בגלל המלחמה: ישראל מחוץ לרשימת המדינות הפופולריות על עשירי העולם

ישראל יצאה מרשימת המדינות שאליהן עוברים הכי הרבה עשירי העולם, כשאלו מעדיפים לעבור למדינות אטרקטיביות כמו ארה"ב, אוסטרליה ופורטוגל • מה גרם לשינוי?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

ישראל יצאה לראשונה מרשימת המדינות שאליהן עוברים הכי הרבה עשירים בעולם. את הרשימה עורכת פירמת הנלי ושות', העוסקת בייעוץ השקעות למטרת תושבות ואזרחות. מדובר בשינוי משמעותי שכן ישראל הייתה חלק מרשימת המדינות המובילות שאליהן עוברים עשירי העולם במשך עשרות שנים.

בחירות בזק בצרפת: ההחלטה שמחקה בשבוע 240 מיליארד אירו מהבורסה בפריז 
קרן ההשתלמות שהשיגה תשואה דו ספרתית מתחילת השנה, ומי אחרונה בטבלה? 

השנה ישראל לא נכנסה כלל לרשימה, שכוללת את 20 המדינות שקלטו הכי הרבה עשירים. לשם השוואה, בשנה שעברה ישראל נמצאה במקום ה-12, עם גידול של 600 עשירים שעברו להתגורר בארץ. לפני שנתיים ישראל התייצבה במקום ה-8. נראה כי המלחמה הביאה לכך שפחות ופחות משקיעים מעוניינים להשתקע בישראל, ולוקחים את הונם ליעדים אחרים, בטוחים יותר. העשירים שנבחרים להיכנס לרשימה על ידי חברת ההשקעות הם בעלי הון נזיל של מיליון דולר או יותר. 

דן מרקוני, מנהל הנציגות הישראלית של הנלי ושות', כתב בדוח ש"היציאה של ישראל מהרשימה מדגישה כמה קונפליקט יכול לשנות במהירות את האטרקטיביות של מדינה להשקעות זרות מצד העשירים ביותר". הוא מוסיף כי המלחמה המתמשכת תרמה לכך ש"ישראל כבר לא נתפסת כמקום בטוח להשקעות, ואף יותר מכך, מכסה על הישגיה הכלכליים".

דבריו של מרקוני משקפים את הפגיעה בכלכלת ישראל בצל המלחמה, כאשר עשירי העולם לא נוטים לה חסד. הפגיעה מתבטאת בין היתר בסקטור ההייטק, המסתמך בעיקרו על כספי משקיעים עבור סטארט-אפים חדשים. המשקיעים באלפיון העולמי מצביעים ברגליים, ולא בטוח כלל שיהיה קל להתאושש מפגיעה זו.

מדינות היעד מרוויחות הון, ממשי ואנושי

את המקום הראשון ברשימה קטפה השנה איחוד האמירויות. בדוח מסבירים כי הסיבות לאטרקטיביות של איחוד האמירויות הן מס ההכנסה האפסי במדינה, ויזות הזהב (ויזות לאנשים עשירים אשר מעוניינים להגר לאיחוד) ורמת החיים הגבוהה.

במקום השני ברשימה נמצאת ארה"ב ואחריהן סינגפור, קנדה ואוסטרליה. המדינות האירופאיות נמצאות בהמשך העשירייה הראשונה: איטליה, שוויץ, יוון ופורטוגל. במקום העשירי נמצאת יפן. 

אנדרו אמוליס, ראש המחקר של New World Wealth, שבנתוני העושר שלהם הנלי ושות' משתמשת, טען בדוח כי ההטבות של הגירת העושר למדינות היעד הן ברורות ורחבות היקף. "הגירת מיליונרים הם מקור לרווחים למדינות. בנוסף, 20% מהעשירים המהגרים הם יזמים ומייסדי חברות שיכולים להקים עסקים במדינת היעד, ובכך להוסיף מקומות עבודה למשק. אחוז היזמים עולה ל-60% כאשר מדובר במולטי מיליונרים ומיליארדרים".

מהצד השני, המדינות שמהן ברחו הכי הרבה בעלי הון ועשירים, הן סין, בריטניה, והודו. הדוח מסביר כי בכל הנוגע לבריטניה, שהייתה יעד להגירת מהגרים במשך עשרות שנים (1950-2000), יציאתה מהאיחוד האירופי (ברקזיט) תרם לבריחת המיליונרים.