סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בת"א ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 ירד ב-0.4% ות"א 90 השיל מערכו 0.6%. בלט לשלילה מדד הביטוח שירד ב-1.1%. מדד ת"א בנקים 5 ירד ב-0.5%.
מחזור המסחר הסתכם ב-1.09 מיליארד שקל.
בלטו לשלילה מניות פורמולה מערכות , קרסו נדלן , ישרס אחזקות , אאורה ואינרום .
מנגד, אל על , שוב אנרגיה , דוניץ , לפידות קפיטל וישראכרט ננעלו במגמה חיובית.
16:55
לקראת סיום יום המסחר הירידות בת"א מתחזקות מדד ת"א 90 יורד ב-1.1% ות"א 35 משיל מערכו 0.3%. בולט לשלילה מדד ת"א בנייה שמשיל מערכו כ-2% ות"א נדלן שיורד בכ-1.4%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים: שער הדולר-שקל עומד על 3.646 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.79 שקלים.
15:41
המרוץ לרכישת השליטה בישראכרט עולה שלב. לפני זמן קצר דווח כי קבוצת דלק מעלה את הלחץ על דירקטוריון ישראכרט , כדי לעודד אותו לקבל את הצעתה להשתלט על החברה. החברה בשליטת יצחק תשובה מעוניינת להשתלט על ישראכרט לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל, תוספת של 200 מיליון שקל להצעתה הקודמת (3.36 מיליארד שקל).
14:27
בשוק האג"ח המקומי, תשואות אגרות החוב הממשלתיות נסחרו ביציבות: תשואת האג"ח ל־10 שנים ב-4.5%, ואילו התשואה לאג"ח לשנתיים עומדת על 4.25%.
אתמול בשוק החוב בארה"ב, תשואות האג"ח המשיכו לעלות אתמול בעקבות דבריו הניציים בשבוע שעבר של יו"ר הפד ג'רום פאוול שצופה עתה לשתי הורדות ריבית בלבד ב-2025. תשואת איגרת החוב הממשלתית לעשר שנים עלתה למעל 4.62%, הרמה הגבוהה ביותר מאז מאי השנה ונסוגה מעט לקראת נעילת המסחר, תשואות האג"ח הממשלתית ל-30 שנה עולה ל-4.8%, הכי גבוהה מאז אפריל.
13:51
מסחר תנודתי בתל אביב. בשעה זו המדדים המרכזיים נסחרים בירידות שערים קלות. ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 יורד ב-0.4%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נדלן משיל מערכו 0.8% ות"א דואליות עולה ב-0.2%.
מניבים ריט מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר כי התקשרה עם תאגידים שונים בהסכמים למכירת שלושה נכסים של החברה בסך כולל של 203.5 מיליון שקל. מדובר במכירת שטחי המסחר במתחם "הבלוק" בבאר שבע, שטחי המסחר במתחם "הכוכב" בגליל ים ושטחי המסחר במתחם "הנרקיס" בראשון לציון.
12:42
לאחר שנסחרה בעליות בשעות הבוקר, המגמה עתה בבורסה המקומית היא מעורבת - ת"א 35 עולה ב-0.2% אך ת"א 90 יורד ב-0.3%.
חברת הנדל"ן עמרם עולה היום במסחר. אתמול פרסמה חברת מידרוג דירוג ראשוני לחברה. הדירוג הוא A3. במידרוג ציינים בין היתר כי עמרם אברהם מצויה בענף ייזום הנדל"ן למגורים, הנתון לתנודתיות גבוהה בגלל השפעות כלכליות, ריבית גבוהה ומצב ביטחוני. למרות זאת, הצמיחה הצפויה בהכנסות והירידה במינוף תומכות בדירוג יציב.
11:09
עליות קלות בת"א - מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% מדד ת"א 90 ללא שינוי, מדד הבנקים עולה ב-0.4%.
