מחירי הנפט במגמת ירידה כבר ארבעה שבועות רצופים. היום אמנם נרשמות עליות מחירים קלות, אך הן בטלות בשישים ביחס למה שקרה קודם לכן. מחירה של חבית נפט ברנט, הסוג הנחשב עבור קביעת המחיר בישראל, ירד משיאו האחרון בחודש אפריל, אחרי המתקפה האיראנית על ישראל, אז עמד על 90 דולר לחבית, לשער של 78 דולר בלבד. הרמה הנמוכה ביותר לחבית זה 4 חודשים.
● הגזירות כבר כאן: המס הסמוי שכולנו משלמים
● המטבע החזק בעולם בדרך לנקודת מפנה, ואיך זה ישפיע על השקל
למה המחירים יורדים בחדות?
ישנן מגוון סיבות לירידות. אחת מהן היא הבשורה שיצאה מכיוונן של מדינות קרטל OPEC+. אלו החליטו על המשך מדיניות קיצוצי ההפקה של הארגון עד לספטמבר 2024, כאשר לאחר מכן הקבוצה צפויה לבחון מחדש את ההחלטה, והציפייה היא שהן יגבירו את כמות ההפקה.
ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי אומר בשיחה עם גלובס כי הארגון גילה למעשה את הקלפים בידו: "השוק נתן משקל רב יותר להודעת הארגון הנוגעת לטווח הרחוק יותר, בפרט לכוונתה 'להרחיב את רמת הפקת הנפט הגולמי החל מה-1 בספטמבר 2024 עד ה-31 בספטמבר 2025'.
לכן, למרות התממשות הצפי לקיצוצים, ולנוכח "פתיחת הדלת" לאפשרות של הגדלת התפוקה ב-2025, המחירים ירדו מכ-83.5 דולר לחבית נפט מסוג ברנט לפני שבוע לכ-78 דולר לחבית". בפמן הוסיף כי השווקים הבינו שהארגון לא יוכל להמשיך עם מדיניות הקיצוצים בתפוקה לאורך זמן רב.
תוקף הסכם הפטרו-דולר פג ויכול להשפיע על מקום הדולר כמטבע מרכזי
אחד ההסכמים החשובים ביותר בשוק עומד לפוג בשבוע הבא. מדובר בהסכם הפטרו-דולר. ההסכם נערך בין סעודיה לבין ארה"ב בעקבות משבר הנפט העולמי של שנות ה-70.
תנאי ההסכם הכתיבו כי סעודיה תהיה מוכנה למכור ולייצא נפט רק בעבור דולרים. מהלך זה יחזק את המטבע האמריקאי, שלפני כן הפסיק הממשל האמריקני את הצמדתו לזהב. ארה"ב מצידה, הסכימה לספק לסעודיה הגנה צבאית ביטחונית וסיוע כלכלי.
פקיעת ההסכם אומרת כי כעת סעודיה יכולה למכור ולייצא נפט גם בעבור מטבע אחר. בעבר עלתה הסברה כי סעודיה תהיה מוכנה למכור לסין נפט בעבור היואן. סין הפכה להיות אחת מקונות הנפט הגדולות של סעודיה, זאת בזמן שארה"ב יצאה לעצמאות אנרגטית מאז אותו הסכם וקונה פחות ופחות מסעודיה. חלק מחברי ארגון ה-BRICS הכולל בתוכו גם את סעודיה וסין, פועלים כבר מספר שנים על מנת להוריד את הדולר מכסאו כמטבע הרזרבה המרכזי בעולם. עם זאת, פקיעת ההסכם לא תביא לנישול הדולר ממעמדו, אך השימוש בו יפחת אף יותר.
למה השווקים צופים שינוי במדיניות?
מה שמעניין את מדינות הארגון, אומר בפמן, הוא מקסום הפדיון המגיע מהפקות הנפט, קרי התקבול הכולל מהפקת הנפט, ולא משווי חבית בודדת. "כך, בעוד קיצוץ מספר החביות שהארגון מייצא בשלהי 2023 גרר עלייה מסוימת בשער החבית, כמות החביות שהוא מכר ירדה גם היא, ולכן התקבולים הכוללים לא הספיקו לארגון. אשר מתבסס בצורה משמעותית על תקבולים אלו כחלק חשוב מן המקורות למימון ההוצאה התקציבית הגדולה של מדינות אלו". בפמן נותן כדוגמה את ערב הסעודית, שלמרות עושרה, מצויה בגירעון של 2.5% מהתוצר.
חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO מוסיף כי "שוק הנפט הוא שוק שבו OPEC+ אינו מונופול מוחלט. סך כל ההפקה של הארגון עומדת על 45% מכלל היצוא היומי". המפיקה הכי גדולה היא ארה"ב, שאינה חברה בארגון, ולכן היכולת של שחקני +OPEC היא מוגבלת.
האם ההסלמה בצפון יכולה להביא לזינוק במחירים?
השיא האחרון במחירי הנפט היה בחודש אפריל, בשל המתקפה האיראנית על ישראל לאחר חיסול בכיר במשמרות המהפכה בלבנון. החשש מהתלקחות למלחמה אזורית וחסימת מיצרי הורמוז ע"י האיראנים הביא לעליות בשוק הנפט. ארה"ב, שחוששת מעלייה זו לפני הבחירות בנובמבר פעלה באגרסיביות אל מנת למתן את המתקפה הישראלית ולמנוע הידרדרות למלחמה חזיתית.
כעת, בפמן מסביר כי השווקים מתמחרים סבירות נמוכה להתקלחות מלחמה איזורית בזירה הצפונית של ישראל. "לאחר שראו באפריל שלא נוצר מצב שבו המפרץ הפרסי עולה בלהבות ונתיבי השיט אינם עומדים בסיכון, השוק פחות חושש מהידרדרות למלחמה באזור". כלומר, השוק נרגע מאוד מאז והבין שמדובר כנראה באירוע חריג.
למרות זאת, בפמן מזהיר כי הסכנות עדיין נמצאות על השולחן, "אנו יודעים מי מפעיל את הכוחות בלבנון, ואם ההסלמה תתפתח לאירוע אזורי, שישפיע על לבנון ועל מדינות אחרות, אנחנו נוכל לראות את שוק הנפט מגיב בעליות כתוצאה מכך".
איך מחירים משפיעים על המשק הישראלי?
את השינוי בשוק הנפט כל אחד מאיתנו רואה בהגיעו לתחנת הדלק. לאחרונה, כתוצאה מצניחת המחיר בעולם, חלה ירידה גם במחיר הדלק בישראל. לראשונה מתחילת השנה, ליטר בנזין 95 אוקטן עולה כעת 7.52 שקלים - 38 אגורות פחות בהשוואה לחודש שעבר.
מה יקרה בחודש הבא? עוד מוקדם מאוד לדעת אך אם מגמת הירידה תימשך, צפויה עוד ירידת מחירים. משתנה מרכזי נוסף הוא שער הדולר/שקל, שדווקא התחזק בימים האחרונים על רקע המתיחות הביטחונית בצפון והיעדר עסקה בדרום. ולפחות בינתיים, ככל שהדולר גבוה יותר, כך מחיר הדלק גבוה יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.