חובת הדיווח על חשבוניות תורחב, והמע"מ יעלה: כך תיערכו לגזירות המס הצפויות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו • בינואר 2025 ייכנסו לתוקף שלושה תיקוני מס שכדאי להיערך אליהם • אחוז נוסף של מע"מ עשוי לייקר עסקאות משמעותית - מנדל"ן ועד מוצרי חשמל, מס פחמן חדש יגרור עלייה בתעריפי החשמל, ובתי עסק רבים יחויבו לדווח על חשבוניות מס • מומחים מסבירים מה ההשלכות והאם יש דרך לחסוך כסף רגע לפני סוף השנה • עוד בדרך: שורת גזירות מס במסגרת התקציב

עיצוב: טלי בוגדנובסקי
עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בשבוע האחרון מתקיימים בוועדת הכספים דיונים אינטנסיביים בנוגע לחבילת גזירות המס שגובשה לאיזון הגירעון, בניסיון להביא לכניסתן לתוקף ב־1 בינואר 2025, ולקדם את כניסתם של המיליארדים הצפויים מהם לקופת המדינה.

גזירות מכל הכיוונים: מה מתייקר ב-2025 ובכמה 
במקום דחייה בשנה: המתווה החדש לגזירה על הפנסיה

בין הצעדים המרכזיים שאמורים להכניס למדינה יותר מ־20 מיליארד שקל בשנת 2025, הטלת מס חדש על רווחים כלואים, העלאת דמי ביטוח לאומי, גביית יום הבראה מכל עובד במשק, שחיקת השכר במגזר הציבורי, הקפאת מדרגות מס הכנסה, הקפאת נקודות זיכוי במס וקצבאות ילדים. גם העלאת מס הקנייה על רכבים חשמליים החל מינואר 2025 עדיין ממתינה לאישור.

בינתיים, עד שיובהר גורלן של הגזירות הללו, עברו כבר בשנה החולפת מספר שינויים בחקיקת המס שעתידים להיכנס לתוקף ב־1 בינואר, וחלקם משפיעים דרמטית על הכיס של הציבור. מה יהיו ההשלכות שלהם, והאם אפשר לחסוך קצת כסף לפני שהם נכנסים לתוקף? מומחי מס נותנים כמה עצות פרקטיות איך להתמודד עם חקיקת המס החדשה רגע לפני שהשנה נגמרת.

המע"מ עולה ב־1%. האם כדאי להקדים עסקאות?

המצב כיום: מע"מ (מס ערך מוסף) מוטל על כל עסקה שאדם בישראל מבצע - מוצרים או שירותים, למעט פירות וירקות, הזמנות מחו"ל וקניות באילת, אשר להם נקבע מע"מ בשיעור אפס. מאז ספטמבר 2015 שיעור המע"מ עומד על 17%.

השינוי החל מינואר: בראשית השנה אושרה העלאת המע"מ ל־18% החל מינואר 2025. מדובר בתוכנית שצפויה להכניס למדינה מיליארדים שיתחילו לזרום כבר מהיום הראשון. כפי שנחשף בגלובס, באוצר אף בוחנים אפשרות להעלאה נוספת, בחצי אחוז, במידה וחלק מגזירות המס שהוצעו במסגרת התקציב לא יעברו.

"מאחר ומדובר במס עקיף, הפגיעה המשמעותית תהיה בשכבות החלשות", אומר עו"ד ויועץ המס ירון אלי, שותף מייסד במשרד אלי, נדלר ושות' (ENF). להערכתו, "לא מן הנמנע כי נראה בשבועיים האחרונים של דצמבר לא מעט עסקאות או תשלומים של קונים שיבקשו להימנע מעליית המע"מ".

דיזנגוף סנטר. מוצרים ושירותים יתייקרו / צילום: Shutterstock
 דיזנגוף סנטר. מוצרים ושירותים יתייקרו / צילום: Shutterstock

חיסכון משמעותי

האם כדאי לבצע עסקאות מסוימות לפני עליית המע"מ? לדברי עו"ד אלי, במידה ומתוכננות רכישות גדולות בקרוב כדאי לשקול לבצען לפני ינואר. "יש מספר עסקאות גדולות שבהן החיסכון של ה־1% עשוי להיות משמעותי, למשל עסקאות נדל"ן מקבלן - כל תשלום לקבלן שניתן עד לתום שנת 2024 יחויב במע"מ בשיעור של 17%. הקדמת תשלום לקבלן בסכום של מיליון שקל ע"ח הדירה, יחסוך לקונה 10 אלף שקל. אותו דבר יחול גם ביחס להשכרת נדל"ן - כל תשלום מראש עבור שכירות (גם אם הינו עבור חלק משנת 2025) - יחויב במע"מ בשיעור של 17%".

