אנליסט בראש, אלטשולר נדחק לתחתית הטבלה: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר?

בחודש ירוק במיוחד לגופי החיסכון בלטו גם מיטב, הפניקס ואינפיניטי • החוסכים נהנו מתשואה של 12% מתחילת השנה במסלול הכללי  ויותר מ-21% במנייתים • לאחר 10 חודשים חיובים בגמל ובפנסיה השנה –  גם דצמבר נפתח בעליות: "אם מסתכלים רק על השנתיים האחרונות מקבלים פחד גבהים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חודש נובמבר היה ירוק במיוחד לחוסכים בגמל, בקרנות ההשתלמות ובפנסיה והוא מתמקם היטב בצמרת החודשים הטובים של שנת 2024 - שצפויה להיות אחת השנים הטובות ביותר לחוסכים בעשור האחרון. המסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות הציגו עלייה של כ-2% בממוצע, מעט מתחת לחודש החזק ביותר השנה: מרץ (2.3%). מתחילת השנה התשואה במסלולים הכלליים מסתכמת ב-12.3%.

ניתוח | הגופים החשובים ביותר במשק הישראלי הולכים ומתחזקים. האם זה מסוכן?
שאלות ותשובות | מתווה הגזירות החדש בפנסיה: איך זה ישפיע על הקצבה שלכם?  

במסלולים המנייתיים המצב טוב אף יותר עם תשואה של 3.4% בנובמבר ו-21.2% מתחילת השנה. מסלולי ה-S&P 500 הניבו לחוסכים תשואה של 3.2%, מעט פחות מאשר המסלולים המנייתיים, וזאת למרות ביצועים חזקים של הבורסה האמריקאית. הסיבה היא התחזקות של השקל בכמעט שני אחוזים לעומת הדולר במהלך החודש. עם זאת מתחילת השנה הם הניבו תשואה מופלאה של 27.6%.

עד כה שנת 2024 תופסת את המקום השני הכי טוב בעשור האחרון

בחודש נובמבר, נזכיר, הניבו הבורסה בת"א ומדדי וול סטריט תשואות חזקות: מדד ת"א 35 עלה ב-2.7% בעוד S&P 500 זינק 5.7% ומדד הנאסד"ק 100 הוסיף 5.2%. העליות החזקות בחודש שעבר, הובילו לכך שבעשרה מתוך אחד עשר החודשים הראשונים של שנת 2024 החוסכים בגמל ובפנסיה  נהנו מתשואה חיובית. הדבר מעמיד בינתיים את שנת 2024 במקום השני הכי טוב בעשור האחרון, למרות מלחמת חרבות ברזל והורדות הדירוג שספגה הכלכלה הישראלית בשנה האחרונה.

השנה הטובה בעשור הייתה 2021, בינתיים (2024 טרם הסתיימה), בה נהנו החוסכים מתשואה של 14.3% במסלול הכללי. רק שאז לא הייתה מלחמה בישראל והריבית בעולם הייתה אפסית. תשואה שנתית של 12% עד כה היא גם חריגה היסטורית לטובה, שכן הממוצע השנתי מאז שנת 2011 עומד על כ-5.2% בשנה.

אנליסט כבש את צמרת טבלת התשואות החודש

ומי הגופים שהצטיינו בחודש שעבר? במקוום הראשון נמצא  בית ההשקעות אנליסט, עם תשואה חיובית של 2.6% בנובמבר. במקום השני נמצאים בית ההשקעות הקטן יחסית אינפיניטי עם תשואה של 2.28% ומיד אחריו מיטב עם 2.26% ובמקום הרביעי הפניקס עם 2.2%. בעקבות התשואות החזקות אנליסט גם מטפס למקום הראשון מתחילת השנה עם תשואה חיובית של 13.5% ב-11 חודשים, על חשבונו של אלטשולר שחם שמסכם חודשיים ברציפות בהם הוא בתחתית הטבלה. התשואה בחודש נובמבר באלטשולר שחם  עמדה על 1.7% "בלבד" והורידה אותו למקום השלישי מתחילת השנה עם תשואה  של 13.1%. במקום השני מתייצב אינפיניטי עם תשואה של 13.2%.

גם במסלול המנייתי אנליסט ממשיך להצטיין עם תשואה חיובית של 4.1% בחודש נובמבר. מיטב במקום השני עם 3.8% ואחר כך הפניקס ומור עם 3.7%. גם במסלול המנייתי אלטשולר שחם נותר מאחור הפעם עם תשואה של 2.4%, אחוז פחות מהממוצע בענף ופער של חצי אחוז מאינפיניטי שנמצא מעליו. התוצאה גם במקרה הזה היא שאלטשולר מאבד את המקום הראשון מתחילת השנה ויורד גם כאן למקום השלישי. אנליסט עם תשואה של 23.1% מתחילת השנה תופס את המקום השני ומעליו אינפיניטי עם 24.8%.