לפי הודעתה לבורסה - פוקס קיבלה מסגרת אשראי של כחצי מיליארד שקל מבנק HSBC השוויצרי. הבנק העמיד לפוקס את מסגרת האשראי לטובת מימון ההסכם מול קנאפפ (חברת לוגיסטיקה אוסטרית) המהווה במהותו חוזה לייצוא ואספקת ציוד אוטומציה ושירותים נלווים למרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה הר-טוב בישראל.
מסגרת האשראי היא של כ-120 מיליון אירו בריבית עד כ-4%, תוספת של 0.5%-1.5% בשנה על שער הריבית הבין-בנקאי האירופאי ( Euribor) שעומד על כ-2.5%. ריבית בנק ישראל היא אגב 4.5%, מה שמסביר אולי את הסיבה לכך שפוקס העדיפה HSBC על בנקים מקומיים.
ההלוואה תיפרע בתשלומים חצי שנתיים החל מ-2027 ומבוטחת ב-95% על הסוכנות הממשלתית האוסטרית לביטוח אשראי, ECA בשיעור של 95%.
10:23
מניית אירודרום מזנקת ב-9%. החברה שעוסקת באיסוף,ניתוח ועיבוד מידע באמצעות כטב"מים הודיעה הבוקר על קבלת הזמנות מחייבות חוזרות מלקוח לרכישת כלי טיס בלתי מאוישים וציוד נלווה בסך כולל של כ-6 מיליון שקל. האספקות נשוא ההזמנה יתבצעו במהלך החציון הראשון לשנת .2025.
מניית החברה ידעה תנודות משמעותיות במהלך מלחמת חרבות ברזל. מפרוץ המלחמה ועד היום זינק מחיר המניה מ-38 אגורות ל-90 אגורות וכעת נסחרת המניה ב-66.4 אגורות, בסך הכל זינוק של 70%.
אחד ממייסדי אירודרום, שמחזיק ב-23.36% מההון בחברה הוא המנכ"ל רועי דגני, שנבחר בשנת 2017 לרשימת 40 עד 40 של גלובס. דגני שירת בצה"ל במשך 6.5 שנים כמפעיל הרמס 450, וכשהשתחרר בגיל 25 עבר לעבוד באירונאוטיקס כמטיס ומדריך כטב"מים במקומות שונים בעולם. מאוחר יותר עבר למחלקת הניסויים של החברה. ב-2014 הוא הקים את אירודרום, שהחלה את דרכה בעזרת השגת חוזים בתחום החקלאות, ובדומה לחברות רבות מצאה את עצמה פורחת בעולם הדואלי.
10:00
המסחר בת"א נפתח הבוקר בעליות קלות - מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% מדד ת"א 90 ב-0.1%, מדד הבנקים עולה ב-0.2%.
חברת ברן הודיעה הבוקר שחברת קל בנין בבעלותה (50%), תמונה כקבלן ראשי של חברת נדל"ן לצורך ביצוע פרויקט מסחרי באשקלון, בשטח כולל של כ- 16,000 מ"ר. על פי ההסכם, חברת הבת תהא זכאית לתמורה בגובה של 76 מיליון שקל על פי אבני דרך הקבועות בהסכם. תקופת הביצוע צפויה להיות 26 חודשים.
09:05
בשוק המט"ח המקומי - השקל שנחלש אתמול מול המטבעות הזרים מתחזק הבוקר בכ-0.4% ונסחר ב-3.647 שקלים לדולר וב-3.79 שקלים לאירו.
בהראל פיננסים מאמינים בשקל. "העודף בחשבון השוטף נותר יציב, ההשקעות הזרות הישירות המשיכו לזרום", כתב עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל ביטוח ופיננסים. "העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים נותר גבוה על כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון השלישי השנה, מעט גבוה מהרמה הממוצעת בשנתיים האחרונות (לא כולל הרבעון הרביעי של 2023 שהיה בעודף חריג). הנתונים ממשיכים להוות את העוגן שתומך בחוזקו של השקל בטווח הבינוני והארוך".