עו"ד אלי מוסיף כי אם תכננתם לרכוש רכב חדש כדאי לעשות זאת בהקדם, שכן "מי שיבקש מהיבואן לקבל את הרכב פיזית עד לתום שנת 2024, יחסוך את עליית המע"מ".

אותו היגיון חל גם ברכישת מוצרי חשמל יקרים ועסקאות למתן שירותים, בהם תשלומים לרו"ח, עו"ד, אדריכלים ועוד. "אני מעריך שנראה החודש לא מעט תשלומים לנותני שירותים כדי להימנע מעליית המע"מ", אומר עו"ד אלי.

הנטו שיתכווץ, והשינוים הצפויים בקצבה של הפנסיונרים


הצעת הפשרה של משרד האוצר לדחיית ההטבה על הפנסיות, צפויה להתרכך עוד יותר. המתווה המקורי ביקש לבטל את הגדלת תקרת הפטור ממס על הקצבאות, מ־52% ל־67%, שהובטחה לציבור לפני יותר מעשור.

בלחץ ההסתדרות הגזירה הפכה לדחייה של שנה ביישום ההבטחה, וברגע האחרון בהתערבות שר התיירות חיים כץ, הוחלט שהתקרה תעלה ל־57% בינואר הקרוב, אבל ה־67% יידחו ל־2028.

ההחלטה הסופית תתקבל בוועדת הכספים. מלבד הפנסיה, בינואר ייכנסו לתוקף גזירות "שקטות" נוספות, כלומר כאלה שמונעות הטבות שהציבור זכאי להן בדין. כך למשל, המדרגות לתשלום מס ההכנסה יוקפאו ולא ירווחו. כשגרה, בתחילת השנה הרף העליון של המדרגות אמור להתעדכן בהתאם למדד המחירים לצרכן. נכון להיום עומדת האינפלציה על 3.5% - העלאת המדרגות בשיעור דומה הייתה יכולה "להפיל" עובדים למדרגת מס נמוכה יותר ולחסוך להם תשלומים למדינה. זה כאמור יימנע.

הטבה אחרת שתימנע מהציבור היא עדכון מקביל של שווי נקודות הזיכוי במס הכנסה, שגם הן יוקפאו. עוד תוקפא הצמדת מענקי העבודה לבעלי שכר נמוך (מס הכנסה שלילי). הקפאה נוספת תירשם בקצבאות הילדים, כאשר יתר קצבאות הביטוח הלאומי כן יעודכנו. בנוסף לטייסים האוטומטיים, תשלומי הביטוח הלאומי יעלו. עבור השכיר הממוצע מדובר ב־1,440 שקל נוספים בשנה, שיחולקו בין המעסיק לעובד. עצמאים יספגו את הסכום המלא.

אורן דורי

מעגל העסקים שיידרשו לדווח על חשבוניות מס יורחב

המצב כיום: כחלק מהמאבק בחשבוניות הפיקטיביות רשות המסים החלה להפעיל במאי האחרון מערך בקרה דיגיטלי על עסקאות בזמן אמת, באמצעות הקצאת מספרי אישור לחשבוניות מס במועד הוצאתן. לשנת 2024 נקבע הרף התחתון של 25 אלף שקל לעסקה. בין מאי לנובמבר השנה הובילה התוכנית לחשיפת עסקאות פיקטיביות בהיקף של כ־30 מיליארד שקל, שהמע"מ בהן עמד על 5 מיליארד שקל.

השינוי החל מינואר: סכום העסקאות החייבות בדיווח יופחת ל־20 אלף שקל. בנוסף, בינואר מסתיימת תקופת הפיילוט ורשות המסים תהיה רשאית לסרב לתת מספר הקצאה לעסקה במקרה של חשד כי מדובר בחשבונית שהוצאה ללא כדין, וכך למעשה לעצור את העלמת המס בזמן אמת.

