירעון ל-7.7%, כך שלפחות לפי החקיקה העדכנית של האוצר, הגירעון צפוי להישאר בערך באותה הרמה גם בחודש דצמבר.

כזכור, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' העריך בספטמבר כי יצליחו לכנס את הגירעון עד סוף 2024 אל תוך התכנון של 6.6%, ואף הציע "להתערב על בקבוק ויסקי" שזה אכן יקרה. אולם הירידה בגירעון נבלמה בפריצת מסגרת התקציב, לצורך כיסוי הוצאות המערכה הקרקעית בלבנון, העיכוב בקבלת חבילת הסיוע הביטחונית מארה"ב וגידול בעלויות הריבית על החוב. 

הוצאות גבוהות של מערכת הביטחון

מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של 116.6 מיליארד שקל. זאת, לעומת גירעון של 43.5 מיליארד שקל בלבד שקל בתקופה המקבילה ב-2023, שחלקו הגדול מקורו באוקטובר השחור. 

עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב המלחמה. אומדן הוצאות המלחמה מתחילת השנה עמד על 87.9 מיליארד שקל, ומפרוץ המלחמה על 112.8 מיליארד שקל. גם בנטרול הוצאות המלחמה, עומד הגידול בהוצאות הממשלה על 7.5%. עד לאחרונה ניכרה ירידה עקבית מחודש לחודש בנתון זה, אבל היא נעצרה בנובמבר בו דווקא נרשמה עלייה.

בהכנסות המדינה נמדד גידול מרשים של 8.9% מתחילת השנה, למרות המלחמה, כאשר כאן עדיין נמשכת מגמה מעודדת של עלייה רציפה כבר חודשים ארוכים. אולם אל מול זינוק כולל בהוצאות של 24.5%, זה עדיין לא מספיק. השורה התחתונה מובילה עדיין לגירעון בן 8-15 מיליארד שקל מדי חודש ב-2024.