08:00
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה
1. שוק המניות
המסחר בת"א צפוי להיפתח הבוקר במגמה חיוביות בעיקר בזכות האופטימיות ששררה אתמול בוול סטריט.
אתמול היו עליות שערים. מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35 עלה ב-0.6% וננעל בשיא של מעל 2,400 נקודות וזאת בפעם ה-26 השנה. ת"א 90 עלה ב-0.1%.
מדד הקלינטק בלט אתמול בעלייה של 1.4% והשלים זינוק מרשים של 4.5% מתחילת השבוע, הכי הרבה מבין המדדים הענפיים (שני לו מדד תשתיות אנרגיה). מתחילת השנה עלה המדד ב-18%. שלוש החברות הגדולות במדד הן אנלייט אנרגיה שנסחרת בשווי שוק של 7.5 מיליארד שקל, ורידיס (3.3 מיליארד שקל) ונופר אנרגיה (3 מיליארד שקל). שווי השוק של כלל החברות הנכללות במדד עומד על כ-45 מיליארד שקל.
אנלייט אנרגיה זינקה אתמול זה היום השני ברצף לאחר ששלשום הודיעה על קבלת מימון של 550 מיליון דולר מבנקים אירופיים לפרויקט ענק באריזונה. הפרויקט הינו השני בגודלו בהיסטוריה של החברה.
חברת קלינטק נוספת, פריים אנרג'י העוסקת בהקמה והפעלה של מערכות לייצור חשמל מאנרגיה סולארית עלתה ב-3.5% לאחר שדיווחה על הסכם לאספקת פאנלים סולריים לחברה סינית בהיקף של כ-100 מיליון שקל.
מניית טאואר סמיקונדקטור השלימה אתמול זינוק של כ-70% מתחילת השנה ושל 130% מאז השפל אליו הגיעה לפני כ-14 חודשים בעקבות ביטול העסקה עם אינטל. עתה היא קרובה כמה סנטים ספורים לשיא כל הזמנים שנקבע בשבוע שעבר. מנוע הצמיחה העיקרי של טאואר הוא שבבי RF לתשתיות הענן ובאופנהיימר העריכו לאחר פרסום הדוחות הכספיים שעלו על הצפי, שזה יניב ב-2024 הכנסות מעל 100 מיליון דולר, פי שלושה מהשנה הקודמת ו"ימשיך במסלול צמיחה תלת-ספרתית גם ב-2025". מחיר היעד לפי אופנהיימר הוא 60 דולר למניה, כ-20% יותר משער המניה היום.
קבוצת דלק עלתה בכ־3% לאחר שדיווחה כי איתקה אנרגיה, חברה ציבורית בשליטתה הנסחרת בבורסת לונדון, בישרה שנתגלו סימני נפט משמעותיים בנכס הנפט שלה Jocelyn South.
מניית שופרסל רשמה ירידה בעקבות הודעת הרשות להגנת הצרכן על כוונתה להטיל על שופרסל קנס בסך 2.1 מיליון שקל. הקנס מוטל על החברה בגין אי־הצגת מחיר, הצגת מחיר ללא מע"מ, הבדל מחיר מדף־קופה, הפרת חובת גילוי לגבי מוצרים בפיקוח והטעיה בהצגת מחיר.
מניית פורסייט , המפתחת מערכות ראייה ממוחשבת לכלי רכב, זינקה במעל 65%. בוול סטריט זינקה אתמול המניה ב-40% והשלימה זינוק של כ-280% מתחילת השבוע. החברה הודיעה על שיתוף פעולה של החברה הבת שלה, Eye-Net Mobile, עם SoftBank ועם יצרנית רכב יפנית מובילה ששמה לא דווח.
