סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר האחרון השבוע ננעל הערב בירידות שערים - ת"א 35 ירד ב-0.1% ות"א 90 ב-0.8%, מדדי הבנקים והנדל"ן ירדו ב-0.9%, מנגד מדד הביטוח עלה ב-0.9%.
בסיכום שבועי רוב המדדים עלו - ת"א 35 ב-0.6% ותל אביב 90 ב-1%, בלט מדד הביטוח בעלייה של 6.7%.
17:09
אורמת טכנו יורדת מעל 5%. הבוקר פורסם שהחברה היפנית אוריקס (Orix), שמחזיקה 11.9% ממניות אורמת, מוכרת מניות בתמורה לכ-282 מיליון דולר. הצעת המכר של אוריקס תומחרה במחיר של 76.2 דולר למניה, מחיר שמשקף הנחה של 5% על מחיר הנעילה של אורמת אתמול (ד') בניו יורק, ובהמשך המניה נחלשה במסחר המאוחר. לחתם בהצעת המכר, גולדמן זאקס, ניתנה אופציה לרכוש מניות נוספות מאוריקס תוך 30 יום, בהיקף של כ-42 מיליון דולר.
16:02
המסחר בת"א עבר לירידות, ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 ב-0.8%, הבנקים יורדים ב-0.9%.
הקרב על רכישת גרעין השליטה בישראכרט ממשיך לצבור תאוצה כאשר קבוצת דלק של יצחק תשובה מפתיעה ומצטרפת למרוץ. הקבוצה מציעה לרכוש את ישראכרט לפי שווי של 3.4 מיליארד שקל.
מוקדם יותר היום בנק ירושלים הגיש הצעה בשווי שנע בין 3.2 ל-3.4 מיליארד שקל למיזוג (בעסקת החלפת מניות).
15:25
התנודתיות בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ות"א 90 משיל מערכו כ-1%.
מניית אלוט קופצת בכ-7% לאחר שהחברה, העוסקת באספקת פתרונות לספקי תקשורת בפס-רחב, דיווחה כי ספקית הפס הרחב היפנית, Asahi Net, תהיה הראשונה לאמץ את פלטפורמת ה-SG-Tera III של החברה.
14:21
הדרמה סביב רכישת ישראכרט עולה היום מדרגה. ביום שלישי בשבוע הבא אמורים היו בעלי המניות של ישראכרט להצביע על הצעתה של חברת הביטוח מנורה מבטחים להשתלט עליה לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל. אבל ברגע האחרון מגישה קבוצת דלק
של יצחק תשובה הצעה משלה בשווי של כ-3.36 מיליארד שקל, וגם בנק ירושלים מגיש הצעה בשווי שנע בין 3.2 ל-3.4 מיליארד שקל למיזוג (בעסקת החלפת מניות).
13:19
מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 משיל מערכו 0.7%. מדד הביטוח עולה ב-1% ות"א קלינטק משיל מערכו כ-1%.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות במגמה מעורבת. התשואה ל-10 שנים נסחרת ביציבות ועומדת על רמה של 4.39% והתשואה לשנתיים יורדת ב-8 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.13%.
12:03
מספנות ישראל מרכזת עניין ומזנקת ב-10% לאחר שדווח כי משרד הביטחון ירכוש חמש ספינות סער מתקדמות מדגם "רשף" מהחברה, בהיקף של 2.8 מיליארד שקל. מדובר באחת מעסקאות ההתעצמות כחול לבן הגדולות שנחתמו בשנים האחרונות, כחלק ממדיניות חיזוק עצמאות הייצור שמוביל משרד הביטחון. העסקה אושרה על ידי ועדת השרים להצטיידות והועדה המשותפת לתקציב הביטחון בכנסת.
11:32
מסחר תנודתי בתל אביב. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 יורד ב-0.2% בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב ת"א ביטוח שקופץ בכ-1.5%.
גם שוק המט"ח המקומי נסחר בתנודתיות כאשר השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.58 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.77 שקלים.
10:28
המגמה המעורבת בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב ת"א נפט וגז שעולה ב-0.5%.
מניית חברת קווליטאו , העוסקת בפיתוח ציוד בדיקה לתעשיית המוליכים למחצה, נסחרת במגמה חיובית הבוקר לאחר שדיווחה כי קיבלה הזמנה בהיקף של כ-3.5 מיליון דולר מלקוח של מוצרי מוליכים למחצה באירופה, כאשר האספקה תתבצע ברבעון השלישי של שנת 2025.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.1%.