חשבונית שלא תקבל אישור, לא ניתן יהיה לקזז את המע"מ בגינה (עסק רשאי לנכות את המע"מ ששילם עבור רכישות לצורכי העסק-תשומות, בתנאי שברשותו חשבוניות מקוריות שהוצאו על שמו כדין). עד כה הרשות היתה חייבת לספק אישור לעסקה. בנוסף, במסגרת חוק ההסדרים מבקשת המדינה להפחית את הרף באופן מיידי, ל־5,000 שקל - מה שהיה אמור לקרות בהדרגה. "עסקים המבצעים עסקאות מעל 20 אלף שקל, אשר טרם נרשמו למערכת חשבוניות לישראל, כיוון שסכום העסקאות שלהם לא עלה על 25 אלף שקל, יידרשו כעת להצטרף - ויש להיערך לכך כבר כעת", מסביר עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל בבוטיק המס ברכה ושות'.

לדברי ברכה, "המהלך עלול לייצר גם בעיות לא מועטות. כעת תוכל הרשות לסרב להקצות מספר לחשבונית במצב בו עולה חשד כי מדובר בחשבונית שלא כדין. מצב שכזה מעניק לרשות סמכות גדולה, אשר יכולה להוביל פעמים רבות לאי אישור קיזוז מע"מ לצורך התחלת בירור, מה שיעמיס על עסקים כלכלית ויעצור עסקאות. במשק קיים חשש שרשות המסים תפעיל את סמכותה באופן רחב, אשר יביא לפגיעה שלא לצורך בנישומים".

פליטות פחמן יעלו כסף, אך הצרכנים ישלמו את המחיר

המצב כיום: עד כה לא הוטלו מסים על פליטות גזי חממה.

השינוי החל מינואר: בספטמבר האחרון אישרה הכנסת הטלת מס פחמן בישראל, במטרה להפחית את השפעות הדלקים המזהמים על האקלים. המס, אשר צפוי להיכנס לתוקף באופן הדרגתי החל מינואר הקרוב ועד 2030, יחייב יצרנים ויצואנים לשלם עבור הפחמן הדו־חמצני שנפלט בתהליכי הייצור שלהם. יישום המס מותנה בפרסום מנגנון סיוע לתעשייה עד סוף דצמבר 2024.

רו"ח רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה במשרד עמית, פולק, מטלון ושות', מסבירה כי המס צפוי להשפיע גם על יוקר המחיה. "המס יוטל באופן הדרגתי על דלקים פוסיליים כמו פחם, מזוט, גז טבעי ודומיהם. המס על פחם לדוגמה יתחיל ב־147 שקל לטונה בשנה הבאה, ויגיע ל־515 שקל לטונה ב־2030. המס צפוי להשפיע גם על מחירי החשמל, שעתידים להתייקר עד 5% לאורך השנים, ועל מוצרים נוספים בשל עליית עלויות הייצור".

מפעל מלט של נשר בלוד / צילום: ניהול המרחב האווירי, איירוייז
 מפעל מלט של נשר בלוד / צילום: ניהול המרחב האווירי, איירוייז

לדברי עו"ד רו"ח גוז־לביא, "המס צפוי להניב הכנסות משמעותיות למדינה, המוערכות בעתיד בכ־2.5 מיליארד שקל בשנה. במקביל, מתוכננים מענקי סיוע לתעשייה בהיקפים נרחבים, שנועדו לעודד התייעלות אנרגטית ולקדם טכנולוגיות ללכידת פחמן ופטורים ממע"מ. בכך, המס אמור לתמרץ שימוש באנרגיות מתחדשות ולצמצם את פליטות הפחמן".

"יחד עם זאת", היא מוסיפה, "עולה ביקורת כי מס הפחמן במתכונתו הנוכחית עלול להעמיק את אי־השוויון החברתי־כלכלי בישראל. העלאת מחירי החשמל צפויה להשפיע בעיקר על משקי בית מהעשירונים הנמוכים, שמוציאים חלק ניכר מהכנסתם על אנרגיה. במקביל, בעוד שמנגנוני פיצוי משמעותיים מופנים לתעשייה, קיימת טענה שהמענה לצרכים של אוכלוסיות מוחלשות אינו מספק".