● וול סטריט יצאה לחופשת חג. הדבר המעניין עשוי להגיע מיד אחרי
באסיה מתנהל היום מסחר ביפן ובסין בלבד - מדדי ניקיי ושנגחאי יורדים ב-0.2%. כמה ימים לפני סוף השנה, הבורסות באסיה, למעט זו של דרום קוריאה יכולות כבר לסכם שנה טובה - בורסת טאיוון מובילה עם עלייה של 28% מתחילת השנה, הנג סנג בהונג קונג עלה ב-17%, ניקיי ב-16% ושנגחאי ב-15%, מדד קוספי השיל 8% מתחילת השנה.
בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד לא יתקיים מסחר.
ההיסטוריה מלמדת שמיד לאחר חג המולד, עליות שערים עשויות לסחוף את השווקים בארה"ב. התופעה זכתה לכינוי: "הראלי של סנטה". דומה שהשנה, "סנטה הקדים": אתמול, ערב חג המולד וול סטריט נצבעה בירוק ומדד דאו ג'ונס עלה ב-0.9%, מדד S&P 500 עלה ב-1.1% והשלים זינוק של כ-27% מתחילת השנה והשנייה ברצף שבה רשם זינוק של יותר מ-20%. מדד נאסד"ק עלה ב-1.3% בהובלת מניות הטכנולוגיה הגדולות ועד כה השבוע מזנק ב-2.3% ו-4.3% מתחילת החודש.
טסלה , אמזון ומטא הובילו את העליות. אפל , החברה הגדולה ביותר בעולם בשווי שוק (3.89 טריליון דולר) עלתה בכ-1% ונסחרה בשיא כל הזמנים, 257 דולר למניה. היא משלימה עלייה של כ-35% מתחילת השנה, שיעור בו טסלה עלתה רק החודש.
מניות הבנקים הגדולים עלו ביותר מ-1% בעקבות דיווחים על כך שקבוצת בנקים תובעת את הפד בטענה שמבחני הלחץ השנתיים "יוצרים דרישות והגבלות משתנות ולא מוסברות על הון הבנקים", בין העולות, מניות ססיטיגרופ , ג'יי.פי מורגן וגולדמן סאקס .
אינוויז טכנולוג'יס זינקה אתמול בכ-15% נוספים לאחר הקפיצה שלשום ב-30% בעקבות ההודעה שהיא מצפה לקבל תשלומים חד פעמיים שיגיעו לכ-80 מיליון דולר בשנתיים הקרובות.
לפני פתיחת המסחר אתמול ודווקא באחד מימי הטיסות העמוסים בשנה, תקלה טכנית חמורה השביתה את טיסות חברת התעופה אמריקן איירליינס גרופ בארצות הברית. המניה הגיבה בירידה של כ-4% בטרום מסחר אך מחקה את הירידות כשהטיסות חזרו לשגרה.
2. שוקי האג"ח
בשוק האג"ח המקומי, תשואת אגרות החוב הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת: תשואת האג"ח ל־10 שנים עלתה ל־4.5%, ואילו התשואה לאג"ח לשנתיים ירדה ועומדת על 4.3%.
עוד בשוק החוב - חברת מידרוג פרסמה דירוג ראשוני לחברת הבניה למגורים, עמרם אברהם . הדירוג הוא A3. במידרוג ציינים בין היתר כי עמרם אברהם מצויה בענף ייזום הנדל"ן למגורים, הנתון לתנודתיות גבוהה בגלל השפעות כלכליות, ריבית גבוהה ומצב ביטחוני. למרות זאת, הצמיחה הצפויה בהכנסות והירידה במינוף תומכות בדירוג יציב.
בשוק החוב בארה"ב, תשואות האג"ח המשיכו לעלות בעקבות דבריו הניציים בשבוע שעבר של יו"ר הפד ג'רום פאוול שצופה עתה לשתי הורדות ריבית בלבד ב-2025. תשואת איגרת החוב הממשלתית לעשר שנים עלתה למעל 4.62%, הרמה הגבוהה ביותר מאז מאי השנה ונסוגה מעט לקראת נעילת המסחר, תשואות האג"ח הממשלתית ל-30 שנה עולה ל-4.8%, הכי גבוהה מאז אפריל.
