אדום עולה: הסחרור שהקפיץ את מחירי העגבניות - והלקח

החממות שעלו באש בלחימה, הטמפרטורות שמרקיעות שחקים והפסקת היבוא מטורקיה - כל אלה יצרו מחסור חמור בעגבניות בישראל • המחיר כבר מטפס ל־18 שקל לקילוגרם, וזה עדיין לא השיא • האם עוד אפשר למנוע את הסחרור?

זהב אדום / צילום: Shutterstock
זהב אדום / צילום: Shutterstock

אמ;לק

בכל קיץ נפגעים גידולי העגבניות מתנאי מזג האוויר, אלא שהשנה שילוב נסיבות יוצא דופן מחריף את המחסור. שטחי הגידול בעוטף עזה, שם גדל הרוב המוחלט של העגבניות בישראל, נפגעו ב-7 באוקטובר ובמלחמה; החום שובר שיאים; והסחר עם טורקיה, מקור היבוא העיקרי, נפסק. התוצאה: המחירים שכבר עלו צפויים להמשיך ולזנק.   

שייקה שקד הוא מגדל עגבניות מנתיב העשרה. ב־7 באוקטובר המושב שלו ידע את אחד מאירועי הטבח האכזריים ביותר במתקפת הטרור של חמאס, ותושבים רבים נרצחו. שקד ניצל. תחושה נבואית הובילה אותו לישון בממ"ד, והוא שהה שם שעות ארוכות עם משפחתו ועם כמה נערות נוספות שחיפשו מחסה, 11 נפשות בחדר קטן.

סמים במיתוג נאצי הם הלהיט האחרון באירופה
חידת הרבלייף: מדיאטות כאסח ושיווק פירמידה לחסות האולימפיאדה
הצוללת | מרוץ החימוש שלא חשבתם עליו, אבל אי־אפשר לברוח ממנו  

אבל החממות שלו, מפעל חייו, ספגו פגיעה קשה. "כל רקטה שיורים צפונה מעזה עוברת מעליהן, וכל פקשוש פוגע בהן", הוא מספר. כך גם כל יירוט של כיפת ברזל. "נקודת המפגש היא החממות שלנו. כשזה מתפוצץ, מה שנופל למטה הוא כמו גשם, עושה חורים בחממות. היו אלפים כאלה".

שייקה שקד, מגדל עגבניות מנתיב העשרה / צילום: בועז רבינוביץ'
 שייקה שקד, מגדל עגבניות מנתיב העשרה / צילום: בועז רבינוביץ'

ביום הטבח נותקו המים במושב. כבר בשלב הזה גורלם של הגידולים החקלאיים די נחתם. בהמשך החממות וקו המתח שמעליהן ספגו פגיעה ישירה. עשרה דונמים של עגבניות נמחקו. "מה שהיה לפני קטיף הלך לאבדון", הוא משחזר. "חממות הן חומר בעירה מעולה. הכול נשרף. היה קו שחור, כמו אפר. עפו עמודים, מרזבים, מחשבי השקיה ותנור חימום". הנזק, הוא משתף, היה עצום.

בשבועיים העוקבים הוא כלל לא יכול היה לבקר בחממות. וכאשר הורשה - היה זה לביקורים קצרים בלבד, בהתאם להנחיות הצבא. עובדים כמובן לא היו בהתחלה, אולם אט אט הצליח לגייס כמה. הם עבדו בצד ירי תותחים בלתי פוסק, עקרו את השתילים ההרוסים והחלו לשקם את מה שניתן היה. חלקים נרחבים נותרו ללא מענה.

נציגי מס רכוש ביקרו שם בינואר, אך כסף לא עבר בינתיים, שבעה חודשים אחרי. הוא נטל הלוואה של מאות אלפי שקלים כדי להציל בכל זאת את מה שבנה ב־40 השנים האחרונות. אם כספי הפיצויים היו מגיעים, הוא אומר, אפשר היה לשקם הרבה יותר. ושיקום נרחב יותר הוא גם הרבה יותר עגבניות.

