הבנק המרכזי של סין הציע אתמול (ב') לשים קץ לשימוש בדולר האמריקני כמטבע שבו מושקעות יתרות המט"ח הלאומיות בעולם, וזאת כחלק ממערכת מוניטרית עולמית חדשה, שתהיה בפיקוח קרן המטבע הבינלאומית.
נגיד הבנק, ז'ו שיאוצ'ואן, כתב באתר הבנק כי יש לשאוף לכינון מטבע יתרות חוץ "שלא יהיה קשור למדינה מסוימת, ושיוכל לשמור על יציבות בטווח הארוך. כך ניתן יהיה להיפטר מהחסרונות המהותיים הכרוכים בשימוש במטבעות לאומיים מבוססי-אשראי".
אנליסטים מעריכים שההצעה משקפת את החששות בבייג'ין שהצעדים הננקטים להצלת הכלכלה בארה"ב ישפיעו לרעה על סין. "זהו סימן ברור שסין, שמחזיקה בכמות הגדולה ביותר של נכסים פיננסיים נקובי דולר, חוששת מהסיכון האינפלציוני שייווצר אם הפדרל ריזרב ידפיס כסף", אמר קו הונגבין, כלכלן ראשי לענייני סין ב-HSBC.
נקודות חולשה מהותיות
למרות שז'ו לא הזכיר את הדולר האמריקני, כלל המאמר ביקורת חריפה על המערכת המוניטרית הנוכחית, שבה משחק הדולר תפקיד דומיננטי ביותר. "פרוץ המשבר הנוכחי והשלכותיו על העולם כולו משקפים את נקודות החולשה המהותיות והסיכונים המערכתיים במערכת המוניטרית הבינלאומית הקיימת".
לסין אין ברירה אלא להחזיק את מרבית יתרות מטבע החוץ שלה, המסתכמות ב-2,000 מיליארד דולר בדולר אמריקני, ובעתיד הקרוב אין מצב זה צפוי להשתנות.
כדי להחליף את המערכת הקיימת, מציע ז'ו להרחיב את השימוש בזכויות משיכה מיוחדות (SDR), של קרן המטבע הבינלאומית שנועדו לתמוך בשער החליפין הקבוע שעליו הוחלט בהסכם ברטון-וודס. ה-SDR איבדו את הרלוונטיות שלהן, לאחר קריסתו של שער החליפין הקבוע בשנות השבעים. כיום מבוסס שווי ה-SDR על סל שכולל ארבע מטבעות: הדולר האמריקני, הין, האירו והליש"ט. ה-SDR משמשות בעיקר כיחידת חישוב עבור קרן המטבע ועבור כמה ארגונים בינלאומיים אחרים.
דרוש חזון
סין מציעה להרחיב את סל המטבעות שעליו מבוססות ה-SDR ולהכליל בו את המטבעות של כל הכלכלות הגדולות, כדי לכונן מערכת סליקה שבה ניתן להמיר SDR במטבעות אחרים, באופן שבו ניתן יהיה להשתמש ב-SCR במסחר הבינלאומי ובעסקאות פיננסיות.
ז'ו הדגיש שיישום ההצעה ידרוש "חזון ואומץ פוליטי יוצאים מהכלל", וציין כי שאב השראה מג'ון מיינרד קיינס, שיצא בהצעה דומה בשנות הארבעים של המאה העשרים. לאחרונה הציע הכלכלן ג'וזף שטיגליץ להרחיב את השימוש ב-SDR כדי להניח את היסודות לכינונו של מטבע עולמי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.