דירקטוריון שיכון ובינוי מינה את סמנכ"ל הכספים למ"מ מנכ"ל

המינוי של עמית בירמן מגיע לאחר שבשבוע שעבר מנכ"ל שיכון ובינוי, תמיר כהן, הודיע כי הוא עוזב את החברה לאחר 6 שנים בתפקיד • ברקע ההחלטה: כיפופי ידיים בינו לבין בעל השליטה נתי סיידוף • פרויקטים יקרים והכפלת נטל החוב הובילו לקריסת המניה בכמעט 70% מהשיא

נתי סיידוף / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף / צילום: איל יצהר

שיכון ובינוי  הודיעה לפני זמן קצר כי סמנכ"ל הכספים עמית בירמן מונה באופן זמני לממלא-מקום משרת המנכ"ל של החברה. טרם המינוי כיהן בירמן כמשנה למנכ"ל וסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי. 

ניתוח | הבעלים איבד כ־3 מיליארד שקל משווי מניותיו, והמנכ"ל שתוגמל ב־60 מיליון שקל משלם את המחיר 
הסדר טיעון לשיכון ובינוי: התיק נגדה ייסגר, תשלם 260 מיליון שקל 
הפתעה מאמריקה: מדד האג"ח שהפך ללהיט בבורסה בת"א, והסכנות 

בשבוע שעבר דווח כי מנכ"ל הקבוצה, תמיר כהן, התפטר מתפקידו לאחר כיפופי ידיים בינו לבין בעל השליטה נתי סיידוף. בכוונת כהן לגבש קבוצת משקיעים שתנסה לרכוש את השליטה בשיכון ובינוי, מידי בעל הבית.

הדבר קרה לאחר ששבוע לפני, סיידוף מינה עצמו לתפקיד דירקטור בחברה, כאשר לפי ההערכות זהו צעד ראשון לפני שהוא הופך ליו"ר החברה, בכדי להתערב באופן שוטף יותר בניהולה ולהגביר את השפעתו.

"ברצוני להודיעכם כי החלטתי לסיים את תפקידי כמנכ"ל החברה", ציין תמיר כהן במכתב לעובדי שיכון וביונוי. לדבריו, ההחלטה התקבלה "לאחר שש שנות פעילות שבהן שיפרנו לאין ערוך את מצבה הכספי של החברה, קידמנו פרוייקטים רבים, ורכשנו פעילויות משמעותיות לחברה".

כהן הסביר כי "לאחרונה נוצרו נסיבות מיוחדות ולפיהן אני מתרשם כי יש ביכולתי, יחד עם משקיעים אחרים, לרכוש חלק או את כל מניות השליטה בחברה אשר אני מאמין ביכולתה לצמוח באופן משמעותי. יחד עם זאת, העובדה כי בעל השליטה החליט להיות מעורב יותר בניהול החברה הובילה אותי למסקנה כי נכון וראוי בשלב זה יהיה שאקדם את המהלך כשאני מחוץ לחברה".

מניית שיכון ובינוי נחתכה בכ-65% מרמות השיא

מניית שיכון ובינוי נחתכה בכ-65% מאז רמות השיא לפני כשלוש שנים, בחודש מאי 2021. החברה התמנפה ולקחה על עצמה פרוייקטים מגוונים, בהם רכישת מגרש ענק ב"שדה דב" להקמת מתחם דיור להשכרה. 

סיידוף סיכם על רכישת כ-47% ממניות השליטה בשיכון ובינוי לפני כ-6 שנים (יוני 2018) מידיה של המילארדרית שרי אריסון, תמורת סכום של 1.1 מיליארד שקל - ששיקף הנחה של 15% ביחס לשווי השוק של המניות באותה עת.

מדובר היה במחיר מציאה, כשהמניה נסחרת בשפל, שעליו עוד נתנה אריסון הנחה ששיקפה את רצונה לצאת מהחברה שהסתבכה באותה תקופה עם פרשיות שחיתות באפריקה. סיידוף האמין כי קיים ערך חבוי בחברה, ועד מהרה התברר כי עשה את עסקת חייו. גם הוא לא ציפה לתשואה הפנטסטית שהניבה לו מניית שיכון ובינוי בשנים הראשונות להשקעתו, שהעמידה את שווי החזקותיו על יותר מ-4 מיליארד שקל - רווח "על הנייר" של כ-300% על השקעתו. אלא שסיידוף לא מכר מהחזקותיו בשיכון בינוי באותה עת, והיום - שלוש שנים מאוחר יותר - הוא ודאי מצטער על כך. הרווח התאורטי על החזקותיו (שדוללו ל-41%) הצטמק לכ-300 מיליון שקל בלבד.

לאחרונה, סיידוף התבטא בחריפות בכלי התקשורת בין היתר בנוגע להחלטה לכניסה למכרז ב"שדה דב". ביצועי המניה שהלכה ונפלה, בשל המינוף העצום של החברה שהלך וחנק אותה עם עליית הריבית בעולם בשנתיים האחרונות, היו בין הגורמים שהובילו אותו לדחוף את השינוי ולדחוק את כהן אל מחוץ לחברה.