שקד ממש לא לבד. על פי נתוני משרד החקלאות, 70% מהעגבניות בישראל גדלות בעוטף עזה. משקים רבים נפגעו בחודשי המלחמה, וגידולי עגבניות רבים פשוט הושמדו. גם המחסור האדיר בעובדים לא הקל על הענף.

מחיר עגבניות יכול להגיע ל-17.90 שקל לקילוגרם / צילום: Shutterstock
 מחיר עגבניות יכול להגיע ל-17.90 שקל לקילוגרם / צילום: Shutterstock

לכך התווסף בשבועות האחרונים איום, מוכר אך מר - הטמפרטורות הגבוהות, שהורגות שיעור ניכר מהתוצרת. וגם היבוא מטורקיה, ששימש כמוצא לקיצים החמים האחרונים, כבר לא במשוואה, לאחר שארדואן החליט לנתק את קשרי המסחר בין המדינות. כל זה כמובן מביא לתוצאה אחת - המחיר לצרכן, שכבר מרקיע שחקים. גלובס ממפה את הגורמים, ההתייקרויות והפתרונות האפשריים.

"מזיקים מתפתחים בקצב"

"אנחנו חווים עכשיו גלי חום קיצוניים מאוד", מאשר מאיר יפרח, מגדל עגבניות ממושב אוהד בעוטף עזה, מזכיר ארגון מגדלי הירקות ויו"ר ענף הירקות במועצת הצמחים, את מה שחווה כל מי שיצא מאזור ממוזג בשבועות האחרונים. עגבניות מגדלים בחממות, גם שרי, ולדברי יפרח, בימים חמים הטמפרטורות בהן עשויות להגיע ל־50 מעלות.

מאיר יפרח - סגן ראש מועצת אשכול / צילום: רפי קוץ
 מאיר יפרח - סגן ראש מועצת אשכול / צילום: רפי קוץ

כשמדברים על חום וגידולים, יש כמה מישורים לפגיעה. הראשון הוא הדבורים. אלה, המבצעות את ההאבקה שבלעדיה אין פירות (גם אם אנחנו קוראים להם ירקות), פשוט לא עומדות בחום הזה. צבי הילברג הוא מהנדס מכונות מאזור גדרה, שהחל לפני שלוש שנים לגדל עגבניות שרי. הוא חווה כעת את עונת הקיץ הראשונה של המשק שלו, ומוסיף כי דבורים מהמין הספציפי שמתאים לעגבניות, הבאמבלבי (או בומבוס האדמה בעברית, שאותו שהוא מתאר כ"טרקטור מעופף"), צריכות טמפרטורות נמוכות. זה בהחלט לא משתלב עם הקיץ הישראלי. "ביותר ב־35-38 מעלות המלכה מתה, והכוורת מפסיקה לתפקד. כשזה קורה - אין האבקה. מלבד זאת, גם מבחינתם של הפרחים החום פוגע בהליך ההפריה, והם נופלים מבלי לתת פרי. "גם כל שאר המזיקים מתפתחים בקצב מסחרר", הוא מוסיף, "הרבה יותר קל להם להתפתח בחממה. וזו מלחמה קשה הרבה יותר מאשר בחורף".

בלי דבורים ועם הרבה מזיקים - אין עגבניות. "במקום אשכול של עשר עגבניות, יש שלוש, מה שכמובן מוריד את ההיצע", מבהיר יפרח. "הביקוש גבוה, המחירים עולים, והיבוא מטורקיה לא אפשרי עכשיו".

והפער הזה ניכר. במקומות רבים מעידים כבר עכשיו על ירידה בכמויות ועל עליות מחירים, וישנם גם מי שמתריעים כי השיא של כל אלה עוד לפנינו.


הסטארט-אפ ניישן נחלצת לעזרת החקלאים

שינויי האקלים וטלטלות גיאופוליטיות משבשים את אספקת התוצרת החקלאית, לא רק בענף העגבניות ולא רק בישראל. מספר רב של חברות טכנולוגיה מקומיות כבר עובדות על פיתוחים, שעשויים בעתיד להקל על התמודדות עם האתגרים בתחום.