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מציין כי בשוק איגרות החוב בארה"ב המגמה היא עדיין של עלייה בתשואות (ירידה במחירי האג"חים עצמם). "נתון מעניין נוסף הוא שהתשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב כעת גבוהה מזו של אג"ח ממשלת ישראל - שינוי משמעותי לעומת המצב לפני כשלושה חודשים".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל שנחלש אתמול מול המטבעות הזרים מתחזק הבוקר בכ-0.4% ונסחר ב-3.647 שקלים לדולר וב-3.79 שקלים לאירו.
בהראל פיננסים מאמינים בשקל. "העודף בחשבון השוטף נותר יציב, ההשקעות הזרות הישירות המשיכו לזרום", כתב עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל ביטוח ופיננסים. "העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים נותר גבוה על כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון השלישי השנה, מעט גבוה מהרמה הממוצעת בשנתיים האחרונות (לא כולל הרבעון הרביעי של 2023 שהיה בעודף חריג)".
"הנתונים ממשיכים להוות את העוגן שתומך בחוזקו של השקל בטווח הבינוני והארוך. בנוסף, למרות המלחמה זרם ההשקעות הישירות בישראל נותר חיובי ועמד על כ-6 מיליארד דולר ברבעון השלישי (כ-14 מיליארד ב-3 הרבעונים הראשונים), וגם סך ההשקעות הזרות בתיקי ניירות ערך סחירים הפך לחיובי ועמד על כ-3 מיליארד דולר, נתון חיובי ראשון מאז הרבעון השני של 2022".
בשוק הסחורות, הנפט הגולמי התחזק ל־69 דולר לחבית, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלתה ל־72 דולר לחבית. מחיר הזהב עמד על 2,630 דולר לאונקייה.
4. מאקרו
קליין מהראל מציין כי שוק העבודה בישראל עדיין הדוק, בעיקר בשל מחסור בעובדים. עם זאת, לדבריו, המגמה תתמתן במהלך השנה הבאה: "שיעור האבטלה בישראל עלה קלות ל־2.7% בנובמבר בעיקר בשל עלייה בשיעור ההשתתפות. הביקוש לעובדים נותר גבוה ונרשמה עלייה במספר המשרות הפנויות בנובמבר ל־139 אלף וזאת לאחר ירידה רצופה מחודש יוני". בהראל מעריכים שבמהלך השנה הבאה הביקוש לעובדים יתמתן לצד המשך עלייה בהיצע העובדים. זאת, בעקבות "צמצום במספר משרתי המילואים והסיוע למפונים, דבר שימתן את קצב עליית השכר בסקטור הפרטי".
לגבי ארה"ב כתב קליין ש"הנתונים האחרונים ממשיכים להדגיש את 'עקשנות' האינפלציה ותומכים בהשארת הריבית ללא שינוי בטווח הקרוב".
"ביפן ובבריטניה החליטו להמתין, אך המהלך הבא שלהם יהיה בכיוונים מנוגדים. הבנק המרכזי בבריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.75% לאור האינפלציה הגבוהה, המשך עליית השכר וההערכות שהתקציב החדש יעלה את לחצי המחירים. אנו סבורים שנראה את הריבית בבריטניה יורדת בהחלטה הבאה (אלא אם נראה שינוי משמעותי במחירי האנרגיה) ובקצב מהיר יותר מהציפיות הנוכחיות בשווקים לשנת 2025".
"גם ביפן הריבית נותרה ללא שינוי , לאור אי-הוודאות לגבי האינפלציה והפעילות הכלכלית, דבר שתרם להמשך היחלשות המטבע המקומי. נגיד הבנק נמנע מלהתחייב מתי תתרחש העלאת הריבית הבאה, אך אנו סבורים שנראה את אותה עולה במהלך הרבעון הראשון".
