באיראן חוששים שארה"ב וישראל ינצלו את נקודת התורפה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן מודאגת מהתגובה הישראלית האפשרית אם תתקוף, בחיזבאללה בינתיים כבר מתכוננים לצעד שלהם, והאם ישראל יכולה להביס את ארגון הטרור מלבנון במלחמה כוללת • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

לא רק ישראל מאיימת על חיזבאללה 
שאלות ותשובות | טילי טומהוק ועשרות מטוסי קרב: הכוחות שארה"ב שלחה להגן על ישראל 

1באיראן חוששים מהתגובה הישראלית

"מאז חיסולו של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה, ישראל, וושינגטון והמזרח התיכון הרחב חיכו (וחיכו) במתח לתגמול המובטח של איראן. כמעט שבועיים לאחר מכן, התגובה טרם הגיעה, כאשר טהרן נאבקת כיצד לכייל את מתקפת הנגד שלה", נכתב בוושינגטון פוסט. "בפומבי, ממשיכים בכירים איראנים להזהיר מפני תגמול 'קשה' כדי 'להעניש' את ישראל. אבל בפגישות פרטיות עם מנהיגי שלוחיה, לפי מי שמכיר את השיחות, קראה איראן לנקוט משנה זהירות - בשאיפה לאזן כל מפגן כוח עם הרצון להימנע ממלחמה כוללת באזור". יהיה קשה להגיע לאיזון הזה, נכתב. "המתקפה הישירה הראשונה של איראן על ישראל - כאשר שחררה יותר מ-300 מל"טים וטילים באפריל כנקמה על תקיפה ישראלית קטלנית על מתקן דיפלומטי איראני בסוריה - חצתה קווים אדומים שהגדירו זה מכבר את מלחמת הצללים בין המדינות. הפעם איראן מעורפלת יותר מבחינה פוליטית בבית, ופחות בטוחה באיפוק ישראלי".

"האיראנים ובני בריתם צועדים בזהירות", צוטט גורם לבנוני "בעל קשרים הדוקים לחיזבאללה, אשר עודכן על התקשורת עם טהרן. דיווח דומה סיפק חבר פרלמנט בעיראק שקשור קשר הדוק למיליציות הנתמכות על ידי איראן במדינה: 'אמרו לנו [באיראן] שזו הולכת להיות תגובה מוגבלת', אמר, כי טהרן 'לא רוצה להרחיב את המלחמה'". צוין כי "בפגישות האחרונות, לפי הגורם הלבנוני בעל הקשרים עם חיזבאללה, איראן הביעה דאגה שישראל וארה"ב עלולות לפגוע בתוכנית הגרעין שלה, תוך שימוש בסכסוך רחב היקף כעילה לנטרול של ההרתעה הגרעינית של איראן".

בנתיים, באירנה האיראני דווח כי "נשיא איראן קבע: הרפובליקה האסלאמית של איראן רוצה לפתח יחסים עם כל מדינות אירופה, כולל גרמניה, המבוססים על ידידות, אמון וכבוד הדדי, זאת בתגובה לשיחת הטלפון עם קנצלר גרמניה שהפציר בו להמנע מהסלמה צבאית". בדבריו הדגיש הנשיא כי אחת ממדיניות הליבה של המדינה היא "לשמור ולקדם שלום אזורי ועולמי, יציבות וביטחון". הוא מתח ביקורת על המשטר הציוני על הפרת אמנות וחוקים בינלאומיים, ביצוע פשעים ורצח עם בעזה.

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת סוזנה ג'ורג', סוזן היידמוס, מוסטפה סלים. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך אירנה האיראני. לקריאת הכתבה המלאה.

2בחיזבאללה מתכוננים לתגובה

"בעת משברים העיקרון הכללי וההיסטורי אומר שככל שנאפשר לעצמנו להתקדם ללא תגובה, כך יפחתו סיכוני העימות. במה שקשור באיראן וחיזבאללה, לא כדאי להסתמך על העקרון הזה כעת", נכתב באל גמהורייה. "זאת משום שהתגמול האיראני ושל חיזבאללה לישראל קשור בשמירה על מוניטין, עליו מושתת עקרון ההישרדות. כתוצאה מכך, אי תגובה לשתי ה'סטירות' החזקות שקבילו פירושו תחילת הספירה לאחור לשחיקה ולקריסה. לכן יש צורך להגיב, אבל השאלה היא איך, באיזו שעה, ומה השלב הבא?".

נכתב כי "בשעות האחרונות הופיעו אינדיקטורים שאישרו כי המהלך של חיזבאללה לפנות את כל המפקדות שלו בפרברים הדרומיים של ביירות, על כל תוכנם, לרבות מחשבים ומכשירים אחרים, פירושו כי מתנהלת מתקפת תגמול וכי הנהגת המפלגה נערכת לגרוע מכל במקרה של תגובה ישראלית". בנוסף, נכתב כי "חשוב מכך, מה שחלק מהדיפלומטים לוחשים הוא שהבית הלבן יודע היטב שאיראן לא רוצה מלחמה, ויש הרבה הוכחות לכך. מצד שני, נתניהו רוצה מלחמה ומחפש אותה. אבל הבעיה היא שוושינגטון לא מכירה בכך בפומבי". צוין כי "בישראל, הצבא מחפש דרך לשקם את יכולות ההרתעה ואת מעמדו בחברה הישראלית ולשמור על מקומו המשפיע בקבלת ההחלטות".