בולטות לחיוב מניות אופקו הלת' , סקופ , כלל ביטוח , משק אנרגיה , ואלקטריאון ן.
מנגד, אורמת , אלקטרה צריכה , ישרס , טלסיס וסלקום נסחרות בירידות.
08:50
בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים הבוקר (ה'). מול הדולר השקל נסחר סביב 3.57 שקלים. מול האירו, השקל עומד על 3.75 שקלים.
08:18
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד'), יום המסחר ננעל בירידות שערים בסיכום יום מסחר תנודתי: מדד ת"א 35 השיל מערכו 0.7%, ות"א 90 ירד ב-0.2%. מדד ת"א בנקים 5 השיל מערכו כ-1% ות"א ביטוח עלה בכ-1.5%.
● רגע לפני סוף השנה: מה כדאי לעשות עם קופת הגמל וקרן ההשתלמות שלכם?
בין 35 המניות הגדולות בבורסה, בלטו לרעה שתי מניות השבבים הגדולות - קמטק ונובה - שירדו ב-4% וב-2% בהתאמה, וזאת בהמשך לירידות במניות השבבים ביום ג' בוול סטריט.
מניית פלסאנמור איבדה מעל 15% אמש (ד'), אך זינקה בכ-130% מתחילת השבוע. החברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה השבוע כי הגישה למנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב. מתחילת השנה ירדה מניית החברה ב-20% והיא נסחרת כיום בשווי שוק של כ-350 מיליון שקל.
● דוח חדש: החברות הביטחוניות בישראל הן מהצומחות בעולם
לעומת זאת, מניית אפולו פאוור זינקה בכ-6% לאחר שהשלימה את המכרז לציבור במסגרת הנפקת מניות וכתבי אופציות. התמורה המיידית (ברוטו) שתתקבל על ידי החברה בגין ההנפקה מסתכמת לסך של כ- 33.24 מיליון שקל . וסטאר החזקות (בעלת השליטה בחברה) ובעלי השליטה בה (ישי ויוסף מור) השתתפו בהנפקה בהיקף כספי של כ- 20 מיליון שקל.
מחיר היחידה שנקבע במכרז הינו 475 שקל כאשר כל יחידה כאשר כל יחידה כללה 100 מניות רגילות, 30 כתבי אופציה (סדרה 7) ו-25 כתבי אופציה. התמורה העתידית (ברוטו) שתתקבל, ככל שימומשו מלוא כתבי האופציה (סדרה 7 ו-8) ויומרו למניות, מסתכמת לסך של כ- 27.73 מיליון שקל.
אורמת הדואלית מרכזת עניין הבוקר לאחר שדווח כי החברה היפנית Orix שהיא בעלת 11.9% ממניות אורמת מוכרת מניות בכ-282 מיליון דולר. הצעת המכר תומחרה ב-76.2 דולר למניה, דיסקאונט של 5% על מחיר הנעילה אתמול, ומניית אורמת נחלשה במסחר המאוחר. בכך Orix מוכרת כ-55% מהמניות שהיא מחזיקה. היא רכשה את המניות לפני 7 שנים מידי קרן פימי לפי 57 דולר למניה.
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. הניקיי עולה ב-1.5%, ההנג סנג מוסיף לערכו 1.2%, בורסת שנגחאי עולה ב-0.5% ומדד הקוספי עולה ב-1.3%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות.
אמש (ד') בוול סטריט, יום המסחר ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק עלה ב-1.8%, ונסחר בשיא כל הזמנים כאשר חצה לראשונה את רף ה-20,000 נקודות. מתחילת השנה המדד השיא תשואה של 33%. S&P 500 הוסיף לערכו 0.8% אמש והדאו ג'ונס ירד ב-0.2%.
על רקע המגמה החיובית, נתוני האינפלציה בארה"ב שפורסמו אמש בשעות הצהריים (הרחבה מטה) עמדו בצפי המוקדם (2.7% קצב שנתי) והרגיעו את המשקיעים בוול סטריט לגבי מתווה הפחתות הריבית של הפד, שצפוי להמשיך בפגישת הבנק המרכזי בשבוע הבא.
