המניות האלו זינקו במאות אחוזים השנה. אבל האם הסיכון מתאים לכם?

מחשוב קוונטי הולך ומתבסס בתוך המהפכה הטכנולוגית הבאה, ומניות התחום לוהטות • אבל בינתיים החברות בקושי מייצרות הכנסות, והרווחים רחוקים

מערכת המחשוב הקוונטי של IBM One / צילום: ap, Hans Pennink
מערכת המחשוב הקוונטי של IBM One / צילום: ap, Hans Pennink

ביום שישי זינקה מניית D-Wave Quantum ב-34% וננעלה במחיר המשקף לחברה שווי של מעל 1.1 מיליארד דולר. הרקע לזינוק היה ראיון של המנכ"ל, אלאן ברץ, בתוכנית Fox Business, ובו דיבר על התעשייה בה פועלת החברה - המחשוב הקוונטי. ברץ סיפר ש-D-Wave הייתה בשלב של מחקר ופיתוח עם השקעות כבדות כ-15 שנה, ורק לאחרונה הגיעה לנקודה שבה יש לה מערכות שתומכות ביישומים מסחריים של לקוחות, שכבר משתמשים בפתרונות שלה לשימוש עסקי יומיומי. לדבריו, "התעשייה גדולה, וצומחת להיות ענקית, וההערכות הן שתגיע למאות מיליארדי דולרים בתקופה של 20 שנה. השוק גדול ואמיתי".

לבתי ההשקעות הגדולים יש תחזית אימים לוול סטריט. אז למה ההמלצה היא עדיין לרכוש מניות? 
מניות ערך או צמיחה? התחזית של מובילי שוק ההון ל-2025 

לאחר הזינוק האחרון, מניית D-Wave רושמת תשואה שנתית של מעל 400%, ועדיין, היא נסחרת היום בשווי נמוך יותר בהשוואה לכניסתה לבורסה במיזוג ל-SPAC (מיזוג לשלד בורסאי) לפני מספר שנים. D-Wave לא לבד. שורה של חברות שעוסקות במחשוב קוונטי רשמו השנה זינוק מטאורי. IonQ למשל טיפסה ב-188% לשווי של 8.2 מיליארד דולר, Rigetti Computing קפצה ב-317% לשווי של 1.2 מיליארד דולר, ו-Quantum Computing זינקה בלא פחות מ-891% לשווי 937 מיליון דולר. גם חברות ענק כמו IBM וגוגל עוסקות בתחום ונהנות מהרוח הגבית.

מה זה בעצם מחשוב קוונטי?

סילביה יבלונסקי, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת Defiance, המנהלת נכסים בשווי של מעל 3 מיליארד דולר ומציעה קרנות סל שונות, אומרת כי "תעשיית המחשוב הקוונטי צומחת במהירות ונתפסת כאחת המהפכות הטכנולוגיות המבטיחות ביותר בעשור הקרוב. היכולת של מחשבים קוונטיים להתמודד עם בעיות שאינן פתירות במחשבים רגילים פותחת דלתות להזדמנויות רבות ומשמעותיות במגוון תחומים, כמו בריאות, בנקאות ותחבורה. כך למשל, בתחום הבריאות מחשבים קוונטיים יכולים לבצע מודלים מורכבים של אינטראקציות מולקולריות ולזרז ניסויי תרופות, לנהל נתונים מחקריים ולטפל בסרטן ומחלות גנטיות. בתחום הפיננסי, יישומי קוונטום יכולים לשפר את ניהול סיכוני האשראי, לייעל מאזנים ולסייע בזיהוי ומניעת הונאות". לדבריה, מחשבים קוונטיים יכולים גם להאיץ תהליכים ב-AI ובאבטחת סייבר. בכתבה על התחום הנוסק בפוקס, צוטטה תחזית של חברת הייעוץ BCG שצופה כי שוק הקוונטום יגלגל עד 850 מיליארד דולר עד שנת 2040.

ויולטה טודורובה, אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות Leverage Shares המתמחה במוצרים ממונפים ומנהלת נכסים ב-132 מיליארד דולר, מתייחסת לעליות במחירי מניות הקוונטום, ומציינת שהן נבעו משילוב של גורמים. "הזינוק הזה משקף את ההבשלה של המחשוב הקוונטי לתחום בעל פוטנציאל ממשי", היא מסבירה. בין הגורמים לעליות היא מזכירה למשל את העלאת התחזיות של חברת IonQ לאחרונה, מה שמאותת על ביקוש חזק לפתרונות המחשוב הקוונטי שלה; את ההתקדמות ההדרגתית ב-D-Wave שאמנם הפסדית אך מתמקדת ביצירת הכנסות קבועות במודל מנויים ושותפויות; ואת ההזמנות הראשונות לשבבים מחברת Quantum Computing.