אחת מהן למשל היא SaliCrop, שמפתחת טכנולוגיות שמטרתן להפיק ביצועים טובים יותר מזני זרעים מסחריים קיימים. החברה מבקשת לשפר את איכות הגידולים ואת התפוקה, ועושה זאת על ידי הפעלה גנטית של מנגנוני סטרס טבעיים בצמח. אלה מאפשרים לצמחים להתמודד טוב יותר עם שלל תנאים קשים, כמו חום, יובש ותנאי קרקע. בין היתר החברה מתמקדת בעגבניות, והטכנולוגיה שלה, שמיושמת בארץ מאז 2021, הביאה לעלייה ממוצעת של 10%-25% ביבול העגבניות. הטכנולוגיה מיושמת גם בספרד, באוקראינה ובהודו.

פתרון לבעיית המחסור בידיים עובדות עשוי להגיע מ־MetoMotion, שפיתחה את הרובוט האוטונומי הראשון בעולם לקטיף עגבניות. הרובוט, שנקרא GRoW, גם קטף את המקום הראשון בתחרות GreenTech Robot Challenge ההולנדית לשנת 2022. בין היתר הוא מאפשר קטיף של אשכול עגבניות בעשר שניות ובמקביל אוסף נתונים - כמו כמות, משקל וגודל כל עגבנייה והיכן נקטפה - שמאפשרים להגדיל את התפוקה בעתיד.

אבל היקף התפוקה הוא לא הכל, ואחת התלונות הנפוצות בנוגע לעגבניות היא שהן איבדו את טעמן. חברת Breedx שוקדת על פיתוח זני עגבניות חדשים בעלי טעם משופר. האסטרטגיה שאימצו בחברה הישראלית מבוססת על שיטת עבר בה היו מנצלים מיני בר של עגבניות כדי לשנות ולשפר את חילוף החומרים והצטברות הסוכר בגידולים מסחריים. כיום, הזנים שהחברה מפתחת נבדקים באירופה, בצפון אמריקה, ביפן ובדרום אפריקה.

מיטל וייזברג

משרד החקלאות: "מחיר סביר"

את המספרים כבר רואים בבירור ברשתות השיווק. בשופרסל מוכרים עגבניות בסניפי "בעיר" ב־9.90 שקלים לקילוגרם, ירקנים מוכרים ב־17.90, וברמי לוי מונעים מלקוחות לרכוש יותר משלושה ק"ג. מחירן של עגבניות שרי יכול להגיע גם ל־30 שקל לקילוגרם במקומות מסוימים.

מקור: מועצת הצמחים
 מקור: מועצת הצמחים

גם בצה"ל מרגישים את המחסור, וכך מעיד גם הספק הראשי שלו, ביכורי שדה. "אין לי יכולת לספק לצה"ל עגבניות באיכות שהם רוצים. הם מקבלים רק 70%-80%, אבל כל יום זה משתנה", אומר ששי שבע, סמנכ"ל רכש ומבעלי החברה, שהיא אחד הסיטונאים הגדולים בישראל. הוא טוען כי את המחסור האמיתי עוד לא ראינו. "בתוך שבועיים־שלושה לא תהיה בכלל עגבנייה, כי כל מה שהיה צריך להבשיל אז, הבשיל כבר עכשיו. הבעיה רק תלך ותחריף, ומחיר העגבניות עלול להגיע אפילו ל־15-20 שקל לקילוגרם", הוא אומר. "המחסור ייפתר רק לקראת נובמבר, אז מתחילה העונה החדשה באזור הערבה".

בארגון מגדלי הירקות התחזית דומה. "ככל הנראה בסביבות ספטמבר־אוקטובר יהיה מחסור ממשי, אבל נדע יותר בעוד כשבוע־שבועיים", אומר יפרח.

