שערי המט"ח הנשחקים פועלים לטובת הנוסעים לחו"ל

שערי הדולר והאירו הנמוכים פועלים לטובת 10 מיליון הנוסעים שיחלפו בנתב"ג בדרך לחופשה בקיץ הזה • לפי סמנכ"ל איסתא, הצניחה באירו והליש"ט מגיעה בתזמון שמתקרב לשיא של חופשת קיץ, ועשויה להוביל לגידול בביקוש למדינות מערב אירופה ובריטניה

מט"ח / צילום: Shutterstock
מט"ח / צילום: Shutterstock

שערי הדולר והאירו הנשחקים פועלים לטובת הישראלים שמתכננים לנפוש בחו"ל הקיץ, והם רבים: לפי התחזיות של רשות שדות התעופה כ-10 מיליון נוסעים יחלפו בנתב"ג בדרך לחופשה בקיץ הזה (תנועה הלוך ושוב).

נכון להיום עומד שער הדולר על 3.53 שקל, שער האירו על 3.97 שקל ושער הליש"ט על 4.42 שקל - כולם משקפים ירידה לעומת שערי המטבע של יולי 2018. גם מי שכבר שילם על החופשה ייהנה משערי המטבע הנמוכים בכל הנוגע למחיה ולהוצאות ביעדים הפופולריים ביותר בעונת הקיץ, איי יוון, צרפת, איטליה ספרד, ארה"ב ובריטניה.

לפי סמנכ"ל איסתא רונן קרסו הצניחה בשערי האירו והליש"ט בתזמון שמתקרב לשיא של חופשת הקיץ (עם סיום מרבית הקייטנות בשבוע הבא) עשויה להוביל לגידול בביקוש למדינות מערב אירופה ובריטניה. עוד הוא מציין כי ההוצאות בעת השהות (ארוחות, קניות, הופעות, תחבורה) מהוות בדרך כלל מחצית מהעלות הכוללת של החופשה מה שיתרום לחיסכון נוסף בעלויות החופשה.

קרסו מספק דוגמאות למחירים השנה לעומת קיץ 2018 המגלמים חיסכון לאור השחיקה במטבע: משפחה בת 5 נפשות שנוסעת לכפר נופש באיטליה, בהולנד וביער השחור בקיץ הקרוב, תשלם בשיא העונה סכום של 4250 אירו למשפחה: בתרגום שקלי מדובר ב-16,870 שקל לעומת 18,445 שקל בשנה שעברה. חבילת נופש לפאפוס למשפחה בת 5 נפשות לארבעה ימים עולה באוגוסט 3500 אירו, בתרגום לשקלים מדובר ב-13,900 שקל לעומת כ-15,200 שקל המחיר ששולם בשנה שעברה.

בתוך כך נציין כי הקיץ הזה מאתגר לסוכני הנסיעות. למרות העלייה בהיקף היוצאים לחו"ל גם השנה, ההיצע של המושבים במטוסים, בעיקר לאירופה, מוסיף להיות גדול ולכן מחירי טיסות ונופשונים ליעדים שונים במהלך חופשת הקיץ דומים יותר למחירים שמחוץ לעונה. זאת ועוד גם היצע גדול של חבילות נופש שהביקוש להן ירד לאור שינוי בהרגלי הצריכה - הפרדה בין רכיבי החבילה והזמנה נפרדת של טיסה ומקום לינה - מאתגר את סוכני וסיטונאי הנסיעות - חלקם מפרקים חבילות ומציעים כיום טיסות במחיר זול יחסית כדי למזער הפסדים על חבילות ששריינו מראש ולא נמכרות.

באתר הדקה ה-90 נמכרות לדוגמה טיסות של ישראייר לטיבילסי או ללרנקה ב-179 דולר, טיסת אל על לסופיה ב-209 דולר. חבילות נופש אפשר למצוא ב-400 דולר למשל ל-4 לילות בבוקרשט או בסיציליה. בחוליו, מי שספונטני יכול למצוא טיסה לוורשה ב-155 דולר (למחר, יום שישי) או טיסה ב-169 דולר לסלוניקי, לג'נובה או רודוס להמראה ביום שבת. המחירים הללו רחוקים ממחירים שמשקפים את הביקוש הגבוה במהלך הקיץ. שינוי נוסף בהרגלי הצריכה מתייחס לאדישות יחסית ליעד כאשר הנוסעים מחפשים קודם כל דיל משתלם כשבמקרים רבים לא ממש משנה להם לאם יסעו - בין אם מדובר בטיסה לסוצ'י או לאודסה - העיקר שיהיה זול.

הדפוס הזה מוביל גם להמתנה למציאת עסקה משתלמת ברגע האחרון. עסקאות רבות מהן מנסים הסיטונאים או חברות התעופה להיפתר ברגע האחרון מגיעות לחוליו. בחוליו מזהים כי מדי חודש חל גידול בכמות ההצעות שמועברות אל המרקט פלייס המיועד לספונטניים בעיקר, כך למשל ביוני האחרון נרשם גידול של 47% בכמות המושבים שהוצעו למכירה בחוליו לעומת יוני 2018. יתרה מכך בהשוואה ליוני 2018 מגון היעדים עלה מ-82 ל-91. יעדים שהוצעו השנה שלא הוצעו ביוני בשנה שעברה כוללים למשל את שטוטגרט, קייב, איינדהבון בהולנד, קלן, קזבלנקה, קרפטוס, סאמוס ועוד.

ומה בשורת המחיר? בהשוואה ליוני 2018 המחיר הממוצע לכרטיס טיסה ירד ל-171 דולר, ירידה של כ-9%. באשר לחודש יולי מוסרים בחוליו כי מסתמנת ירידה ממוצעת של 10% במחירי הכרטיסים לעומת יולי 2018 לצד גידול בהיצע הכרטיסים ליעדים שונים, רובם על טהרת הספונטניות.