דירקטוריון נגה, החברה האמונה על ניהול רשת החשמל, הודיע כי החל לדון בהדחת המנכ"ל שאול גולדשטיין, בעקבות התבטאויותיו לגבי אי־מוכנות משק החשמל למלחמה בצפון, וכי "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל, אי אפשר יהיה לגור כאן". הצעד החריג עורר במהרה סערה וכעת מסתמן כתקדימי.
● מנהל רשות המסים: "תביעות הפיצוי שהוגשו בצפון לא משקפות חצי מפוטנציאל הנזק"
● המומחים מאשרים: משק החשמל בישראל לא מוכן למלחמה ממושכת
בשיחה עם גלובס, אומר גורם ממשלתי כי מעולם לא היו פיטורי מנכ"ל חברה ממשלתית בגין התבטאות, כך שמדובר בצעד חריג מאוד. "בעולם העסקי אני מניח שיש תקדים להדחת מנכ"ל בגלל אמירה. האם יכולה להיות אמירה של מנכ"ל שטראוס שתביא לפיטורים שלו? ודאי. האם יכול להיות פקיד במשרד ממשלתי שהודח בגלל אמירה? גם כן. אבל בסוף עולם החברות הממשלתיות קטן יחסית, אז לא מפתיע שעוד לא היה מקרה כזה", מציין אותו גורם.
לצד זאת, אותו גורם ממשלתי משוכנע שההתבטאות של גולדשטיין גרמה לישראל נזק אסטרטגי מול חיזבאללה. "אפילו אם האמירה הזו נכונה, זה לא דבר שצריך להגיד במצב של מלחמה. זה לא שישפרו את היכולות מהיום למחר. זה להגיד לאויב 'תפסתם אותנו עם המכנסיים למטה'. גם ראית מה קרה לבורסה בחמישי בעקבות האמירה?". ואכן, ביום חמישי נרשם סיום מר לשבוע המסחר בבורסה - כאשר מדדי תל אביב 35 ו-90 השילו 1.7% ו-1.9% בהתאמה ומדד הבנקים צנח ב-3%.
"פסיכולוגית, האויבים שלנו יודעים לשחק את זה הרבה יותר טוב מאיתנו עם אמירות כמו 'אנחנו מוכנים למלחמה של שנתיים'. זה עושה נזק לפן האסטרטגי הזה. דבר שלישי, זה מכניס את הציבור לפאניקה כשבעצם כבר אי אפשר לתקן" מציין הגורם, ושב ואומר כי "דברים כאלה" צריכים להיאמר בחדרים סגורים ולא מול מצלמות: "שום דבר כבר לא יזוז בשבועיים הקרובים. לכן, האמירה יצרה נזק מעצם הפומביות שהיא קיבלה. זה כמו שמשרד הביטחון יגיד בפומבי שאין לנו מספיק חימושים למלחמה הקרובה".
ברקע: יחסים מתוחים
על פי הגורם, שיקול ההדחה לא מגיע יש מאין. "זה לא שקודם היה שם גן עדן", כלשונו. הוא מתאר מערכת יחסים רעועה של גולדשטיין מול רוב הבכירים סביבו - הן בדירקטוריון, הן במשרד האנרגיה והתשתיות והן בחברת החשמל. "היו שם בעיות", הוא אומר, ומעריך שהתכנסות דירקטוריון נגה לדון בהדחת גולדשטיין הושפעה בין השאר מהמתחים הללו.
אחד מראשוני התוקפים של גולדשטיין היה מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר, שמערכת היחסים הרעועה בין השניים נמשכת כבר כשנה. זאת בעיקר בשל הרפורמה במשק החשמל, שהביאה, בין השאר, לניתוק ניהול המערכת מהחברה והפיכתו לחברה ממשלתית נפרדת, במטרה להבטיח תחרותיות בתחום ייצור החשמל. זכורה למשל אמירתו של גולדשטיין על שפיגלר כי הוא "חסר מושג שזורע רעל", שלאחריה התנצל בראיון לגלובס.