5. תחזית
השנה הקרובה בוול סטריט מבטיחה להיות מעניינת למשקיעים - ממשל ידידותי לעסקים, ריביות נמוכות והפחתות אפשריות במסי החברות עשויים לתמוך בצמיחת הרווחים. עם זאת, הערכות שווי גבוהות גורמות לחשש בקרב משקיעים רבים. הנה מה אומרים אנליסטים בוול סטריט על הדינמיקות המתחרות בשוק והשפעתן על שוק המניות ב-2025.
● לא מה שציפיתם: יותר צמיחה, אינפלציה וריבית גבוהה, פחות תשואה במניות
מדד S&P 500 צפוי לספק תשואות מתונות בשנת 2025, תוך תנודתיות לאורך הדרך. מרתה נורטון, אסטרטגית ההשקעות הראשית של חברת ההשקעות Empower, מצפה שלמרות זאת, המניות הגדולות במדד ייהנו משיפור בתנאים המאקרו-כלכליים ומהאימוץ הגובר של בינה מלאכותית.
נורטון מצביעה על הערכות השווי הגבוהות כעת כ"גורם מרסן בשוק". הערכות שווי בהקשר זה מתייחסות למחירי מניות ביחס לרווחים (מכפיל) ולנתוני יסוד עסקיים אחרים. כאשר הערכות השווי גבוהות, המשקיעים משלמים יותר על הרווחים, בדרך כלל מתוך ציפייה לצמיחה חזקה. אם הצמיחה מאכזבת, עשויה להיווצר תנודתיות.
מניות קטנות ובינוניות עשויות להכות את מדד S&P 500 בשנת 2025: הכוח המניע יהיה היתרונות הגדולים מהם יהנו החברות הקטנות יותר בשל ריביות נמוכות והפחתות אפשריות במס החברות. לדברי דייוויד רוזנשטוק, מנהל ב-Wharton Wealth Planning, חברות קטנות ובינוניות נוטות להסתמך על חוב בריבית משתנה, בעוד שחברות גדולות מעדיפות אשראי בריבית קבועה. לחוב בריבית משתנה יש יתרון מיידי מהפחתות ריבית, שכן חובותיהם מתומחרים מחדש במהירות. חוב בריבית קבועה אינו משתנה עד למיחזורו. רוזנשטוק מסביר: "הפחתת מס החברות עשויה לספק הקלה רבה יותר לסוגי נכסים אלה מאשר למניות גדולות, שמקורות ההכנסה שלהן גאוגרפיים ומגוונים יותר".
מניות צמיחה עשויות להציג ביצועים חלשים בשנת 2025. קריט תומאס, אסטרטג שווקים גלובלי ב-Touchstone Investments, מציין כי הערכות שווי גבוהות וצמיחה איטית יותר ברווחים הם גורמים שראוי לעקוב אחריהם. "המניות הללו עשויות להזדקק להפסקה כדי לאפשר לרווחים להדביק את הערכות השווי", אמר תומאס. בנוסף, משקיעי מדדים במניות צמיחה צריכים להיזהר מסיכוני ריכוזיות. תומאס מציין: "חמש המניות המובילות במדד Russell 1000 Growth Index מהוות 45% משווי השוק. כאשר רק מספר קטן של מניות מניע את ביצועי הקבוצה, עלולה להיווצר תנודתיות".
מניות ערך צפויות להציג ביצועים חזקים בשנת 2025: מניות ערך מתאפיינות בצמיחה איטית ויציבה וביחסים נמוכים של הערכות שווי. רבות מהן משלמות דיבידנדים ומייצרות תזרים מזומנים חזק ועולה. מניות הערך הציגו ביצועים חלשים יחסית לעומת מניות הצמיחה במהלך העשור האחרון, למעט בשנת 2022. ג'יימס לבנטל, שותף ואסטרטג מניות ראשי ב-Cerity Partners, מצפה שמניות ערך יבלטו שוב ב-2025. "קצב הצמיחה ברווחים שלהן צפוי להאיץ בעוד שמחירי המניות שלהן נותרו מדוכאים במשך רוב העשור האחרון", אמר לבנטל.