כשר אבל מסריח
הצרכן הישראלי למד בשנים האחרונות לבחון היטב את המוצרים שהוא רוכש בסופר. החברה המייצרת, המחיר והערך התזונתי. אולם בדיקה של "תוכנית חיסכון" בחדשות 2 מגלה כי דווקא במוצרים זהים עם הבדל בכשרות יש פערים משמעותיים בערכים התזונתיים.
"ההבדלים לא קטנים בכלל", אומרת ד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ולדיאטה, ומציגה את ההבדלים ברכיבים הטבעיים ביוגורט של חברת תנובה. "אני בכלל לא אמורה לבדוק אם יש הבדל בין כשרות רגילה לבין כשרות של בד"ץ, אבל ההבדל הזה הוא מהותי".
ולא רק במוצרי החלב קיים ההבדל בערכי התזונה. בבדיקה שנערכה בסופר התגלו פערים תזונתיים נוספים באותם המוצרים בין הכשרות הרגילה לכשרות בד"ץ, והקונים בכלל לא שמים לב אליהם.
כך למשל, בשוקולד אוורירי של עלית אנחנו יכולים לראות שבמוצר שמקבל הכשר רגיל יש קצת פחות קלוריות, קצת יותר חלבון וקצת פחות פחמימות, בהשוואה לאותו מוצר בדיוק בהכשר של בד"ץ. אולי לא בהבדלים משמעותיים - אבל עדיין לא אמור להיות הבדל כזה.
גם בפיצה משפחתית של זוגלובק נמצאו הבדלים בכמעט מחצית מהקטגוריות: בפיצה בהכשר רגיל יש פחות קלוריות, חלבונים, נתרן וסוכרים בהשוואה לפיצה בהכשר של בד"ץ.
ולא רק הבדלים באותם המוצרים - אסם למשל מייצרת שתי ורסיות שונות של אבקת מרק עוף - מרק העוף עם הכשרות הרגילה הוא ללא מונוסודיום גלוטומט ובעל רכיבים טבעיים בלבד, ואילו מרק העוף בכשרות מהדרין מכיל מונוסודיום גלוטומט ולא מיוצר כלל מרכיבים טבעיים.
האם לחרדים מגיע לאכול פחות בריא?
ממה הפער הזה נובע? גורמים ברשתות המזון טוענים כי לייצר מוצר בכשרות מהודרת יקר יותר ממוצרים רגילים, אז היצרנים מפצים על כך בחומרי גלם זולים יותר. אז האם לחרדים מגיע לאכול מוצרים פחות בריאותיים? ייתכן שכך חושבים בחברות המזון, או בטוחים שאף אחד לא ישים לב.
מוצרים בעלי כשרות מהדרין לא נמכרים רק ברשתות נישה, תוכלו למצוא אותם על המדפים ברשתות הגדולות כמו ויקטורי, יוחננוף, רמי לוי, "יש חסד" של שופרסל ו"זול בשפע" של מגה. כך שגם הציבור החילוני, שמן הסתם לא יורד לפרטי הכשרות בזמן הקנייה, יכול גם הוא לקנות את המוצר הפחות בריא.
הקונים שכן מקפידים על הכשרות נותרו המומים. "לא היה לי שמץ של מושג שיש הבדל, אני יודעת שזה חלב נוכרי מול חלב רגיל", אמרה זילפה. "אנחנו הרבה פעמים בודקים, אבל לא היה לי מושג שאם אני נותנת לילדה שלי משהו כזה, אז הוא שווה פחות מבחינה תזונתית, מבחינת הסידן שאני מקבלת".
תגובת זוגלובק: "במקרה של הפיצה, ההבדלים נובעים מדרישות ההשגחה של סוגי הכשרויות השונים - דבר המשליך על הערכים התזונתיים של המוצר הסופי".
תגובת אסם: "לאסם יש סדרת מרקים עם רכיבים טבעיים שכולם בכשרות בד"ץ. באבקת מרק העוף בלבד לא ניתן היה לפתח מוצר מרכיבים טבעיים בלבד בכשרות בד"ץ, ולכן המוצר בכשרות רגילה".
תגובת תנובה: "הפער בין הרכיבים במוצר יופלה לבן טבעי נובע משימוש ברכיבים המאושרים על-ידי בד"ץ. הפער בין מוצרי יופלה פרי בד"ץ וכשרות רגילה נובע משימוש ברכיבים המאושרים על-ידי בד"צ, ולכן המחיר גם זול יותר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.