● מאסק, באפט וגם ישראלית לשעבר: 100 אנשי העסקים החזקים בעולם
על הסנטימנט החיובי בנאסד"ק הייתה אחראית אלפאבית (גוגל) ששברה גם היא שיא חדש לאחר שענקית הטכנולוגיה הכריזה על שבב קוונטי חדש בשם "Willow". השבב החדש פותח על ידי צוות Google Quantum AI, חטיבה העוסקת בפיתוח מחשוב קוונטי.
גם טסלה שברה שיא חדש אמש ודחפה את מדד הנאסד"ק מעלה כשזינקה בכ-6%. גם מניות אמזון.קום ומטא בלטו לחיוב. סך שווי השוק של ארבע ענקיות הטכנולוגיה גדל אמש ב-416 מיליארד דולר.
על רקע העליות במניית אלפאבית - ענקית הטכנולוגיה הכריזה על שבב קוונטי חדש בשם "Willow". השבב החדש פותח על ידי צוות Google Quantum AI, חטיבה העוסקת בפיתוח מחשוב קוונטי.
לצד זאת, אפל ריכזה עניין לאחר שהודיעה על שחרור רשמי של שילוב הצ'אט החכם הפופולארי ChatGPT בסירי - העוזרת הקולית המובנית במכשירי אפל. החיבור מגיע כחלק מעדכון התוכנה iOS 18.2 שהושק היום. כאמור, העדכון מאפשר לסירי להשתמש במודל השפה של OpenAI על מנת לענות על שאלות מורכבות, והוא גם מביא איתו כלים חדשים ליצירת תמונות ועריכתן. זהו השלב השני במהלך שהחל באוקטובר, כשאפל השיקה את Apple Intelligence - מערכת הבינה המלאכותית החדשה שלה .
ברודקום גם בלטה לחיוב וקפצה בכ-7% לאחר שדווח כי יצרנית השבבים תסייע לאפל ביצירת שבבי AI.
בקרב הישראליות בוול סטריט, סרגון קפצה בכ-9% אמש ושברה שיא של מעל עשור במחיר המניה. השבוע נכתב על המניה באתר המשקיעים simply wall street שסרגון מצליחה להגביר יעילות ולהגדיל את שיעור התשואה על ההון ובתוך כך המניה עלתה מעל 100% בשבועות האחרונים.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב נמשכת המגמה של ירידת התשואות: תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים יורדת ב-3 נ"ב ל-4.38% ותשואת האג"ח לשנתיים, יורדת ב-8 נ"ב ל-4.13%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות טיפסו קלות. התשואה לפדיון ל-10 שנים נסחרה סביב 4.27% והתשואה לשנתיים עמדה על 4.16%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח השקל התחזק קלות מול הדולר אמש (ד'), ושערו עמד על 3.58 שקלים לדולר ו-3.75 שקלים לאירו, וזאת בניגוד למגמה בעולם בה הדולר התחזק מול סל המטבעות ובעיקר מול האירו והליש"ט.
מחירי הנפט עולים קלות הבוקר. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 74 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 70 דולרים.
ברויטרס דיווחו הבוקר כי באופ"ק קיצצו את תחזית הגידול בביקוש לנפט העולמי לשנת 2024, חודש חמישי ברציפות. באופ"ק צופים שהביקוש העולמי לנפט יעלה ב-1.61 מיליון חביות ליום, ירידה מהתחזית הקודמת של 1.82 מיליון חביות ליום בחודש שעבר. במקביל באופק הורידו את אומדן הצמיחה לשנת 2025 כאשר בין הסיבות לקיצוץ בתחית היא הצפי לירידה בביקוש מסין לנפט.
לאחר שנסוג משיא של 100 אלף דולר למטבע, הביטקוין חזר הבוקר להיסחר סביב רמה של 100,618 דולרים הבוקר.
4. מאקרו
בארה"ב התפרסם ביום ד' מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, אשר עמד על 2.7% ב-12 חודשים האחרונים. מדובר בעלייה מתונה שלישית ברציפות, לאחר עלייה של 2.4% בספטמבר ו-2.6% באוקטובר. מה שאומר שההתקדמות בהורדת האינפלציה נעצרה, אך לא באופן שתגרום לפד להותיר את הריבית ללא שינוי בשבוע הבא - הריבית צפויה לרדת ב-0.25%.