העגבניות מתייקרות כשיש פחות מהן, כמו כל דבר. אבל לכל המערך הזה נכנס גם עניין האיכות. בעגבניות, מסביר שבע, יש שבע דרגות. הנפוצות ביותר בארץ הן "מובחר", שהוא הטוב ביותר, ו"סוג א'" שהוא פחות טוב. המחירים נמדדים בנפרד למובחר ולסוג א', ושבע מעיד כי בעקבות החום, הרבה ממה שהיה יכול להיות מובחר הופך לסוג א' בלבד.

המשמעות, כמובן, היא לא רק שישנן פחות עגבניות, אלא שהעגבניות שיש - טובות פחות. והמחיר בכל זאת מזנק. בחודש האחרון קפץ מחיר העגבניות הסיטונאי מ־5.50 ל־7 שקלים לקילוגרם מובחר, על פי מדידת מועצת הצמחים. אמנם מחיר דומה נרשם ביולי בשנה שעברה, שהיה גם הוא חם מאוד. אולם בשנים קודמות המחיר בתקופה הזאת בשנה היה נמוך בהרבה: ב-2019 הוא עמד על 4 שקלים לקילוגרם בלבד למשל.

מחיר עגבניות שרי יכול להגיע ל-30 שקל לקילוגרם / צילום: Shutterstock
 מחיר עגבניות שרי יכול להגיע ל-30 שקל לקילוגרם / צילום: Shutterstock

אלא שאם שואלים את משרד החקלאות, העניינים כרגיל: "המחיר לסיטונאי של קילוגרם עגבניות נע בין 4 ל־6 שקלים. מדובר במחיר סביר לעונה שאינו מצביע על מחסור", אומרים שם. למרות זאת, כבר בחודש יוני הודיע המשרד על תמיכות של 12 מיליון שקל למגדלי עגבניות. "מטרת התמיכה היא הגדלת מצאי הייצור המקומי של עגבניות בסתיו השנה ובחגי תשרי", אמרו שם אז. "מדי שנה, בתקופת הסתיו, וללא קשר למלחמה, ענף העגבניות מספק כמחצית מהביקוש מייצור מקומי וכמחצית מיבוא, בשל החלפת עונות ופגעי חום הקיץ".

במועצת הצמחים דווקא מודים כי "יש כרגע מחסור מסוים בעגבניות בשוק", אם כי טוענים כי "הוא אמור להתאזן כאשר מזג האוויר ישתפר".

מה עשו הורדות מכסים בענף בעבר?

בעוד שר החקלאות אבי דיכטר טען בעבר שהוזלת הפירות והירקות דרך הורדת מכסים היא "אגדה", המציאות מראה שזה דווקא עובד.

ישנם שני סוגים עיקריים של חסמי יבוא לישראל, ששינויים בהם עשויים לעזור להתגבר על פער המחירים בין ישראל לרוב מדינות המערב: אחד הוא מכסים, כלומר מס הנגבה על היבוא, לעיתים בשיעור כה גבוה שהוא חוסם את היבוא כליל; השני, חסמים כמו הגנת הצומח המונעים את היבוא או פוגעים משמעותית באיכותו. כשאין חסמי הגנת הצומח, הורדות המכסים דווקא מצליחות פעמים רבות להפחית את המחיר לצרכן.

כך למשל קרה במקרה של השום. בדיקת "המשרוקית של גלובס" סתרה את דברי השר בנוגע לשום באופן ספציפי, שלטענתו מחירו לא ירד. המכס על השום בוטל כליל ב־2022. מינואר 2022 לינואר 2023 מחיר השום הממוצע ירד בכרבע, מ-37.4 שקל לק"ג בממוצע ל-27.8 שקל לק"ג בממוצע. במקרה אחר, של דגים, מבקר המדינה הראה שהורדת המכס ומעבר לתמיכות ישירות הוזילו משמעותית את מחירי הדגים המיובאים, מה שהוביל להורדת מכסים נוספת בהמשך. הדוגמה הקיצונית ביותר היא כנראה האננס, לגביו נעשה מהלך כפול של הורדת מכסים וחתימת הסכמי הגנת הצומח עם קוסטה ריקה, מה שהוריד את המחירים בחצי. במקרים אחרים נעשה יבוא דרך מכרז מחיר נמוך, כמו דבש, שהצליח להביא לישראל דבש במחיר נמוך ביותר מחצי מהמקובל עד אותו הרגע.