בשוק הפנסיה נרשמו גם כן תשואות חזקות של 2.3% במסלול לצעירים עד גיל 50, כאשר אינפיניטי הפניקס ומור חולקות את המקום הראשון עם תשואה בחודש נובמבר של 2.6%. גם במקרה הזה אלטשולר שחם ומנורה מבטחים נועלות את הטבלה עם 1.8% ו-1.9% בהתאמה. מתחילת השנה מובילים אלטשולר ואינפיניטי עם תשואה מצטברת של 16.1%.

השיפור במצב הביטחוני בישראל ו"אפקט טראמפ" 

הסיבה לתשואות החזקות של חודש נובמבר היו גם בעקבות "אפקט טראמפ", בחירתו של המועמד הרפובליקני דולנד טראמפ לנשיאות ארה"ב, כאשר אם בקדנציה הראשונה הדיבור בשוק היה על חשש מפני נצחונו, הפעם המשקיעים קיבלו את פניו בשמחה, כשבמניות הבנקים הגדולים למשל נראו עליות חדות של 7% ביום אחד.

כאמור גם בשוק ההון המקומי נובמבר היה חודש חיובי במיוחד, על רקע המשך השיפור במצב הביטחוני בישראל, בעיקר בגזרה הצפונית (שם נחתם הסכם הסדרה)  והאופטימיות לגבי המשך השיפור בכלכלה לאחר המלחמה.

הבורסה בת"א רשמה מתחילת השנה תשואה של כ-23% במדד ת"א 35 - קצת פחות מזו שהניב ה-S&P 500 (תשואה של 27%) ויותר ממרבית הבורסות בעולם. עם זאת, מספר מדדים ענפיים היכו גם את התשואה בוול סטריט, בהם מדדי הביטוח (61%), מדד רשתות השיווק (54%), מדד חברות הבנייה (41%), מדד הבנקים (37%) ומדד נפט וגז (32%). מי שהשקיע במניות הכלולות במדדים הללו הרוויח בגדול.

"נובמבר היה חודש חיובי מאוד בישראל וגם בארה"ב ובאירופה בעיקר בגרמניה, אלה שלושת השווקים המרכזיים שלנו והם תפקדו יפה מאוד בנובמבר", אומר ערן גולדרינג, מנהל השקעות ראשי בקופות הגמל של אנליסט. הוא מציין בשיחה עם גלובס כי המניות שבלטו לטובה בשוק התל אביבי הן אלה שמזוהות עם הכלכלה הישראלית, בגלל הסכם הפסקת האש המסתמן וההישגים יוצאי הדופן במערכה, כשהמשקיעים ראו גם את הירידה בגירעון וההוצאות.

"גם שוק החוב בישראל היה טוב עם ירידת תשואות ועלייה באיגרות החוב. נכון להיום, הפער בין התשואה על אג"ח ממשלת ישראל השקלית ל-10 לזו האמריקאית, שהגיע בשיא ל-1.4% נסגר כמעט לגמרי. במקביל רואים שהדולר נחלש, השקל מתחזק מול סל המטבעות, ה -CDS (פרמיית הסיכון של ישראל בשווקים) ירד מאוד. כל זה בגלל תוצאות המלחמה".

גולדרינג מציין לגבי ביצועי אנליסט בנובמבר כי "הייתה לנו תשואה עודפת משמעותית במניות הבנקים, ביטוח נדל"ן ובכללי במניות מדד ת"א 90, וגם מניות השורה השנייה השלישית. ההשקעה בחברת חיפושי הנפט והגז נאוויטס ממשיכה לעזור לנו כבר תקופה ארוכה, אבל גם השקעות מוצלחות בניירות הערך של רציו בתחום הגז, אלקטרה נדל"ן, חברת מוצרי הבנייה אינרום, מניות הפיננסים מיטב ומור וחברת ההשכרה מגוריט".

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה, מוסיף כי "חודש נובמבר היה מצוין בשווקים גם בארץ וגם בעולם. בחו"ל על רקע האופוריה בעקבות בחירתו של טראמפ והניצחון האדום גם בסנאט והקונגרס, כך שהנשיא יוכל ללכת עם המדיניות שלו 'עד הסוף'. ראינו את זה גם בעליות במניות הקטנות. בישראל השפיעה היד העליונה של צה"ל בלבנון ובעזה, וזה המשיך בחודש דצמבר בפעולות מול סוריה".

