על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל
● למתווכות יש אינטרס רב בעסקת חטופים, ולמדינה אחת במיוחד
1בארה"ב כבר מציגים את תוכנית "היום שאחרי" לעזה
הממשל הדמוקרטי היוצא בארה"ב, שיוחלף על ידי ממשל טראמפ ביום שני הקרוב, קידם בחודשים האחרונים תוכנית "יום שאחרי" לרצועת עזה, ומקווה כי היא תאומץ כעת על ידי ההנהגה החדשה.
במסגרת התוכנית, עליה מדווח הפרשן המקורב לממשל הדמוקרטי דייוויד איגנשיוס בוושינגטון פוסט הבוקר (ה'), הרשות הפלסטינית "תזמין רשמית" שותפים בינלאומיים לסייע לה לשקם ולנהל את הרצועה. ארה"ב תהיה זו שתוביל את המאמצים לאמן ולצייד כוחות נאמנים לרשות הפלסטינית בעזה, שלאט-לאט ייקחו את השליטה בשטח. העברת השליטה תעוגן בהחלטת או"ם ותיעשה בפיקוחו של הארגון הבינלאומי. הפרטים, דיווח איגנשיוס, נאמרו במסגרת נאום פרישה של שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן.
חלק מהטור מוקדש ל"סגירת חשבון" של הממשל עם נתניהו. לפי הפרשן, בלינקן מאשים את נתניהו ישירות ב"הצבת המניעים האישיים שלו לפני האינטרסים של עמו" והממשל כולו מאשים את נתניהו בטרפוד התוכנית של וושינגטון ליום שאחרי "במשך חודשים ארוכים". "אני רק מקווה שבכירים בממשל טראמפ הקשיבו לאזהרה של בלינקן", כתב איגנשיוס, לפיה "על הישראלים לזנוח את המיתוס לפיו הם יכולים לבצע סיפוח דה-פקטו, ללא השפעה על מצב הדמוקרטיה בישראל, מעמדה הבינלאומי וביטחונה".
מאת דיוויד איגנשיוס. מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.
2הפגנות שמחה באירופה, והעיתונים מדברים על "הזדמנות היסטורית"
ההכרזה על ההסכם לשחרור החטופים והפסקת אש ברצועת עזה זינקה אמש לראש הכותרות באירופה, והבוקר כיכבה על שערי עיתונים ברחבי היבשת. "שמחה על הפסקת האש בשני הצדדים", כתב הטיימס הלונדוני; "תקווה לשים קץ לפרק השחור", כתב הגרדיאן, שאמר כי מדובר ב"הזדמנות היסטורית" למזרח התיכון, בעוד הטלגרף הזכיר את ה"תקווה של משפחות החטופים". עיתונים מאיטליה ועד לברזיל דיווחו בכותרות הראשיות שלהם על "הסכם להפסקת אש" או על "שחרור חטופים", תלוי בנטייה הפוליטית שלהם, אך רובם בחרו לשים בתמונת השער את החגיגות בעזה.
בגרמניה דיווח הבילד על "חגיגת שמחה" של מפגינים פרו-פלסטינים ברובע נויקלן, במהלכה נרשמו כמה מעצרים אחרי שהנוכחים שרו את הסיסמה האסורה "מהנהר עד לים". גם בעיר השוודית גוטנברג נרשמו הפגנות תמיכה בהסכם, כולל ירי זיקוקים.
מתוך סקירת עיתונות של Sky. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הבילד. לקריאת הכתבה המלאה.
3"שת"פ נדיר": ביידן וטראמפ התגברו על שנאה הדדית כדי לקדם את העסקה
הנשיא היוצא ג'ו ביידן והנשיא הנכנס דונלד טראמפ "התגברו על השנאה ההדדית" כדי לקדם הפסקת אש ועסקה לשחרור החטופים; כך מדווח הבוקר הניו יורק טיימס, בכתבה המתחקה אחרי שיתוף הפעולה הנדיר בין צוותי המנהיגים שהוביל לפריצת הדרך במשא ומתן בין ישראל לחמאס.
"שניהם הנחו את עוזריהם לעבוד ישירות מול הישראלים והפלסטינים", כדי שהעסקה תצא לפועל יום לפני שטראמפ נכנס לבית הלבן, נכתב. הדבר נבע מאינטרסים משותפים ומהווה "שיתוף פעולה נדיר באופן היסטורי" בחילופי ממשל, שלרוב מלווים בדם רע והצהרות עוקצניות, נכתב. למרות זאת, כשהגיע השלב לקחת את האחריות על ההישג, שבו שני המנהיגים להתנצח ביניהם. כשביידן נשאל למי מגיע הקרדיט על העסקה, לו או לטראמפ, ענה "האם זו בדיחה?". טראמפ הקפיד להודיע על העסקה לפני ביידן, ולפני שהתקבל אישור רשמי. בדיווח מוסכם, עם זאת, כי בחירתו של טראמפ לתפקיד היוותה את הגורם ששינה את התמונה, "משום שהעסקה שהתקבלה היא בעיקרון אותה עסקה שביידן הציע במאי".
מאת פיטר בייקר. מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
4באסיה מקווים שההסכם יחיה-מחדש את חזון "מסדרון הסחר מהודו לאירופה"
החדשות על הסכם הפסקת האש, ודברים שנשא נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנאום הפרישה שלו אמש, עוררו מחדש את התקווה במדינות אסיה לגבי היתכנותו של פרויקט מסדרון IMEC - קו סחר שיימשך מהודו דרך סעודיה וישראל ועד יוון, ויחבר בין אסיה לאירופה; כך דיווח הבוקר האינדיה טיימס מהודו.
ביידן הכריז על המסדרון, המתחרה עם חלק מיוזמת החגורה והדרך הסינית, לפני כשנה וחצי, אך המלחמה באזור הקפיאה את היוזמה, התלויה בין היתר בפיוס סעודי-ישראלי. אתמול בנאום הפרישה שלו אמר ביידן כי "החזון הזה יכול עכשיו להפוך למציאות". שמונה מדינות חתמו עד כה על השתתפות במיזם, ציין העיתון, "הודו, ארה"ב, סעודיה, איחוד האמירויות, האיחוד האירופי, גרמניה, צרפת ואיטליה"
מתוך האינדיה טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.