גם בתוך חברת נגה עצמה ידוע על מתיחויות מאחורי הקלעים, במערכת היחסים בין היו"ר סמי תורג'מן לבין גולדשטיין. לגלובס נודע כי המתיחויות נמשכות לאורך שנים ובשום שלב השניים לא נחשבו מקורבים או ידידים האחד של השני. עם זאת, אף אחת מהמתיחויות הללו לא הייתה עד הימים האחרונים כזו שהביאה לפיצוץ ממושך בין הצדדים.
ומה יקרה עכשיו? כרגע לא ברור מה יהיה המשך התהליך, ומדובר בהחלטה של הדירקטוריון. בפועל יש כמה אפשרויות, כולל זימון של המנכ"ל גולדשטיין לשימוע. "האם האמירה הזאת מספיקה כדי להדיח אותו? אני לא יודע" אומר הגורם הממשלתי. דירקטוריון נגה מתכנס כדבר שבשגרה אחת לשלושה שבועות. לצד היו"ר תורג'מן, בדירקטוריון חברים גם שני נציגים ממשרד האנרגיה, שני עובדי נגה ושני דח"צים. באופן חריג מאוד, ככל הנראה בשל הדחיפות שייחס תורג'מן לדיון בנושא ההשלכות של הצהרות גולדשטיין, גורמים שונים בנגה גילו כי בכלל הייתה התכנסות של הדירקטוריון מהתקשורת.
תורג'מן נחשב למנהל שהעמדה לגביו אמביוולנטית, מעבר לעצם היותו דמות שנתפסת פחות משמעותית במסדרונות משרד האנרגיה והתשתיות כמו, למשל, מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. יו"ר נגה, אלוף במיל', נחשב למנהל שמקשיב לעמדות שונות, אבל כזה שלא מקבל שום שינויים בהוראות שלו.
תרחיש קיצוני אך אפשרי
ההתבטאות של גודלשטיין נאמרה ב-20 ביוני, במסגרת כנס המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בשדרות. לדבריו, אין ביכולתו להבטיח שיהיה חשמל בעת מלחמה עתידית. "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל, אי אפשר יהיה לגור כאן... אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית", הוסיף.
עוד אמר מנכ"ל נגה, שאם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מעוניין להפיל את רשת החשמל של ישראל, הוא צריך רק להרים טלפון לאחראי על מערכת החשמל של ביירות, "שנראית בדיוק כמו זו של ישראל. הוא לא צריך אפילו כטב"ם מצלם, הוא קורא למהנדס חשמל שנה שנייה ושואל אותו איפה הנקודות הכי קריטיות בישראל - הכול נמצא באינטרנט... ההכרה במצבנו לא חלחלה. אם המלחמה תידחה בשנה, חמש, עשר שנים - מצבנו יהיה טוב יותר".
גולדשטיין הציף תרחיש קיצוני אך אפשרי בניסוח שגוי, גרם לסערה, וננזף תוך שעות ספורות על ידי שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן. נגה פרסמה הבהרה, אבל נראה כי היו"ר לא הסתפק בכך. זהו צעד תמוה משום שגורמים במשק החשמל אומרים, חלקם בפרהסיה, שדבריו של גולדשטיין היו מדויקים למדי, אף שהם הציגו חשש קיצוני. "לא בטוח שיוכלו להדיח אותו, אם מה שהוא הציף מדויק", אומר לגלובס בכיר בענף האנרגיה. דירקטוריון נגה צפוי להתכנס עד סוף השבוע לישיבת המשך בנוגע לגולדשטיין, כשעדיין אין ודאות שיודח.
כפי שפרסמנו בגלובס, במגזר הפרטי מומחים רבים דווקא חוששים שגולדשטיין צודק: "משק החשמל מתאפיין בהתבססות על מיעוט מקורות ייצור, ובתלות מסוכנת באמצעי ייצור מרוכזים כגון תחנות כוח קונבנציונליות", אומר לגלובס יוני חנציס, משנה למנכ"ל חברת האנרגיות המתחדשות דוראל. "תרחישי הייחוס הקיימים מעמידים בסכנת שיתוק נכסים מרוכזים כגון תחנות ייצור או אסדות גז, וכפועל יוצא, מגבירים את הסיכוי להפסקות חשמל משמעותיות בעת מלחמה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.