נראה שלמרות הביקורת מצד מי שמעוניינים בשימור חסמי הסחר מטעמי הגנה על החקלאות, הפתיחה ליבוא חופשי מצליחה להוריד את המחירים לצרכן בפועל. כעת, נשאלת השאלה - האם תמיכה ישירה לפי המלצות ה-OECD כמנגנון הגנה על החקלאים היא נחותה לחסימת סחר, ושווה את יוקר המחיה המושת על הצרכנים?

ארדואן ובעיות אחרות ביבוא

ומה היה יכול לעזור לשוק ובטח למחיר? יבוא. ישראל מייבאת פירות וירקות מהרבה מדינות בעולם, אך עגבניות באופן ספציפי הגיעו, עד המלחמה, בעיקר מטורקיה ומירדן, וכך אישרו גם במשרד החקלאות.

בעקבות המלחמה והמשבר הנמשך עם טורקיה החליט הנשיא ארדואן כאמור על ניתוק הסחר. במשרד החקלאות טוענים כי "היבוא מטורקיה הפסיק לחלוטין באפריל 2024", וכי "כיום היבוא נעשה מירדן". כן נטען שם כי ניתן לייבא באופן חופשי וללא מגבלות לכל אורך השנה משלל מדינות, וכי ביולי 2024 ניכרת עלייה ביבוא. אף שעדיין אין נתונים סופיים.

ארדואן. היבוא מטורקיה שימש כמוצא לקיצים החמים / צילום: Associated Press, Michael Varaklas
 ארדואן. היבוא מטורקיה שימש כמוצא לקיצים החמים / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

ובכל זאת, הסיפור הטורקי נותן אותותיו, מאשרים יבואנים. "טורקיה איזנה את השוק בכל פעם שהיה מחסור", אומר שבע, וטוען כי ירדן לא מצליחה לספק את הביקוש בישראל. נראה שהעגבניות הזולות המעטות שכן יש, כמו אלה שברמי לוי, הנמכרות בפחות משקל לקילוגרם (ורכישתן מוגבלת כאמור לשלושה ק"ג), הן מירדן.

אלעד ברשאן, עמיל מכס ומומחה לשילוח בינלאומי מאשר כי יבוא מטורקיה דרך מדינה שלישית בתחומים אחרים, שאינם ירקות ופירות, נעשה גם כיום. "הספקים מטורקיה מכירים את זה, והספקים מישראל מכירים את זה. זו לא הפעם הראשונה שישראל מתמודדת עם אמברגו".

אשר למדינות אחרות - לא ברור כמה זה כלכלי. "עלות ההובלה מיצואניות רחוקות יותר כמו הולנד לא שווה את זה, במיוחד כי הרגולציה הישראלית דורשת להוריד את העוקץ, מה שמקצר את חיי המדף", אומר שבע. קטימת "העוקץ", העלים שמחברים את העגבנייה לשיח, נדרשת לפי הרגולציה בשל חשש ממזיקים, ובהיבט הזה לא צפויה התגמשות. לפי העוקץ, אגב, ניתן להבחין בין עגבניות מקומיות למיובאות על המדף.

לדברי שבע, בתקופות של מחסור קיצוני במיוחד הדבר הותר, כמו אחרי החורף הקשה של 1991-1992, ואז "לא קרה כלום. ולמה שיקרה? העגבניות ההולנדית והספרדית מופצות בכל אירופה, אבל בישראל לא מוכנים". במשרד החקלאות לא ידעו לאשר או להכחיש את הטענה, ומסרו כי הנתונים שביקשנו "מתייחסים ל־30 שנים אחורה, כאשר הנושא טופל באמצעות מערכות שונות ואנשי מקצוע אחרים".

