כלל מדינות העולם פונות להשקעה גדולה יותר בתחום הביטחוני, כאשר כאלו שיש להן כבר מוצרים - שואפות לשדרג אותם. אין מדובר רק במדינות כמו ישראל, אלא גם על ארה"ב ורוסיה, כשזו כבר מיישמת את חלקם באוקראינה. בה בעת, איחוד האמירויות מתקרבת לסין בשל התעלמות הנשיא ג'ו ביידן ובריטניה מעדכנת על מצב מערכת היירוט באמצעות לייזר. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
● פרשנות | "זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל
● אחרי העיכובים ארה"ב תשלח חבילת נשק גדולה לישראל. מה יש בה?
● כותרות העיתונים | ענק ההשקעות שהסתבך בגלל השקעה בחברות שמספקות נשק לישראל
ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים
ארה"ב מעוניינת להגדיל את היכולות של כוחותיה המיוחדים בתחומי טילי הכתף, נשקי הצלפים וכטב"מים מתקדמים. כך סיפר לוטננט קולונל טוש לנקסטר בוועידה שהתקיימה בפיקוד הכוחות המיוחדים בנוגע לגרסה הקלה של מערכת ג'אבלין.
ג'אבלין היא מערכת בקוטר 127 מ"מ מתוצרת לוקהיד מרטין שמיוצרת מאז שנות ה־90. צבא אוקראינה משתמש בהיקפים גדולים בטיל, שהטווח שלו נע מ־65 מטרים ועד 4 ק"מ - תלוי בתנאים בשטח. לוקהיד מרטין ו־RTX משלבות זרועות בימים אלה כדי ליצור גרסה משודרגת, כך לפי דוח הפנטגון לשנת 2023.
פיקוד המבצעים המיוחדים החליט להגדיר את פיתוח טילי השיוט הזעירים כאחד מהתחומים שנמצאים בראש סדרי העדיפויות שלהם. אותם טילים צפויים להיות משוגרים ממטוסים שונים כמו AC-130J גוסטריידר, או MC-130J קומנדו II, כשאחת המטרות שעומדת מאחוריהן היא, ככל הנראה, חשש מעימות עתידי עם סין.
לפי תמונה שפורסמה באתר TWZ, נראה כי במסגרת הניסויים, משגרים את הטילים הללו מהחלק האחורי של המטוס. טיל שיוט קשה יותר ליירוט מטילים בליסטיים, משום שטיל שיוט הוא מתמרן. אולם, בשל התמרון הוא איטי יותר מטיל בליסטי, בדומה למטוס - ופותחו מערכות שיודעות לטפל באיום. סכנה מרכזית בטיל שיוט היא שהוא יכול לעשות מסלול מעגלי, לעקוף מערכות רדאר - ולתקוף מאחוריהן.
רוסיה מייבאת מטוסים רוסיים משומשים והופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר
מפעל התעופה של אירקוצק שאמון על ייצור מטוסי סוחוי 30 רוכש מחדש מטוסים מדגם זה מלקוחות זרים. לפי דיווח "מוסקבה טיימס", היקף ההעברות בין הצדדים בשנים 2023-2022 הסתכם ב־400 מיליון דולר. זה נובע, בין השאר, מההערכות כי מאז פרוץ מלחמת רוסיה־אוקראינה, יורטו 11 מטוסי סוחוי 30, כאשר אותו מפעל גם אמון על ייצור מטוסי האימון יאק 130.
סוגיה מעניינת מהחשיפה של מוסקבה טיימס היא שהמפעל מאירקוצק החל לייבא מחדש מטוסי סוחוי 30 בהיקפים גדולים כבר ב־2021. למעשה, אז התבצע שיא היבוא - 581 מיליון דולר, לאחר מכן 322.3 מיליון דולר ב־2022 ו־95.1 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2023. כלומר, קרוב למיליארד דולר בשלוש שנים בלבד. בין המוצרים שיובאו נמנים גם רכיבים ספציפיים כמו מכשירי מכ"מ.
בה בעת, צילומי שברי טילים רוסיים שהגיעו מאוקראינה מצביעים על כך שרוסיה הפכה את טיל השיוט אוויר־קרקע Kh-101 לכזה בעל ראש נפץ כפול. המשמעות היא שהטיל נושא עכשיו כ־800 ק"ג חומר נפץ, במקום כ־450 ק"ג. התוספת הזו התבצעה על חשבון דלק, מה שמקצר את הטווח, במטרה להוסיף עוד ראש קרב שכולל גם שברי פלדה - במטרה להגביר את הקטלניות.
לפי הערכות, התוצאות המרכזיות של הטיל המשודרג היא קטלניות רבה יותר נגד אדם וגם הגדלת רדיוס הפגיעה. הטיל החדש חריג משום שלרוב שימוש בשני ראשי קרב נועד כדי לבצע פיצוץ ראשון לריכוך היעד ואז פיצוץ שני כדי להגביר את הפגיעה העמוקה יותר. במקרה החדש, המטרה הרוסית היא ששני ראשי הקרב יתפוצצו יחדיו.
מכונת המלחמה הרוסית מונעת באמל"ח צפון קוריאני
סוכנות הביון של קוריאה הדרומית הודיעה השבוע כי היא חוקרת אפשרות שקוריאה הצפונית סיפקה לרוסיה פגזי 122 מ"מ שיוצרו בשנות ה־70, עבור המלחמה באוקראינה. "הסוכנות מנתחת את הדברים לעומק, וממשיכה לעקוב אחר שיתוף־הפעולה הצבאי בין צפון קוריאה לבין רוסיה", נמסר מסיאול.