מתוך 'אל ג'מהורייה' הלבנוני, מאת ג'וני מוניר. לקריאת הכתבה המלאה.

3האם ישראל יכולה להביס את חיזבאללה?

"אם ישראל תיפתח במלחמה כוללת, זה יהיה קרב קשה והרסני הן לישראל והן ללבנון. ואחרי שהנשקים מהסכסוך המאסיבי יותר הזה יפסיקו לירות, ישראל עלולה למצוא את הסכסוך שלה עם חיזבאללה לא פתור, עם מעט רווח אסטרטגי גם אם תנצח צבאית", נכתב בפורן פוליסי בכתבה ששואלת האם לעימות של ישראל עם חיזבאללה יש סוף. "עדיף לישראל לנסות לחזק את ההרתעה, גם אם זה אומר שאיום חיזבאללה ממשיך להתנשא". נכתב כי "אם תפרוץ מלחמה, ישראל תאבק לנהל סכסוך לאורך זמן בלבנון. אך חיזבאללה יכול לגרור את המלחמה. חלק מהאסטרטגיה של ישראל בעזה הייתה לנתק את כוחות חמאס, לכבוש חלקים שונים של המובלעת ולחסל פעילי חמאס כדי להשמיד את הארגון. לבנון הרבה יותר גדולה מעזה, וישראל לא יכולה פשוט להכניס את כוחותיה לתוך המדינה כולה בפרק זמן קצר. במבט ריאלי, הדבר הטוב ביותר שישראל תוכל לעשות יהיה לכבוש מחדש חלקים מדרום לבנון, כפי שעשתה בין 1982 ל-2000. במהלך אותה תקופה, התקפות מתמדות ברמה נמוכה גרמו לישראל אבדות מתמדות, מה שהוביל אותה בסופו של דבר לסגת. חיזבאללה היום הוא הרבה יותר גדול, וגם אם הוא סובל יותר אבדות ממה שהוא הרגיש שהוא יכול לעמוד בו, מרבית כוחותיו יכולים לסגת מאזור הגבול ופשוט לחזור כשישראל עוזבת, או לבצע התקפות גרילה סדירות בזמן שלו". בנוסף, "ישראל גם תתמודד עם גל נוסף של ביקורת בינלאומית אם תיראה כתוקפן בסכסוך בלבנון".

אולי הכי חשוב, נכתב, "כמו בעזה, שום דבר לא פותר כאן את בעיית המשילות בלבנון. אף קבוצה יריבה לא חזקה כמו חיזבאללה, מה שנותן לארגון דרור במדינה. לפיכך, חיזבאללה לא יעלם באמצעות תבוסה צבאית או בגלל שקבוצה אחרת בלבנון תדכא אותו". לכן, "גישה הרתעתית תהיה טובה יותר. למרבה המזל של ישראל, חיזבאללה שונה מחמאס בדרכים שמגדילות את הסיכוי שההרתעה תחזיק מעמד. לחיזבאללה יש כבוד בריא לכוחה הצבאי של ישראל במשך שנים רבות, והרס עזה הוא עוד תזכורת לכך שישראל היא מדינה רצינית".

מתוך פורן פוליסי, מאת דניאל בימן. לקריאת הכתבה המלאה. 

4יאיר גולן בראיון בגרדיאן

בגרדיאן פורסם ראיון שערך לאחרונה העיתון עם האלוף במיל' יאיר גולן, "מהבולטים מבין הישראלים האמיצים הרבים שלקחו את העניינים לידיים ב-7 באוקטובר כדי להציל חיים. תדמיתו החדשה כגיבור נתנה הזדמנות לקריירה הפוליטית שלו - והוא החליט שהמשימה החדשה שלו היא להחיות את השמאל הגווע של ארצו". גולן, "שנבחר בחודש מאי לראשות מפלגת העבודה המרכז-שמאלית בישראל עם 95% מהקולות, ביצע בהצלחה מיזוג עם מפלגתו לשעבר, מרצ. כעתף הוא יו"ר הדמוקרטים, מפלגה פרוגרסיבית שסקרים מראים שהיא יכולה לזכות בתשעה מנדטים - מה שייתן להם השפעה מסוימת בקואליציית שלטון עתידית פוטנציאלית".

"כחייל מילואים עשיתי כמיטב יכולתי. זה הזמן להתקדם עם דברים אחרים שיכולים להועיל לישראל. תרומתי הצנועה היא לוודא שיש לנו אלטרנטיבה לממשלה האסונית הזו. זה התפקיד שלי", אמר בראיון. נכתב כי "לאחר ה-7 באוקטובר, חיילי מילואים עדיין נהרו לבסיסיהם, והמדינה הניחה לזמן קצר את הפוליטיקה בצד כדי להתמודד עם טראומת הפיגוע של חמאס", אך "'הקריאות לבחירות חדשות מתחזקות מדי שבוע. הפוליטיקה הישראלית השתנתה', אמר גולן. 'אני לא בטוח אם ישראל כרגע היא באמת מדינה דמוקרטית יותר... זו כבר לא שאלה של שמאל או ימין: לקטגוריות האלה אין משמעות', אמר".

מתוך הגרדיאן, מאת בת'ן מקרנן. לקריאת הכתבה המלאה.