"השנה הגדלנו את החלק של ישראל על חשבון חו"ל במינון מסוים, לא גבוה, וזאת אחרי שבשנה שעברה היינו הרבה יותר מוטי חו"ל, וגם הארכנו את המח"מים באיגרות החוב וגם זה מאוד עזר לנו. בעיקר עזרו לנו סקטור הביטוח, הבנקים וחלק מסקטור התקשורת שעלה חזק בחודש שעבר ובו אנחנו גדולים".

מה צפוי בדצמבר?

בינתיים גם חודש דצמבר ממשיך להאיר פניו לחוסכים, כאשר מי שצפויים ליהנות יותר, לפחות בינתיים, הם גופים שחשופים יותר למדד מניות הטכנולוגיה האמריקאי - הנאסד"ק, על רקע מגמה מעורבת בוול סטריט. מניות הטכנולוגיה זינקו עד כה בכ-4% מתחילת החודש (במדד הנאסד"ק 100). מנגד, מדד המניות הרחב, ה-S&P 500 עלה רק ב-0.3% ומדד  התעשייה דאו ג'ונס ירד ב-2.4%. מדד ה-S&P 500 במשקל שווה (שבו כל מניה מקבלת את אותו משקל, ללא קשר לשווי השוק של החברה) ירד מתחילת החודש בכמעט 3%. גם התחזקות השקל מול הדולר מתחילת החודש בשיעור של כ-1% פוגעת לעת עתה בתשואות של החוסכים הישראלים מעבר לים.

באשר לשוק בישראל, יום ראשון השבוע הדגים כיצד המומנטום כול להשתנות בכל רגע. עד סוף השבוע שעבר עוד טיפסו המדדים בישראל ביותר מ-3%, כשמדד ת"א 90 אף זינק בכמעט 5% מתחילת החודש ומדד הבנקים ביותר מ-4%. אלא שהמסחר ביום ראשון, שנפתח ביציבות, עבר לירידות חדות של 1.5% במדד ת"א 35 ויותר מ-2% במדד ת"א 90, ומחק כמחצית מתשואת המדדים מתחילת החודש, ואף יותר מכך במדד הנדל"ן.

לא מן הנמנע כי הסיבה היו הטונים הגבוהים בוויכוח בין שר המשפטים יריב לוין למ"מ נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית, במה שסימן אולי את חזרת קידום הרפורמה המשפטית לשולחן,  והמאבק הצפוי נגדה, שפגעו בתשואת הבורסה בת"א בשנה שעברה.

לדברי גולדרינג, "גם דצמבר נראה חיובי אך בינתיים לא בעוצמות של נובמבר. רואים שוב בחו"ל את מניות הטכנולוגיה פורשות כנפיים ומתנתקות משאר השוק". על הירידות היום בשוק המקומי הוא אומר כי "למרות הירידות היום המדדים חיוביים מאוד מתחילת החודש כך שבינתיים המצב סביר".

בהסתכלות לשנה הבאה מני ממשיך להיות אופטימי ומעריך שהעליות בשווקים יימשכו, אך בקצב איטי יותר: "השנה הנוכחית לא מייצגת. ההסתברות שהשוק ימשיך לרוץ כך בארץ ובעולם באותו קו מגמה נמוכה. ובכל זאת אנחנו אופטימיים יחסית עם הפסקת המלחמה והתחלת הורדות הריבית במחצית השניה של השנה ואולי אפילו לקראתה. חלק מהאופטימיות כבר מגולמת בשווקים אבל עדיין השוק הישראלי עשוי לתת ביצועי יתר על פני השוק האמריקאי בחצי השנה הקרובה. כמובן, תלוי מאוד איך דברים יתפתחו במישור הגיאו-פוליטי וגם בנושא המשפטי, ששוב קצת חוזר לפרק. לכן השוק יכול להתנדנד לפה ולשם. וכמובן, אסור להיות באופוריה שהשווקים יכולים רק לעלות. תמיד יכול להגיע תיקון, וזה גם בריא".

ומה באשר ל-2025? גולדרינג מציין ש"אם מסתכלים רק על השנתיים האחרונות מקבלים פחד גבהים. אבל צריך לזכור גם את הירידות של שנת 2022 ולכן כשמסתכלים בחתך של שלוש שנים מקבלים זווית אחרת. רווחי החברות עולים, הריבית מתחילה לרדת ולכן לא הייתי סותם את הגולל על שנת 2025 אבל ברור לכולם שיהיה קשה מאוד לחזור על הביצועים של שנת 2024, כי הגרביטציה (כוח המשיכה. נ"א) תעבוד".