גורמים נוספים שתרמו למומנטום החיובי במניות התחום, לדבריה, הם התפתחויות טכנולוגיות ושיתופי פעולה. לדוגמה, "IonQ מיצבה את עצמה בצומת של מחשוב קוונטי ו-AI. שיתופי הפעולה שלה , בין היתר עם פלטפורמת CUDA-Q של אנבידיה, יחד עם היכולת לבדוק מודלי שפה גדולים (LLM) במערכות שלה, מדגימים את יכולתה להיכנס לשוק ה-AI הרווחי תוך קידום של יישומים קוונטיים. זה מדגיש את הביקוש הגובר לפתרונות מחשוב קוונטי ומצביע על עתיד מזהיר של הטכנולוגיה".

גם בתחום הביטחוני והלאומי היו פריצות דרך, וטודורובה מציינת למשל חוזה של IonQ עם מעבדת המחקר של חיל האוויר האמריקאי ושותפות שלה עם ממשלת דרום קוריאה, מה שמדגיש לדבריה את העניין הגובר בתחום ליישומים ביטחוניים ולאומיים.

לכך יש להוסיף את המומנטום הפוליטי. טודורובה סבורה כי "טראמפ זכור כמי שקידם יוזמות כמו חתימה על חוק היוזמה הקוונטית הלאומית ב-2018 שהקצה 1.2 מיליארד דולר למחקר קוונטי, ויצר תקדים למדיניות עתידית שמטרתה לחזק את מעמדה של ארה"ב בתחום". להערכתה, גם השפעת בכירים מעולם הטכנולוגיה כמו אילון מאסק עשויה לסייע בעדיפות שייתן הממשל למחשוב קוונטי כנכס אסטרטגי ובכך לעודד השקעות וחדשנות נוספות.

תעשייה ספקולטיבית: כמה זמן ייקח להגיע לרווחיות?

ובכל זאת, מדובר בתעשייה ספקולטיבית ביותר, כאשר רוב החברות עדיין בשלבי קדם-הכנסה או הכנסות ראשוניות, והשווי של החברות נקבע על סמך פוטנציאל עתידי יותר מאשר על רווחיות נוכחית. "יש עדיין סוגיות של עלויות תפעול גבוהות ושאלות לגבי הזמן שייקח להגיע לרווחיות, אך היישומים הפוטנציאליים של מחשוב קוונטי בתחומים כמו גילוי תרופות, קריפטוגרפיה, מודלים פיננסיים ו-AI ממשיכים לייצר התלהבות יוצאת דופן בקרב המשקיעים", היא אומרת.

יבלונסקי מ-Defiance מוסיפה ש-2024 היא שנה קריטית למחשוב קוונטי, עם השקעות גדלות, פריצות דרך בחומרה והופעת יישומים מסחריים. "בטווח הארוך יותר, השוק הקוונטי מוערך כמנוע כלכלי שיוכל לייצר ערך של טריליוני דולרים בתעשיות שונות בשנים הקרובות. המרוץ העולמי אחר פיתוחי בינה מלאכותית הניע את הדחיפה למחשוב קוונטי. כפי שהמעבדים של אנבידיה הפכו ללב-ליבה של מהפכת ה-AI, טכנולוגיה קוונטית יכולה להיות הבסיס לגל הבא של חדשנות וליצור פוטנציאל צמיחה משמעותי למשקיעים מוקדמים. מחשוב קוונטי הוא תחום שיכול לשנות את האופן שבו אנו חיים ועובדים. השקעה בתחום היא דרך לגשת למגזר המתפתח הזה בשלבים המוקדמים שלו, עם פוטנציאל לצמיחה אקספוננציאלית".

לא לבעלי לב חלש: "השקעה בסיכון גבוה"

אם בכל זאת החלטתם להשקיע בתחום, למרות הסיכונים, יבלונסקי מסבירה שניתן לעשות זאת באמצעות "בחירה במניות כמו D-Wave, IonQ ו-Quantum Computing. אך יש קושי לבחור מי יהיו המנצחות האמיתיות בתחום. בהקשר זה, נוצרו קרנות סל (ETF) כמו QTUM של Defiance, המציעות חשיפה מאוזנת לשוק. הקרן כוללת מניות של שחקנים קטנים עם פוטנציאל צמיחה משמעותי לצד חברות ענק כמו אנבידיה, IBM וגוגל, שגם עוסקות בתחום הקוונטי אבל מעניקות יציבות פיננסית".

ומה לגבי השנה שבפתח? טודורובה צופה כי "קצב הצמיחה של חברות המחשוב הקוונטי עשוי להימשך גם ב-2025, אך גם להאט. בעוד שהמגזר מפגין פוטנציאל מהפכני, הוא מתמודד עם אתגרים מהותיים שעל המשקיעים לשקול ולהיזהר מהם. המגזר עדיין רחוק מרווחיות, וחלק ניכר מההכנסות נגזר מחוזים ממשלתיים ומענקי מחקר.

בעוד ההבטחה לעצב מחדש תעשיות שונות ממשיכה לעורר אופטימיות, אופי הסיכון הגבוה של ההשקעה מחייב אופטימיות זהירה. המחשוב הקוונטי הוא הזדמנות השקעה משכנעת בסיכון גבוה ובתגמול גבוה".