מה אפשר לעשות אחרת

ייתכן שאכן, כפי שגורסים במשרד החקלאות, אין כל קושי ביבוא ממקומות אחרים. אך נראה כי במשרד מתעלמים ממשתנה אחד שהוא משמעותי למדי מבחינת הציבור: מסים. המכס שמוטל על עגבניות מיובאות הוא 65 אגורות לקילוגרם. כמו כן קילוגרם מיובא הוא אינו בהכרח קילוגרם שנמכר, כך שיש להכניס לחישוב את שיעור הפחת הגבוה יחסית של עגבניות, שהוא אף גבוה במיוחד בעגבניות מיובאות בשל קטימת העוקץ, כאמור.

בשנת 2022, לפני שנכנסה לתוקף הרפורמה בחקלאות שיזמה ממשלת בנט־לפיד והוביל שר החקלאות דאז עודד פורר (ישראל ביתנו), המכס היה גבוה בהרבה ועמד על 88 אגורות לקילוגרם. מטרת הרפורמה ההיא הייתה להתיישר לפי המלצות ה־OECD לעבור מתמיכות עקיפות "מעוותות שוק", כדברי הארגון, כמו חסמי סחר, לתמיכות ישירות ושקופות יותר לחקלאים.

הרפורמה עברה וההליך החל, אלא שעל פי דוח מבקר המדינה מהחודש שעבר, "בוצעו שתי פעימות ראשונות של הפחתות מכסים. אולם במהלך שנת 2023 החליטו משרד החקלאות ומשרד האוצר על הקפאת המשך ביצוע המתווה שנקבע להפחתת התמיכות העקיפות". זאת משום שמועצות המזון, כמו מועצת הצמחים, "לא הגיעו להסכמות על אופן חלוקת התמיכות הישירות בין החקלאים. כתוצאה מכך נכון לדצמבר 2023 לא נוצלו תקציבי התמיכות הישירות, כ־518 מיליון שקל, בענף הצומח לאורך השנתיים האחרונות".

כלומר, לא רק שהמכסים נותרו ברובם בעינם, אלא שגם התמיכות הישירות שהובטחו בשל ההפחתות שכבר בוצעו לא הגיעו מעולם לחקלאים. תמיכות אלה, שהיו יכולות להתגלגל לפחות בחלקן למחיר לצרכן, היו אולי עשויות, לצד הורדות המכסים, לאפשר מחירים נמוכים יותר, גידול נרחב יותר וגם יבוא חופשי יותר בזמן מחסור.

אם צודקים המגדלים והסיטונאים, אנחנו עומדים בפני עליית מחירים דרמטית עוד יותר במחירי העגבניות בשבועות ובחודשים הקרובים. הצרכנים, כך נראה, משלמים פעמיים: חלק מעליית מחירי העגבניות אולי בלתי נמנע ונובע מכורח הנסיבות, אך חלק אחר כרוך במדיניות הממשלה.

ממשרד החקלאות נמסר: "משרד החקלאות עוקב באופן קבוע אחר ענף העגבניות המקומי במטרה לדאוג לביטחון המזון של מדינת ישראל. ענף העגבניות ידוע כענף המושפע משינויי מזג האוויר. בכל שנה בעונת הקיץ ישנה ירידה בהיקפי היבול, והשנה צפויה ירידה נוספת בשל שיאי החום שנרשמו בשבועות האחרונים, שמעלים את ההערכה כי מאמצע חודש אוגוסט יורגש חוסר קל עד בינוני בעגבניות מייצור מקומי. אנו מעריכים שהקמעונאים ידעו להשלים את ההיצע מיבוא".

מרשות המסים נמסר בתגובה ביחס לעניינו של שקד: "הטיפול בתביעתו של שייקה שקד טרם הסתיים, מכיוון שלא הוגשו כל המסמכים הנדרשים על ידו. קרן הפיצויים מקיימת קשר ישיר ורציף, הן דרך השמאי המטפל במקרה והן דרך הנציגה המרכזת את כל הפניות בנתיב העשרה".