בבנק השוויצרי EFG מעריכים כי נתוני האינפלציה מגדילים את הסיכוי לעיכוב בהורדות הריבית בארה"ב ב-2025: ג'יאנלואיג'י מנדרוצאטו, הכלכלן הבכיר של הבנק מדגיש כי: "נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר נמצאים ברף הגבוה של טווח היעד של הפד, מה שעלול להשפיע על קצב הורדות הריבית בשנה הבאה".
לדבריו, בעוד שהנתונים לא צפויים למנוע את הורדת הריבית ב-0.25% בדצמבר, הם מגדילים את הסיכוי להפסקה בהורדות הריבית בתחילת 2025. "הכיוון הבא של הריבית יהיה תלוי בנתונים ובהערכת הסיכונים ליציבות המחירים, במיוחד לאור המדיניות הצפויה של הממשל החדש," מסביר מנדרוצאטו.
היום בשעה 15:15 הבנק המרכזי האירופי צפוי לפרסם את החלטת הריבית שלו. ביוליוס בר מסבירים כי: "למרות שהיסודות הכלכליים תומכים בהפחתת ריבית של 0.5%, אנחנו סבורים שהסיכוי להפחתה של 0.5% בפגישה אחת הוא נמוך, ושה-ECB יבחר להפחית ב-0.25% במקום, וימשיך בקצב זה גם בפגישות הבאות. האזור האירופי מתמודד עם אובדן משמעותי בכושר התחרות המחירית הבינלאומי, שכן עלויות העבודה ומחירי הייצור עלו יותר מאשר במדינות אחרות בשלוש השנים האחרונות. הדבר גורם לשכר נמוך יותר ולחוסר ודאות תעסוקתית, מה שיביא לכוחות דיפלציוניים בחודשים הקרובים.
"כתוצאה מכך, המדיניות המוניטרית המצמצמת לא מתאימה למצב הנוכחי. אנו מצפים שהבנק המרכזי האירופי יעדכן את תחזיותיו ויוריד את תחזיות הצמיחה והאינפלציה לשנים 2025 ו-2026 . בניגוד לכך, הפדרל ריזרב מתמודד עם פחות כוחות דיפלציוניים. ניתוח של ההערות שנשמעו מגורמים רשמיים בפדרל ריזרב מצביע על גישה נמרצת ברוב, מה שמצביע על כך שהפסקת הפחתת הריבית בפגישה הקרובה של ועדת השוק הפתוח הפדרלית אינה בלתי סבירה. מדיניותו של הנשיא הנבחר טראמפ מגבירה את זהירות הפדרל ריזרב בנוגע להפחתת ריבית. לאור נתונים כלכליים מעורבים, מועד ההפחתה הבאה של הריבית מצד הפדרל ריזרב עדיין לא ברור".
במקביל, בהמשך היום תתקיים החלטת הריבית בשוויץ ויתפרסמו נתוני מדד המחירים ליצרן בארה"ב.
5. תחזית
בבלקרוק פרסמו תחזיות לשנת 2025 וציינו כי מניות בארה"ב ממשיכות להוות יעד מועדף בזכות החוזק התאגידי והעמידות שלהן גם בריביות גבוהות. עוד הם מציינים כי ביפן, מניות מקבלות משקל יתר בשל רפורמות תאגידיות ואינפלציה מתונה. לעומת זאת, באירופה בלקרוק נשארת על משקל חסר בשל אתגרים מבניים.
"התרחיש הסביר ביותר לששת עד 12 החודשים הקרובים הוא המשך חוזקן של החברות האמריקאיות, עם התרחבות של הצמיחה ברווחיות, גם במצב של האטה קלה בכלכלה". מדגישים בבלקרוק. עוד הם מציינים את החשיבות של גמישות בתיקי ההשקעות, תוך מיקוד בהזדמנויות בשווקים מתפתחים כמו הודו וסעודיה, שנמצאות בהצטלבות בין מגה-כוחות מבניים, ובמגזרים כמו טכנולוגיה ובריאות.
בשאר האפיקים בלקרוק מתעדפת אג״ח ממשלתיות לטווח ארוך בבריטניה, היכן שהבנק האנגלי צפוי לחתוך ריביות יותר מכפי שהשוק מעריך בשל חולשת הכלכלה. בשווקים פרטיים, בלקרוק שומרת על ההעדפה ארוכת הטווח לתשתיות בשל הערכות שווי אטרקטיביות וכוחות מבניים.