בית ההשקעות אלטשולר שחם כבר קיווה שהמשבר הגדול מאחוריו, אחרי שברוב החודשים השנה הוא בלט לטובה בתשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. אבל זה לא קרה השנה. נכון לחודש נובמבר, אלטשולר שחם במקום השלישי בטבלת התשואות (במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות), ובכל זאת, יציאת הכספים למתחרים לא נעצרת וגם את 2024 הוא צפוי לסיים בתור הגוף שאיבד הכי הרבה כספים בעקבות נטישת לקוחות.
● מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך
● השותף החדש בחברת הקנאביס של אהוד ברק: צחי חג'ג'
בחצי השנה האחרונה המצב אמנם משתפר ויציאת הכספים נמצאת בהאטה, אך עדיין בכל חודש מאבד בית ההשקעות הגדול בישראל מאות מיליוני שקלים למתחרים. כך, בחודש נובמבר המתחרים הצליחו לגייס ממנו כספים (נטו) בהיקף של 350 מיליון שקל. מבחינת בית ההשקעות זה שיפור משמעותי לעומת אובדן של יותר מ־2 מיליארד שקל בכל חודש בחודשים הראשונים של השנה, אך זה עדיין דימום הכספים הכי גבוה בענף.
13 מיליארד שקל נטשו את אלטשולר השנה
למעשה, בכל אחד מ־11 החודשים מתחילת השנה בית ההשקעות המשיך לאבד כספים ומתחילת השנה הוא איבד יותר מ־13 מיליארד שקל. מתחילת המשבר ב־2021, בעקבות ההימור הכושל על השוק הסיני הוא איבד למתחרים סכום עצום של 98 מיליארד שקל. לשם השוואה, מדובר בסכום שכמעט זהה לזה שמנהל כיום גוף הגמל השני בגודלו, מיטב.
כך, אלטשולר שחם חזר השנה לנתח שוק של כ־15.6% מכלל הכספים המנוהלים, עדיין הגוף הגדול ביותר, אך בפער קטן מהאחרים ולא כזה שמחזיק לבד שליש מהשוק כולו.
במחצית הראשונה של השנה אלטשולר שחם הציג תשואות טובות יותר מהמתחרים בעקבות ההטייה העודפת שלו לחו"ל במניות והתשואה הגבוהה שהניבו הבורסות בוול סטריט והוא השיג את המקום הראשון בתשואות בקרנות ההשתלמות. בעקבות כך, מגמת יציאת הכספים ממנו נחלשה ואם בחודשים הראשונים של השנה הוא עוד איבד יותר מ־2 מיליארד שקל בכל חודש, כעת יציאת הכספים קטנה משמעותית ועומדת על מאות מיליוני שקלים בודדים בכל חודש. אך בחודשים האחרונים שוב בית ההשקעות נמצא בתחתית טבלת התשואות ומתחילת השנה ירד למקום השלישי. גם בהסתכלות מעט ארוכה יותר הוא עדיין אחרון בתשואות בטווח של 3 שנים.
אלטשולר שחם לא לבד, אך הוא הבולט
ככל שמתקרב סוף השנה נדמה כי הגופים המנצחים והמפסידים של השנה כבר "מתקבעים" במקומותיהם. כך, מתחילת השנה ועד נובמבר (כולל) יש שלושה גופים שאיבדו למתחרים מיליארדי שקלים כל אחד, כאשר שלושת הגופים הללו איבדו כסף בכל אחד מ־11 החודשים הראשונים של השנה ולא רשמו אף חודש של העברה חיובית מהמתחרים. אלטשולר שחם כאמור הוא זה שאיבד הכי הרבה כסף למתחרים.
במקום השני נמצאת חברת הביטוח כלל שסבלה מיציאת כספים של 6.1 מיליארד שקל וגם חברת הביטוח הפניקס עם מינוס של 3.3 מיליארד שקל מתחילת השנה. בשוק מסבירים כבר תקופה ארוכה שרוב תנועת הכספים בין המנהלים השונים היא בעקבות ההובלה או הפיגור בתשואות, וזה ניכר היטב גם בשנה האחרונה.
אבל אם במקרה של אלטשולר שחם התשואות השנה היו הגורם שבולם לאחרונה את יציאת הכספים, אצל החברה השנייה, כלל ביטוח, זה היה דווקא הגורם שליבה את יציאת הכספים. כלל נחשבת כמי שמאמינה יותר מהאחרים בשוק המקומי והחליטה דווקא להמר על ההתאוששות שלו. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ועד אמצע השנה הנוכחית הכיוון שלה פעל לרעתה, והתשואות היו החלשות בענף. חברת הביטוח איבדה כספים בקצב של 700 מיליון שקל בחודש. במקרה שלה, בחודשים האחרונים ניכר שיפור, בזכות הזינוק שביצע השוק המקומי, בעקבות השיפור הביטחוני לאחר מתקפת הביפרים וחיסול ראשי ארגוני הטרור, נסראללה (חיזבאללה) וסינוואר (חמאס), כפי שמשתקף בכך שהבורסה הישראלית מניבה תשואות מהטובות בעולם מתחילת השנה. השלישית שמאבדת כסף היא הפניקס עם יציאת כספים של 119 מיליון שקל.
מאלטשולר שחם לא נמסרה תגובה עד לסגירת הגיליון.
גופי הגמל הכי פופולריים של השנה
מנגד, בצד החיובי רוב גופי החיסכון נהנו מאותה זליגת כספים. כך, בתי ההשקעות ילין לפידות, אנליסט מיטב ואינפיניטי, וגם חברות הביטוח מנורה מבטחים ומגדל, נהנו כולם מ־11 חודשים רצופים של גיוסי כספים מהמתחרים.
המובילים גם בחודש נובמבר ילין לפידות עם תוספת חיובית של 861 מיליון שקל ואחר כך אנליסט עם 612 מיליון שקל ומיטב במקום השלישי עם 263 מיליון שקל. שלושת בתי ההשקעות הללו הם גם הגופים המובילים בהעברות הכספים מהמתחרים מתחילת השנה כאשר אנליסט (12.4 מיליארד שקל) וילין לפידות (11.8 מיליארד) גרפו את עיקר השלל ואחר כך מיטב עם 5.9 מיליארד שקל. מגדל עם כמעט 2 מיליארד שקל והאחרים הסתפקו בשלל נמוך יחסית של תוספת של פחות ממיליארד שקל מתחילת השנה.
מבחינת התשואות, התשואה הממוצעת שהשיגו מתחילת השנה ועד חודש נובמבר הגופים המנהלים את החסכונות וההשקעות של הישראלים עומדת על 12.3%. אנליסט מוביל את הטבלה בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי מתחילת השנה עם תשואה של 13.5%, במקום השני אינפיניטי עם 13.2% ואחר כך אלטשולר שחם עם 13.1%. במקום האחרון נמצאת כאמור הראל עם 10.5% ומעליה מנורה מבטחים עם 11.1%. ילין לפידות שהצטיין עד חודש ספטמבר סובל מחודשיים חלשים במיוחד הידרדר לאמצע הטבלה מתחילת השנה, אך בשוק מסבירים שכדי שזה יבוא לידי ביטוי גם ביציאת כספים החוסכים יירצו לראות עוד מספר חודשים שליליים כדי לוודא שמדובר במגמה חדשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.