שר ההגנה הדרום קוריאני, שין וון־סיק, כבר סיפר כי מאז הפסגה בין המנהיג העליון קים ג'ונג־און לבין הנשיא ולדימיר פוטין בחודש ספטמבר, פיונגיאנג שלחה כ־6,700 מכולות למוסקבה, שמסוגלים להכיל עד כ־3 מיליון פגזי ארטילריה בקוטר 152 מ"מ או כחצי מיליון פגזים בקוטר 122 מ"מ.
שירות המודיעין אמר כי הוא גם עוקב מקרוב אחר האפשרות של משלוח "לא חוקי" של חלקי טילים לצפון קוריאה על רקע החשש שהוא עשוי לרכוש חלקים כאלה כדי לפתח נשק חדש. זהו אינו תרחיש מופרך, שהרי ארה"ב מאשימה כבר מזה תקופה ארוכה את קים ג'ונג־און באספקות אמל"ח נרחבות לפוטין.
ישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר
בריטניה לא תספק בקרוב את מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר "דראגון פייר" לאוקראינה, בניגוד לדיווחים מקומיים. חבר מפלגת הלייבור, ג'ון מרטין מקדונל, ביקש בדיון תקציבי תשובות בנושא, ושר הכוחות החמושים ליאו דוקרטי השיב כי חבילת התקצוב כוללת 400 רכבים ממוגנים, 1,600 חימושים וטילי סטורם שאדו. בנוגע לדראגון פייר, הוא השיב כי זו עדיין בפיתוח לכל הפחות עד 2027, ועל כן לא רלבנטית לאספקה מיידית לקייב.
זהו אשרור נוסף לכך שמערכת "מגן אור" של רפאל, שצפויה להיות מבצעית במחצית השנייה של 2025, תקדים את מקבילתה הבריטית לפחות בשנה וחצי. המערכת הזו תועיל כלכלית מאוד משום שבמקום ליירט טילים קצרי טווח באמצעות כיפת ברזל, חלק מהיירוטים יתבצעו באמצעות קרן הלייזר של מגן אור, הנחשבת לזולה הרבה יותר. לשם השוואה, יירוט בודד על ידי כיפת ברזל מוערך בכ־30 אלף דולר, בעוד שיירוט באמצעות לייזר, כמו דראגון פייר הבריטית, עומד על כ־50 שקל בלבד.
עם זאת, ליירוט בעזרת לייזר יש גם חסרונות: ראשית, המערכת מיירטת בטור, כך שבמקרה של מטח רקטות, היא תוכל לפגוע רק ברקטה אחת בכל פעם. שנית, המערכת מושפעת ממזג אוויר מעונן, אובך וערפל, שמגבילים את פעילותה.
ספינות חדשניות בדרך לצי הבריטי
בריטניה תקבל בקרוב שש ספינות מלחמה בעלות יכולת שיגור חימושים משוטטים ואמצעי לייזר. כך חשף מזכיר ההגנה גרנט שאפס בראיון לטלגרף. משימתן העיקרית של אותן ספינות תהיה להעביר במהירות כוחות קומנדו מהים לחוף, אולם באותה מידה יוכלו, כמובן, לשמש גם למשימות נוספות.
הספינות החדשות צפויות לכלול את מערכת היירוט באמצעות לייזר "דראגון־פייר", שצפויה להפוך למבצעית ב־2027. לצורך ההשוואה, מערכת מגן אור של רפאל עשויה להיכנס לשירות כבר במחצית השנייה של 2025.
"אנחנו לא בונים ספינה שמסוגלת רק להסתער על החוף", הבהיר מזכיר ההגנה הבריטי. "אנחנו בונים ספינה שיכולה להיות שימושית לא פחות מהחוף... שמסוגלת לשלוח כוחות קומנדו מתחת לפני הים אל מיקומם הסופי".
איחוד האמירויות עשויה לרכוש מטוסי קרב מתקדמים מסין
איחוד האמירויות הייתה אמורה לקבל 50 מטוסי קרב מדגם F-35 מארה"ב בעקבות הסכמי אברהם, אבל ממשל ביידן נסוג מהמהלך, בין השאר, בשל הקשר של מוחמד בן זאיד עם סין ומעורבות חברת הוואווי בהקמת רשת 5G במדינה המפרצית. זה הוביל לכך, שהאמירותים רכשו 80 מטוסי ראפאל מדאסו הצרפתית בדצמבר 2021.
די ברור כי מוחמד בן זאיד מתכוון להעמיק אף יותר את שיתוף־הפעולה הצבאי עם סין. הוא כבר רכש מל"טים מדגמי ווינג לונג I, ווינג לונג II, ומטוסי אימונים מדגם הונגדו L-15 "פלקון", ואף שלח את חיל האוויר שלו לתרגיל "פלקון שילד" 2023 במחוז שינג'יאנג במערב סין.
הידוק שיתוף־הפעולה בין הצדדים בה לידי ביטוי לאחרונה כשרמטכ"ל צבא איחוד האמירויות, גנרל סלאח מוחמד בן מאג'רן אל־עאמרי, נועד במטה משרד ההגנה הסיני עם מפקד חיל האוויר של סין, גנרל צ'אנג דינגיו. לא מן הנמנע כי הפגישה נובעת מכך שבאבו דאבי מאסו בהמתנה לקידום עסקת F-35, ופנו להתעניינות במטוס הקרב מהדור החמישי של סין, צ'נגדו J-20, שהרי תמונתו הופיעה על הקיר בסמוך לאל־עאמרי ודינגיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.